VIGTIGT! Læs denne information om Coronavirus og din rejse til Norge
close
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Fuglekiggeri

Bæredygtig fuglekiggeri når som helst, hvor som helst
Enorme og uspolerede naturområder med meget få forstyrrende elementer gør Norge til et oplagt rejsemål hvis du er fugleinteresseret. Forfatteren til Guide til Norges Fugleliv deler sine favoritsteder og –sange.
Birdwatching: Three Puffins at The North Cape, Northern Norway
Puffins at the North Cape.
Photo: Finnmark Reiseliv

Fuglekiggeri er en stor ting i Norge, og mens denne interesse kan skabe trængsel på parkeringspladserne andre steder i verden, er der i Norge masser af plads. Den norske ødemark og nationalparkerne føles aldrig overrendte. For det meste er det bare dig og fuglene.

Af verdens 9.000 fuglearter har de 300 deres naturlige levested i Norge. Hertil kan yderligere 200 sjældnere fuglearter ses på visse steder og på visse tidspunkter af året.

"Fuglekiggeri og spil på smartphonen, for eksempel Pokémon GO, har langt hen ad vejen den samme tiltrækningskraft," siger Bjørn Olav Tveit, forfatter til bogen ’Guide til Norges fugleliv’.

"Glæden ved at kigge efter fugle er at opleve naturen på nye måder. Jo mere du fordyber dig i denne hobby, jo mere opdager du," siger han. "At lokalisere og faktisk få øje på et sjældent eksemplar er ligesom at fange en stor ørred. Det handler meget om den rigtige teknik og viden – og om at være tålmodig."

Furukorsnebb
Furukorsnebb.
Photo: Tveit / A Birdwatcher's Guide to Norway

"Tag for eksempel nordsangeren. Den synger to korte uger i slutningen af juni måned, dybt inde i birkeskovene rundt om den smukke Neiden Kirke i Finnmark, tæt på den russiske grænse. Resten af året er denne art stort set umulig at opspore."

"Vokalt er sangen ret monoton og kedelig," indrømmer Bjørn Olav. "Men det fascinerende er timingen, stedet og det at opleve den uberørte natur. Især når du ved, at dette er det eneste sted i Europa at denne lille sangfugl kan forventes at optræde."

Både norske og besøgende ornitologer er hensynsfulde mennesker, der er passionerede omkring at behandle naturen med respekt.

"Der er nogle uskrevne regler – du skal respektere naturen og dyrene," siger Bjørn Olav.

Close-up of a Northern Hawk Owl in Norway
Northern hawk-owl.
Photo: Tveit / A Birdwatcher's Guide to Norway

Beklageligvis finder der nogle gange redeplyndringer sted. Men pas på: "Lokale fugleentusiaster eller andre lokale borgere vil normalt opdage det og ringe til politiet, hvis de ser mennesker eller køretøjer mistænkeligt tæt på for eksempel den beskyttede jagtfalks reder," advarer Bjørn Olav.

"Fuglekiggeri er generelt godt for miljøet, for det gør mange mennesker opmærksomme på, hvor skrøbelig naturen og dens dyreliv er," siger han. "For eksempel holder fuglekiggere afstand ved at tage billeder med deres smartphone gennem kikkerten. Man kan lave gode lydoptagelser selv med nogen afstand fra fuglene."

Hvis du selv vil spotte fugle, kan du downloade illustrerede apper såsom 'Birds of Northern Europe' og 'Collins Bird Guide', der begge inkluderer sange og kald fra de fugle, du kan forventes at se.

På hjemmesiden artsobservesjoner.no kan du rapportere dine seneste observationer.

Close-up of a white Rock Ptarmigan in the snow in Norway
Rock ptarmigan.
Photo: Tveit – A Birdwatcher's Guide to Norway

Her kan du observere vilde fugle

Pak tasken, tag derud, vær tålmodig, og bare lyt.

En lang kyst

Langs kysten finder du nogle af Norges berømmede havfuglekolonier. Øerne Runde og Røst har nærmest legendestatus indenfor norsk ornitologi, ikke mindst på grund af de mange lundefugle (populært kaldet søpapegøjer).

Varanger-halvøen i Finnmark er uden tvivl et af Europas bedste fugleområder. Her kan du se arktiske fuglearter såsom stellersand, kongeedderfugl, polarlomvie og rødstrubet piber, samt de skandinaviske arter høgeugle, tretået spætte, lapmejse, lavskrige og lapugle.

Nord-Norge har også Europas største bestand af havørne. Herfra spreder arten sig langs det meste af den norske kyst, og havørne fra Norge er blevet brugt til at genindføre arten til Skotland.

Bynær fuglekiggeri

Østensjøvannet et par kilometer sydøst for Oslo centrum er en lavvandet og næringsrig sø med et habitat der er meget unik for Norge. Vest for hovedstaden finder du naturreservatet og fugleobservatoriet i Fornebu. Norges andenstørste by, Bergen, er kendt for sine fjeldhabitater og nåleskove, som kan udforskes uden at bevæge sig særligt langt væk fra bygrænsen.

Your Recently Viewed Pages

Tilbage til toppen