Skip to main content

Fuglekiggeri er populært i Norge, og der er masser af spændende steder at besøge! Se den mægtige havørn på en guidet tur, tag et billede af de nuttede lunder, og få tips af en fugleekspert til, hvor du skal tage hen.

Udforsk det rige dyreliv

Af verdens 9.000 fuglearter har de 300 deres naturlige levested i Norge. Hertil kan yderligere 200 sjældnere fuglearter ses på visse steder og på visse tidspunkter af året.

Havørne kan ses langs kysten i det sydlige Norge og hele vejen op til Varanger i Nord-Norge, og der er masser af fantastiske guidede havørnesafarier at tage på.

"Fuglekiggeri og spil på smartphonen, for eksempel Pokémon GO, har langt hen ad vejen den samme tiltrækningskraft," siger Bjørn Olav Tveit, forfatter til bogen ’Guide til Norges fugleliv’.

"Glæden ved at kigge efter fugle er at opleve naturen på nye måder. Jo mere du fordyber dig i denne hobby, jo mere opdager du," siger han. "At lokalisere og faktisk få øje på et sjældent eksemplar er ligesom at fange en stor ørred. Det handler meget om den rigtige teknik og viden – og om at være tålmodig."

"Tag for eksempel nordsangeren. Den synger to korte uger i slutningen af juni måned, dybt inde i birkeskovene rundt om den smukke Neiden Kirke i Finnmark, tæt på den russiske grænse. Resten af året er denne art stort set umulig at opspore."

"Vokalt er sangen ret monoton og kedelig," indrømmer Bjørn Olav. "Men det fascinerende er timingen, stedet og det at opleve den uberørte natur. Især når du ved, at dette er det eneste sted i Europa at denne lille sangfugl kan forventes at optræde."

Respekt for miljøet

Både norske og besøgende ornitologer er hensynsfulde mennesker, der er passionerede omkring at behandle naturen med respekt.

"Der er nogle uskrevne regler – du skal respektere naturen og dyrene," siger Bjørn Olav.

Beklageligvis finder der nogle gange redeplyndringer sted. Men pas på: "Lokale fugleentusiaster eller andre lokale borgere vil normalt opdage det og ringe til politiet, hvis de ser mennesker eller køretøjer mistænkeligt tæt på for eksempel den beskyttede jagtfalks reder," advarer Bjørn Olav.

"Fuglekiggeri er generelt godt for miljøet, for det gør mange mennesker opmærksomme på, hvor skrøbelig naturen og dens dyreliv er," siger han. "For eksempel holder fuglekiggere afstand ved at tage billeder med deres smartphone gennem kikkerten. Man kan lave gode lydoptagelser selv med nogen afstand fra fuglene."

Hvis du selv vil spotte fugle, kan du downloade illustrerede apper såsom 'Birds of Northern Europe' og 'Collins Bird Guide', der begge inkluderer sange og kald fra de fugle, du kan forventes at se.

På hjemmesiden Artsobservasjoner.no kan du rapportere dine seneste observationer.

Her kan du observere vilde fugle

Pak tasken, tag derud, vær tålmodig, og bare lyt. Her er nogle fantastiske steder at se fugle i Norge.

En lang kyst

Langs kysten finder du nogle af Norges berømmede havfuglekolonier. Øerne Runde og Røst har nærmest legendestatus indenfor norsk ornitologi, ikke mindst på grund af de mange lundefugle (populært kaldet søpapegøjer).

Varanger-halvøen i Finnmark er uden tvivl et af Europas bedste fugleområder. Her kan du se arktiske fuglearter såsom stellersand, kongeedderfugl, polarlomvie og rødstrubet piber, samt de skandinaviske arter høgeugle, tretået spætte, lapmejse, lavskrige og lapugle.

Nord-Norge har også Europas største bestand af havørne. Herfra spreder arten sig langs det meste af den norske kyst, og havørne fra Norge er blevet brugt til at genindføre arten til Skotland.

De idylliske Smøla-øer i Fjord Norge er også et fantastisk sted at tage på ørne-safari. Området siges at have en af de tætteste bestande af havørne i verden.

I Trøndelag kan du besøge Ørlandet ved kysten uden for Trondheim. Området er et af Norges vigtigste vådområder og et naturligt sted for trækfugle at hvile sig. Længere inde i Trondheimsfjorden er øen Tautra et knudepunkt for fuglekiggere med mere end 269 forskellige arter at opdage.

Bynær fuglekiggeri

Østensjøvannet et par kilometer sydøst for Oslo centrum er en lavvandet og næringsrig sø med et habitat der er meget unik for Norge. Vest for hovedstaden finder du naturreservatet og fugleobservatoriet i Fornebu. Norges andenstørste by, Bergen, er kendt for sine fjeldhabitater og nåleskove, som kan udforskes uden at bevæge sig særligt langt væk fra bygrænsen.

Tag ud at se på fugle

Find det perfekte sted at se din yndlingsfugl, eller slut dig til en guidet fuglekiggertur.

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Bliv inspireret

Senest besøgte sider