Skip to main content

Dyresafari i Norge

Gør dig klar til en oplevelse for livet!

Farvel – og velkommen tilbage!

Find dit bedste kamera frem, og knips et billede af et af havets mest enestående væsener…

… eller den smukke moskusokse, som har levet og overlevet den barske istid.

Tag med på en guidet dyresafari, og oplev det fantastiske dyreliv på sikker afstand.

Norge byder på særprægede dyrearter, heriblandt hvaler, moskusokser, elge…

… de charmerende søpapegøjer…

… og majestætiske rovfugle.

Du kan også nyde godt af naturens overflod på en helt anden slags safari, hvor du kan fange den velsmagende kongekrabbe!

Ifølge Lonely Planet er Norge hjem for noget af Europas mest spændende dyreliv. Før internettet blev allemandseje troede mange, at man i Norge kunne se isbjørne strejfe omkring i gader og stræder – men hvis det er det, du håber at se, så må du tage turen til Svalbard - og selv dér holder dette store dyr sig langt fra mennesker.

Vild natur

På det norske fastland er der til gengæld gode chancer for at møde elge, rensdyr og fabelagtige fugle, hvis du begiver dig på eventyr i den vilde natur på egen hånd. Hvis du er så heldig at få øje på de vilde dyr, så husk, at det er præcis hvad det er - vilde dyr. Hold god afstand til dem, så du ikke forstyrrer dem. Undlad at skræmme dem, og undlad at gå for tæt på. Nogle af dem kan finde på at jagte dig, hvis de føler sig truet.

Hvis du gerne vil opleve dyrene i deres naturlige omgivelser, kan du tage med på en guidet dyresafari. Guiderne ved, hvor dyrene oftest opholder sig og vigtigere: Hvordan du får en tryg og sikker oplevelse.

Særligt sidstnævnte er vigtigt, da nogle af de dyr, du kommer tæt på under en safari, er dyr, som du ikke bør forsøge at spotte på egen hånd, blandt andet moskusoksen.

Guiderne vil gøre hele oplevelsen nem for dig, så du blot skal koncentrere dig om at opleve og suge indtrykkene til dig. Husk at have kameraet klar, så du kan dokumentere dit eventyr i den vilde natur (læs: et Kodak moment til de sociale medier).

Nu har vi dækket noget af det grundlæggende – lad os se nærmere på nogle af de mest populære dyresafarier i Norge!

Få øjenkontakt med hvaler

Hvaler. Hvert år besøger havets kæmper den norske kyst til stor glæde for turister og lokale. I Norge kan de opleves langs Vesterålens kyst hele året rundt. Du kan deltage i guidede ture fra både Stø og Andenes. I Andenes åbner et spektakulært museum i 2023 ved navn The Whale.

Kaskelothvalen er den hval, der er størst chancer for at få øje på i sommermånederne, men har du heldet med dig, kan du også se grindehvaler, vågehvaler, pukkelhvaler, delfiner og spækhuggere. Om vinteren kan du oven i købet være heldig at spotte en finhval!

Der er flere guidede hvalsafarier i Nord-Norge om vinteren, for eksempel fra Tromsø, hvor hvalernes foretrukne opholdssteder ligger i ganske kort bådafstand.

På Svalbard-øerne kan du også være heldig at få et glimt af verdens største hval, blåhvalen. Isfjorden er kendt for at være fødeområde for blåhvalen, finhvalen, pukkelhvalen og hvidhvalen om sommeren.

På en hvalsafari kan du samtidig nyde det storslåede landskab, masser af frisk havluft og naturlige omgivelser, der med garanti vil efterlade et varigt indtryk.

Moskusoksen: Fortidens pelsede kæmpedyr

Dovrefjell Nationalpark er det eneste sted i Norge, ja, faktisk et af de få steder i verden, hvor du kan se den mægtige moskusokse. Om sommeren arrangeres guidede safarier til fods, og deltagerne får praktisk taget garanti for at møde disse utæmmede, tunge dyr undervejs. Nogle turoperatører tilbyder også guidede ture og fototure om vinteren.

Moskusoksen er ikke et aggressivt dyr – så længe du ikke kommer for tæt på. For din egen sikkerheds skyld og for dyrenes velbefindende bør du altid holde mindst 200 meters afstand.

Moskusoksen ser måske stor og klodset ud, med en kampvægt på mellem 225 og 400 kilo, men den kan løbe stærkt – helt op imod 60 kilometer i timen.

Et kongemåltid

Kom ansigt til ansigt med en rød kongekrabbe i Barentshavet ud for Finnmarks kyst tæt på den russiske grænse. Bagefter kan du sætte tænderne i dens saftige kød.

På en kongekrabbesafari kan du se de enorme krabber med fast grund under klørene, når de hives op af det iskolde vand for derefter at blive puttet i en gryde med kogende vand. Det kan være skræmmende at være tæt på det enorme krabbemonster, der kan måle op til to meter fra klo til klo, og veje op imod 15 kilo.

Det efterfølgende måltid er en sand festforestilling af smag: Saftige stykker krabbekød serveret med brød, hjemmelavet dressing og hvidvin.

Fuglekiggerens drøm

Lista Fuglestasjon i Sørlandet, Runde i Fjord Norge og Varangerfjord i Nord-Norge – dette er blot nogle af de mange norske områder, der over hele verden er kendte for deres fabelagtige fugleliv.

Snup et billede af lommer, lappedykkere og vildfugle i vest, eller smut en tur op i fjeldene og se, om du skulle være så heldig at spotte nogle af de andre arter, for eksempel pomeransfugl, odinshane, bjerglærke og snespurv. Hvis du er rigtig heldig, møder du måske tilmed en sneugle.

De UNESCO-beskyttede Vega-øer uden for Helgelands kyst er med sine over 230 fuglearter også et yndet sted for fuglekiggere. En af de mest populære arter er edderfuglen.

Hvis du er interesseret i arktiske arter såsom stellersand, kongeedderfugl og polarlomvie, er området omkring Varangerfjord i Finnmark det helt rigtige sted at besøge. Det er en af de bedste og lettest fremkommelige destinationer, hvis du interesserer dig for arktisk fugleliv.

Havørnen kan også ses langs den norske kyst, men langt størstedelen af bestanden finder du i den nordligste del af landet. Ørne fra Norge er faktisk blevet brugt til at genindføre den majestætiske fugleart i Skotland.

En anden særlig fugleart er den atlantiske søpapegøje! Du finder den lille, men karakteristiske fugl mange forskellige steder, men særligt Runde i Sunnmøre-regionen, Andøya i Vesterålen, øen Lovund ud for Helgelandskysten og Røst på Lofoten er populære destinationer.

Læs mere om fuglekiggeri i artiklen nedenfor, eller se alle aktiviteter for fuglekiggere.

Skovens konge - elgen!

Hvis du håber at komme til at opleve skovens konge på tæt hold, kan det varmt anbefales at tage på en guidet elgsafari. Et af de bedste steder er Vesterålen, hvor der findes rigtigt mange af dette store klovdyr. Andre muligheder for at opleve den fantastiske elg er en tur på el(g)cykel, hvor du kan være heldig at få øje på én i skumringen. Eller hvad med at tilbringe en nat på udkigsstationen i Espedalen, eller kysse en elg på Svartisen Moose i Salten.

Som du kan se, er der masser af muligheder for at støde på elge i Norge, både i deres naturlige omgivelser og i naturparker. Faktisk har vi et helt særligt sted, som vi kalder Elgland!

Andre sjove safarier

De safarier, der er omtalt i denne artikel, er nogle af de mest populære safarier i Norge. Men der er andre, mindre kendte safarioplevelser, som også vil tage pusten fra dig.

I Namdalen i Trøndelag og langs Hurdalselva i Østlandet kan du komme på bæversafari på elvene. Der findes også flere steder langs kysten, der tilbyder sælsafari, blandt andet i Sunnmøre-regionen nær Ålesund og i Nordvestlandet omkring Molde.

Hvis du befinder dig i de mest afsidesliggende dele af Norge, Svalbard, kan du også være heldig at se hvalros. Disse øer ligger halvvejs mellem Norge og Nordpolen og er en destination, der er kendt for sine eksotiske, naturbaserede aktiviteter.

Udforsk det norske dyrerige

Se nogle af de mest populære dyresafarier på kortet.

Store oplevelser venter

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Senest besøgte sider