Skip to main content

Elgsafari

Mød skovens konge!

Klokken er fire om morgenen i Nord-Norge.

Vi er allerede undervejs, inden resten af landsbyen vågner.

”Nogle dage ser vi blot to elge, andre dage op mod 50. Det handler om held og om, hvor mange andre mennesker er ude.”

Marius Birkeland, guide og dyrefotograf hos Vesterålen Tours.

Der går ikke lang tid, før chaufføren holder ind til siden…

…for han har set noget. At se tre elge før morgenkaffen er ikke hverdagskost!

Der dukker snart flere elge op her og der, idet vi kører rundt på øen Andøya, der er en del af Vesterålen i Nord-Norge.

Kan du få øje på elgen?

Det er store dyr, men de er rigtigt gode til at gemme sig.

Jens Birkeland, guide og dyrefotograf hos Vesterålen Tours.

Det sjove ved en elgsafari er, at man aldrig ved hvor og hvornår, de dukker op.

Skal du have en kaffe med på vejen?

Øg dine chancer for at se elge i det fri på en guidet elgsafari, og få eksperttips til hvordan du tager gode billeder af dyrelivet.

”Vi har daglige safariture og kender enhver ’sten’, der ikke normalt er der.”

Marius Birkeland

Elgsafari i Norge

Har du nogensinde været i elgens kongerige? Elgen er en af Norges mest kendte indbyggere og kan ses i mange dele af landet.

At se dette store og majestætiske dyr med de karakteristiske horn helt tæt på er en uforglemmelig oplevelse. På en elgsafari hjælper en lokal guide dig med at finde rundt i skoven på jagt efter elgen i dens naturlige habitat.

Vigtigt at vide! Som med alle vilde dyr er det vigtigt at vise respekt for elgen og holde sig på sikker afstand. Elgen kan løbe hurtigere end mennesker og kan gøre skade, hvis den bliver bange, overrasket eller beskytter sine elgkalve.

Elgmagi på ’Eventyrøen’

Der er flere og flere elge i Norge, og gennem årene har de fundet deres favoritsteder at opholde sig. Sådan et sted er Vesterålen i Nord-Norge, hvor der har været mange elge i årevis.

Jens og Marius Birkeland er ansat ved Vesterålen Tours, der stort set dagligt tilbyder elgsafarier på Andøya og andre af øerne, der er en del af Vesterålen. Efter mange magiske møder med skovens konge har de endda givet Andøya et nyt kælenavn.

”Vi har døbt Andøya ’Eventyrøen’,” siger brødrene.

Og det føles da også som et sandt eventyr, når safaribussen kører af sted på udkig efter elge, med stejle fjelde og grønne skove på den ene side og det åbne hav på den anden.

”Jeg tror ikke, at der findes mange steder i verden, hvor du bare kan køre af sted og se dem med det samme.”

Marius Birkeland

Mange elgsafarier i Norge foregår i bil, og det åbne landskab på Andøya egner sig fint til en roadtrip - perfekt til at spotte elge.

Er det en elg i min baghave…?

Elge kan dukke op over alt! Noget, der kan føre til både farlige situationer og harmløse, sjove øjeblikke.

”De kan befinde sig i folks haver eller ude i vildmarken. Om natten bevæger de sig ofte rundt inde midt i byen, eller du kan se dem svømme ude i havet!” siger Jens.

Men elge kan også finde på at gå ud på motorvejene. Her kan de lige pludseligt løbe ud foran hurtigtkørende biler, der har ekstremt kort tid til at reagere. Det er derfor meget vigtigt at køre forsigtigt i områder med mange elge.

Se elge under nordlyset

Elsker du både vilde dyr og nordlys? Så kan du tage på en elgsafari under nordlyset!

Norge er et af de smukkeste og mest tilgængelige steder i verden at se nordlys, og Vesterålen ligger lige under nordlysovalen, hvor der er størst chance for at se naturens eget lysshow.

”Det er virkeligt enestående. Du får sne, du får elg, du får de høje fjelde og du får nordlyset på én og samme tid,” siger Marius.

En elg er et mageløst syn i sig selv, men at se den under nordlyset eller midnatssolen er helt speciel!

Hvilken årstid er bedst?

Hver årstid er interessant på sin egen måde.

Ifølge Jens og Marius er det bedste tidspunkt at tage på elgsafari i august, september og oktober, når elgen er i brunst. Da kan du både opleve de største elgtyre med fuldt udvoksede gevir og efterårets gyldne farver.

”Sommersæsonen er nok vores favorit, for det er i denne periode, at kalvene fødes,” siger Marius.

Du skal altid holde dig på sikker afstand af elgen, men det er vigtigt at være ekstra opmærksom i kalvesæsonen. Kom ikke mellem elgkoen og dens unge, for moderen er meget beskyttende og kan blive aggressiv.

Find en elgsafari

Vesterålen er ikke det eneste sted, du kan se elge i Norge. Uanset om du vil på safari i bil, på cykel, til fods eller i et fugleskjul, er der turoperatører med elgsafari på programmet over hele Norge.

Husk på, at elgene er vilde og reserverede dyr, hvilket betyder at det er umuligt at forudsige præcis hvordan safarien vil forløbe på den givne dag.

Hvis du ser en elg, kan du meget vel få foreviget øjeblikket med et foto, hvis du har dit kamera ved hånden. Lad være med at nærme dig dyret. Hvis du er i bil, skal du blive tæt på køretøjet, mens du fotograferer. Det er stadig muligt at få gode billeder! Her er fem tips til at tage billeder af dyrelivet:

Tips til fotografering af dyreliv

Klæd dig på i lag - det er altid en god idé at klæde sig på i lag, når du skal være udendørs i Norge, særligt om vinteren.

Lær dyret at kende - det gælder om at være hurtig, når man skal fotografere vilde dyr. Det kan betale sig at være i stand til at forudse sit motivs opførsel.

Vindretning - elge ligger som regel med vinden i ryggen, med hovedet mod vinden.

Hold dit kamera klar - og glem endelig ikke den rette linse, så du kan zoome ind! Gå ikke tæt på dette store og potentielt farlige dyr.

Mens vi venter - de bedste fotos tager nogle gange lang tid at få i kassen!

Dyreliv på Vesterålen

Vesterålen-øerne har et fascinerende dyreliv. Du kan komme med på guidede ekskursioner på udkig efter ørne, rensdyr, ræve, oddere og ugler, for blot at nævne nogle.

Der er også gode chancer for at se hvaler. I Norge kan op mod 20 meter lange kaskelothvaler ses ud for Vesterålen hele året rundt, hvilket gør det til det sted i landet med størst chance for at se hvaler!

Om sommeren forvandles den lille ø Bleiksøya ud for Andøya til et levende fuglereservat, hjemsted for en af de største lundefuglekolonier i Norge.

De bedste tilbud fra vores partnere

Book din ferie til Norge i dag! Se vores nordlystilbud her.

Senest besøgte sider