Skip to main content

Hvalsafari

Se havets giganter!

Dette kunne være dig!

På en lille fiskerbåd, på vej ud på havet ud for Nord-Norge, for at se hvaler!

Føl suget i maven, mens du venter på at de enorme dyr dukker op i overfladen…

Pludselig viser den sig, i al sin pragt!

Det var vidunderligt - vi græd af glæde! Vi har ventet på dette øjeblik i årevis.

Krista Mutanen og Piia Katajapuu

Fra Finland

I Nord-Norge kan du se hvaler uanset årstid! Der er spækhuggere og pukkelhvaler i fjordene om vinteren, mens kaskelothvalerne huserer ud for kysten hele året rundt.

”Det er et mix af eventyr og forskning.”

Sara Mesiti, biolog og hvalsafariguide

Hvalsafari i Norge

Disse store dyr lever langs den norske kyst, hvor de viser sig frem for turister og lokale. I Norge kan du se de op mod 20 meter lange kaskelothvaler ud for Vesterålen hele året rundt.

På dækket på hvalsafaribåden fylder den friske havluft dine lunger, mens den stævner ud fra kajen i Andenes. Ingen ved, hvad dagen bringer, og om de store dyr viser sig. Men chancerne er ganske gode, for Vesterålen er det sted i Norge, hvor mulighederne for at se hvaler er størst.

Omtrent midtvejs gennem vinteren bliver pukkelhvaler, spækhuggere og finhvaler tiltrukket af sild, der gyder ud for den nord-norske kyst. De store mængder sild er et rent festmåltid for de enorme hvaler. De sidste par år har dette fænomen som regel fundet sted langs kysten ud for Lyngenfjord og Alta. Adskillige turoperatører tilbyder hvalsafari i dette område. Næste år kan det være, at sildene finder et nyt sted at gyde - og de sultne hvaler følger i så fald med.

På Svalbard-øerne kan du være så heldig at få den største hval i verden at se - blåhvalen!

Hvis heldet er med dig, er en hvalsafari en glimrende måde at få opfyldt drømmen om at se en hvalhale slå. Samtidig kan du høre mere om de fascinerende dyr og deres levesteder. Sara Mesiti, biolog og guide hos Whalesafari Andenes, håber, at oplevelsen vil være med til at forstærke folks interesse i dyrelivet under overfladen og bevaring af verdenshavene.

Det bedste sted i verden at se hvaler?

Andenes i Vesterålen har en geografisk fordel, så du kan komme tættere på hvalerne hele året rundt. De store kaskelothvaler trives specielt i det næringsrige område nordvest for Andenes kendt som Bleikdjupet. Ifølge Sara er der ikke noget andet sted i Norden, hvor en så kort tur kan bringe dig ud på så dybt hav med så stor sandsynlighed for at se hvaler.

Vintersæsonen for hvalsafari løber fra midten af januar og til april, mens sommersæsonen varer fra begyndelsen af maj til begyndelsen af november.

Hvis du tager på hvalsafari med Whalesafari Andenes kan du også komme på en fascinerende tur rundt på deres hvalmuseum. Der afgår også hvalsafarier fra Stø, der ligger på Langøyas nordlige spids. Herfra er turen ud til hvalerne en smule længere, men som en ekstra bonus kan du være heldig at se sæler, der slikker sol på klipperne ved kysten.

En hvalsafari er mere end bare en sejltur ud til hvalerne - det er en betagende rejse på de arktiske fjorde og have, med spektakulær udsigt til de fjeldrige landskaber inde på land. Mange operatører har hvalgaranti, hvilket betyder at du kan få en gratis tur, hvis der mod forventning ikke dukker en hval op på dagens tur.

Se et udvalg af hvalsafarier i Norge! Nogle er med RIB-båd, andre med større fiskerbåde eller støjsvage, elektriske fartøjer.

Sikkerhed om bord

Norge tager sit miljømæssige ansvar seriøst og opfordrer kraftigt til, at alle følger nogle simple regler og retningslinjer for at beskytte dyrene og miljøet, når de bevæger sig ind i naturen.

Husk på, at du er på besøg hos hvalerne, når du er på hvalsafari! Alle, der befinder sig i områder, hvor de kan støde på hvaler, skal overholde de nationale retningslinjer for hvalsafari. Disse retningslinjer gælder fartøjer til søs, den almindelige offentlighed, turoperatører og andre.

Hold afstand og lad være med at genere hvalerne. Du må under ingen omstændigheder prøve at tiltrække hvalerne ved at fodre dem, lave lyde eller bruge lys. Du må ikke røre hvalerne.

Vælg en turoperatør, der tager ansvar for havmiljøet og ikke bøjer reglerne. Der er strenge regler vedrørende brug af droner i nærheden af hvaler.

Hvis du følger disse regler, får du en uforglemmelig og inspirerende dag på havet på udkig efter hvaler!

Hovedattraktionen - kaskelothvalen

Mandskabet har hørt nogle svage kliklyde langt væk…

Hvis du ser kaptajnen med høretelefoner på hovedet i løbet af turen, så er det fordi han lytter efter kaskelothvaler med et særligt undervandsapparat, der opfatter og optager lyde fra alle retninger. Kaskelotten er kendt for at være det mest højlydte dyr i verden, og deres kliklyde kan høres helt op til fire sømil væk.

De er også mestre i at dykke, og kan nå helt ned i 2.000 meters dybde. Hvalerne kan blive under overfladen i halvanden time ad gangen. De hviler ved havets overflade omkring otte minutter i gennemsnit, før de dykker igen. Du kan også genkende kaskelothvalen på luft fra dens blæsehul, der går mod venstre i en 45 graders vinkel.

Den sidste ting, du ser, er halen, der stikker lige op i luften (skynd dig at tage et billede!), før hvalen igen forsvinder ned i dybet.

Men selvom hvalen er forsvundet under overfladen igen, er der stadig masser af dyreliv at kigge på!

7 tips til hvalsafari 

• Hold varmen: Klæd dig på i lag og tag vandtæt tøj med/på.

• Hold dit kamera klar - og glem endelig ikke den rette linse, så du kan zoome ind!

• Læg kameraet fra dig og brug egne øjne - nyd den spektakulære natur i Nord-Norge.

• Tal med mandskabet! De deler med glæde deres viden om de forskellige hvalarter og hvad du skal holde øje med.

• Vær tålmodig. Kaptajnen og mandskabet hjælper dig med deres forudsigelser af, hvor og hvornår hvalen dukker op.

• Tag en tablet mod søsyge cirka 1-2 timer før afgang, hvis du ikke er søstærk.

• Tag snacks med, gerne de salte af slagsen - det kan hjælpe mod søsyge.

Dyreliv på Vesterålen

På din hvalsafari er det meget muligt, at du også får andet spændende dyreliv at se.

Fuglelivet langs Andøyas kyst er helt utroligt! Har du set disse små, søde fugle med egne øjne før? Bleiksøya er et livligt fuglereservat. Om sommeren er øen hjem for en af de største kolonier af lundefugle i Norge! Alk, lomvie, tejst og skarv bygger også rede her.

Kom tæt på fugleklipperne på en guidet fuglesafari. På en sådan tur er der stort set garanti for, at du også får set havørn! Måske vil du prøve fiskelykken? Dybhavsfiskeri er et ægte nord-norsk eventyr!

På fastlandet kan du også møde skovens konge på en guidet elgsafari. Måske under nordlyset, hvis du er heldig!

De bedste tilbud fra vores partnere

Book din ferie til Norge i dag! Se vores nordlystilbud her.

Senest besøgte sider