Skip to main content

Er du klar til at besøge et rejsemål, hvor du kan komme en tur ud i verdensrummet?

Spænd selen om bord Aurora Spaceship

…og sæt kurs mod rummet og nordlyset!

Tag på rumrejse på Andøya

Der opsendes ofte rumraketter fra denne ø i Nord-Norge, der ligner en kulisse fra Lord of the Rings.

Masser af nordlysaktivitet

Er du interesseret i rummet og nordlys? Så er Andøya det rette sted! Få steder på jorden er mere velegnede til nordlysforskning end denne ø, der er en del af øgruppen Vesterålen i Nord-Norge.

Fra tidligt efterår til tidligt forår kan du se nordlyset over Andøya. Dette giver rumentusiaster fra hele verden rig mulighed for at opsende rumraketter ind i hjertet af nordlyset, fra affyringsrampen på Andøya Space.

”Det meste af forskningen vedrører nordlyset, og vi befinder os strategisk godt under nordlysovalen,” fortæller Anita Grønseth, der er rumforsker på Andøya Space.

På sit enkleste er det let at forklare, hvad nordlyset er for en størrelse. Det skabes, idet elektrisk ladede partikler fra solen kolliderer med jordens atmosfære. Nordlyset, der også kaldes aurora borealis, dukker op om natten, når himlen er mørk. Det er som at være vidne til et spraglet modeshow fremført af dansende neonrør, inspireret af 80’ernes underskønne farvepalette: grøn, blå, lyserød, violet.

Få tips til de bedste steder at se nordlys på Vesterålen.

Den perfekte beliggenhed

Den 18. august 1962 opsendte Norge rumraketten Ferdinand 1, der fløj 101,5 kilometer op i atmosfæren over Andøya Space. Norges eneste permanente affyringsrampe er dramatisk beliggende mellem stejle fjelde og det bølgende hav på øen Andøya. Området ligger langt nord for polarcirklen, men der er en lille lufthavn med flere daglige fly til og fra Bodø og Tromsø.

”Der er ikke mange steder i verden, hvor der affyres så store raketter,” forklarer Grønseth.

Affyringsrampen vender ud mod havet, så raketter kan sendes op uden risiko for, at de falder ned på land og dermed er til fare for sikkerheden

Siden den første raket blev opsendt, har Andøya Space affyret næsten tusind videnskabelige raketter og balloner.

”Når sådan en stor raket stiger til vejrs, buldrer det virkeligt og man kan føle suget i maven. Det er som et inferno nede ved affyringsrampen.”

Anneline Laupstad, ansat ved Andøya Space Education

Kunderne er forskere og rumagenturer fra hele verden, herunder også NASA.

Forstyrrende elektriske systemer

Siden starten har rumcenteret på Andøya bidraget med særdeles vigtig viden om, hvordan nordlyset og interaktion mellem jorden og solen påvirker kommunikationssystemer.

”Vi observerede, at disse soludbrud kunne forstyrre elektriske systemer såsom navigation og satellitter,” forklarer Anneline Laupstad fra Andøya Space Education.

Ifølge NASA kan den eksplosive varme fra soludbrud ikke nå hele vejen ned til vores planet, men det kan derimod elektromagnetisk stråling og energipartikler. Disse soludbrud, også kendt som gigantiske soludbrud eller CME, leder sværme af partikler ind i jordens atmosfære og forårsager elektromagnetiske udsving. Disse udsving har potentiale til at forstyrre og helt nedlukke elnettet.

”Nu om dage er vi meget afhænge af, at den moderne teknologi virker som den skal. Forskning på dette felt bidrager til en bedre forståelse af solen og giver bedre prognoser om rumvejret, der kan forudsige geomagnetiske storme,” siger Anneline.

Rakethændelsen på Andøya

Den 25. januar 1995 udløste en raket affyret fra Andøya en advarsel i Rusland. Raketten blev opdaget af en russisk radar, der opfattede raketten som et fjendtligt Trident-missil affyret fra en amerikansk ubåd i Norskehavet.

Billeder af Boris Jeltsin, der var præsident i Rusland på det tidspunkt, og hans ”atomkuffert” blev vist rundt om i verden inden det kom frem, at rakettens bane var blevet fejlberegnet af russerne. I dag er der strenge regler og procedurer for at undgå lignende hændelser - heldigvis.

Nordlys og missioner til Mars

På besøgscentret Spaceship Aurora kan du prøve hvordan det føles at affyre din egen raket. På dette aktivitetscenter er der sjove eksperimenter, et escape room, astronauttræning for børn samt film og udstillinger om rummet og nordlyset.

På de virtuelle missioner kan du vælge mellem at rejse til det nære rum for at observere nordlyset, eller at tage turen hele vejen til Mars på jagt efter liv i det ydre rum. Se hvordan piloter, videnskabsmænd og ingeniører sammen arbejder på at løse de samme videnskabelige gåder, som rigtige astronauter udsættes for.

Er du klar til at finde din indre opdagelsesrejsende?

Kig op!

På billedet herunder kan du se, hvordan aftenhimlen over Andøya ser ud, når menneskeskabt laserlys møder selve nordlyset. De to laserstråler, der laver et V på himlen, er fra ALOMAR (Arctic Lidar Observatory for Middle Atmosphere Research), beliggende på toppen af Ramnanfjeldet i 376 meters højde. Formålet er at studere processer i de lavere atmosfærer.

Ikke alle er så heldige at få dette at se på en normal aftentur, men chancerne for at se nordlys er store på Vesterålen om vinteren.

Topaktiviteter på Andøya 

Stå på ski den ene dag og tag på hvalsafari den næste. Andenes og Vesterålen er det eneste sted i Norge, hvor du kan se hvaler hele året rundt, takket være beliggenheden tæt på kontinentalsoklen.

På fastlandet kan du også møde skovens konge på en guidet elgsafari. Måske under nordlyset, hvis du er heldig!

Om sommeren kan du vandre i de smukke fjelde, hele vejen op til Måtinden eller over Røyken-fjeldet. Bagefter kan du hoppe i bølgerne på Bleikstranden. Denne sandstrand ligner mere et tropisk paradis end en vindblæst, arktisk strand.

Fra Bleik kan du se ud til øen Bleiksøya, der er hjem for tusindvis af lundefugle, alke, lomvier, skarver og havørne. Kom tættere til fugleklipperne på øen på en guidet bådtur med Puffin Safari. Du kan også tage på fisketure ude på havet - et rigtigt nordnorsk eventyr!

På Andøya finder du også en af de smukkeste vejstrækninger i Norge, Andøya nationale turistvej, med en lang række flotte stop undervejs - både udsigtspunkter, naturreservater og rastepladser med imponerende toiletbygninger. Denne vej er også glimrende hvis du har cyklen med. Du kan også besøge en samisk familie og høre mere om deres spændende kultur.

De bedste tilbud fra vores partnere

Book din ferie til Norge i dag!

Senest besøgte sider