Skip to main content

Nyksund

Fra spøgelsesby til kreativt tilflugtssted

Nyksund var engang et af de mest levende fiskerlejer på Vesterålen-øerne i Nord-Norge. En velstående kystby med en lys fremtid. Lige indtil…

…det blev en spøgelsesby i 1970’erne.

Fiskerlejet blev stort set overladt til sig selv og havet.

I dag, mere end halvtreds år senere, er Nyksund blevet genfødt som et hipt tilflugtssted for kreative sjæle.

Kom og smag på alt det, denne overraskende kystperle i Nord-Norge har at byde på.

’Byen i havet’

Nyksund-oplevelsen starter allerede før du ankommer til det lille fiskerleje. En smal vej fører dig mellem de stejle fjeldsider på den ene side og det åbne hav på den anden side og giver dig små glimt af det, der venter. For enden af den tilsyneladende endeløse vejstrækning dukker de farverige bygninger pludseligt op i det dramatiske landskab.

”Det er virkeligt unikt. Kombinationen af denne tætte, urbane beliggenhed midt i den rå og brutale natur.”

Sven Erik Tøien, lokal arkitekt

Hvert eneste hus har sin egen distinkte karakter, og nogle er opført op ad fjeldsiden på grund af pladsmangel. Her bor omkring 30 indbyggere permanent.

Opgang og nedgang

For omkring 100 år siden var Nyksund et af de største og vigtigste fiskerlejer i Nord-Norge. Beliggenheden nord for Lofoten på ydersiden af Vesterålen-øerne var nemlig tæt på de gode fiskepladser, hvilket gjorde lejet meget attraktivt.

I løbet af skreisæsonen om vinteren øgedes Nyksunds befolkningstal med mange hundrede mennesker. Det travle liv på havnekajen førte til et behov for mere plads til at bearbejde fisken, idet Nyksund ligger på to små øer, Nyksundøya og Ungsmaløya, der er forbundet af en smal mole.

”Der var ikke meget plads til flere bygninger på disse to små øer. Da aktiviteterne krævede mere plads, blev der simpelthen for trangt på den tilgængelige plads,” siger Tøien.

I dag kan du stadig se rester af, hvordan kajanlæggene blev bygget i to og tre etager for lastning og losning af fisk - bevis på, at Nyksund engang havde en blomstrende fiskeøkonomi.

Men det gik ned ad bakke i 1900-tallet. Der kom ny teknologi i form af motorer og større både, og havnen i Nyksund blev hurtigt for trang. Fiskerbyen Myre lidt mod syd tog over som den vigtigste havn i området, og Nyksund var helt forladt i de tidlige 1970’ere. Det før så travle fiskerleje var blevet en spøgelsesby.

En ny start

Det gamle fiskerleje (eller fiskevær, som de siger i Norge), er på mange måder et levende museum, ikke mindste takket være en gruppe idérige tyskere, der ankom til Nyksund i 1980’erne. En af dem, Karl Heinz Nickel, forelskede sig i stedet og satte sig for at genrejse byen. Han har stille og roligt skabt ny aktivitet i lejet med masser af projekter af forskellig karakter.

Nyksund har været gennem flere byggefaser siden da. Omkring år 2000 blev Ssemjon Gerlitz fra Düsseldorf en ’Nyksunder’ ved et tilfælde, da han deltog i et byggeprojekt. Der blev brugt meget energi på at redde de gamle byggematerialer fra fiskeriets glansperiode, og gæstehuset Holmvik Brygge er i dag et resultat af anstrengelserne. I dag er det som et lille levende museum, hvor du kan opleve over 100 års fiskehistorie.

”Der gik mange år før folk fandt ud af, at det ikke var affald, vi samlede, men kultur,” siger Ssemjon.

Originale, antikke døre bliver nu genbrugt på Holmvik Brygge, et miljøcertificeret overnatningssted med værelser i det historiske gæstehus, separate studiolejligheder og endda et helt hus (perfekt til større grupper).

Den største ressource er faktisk energien på stedet, hvilket kan være til stor støtte hvis du ønsker at arbejde kreativt.

Ssemjon Gerlitz, guide og ejer af Holmvik Brygge

Et paradis for digitale nomader

Halvtreds år efter fiskerlejet blev en spøgelsesby, fremstår Nyksund nu som trendy og hipt.

Det lille samfund er kendt for sin enestående, kreative stemning, med flere coworking-områder, gode spisesteder, kunstgallerier og endda et musikstudie. Så hvis du tænker på at tage jobbet med på ferie, er Nyksund et oplagt sted for en workation!

Anders Megafon Frantzen ejer Arthur-Brygga, lejets legendariske koncertsted og pub. Hans drøm var at skabe et samlingssted, hvor kunstnere kunne komme og bo i længere perioder for at arbejde kreativt.

Hør ham tale om livet i Nyksund i videoen herunder:

Trænger du til et roligt sted? Dette shelter af træ ligger integreret i landskabet og er en lille arkitektonisk perle. Tag den bærbare computer med, og du vil sandsynligvis mærke inspirationen strømme som aldrig før. Eller bare kom og nyd udsigten med en kop kaffe.

Aktiviteter i Nyksund

Der foregår overraskende mange ting i den lille fiskerby. Her kan du deltage i alt fra koncerter til meditative gåture.

Stik hovedet indenfor på et af kunstgallerierne. Eller dyk ned i nord-norsk litteratur og bliv fascineret af den originale indretning på Delpen Bokcafe.

Bemærk, at nogle steder og arrangementer kun er tilgængelige om sommeren eller på forespørgsel.

Hjertevarmende mad

Nord-Norge er blandt de førende, når det kommer til fisk og skaldyr, og Nyksund har flere restauranter og små caféer, der serverer dejlige måltider - med udsigt!

På Holmvik Brygge serverer Ssemjon og hans team hjertevarme retter som bacalao, torsk, kødgryder og lokale delikatesser som arktisk ørred fra Sigerfjorden og rensdyrkød fra området. For en mere festlig aften kan du tage over til Nyksund Ekspedisjonen på den anden side af dokken. Folk rejser langt for at spise på denne restaurant, der - naturligvis -også bliver drevet af et tysk par. På menukortet finder du alt fra hjemmebagte kager og kaffe til mere komplekse kompositioner og selvfølgelig alt godt fra havet.

Måske vil du fange fisken selv? Der er stadig masser af fiskekuttere og trawlere, der sejler ud til de fiskerige steder på havet. Du er velkommen til at tage med!

Oplev naturens kræfter

Mange besøger Nyksund for at slappe af i naturen. Her kan du sidde i timevis og betragte bølgerne slå ind mod kajen, hygge dig på sofaen mens en storm raserer uden for, eller blive længe oppe for at se på stjerner eller midnatssol. Måske optræder nordlyset for dig om vinteren.

De få indbyggere i Nyksund har bestemt sig for at slukke gadelygterne på klare nætter, så både de lokale og de besøgende kan se nordlyset bedre!

Dronningruta fra Nyksund til Stø

Vesterålen er et vandreparadis, hvor himmel og hav mødes i næsten alle retninger. Nyksund er ingen undtagelse.

Den mest kendte vandresti er Dronningruta, navngivet efter Dronning Sonja, der indviede stien i 1994.

Du kan gå i dronningens fodspor mellem Nyksund og Stø, et andet af Vesterålens charmerende fiskerlejer. Den afmærkede sti er 15 kilometer lang og snor sig langs kysten, over fjelde og marsklandskab og forbi en hvid sandstrand.

I Stø kan du tage på hvalsafari med katamaran eller på fugle- og sælsafari med RIB-båd.

Flere fiskerlejer

Nyksund er bare et af mange fiskerlejer og handelssteder på Vesterålen i Nord-Norge. Ud over Stø finder du de små perler Skipsnes og Tinden, der begge er skønne om sommeren, samt Myre, en mere moderne fiskerihavn. Gå heller ikke glip af en tur til Bleik, hvor der er en smuk hvid sandstrand. Herfra kan du tage på bådtur til en af Norges mest kendte fuglekolonier på Bleiksøya.

Du kan tage på hvalsafari fra Andenes, en lille fiskerlandsby med masser af aktiviteter og attraktioner, og endda et rumcenter.

Udforsk flere fiskerlejer i Norge:

Bliv inspireret

De bedste tilbud fra vores partnere

Book din ferie til Norge i dag! Se vores nordlystilbud her.

Senest besøgte sider