Skip to main content

WORKATION

Tag jobbet med på ferie

Træt af hjemmekontoret?

Pak din laptop og tag på arbejdsferie - en såkaldt workation!

Forestil dig selv foran computeren. Du løfter blikket fra skærmen og kigger ud over glitrende fjorde, dybe dale og enorme fjeldplateauer, måske under nordlyset eller midnatssolen.

Sikke en inspirationskilde!

Med vidunderlige udsigter, aktive eventyr i naturen og lynhurtigt wi-fi stort set overalt er Norge et oplagt rejsemål, hvis du vil kombinere arbejde og fritid. Rejsemagasinet Wanderlust rangerede i 2021 Norge som et af de syv bedste lande i verden at tage på workation.

Mere og mere populært

Workation - at arbejde mens man er på ferie - er blevet en global trend på det seneste. Indtil 2019 var det mest freelancere, IT-specialister og spirende entreprenører, der udgjorde hovedparten af de såkaldte digitale nomader, der kombinerer det at rejse og arbejde.

Men covid-pandemien har vist os, at de utraditionelle steder at få arbejde fra hånden også er brugbare kontoralternativer for mange andre.

”Når jeg har skriveblokade, går jeg bare en tur, og så kommer inspirationen til mig. Jeg kan stå her på bredden i timevis og forfatte inde i mig selv,” siger Katrine Sørgård.

Sørgård er freelancejournalist og -fotograf. Hun ser sig selv som en ægte digital nomade. For hende er workation blevet en livsstil.

”Jeg kan lide at rejse væk fra alfarvej, og jeg er især glad for at besøge øer, som for eksempel Træna ud for Helgelandskysten, Røst og Værøy på Lofoten og Varanger-halvøen oppe i Finnmark."

”På en workation får man en helt anden ro og kommer ind i en speciel rytme,” siger hun.

Fordele ved at arbejde hjemmefra

Ifølge en undersøgelse fra det norske Transportøkonomisk Institutt svarede hele 74 procent af de adspurgte, at de er ”lige så effektive eller mere effektive” når de arbejder hjemmefra, sammenlignet med hvis de er på kontoret.

Adskillige internationale studier viser lignende tendenser. ”Hjemmearbejdere” er gladere, har mindre sygefravær og stress, og er generelt mere loyale overfor arbejdsgiveren på grund af den ekstra fleksibilitet. Sådanne resultater gør, at mange forskere tror, at forskellige former for hjemmekontor bliver normen, også i tiden efter corona-pandemien.

Det åbner selvfølgelig dørene for, at du kan få noget arbejde fra hånden, samtidig med at du oplever nye og spændende rejsemål.

Når du har fri, kan du gøre det, du har mest lyst til. Stå på ski. Vandre. Yoga.

At tage på workation i Norge er lettere, end du sikkert tror. Rejser du uden for de normale ferieperioder behøver det heller ikke være specielt dyrt. Det er en ideel måde at opleve nogle af Norges mest spektakulære steder uden højsæsonens menneskemylder.

Hvis du vil have fred og ro til at klare dagens arbejdsopgaver kan du leje en rorbu (traditionel fiskerhytte), en fjeldhytte eller et sommerhus - eller måske bare et hotelværelse.

Tag af sted i ugevis eller månedsvis - måske vil kæresten eller konen med?

Hvad med at flytte til en fjerntliggende øgruppe langt nord for polarcirklen?

Remote.com har ledt i hele verden og fundet frem til, at Svalbard er det sjettebedste rejsemål for digitale nomader.

Svalbard har verdens nordligste universitet, kirke og bryggeri, og er omgivet af uberørt vildmark og et enestående dyreliv.

Den arktiske natur giver dig med garanti ny inspiration!

Svalbard er et af få steder i verden, hvor indbyggere fra andre lande er velkomne til at bosætte sig, så længe de har et arbejde og et sted at bo. Og indkomstskatten er meget lav!

Co-working spaces

Du kan finde et co-working space over hele landet. At dele sin fysiske arbejdsplads med andre er en glimrende måde at møde nye mennesker.

”Man kan være lige så produktiv - og ofte langt mere kreativ - ved at arbejde i et miljø, der giver nye impulser, samtidig med at man kan være aktiv i den flotte natur,” siger Torill Bye Wilhelmsen.

Wilhelmsen står bag Beta Coworking Space i Vågå i Gudbrandsdalen, et fællesskab af initiativrige mennesker, der elsker fjelde og friluftsliv. Da det åbnede i 2016, var det et af de første landlige coworking spaces i Norge.

”Folk kommer til Beta fra hele verden. De kommer for at få lidt arbejdsro,” forklarer Bye Wilhelmsen.

En anden stor international trend lige nu er work retreats, der allerede afholdes årligt i mange førende globale virksomheder. På en work retreat rejser arbejdskollegaer til et inspirerende sted for at arbejde og slappe af sammen.

Find dit eget drømmekontor

Hvis du gerne vil arbejde til lyden af bølgeskvulp, og snuppe en enkelt bølge eller to efter fyraften, er det Unstad på Lofoten, du skal tage til. Her kan du også prøve co-living - hvor du både bor og arbejder samme sted - lige ved et af de mest berømte steder at surfe i det arktiske Norge.

”Vi har sandsynligvis Norges mest episke kontorer. Her kan du surfe, vandre eller bare nyde naturen i din fritid,” siger Stian Morel.

Han er manden bag Arctic Coworking Lodge. Beliggende på Vestvågøy på Lofoten er det et sted, der tiltrækker alle typer - studerende, marketingfolk, ingeniører, skibsbyggere og alt derimellem.

Vælg dine egne arbejdstider. Nogle er gode til at arbejde mellem ni og fem, mens andre foretrækker at logge på om aftenen, efter en lang dag udenfor.

Dit open space kontor er nu mere åben end nogensinde!

Oplev den ultimative work-life balance på Træna-øerne ud for Helgelandskysten.

”Træna tilbyder et Artist-in-Residence-program (AIR) for kunstnere, arkitekter, kokke, forskere, forretningsfolk og alle andre med spændende idéer,” siger Moa Björnsson.

Hun er udviklingschef i Træna Kommune, et øsamfund i Helgeland med cirka 450 fastboende.

Kommunen har også et separat Families-in-Residence-program for familier, der har lyst til prøve ølivet i en periode. Træna har mange overnatningsmuligheder, hvor der både er stille og fredeligt, så du kan koncentrere dig om dine projekter.

Øen Stokkøya i Trøndelag er også et populært sted for en workation. Her kan du for eksempel bo i en underjordisk enhed og have et kontor med havudsigt i Bygdeboksen sammen med både lokale og tilrejsende. Som nabo er der et bageri og et gin-destilleri!

Fyraftensøllen kan skylles ned i den berømte strandbar, der er blevet kåret som en af de mest cool i verden. Og der er en sauna til rådighed, så der er ingen undskyldning for ikke at gå i vandet - uanset årstid.

Ellers kan arbejde og fritid let kombineres på hesteryg, på Mesna i Østlandet. Her kan du efter fyraften ride på smukke islandske heste, løbe på ski i skoven, gå i sauna samt svømme eller ro i kajak om sommeren.

Måske vil du hellere mærke havbrisen i en søvnig kystby i Sørlandet eller nyde naturens ro i de storslåede landskaber i Fjord Norge?

At arbejde hjemmefra på et spahotel eller et skiresort kan også være fristende!

Der er masser af muligheder for co-working i Norges største byer, hvor du både kan fylde arbejdstimer ud og få gode kulturoplevelser.

Sådan planlægger du en workation

Er en workation noget for dig? Så er det da på tide at starte planlægningen!

Hvor: Find et sted, der passer dig og dine fritidsinteresser eller drømme. Fjorde? Fjelde? Nordlys? Landsby eller storby?

Hvordan: Når du har bestemt hvor du skal hen, kan du kontakte den lokale turistinformation og høre mere om co-working-muligheder i området.

Hvad behøver jeg: Tænk lidt over, hvad du har brug for - pc, internetadgang, kontorplads, adgang til printer, etc…

Transport: Skal der være offentlige transportmidler i nærheden, eller har du egen bil (eller lejebil) med?

Hvornår: Hvis du kan undgå at rejse i højsæsonen bliver det lettere at finde overnatning til rimelige priser - for eksempel feriehytter. På denne måde behøver du kun tage en kuffert og computertaske med. 

Co-working: Der er co-working spaces i alle de større byer og i mange mindre byer, dale og gårde. Skriv navnet på byen/området efterfulgt af ”coworking” eller ”startups” i din foretrukne søgemaskine og tjek resultaterne.

Co-living: Nogle steder tilbyder også co-living, hvor du både kan arbejde og bo det samme sted, ofte i idylliske omgivelser.

Cafékontor: Alternativt kan du finde ud af, om der er nogle gode caféer i området, hvis du foretrækker lidt liv omkring dig. Det er også en god måde at møde nye mennesker, hvis du rejser alene.

Artist-in-Residence: Norge har en række artist-in-residence-programmer, der også er åbne selvom du ikke er kunstner, arkitekt eller forfatter.

Co-working spaces

Hele konceptet omkring co-working er stadig relativt nyt i Norge, men der dukker stadig flere og flere steder op. Få et overblik på CoworkBooking.com, Coworker.com og Coworking Norway.

Få tips til aktiviteter og overnatning på din workation. Find en lejebil til en rimelig pris hos Rent-A-Wreck.

Her kan du tage på workation

Hvad har du lyst til at lave uden for dit nye hjemmekontor? Planlæg din perfekte workation herunder.

Planlæg turen

Filtrer din søgning og se tilbuddene herunder.

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Store oplevelser venter

Senest besøgte sider