Skip to main content

Solorejse i Norge

Frihed til at gøre lige hvad du vil

Rejs alene

Så er det dig, der er boss!

Det er let at finde nye venner undervejs.

Jeg mener oprigtigt, at det er for alle. Af og til trænger man til at stoppe lidt op og gøre noget for sig selv.

Mette Solberg Fjeldheim

Rejseskribent og blogger

Nogle mennesker elsker at rejse alene, andre har aldrig prøvet det. Nogle vil måske synes, at det er lidt farligt. Men Mette Solberg Fjeldheim mener ikke, at der er grund til bekymring. Måske er det noget for dig?

Som rejseskribent og blogger har Fjeldheim rejst en del på egen hånd, både i Norge og i resten af verden. Hun rejser også gerne alene i fritiden.

”En sommer tog jeg turen til Odda for at gå turen til Trolltunga. Det var en tur, jeg havde haft lyst til at gå i lang tid, men jeg havde ikke nogen at rejse sammen med. Så jeg tog af sted alene. Det blev en rigtig god oplevelse! Vejret var godt, og jeg var jo slet ikke alene på fjeldet den weekend,” siger hun.

Selvom hun for det meste rejser sammen med familien når hun skal på ferie, har hun god erfaring med at rejse alene.

”Den største fordel ved at rejse alene er, at du bestemmer det hele selv,” siger Fjeldheim.

Hun understreger, at du kan gøre og se hvad du vil, når du rejser alene, uden hele tiden at skulle tænke på andres meninger og behov.

Mange mennesker er noget tøvende, når det kommer til at spise alene på en restaurant, især hvis de ikke har prøvet det før.

”Tag noget med at læse i. En god bog er altid godt selskab! Og ofte får man lidt ekstra opmærksomhed fra tjenerne, der godt kan lide at småsnakke. Det er jo bare hyggeligt,” råder Fjeldheim.

Derudover er der jo altid mobiltelefonen - hvis der absolut skal pilles ved noget. Men en af glæderne ved at rejse alene er at kunne løfte blikket, lære andre at kende og at blive opmærksom på omgivelserne.

”At rejse alene er en god mulighed for at komme lidt ud af sin komfortzone. Det tror jeg, de fleste af os har godt af en gang i mellem,” siger hun.

Mettes top 5 tips til solorejsende i Norge:

1. Planlæg en kort tur. Så bliver det en let og smertefri start, hvis du skal rejse alene for første gang.

2. Planlæg turen godt, og tilmeld dig nogle guidede ture eller gruppeaktiviteter.

3. Medbring en bog eller andet læsestof. En god bog er en god rejsefælle.

4. Bestil overnatning i forvejen og ankom gerne før det bliver mørkt. Det er ofte mere indbydende.

5. Vær ikke bange for at spørge om hjælp eller opsøge andre.

Nogle mennesker rejser alene fordi de gerne vil være alene, mens andre rejser alene for at være sociale sammen med nye bekendte.

Hun har nogle gode råd til, hvordan man kan møde nye mennesker. Selvom du rejser alene, behøver du nemlig ikke være ensom. Der findes masser af muligheder for at tage med på guidede ture og deltage i gruppeture sammen med andre. På den måde kan du møde andre mennesker, uanset om det er en dagstur eller en hel ferie, hvor alt er tilrettelagt.”

Hun anbefaler særligt Svalbard-øerne, hvor hun selv var med på aktivitetsture sammen med andre.

”Jeg kørte snescooter og hundeslæde, gik på en guidet gletsjervandring og tog på nordlyssafari - alt sammen med mennesker, jeg ikke kendte før. Det var rigtigt let at komme i snak med andre på Svalbard. Der var en hyggelig og uformel stemning på hele turen,” siger hun.

Norge er et trygt og sikkert land at rejse i, men du skal selvsagt have respekt for naturkræfterne, når du færdes udendørs.

”Hvis du rejser alene kan det være smart at give besked til andre om hvor du går hen, især hvis du vandrer i fjeldene. Vejret kan skifte hurtigt, og pludseligt er det måske koldt og tåget. Det er en god idé at sætte sig ind i reglerne for god opførsel på fjeldet,” påpeger Fjeldheim.

Der er naturligvis også masser af muligheder, hvis du foretrækker byens lys.

”Det er ganske let at tilmelde sig en guidet tur rundt i byen eller på et museum, for eksempel.”

Her kan du møde nye folk

Hvis du kan lide at møde nye mennesker kan det være en god idé at checke ind på et vandrehjem eller overnatte i en af Den Norske Turistforenings hytter. Her samles man helt naturligt omkring langbordet og laver måske mad sammen i køkkenet.

Fjeldheim understreger, at det ikke er svært at komme tæt på nordmændene. Selvom mange nordmænd er noget reserverede af natur, er langt de fleste gode til at dele tips og råd med rejsende. Når først isen er brudt, har du måske en ven for livet.

Vidste du forresten, at fjeldene er et af de hotteste steder for singler at mødes i Norge? Tag en grøn hue på næste gang du er på vandretur (den grønne hue signalerer, at du er single), og se om du kan få bid!

Et sikkert land for solorejsende

Flashpack.com, en hjemmeside der fokuserer på solorejser i hele verden, skriver at Norge er en drømmedestination for første-gangs-alene-rejsende:

Norge er et af de sikreste steder i verden at rejse. Landets kriminalitetsrate er meget lav.

Norge er et åbent og imødekommende land for alle rejsende, herunder kvindelige solorejsende og LGBTQ+.

Norge har et effektivt offentligt transportsystem med tog, busser og færger mellem selv de mest afsidesliggende rejsemål.

Nordmændene er udendørs hele året rundt, hvad enten det er vandring på fjeldet om sommeren eller på langrend i skovene om vinteren.

Tip: Jo længere væk fra storbyen du er, desto mere vil nordmændene hilse og snakke med dig.

Kilde: Flashpack.com

Mettes bedste rejsemål for solorejsende i Norge:

Til de eventyrlystne!

Drømmer du om at bestige ikoniske fjeldtoppe? Eller at surfe langs en af verdens bedste strande, at fridykke eller at dyrke yoga? Der er så mange muligheder!

Jærstrandene nær Stavanger og de smukke sandstrande på Karmøy i nærheden af Haugesund giver god mulighed for at lære kiting, surfing eller bouldering. Et lokalt tip er Raw Ocean Lodge, hvor du kan overnatte og prøve alt fra yoga, bouldering og guidede SUP-ture til fridykning og surfing.

Prøv Åkrafjordens Via Ferrata Kyrkjeveggen, en af de bedste via ferrata-klatreruter i Norge. I nærheden finder du også Trolljuv Bungee, hvor du kan hoppe elastikspring mellem de stejle fjelde.

Hardanger byder på masser af eventyr - for eksempel RIB-ture på fjorden og via ferrata til Trolltunga. Om sommeren kan du besøge Folgefonna-gletsjeren, hvor du kan stå på sommerski eller prøve gletsjervandring.

Voss ligger cirka halvanden times kørsel fra Bergen og er kendt som Norges ekstremsportshovedstad. Få pulsen op med for eksempel faldskærmsudspring, paragliding og rafting.

I Nord-Norge har Lofoten-øerne mange muligheder. Tag på fisketur, tilmeld dig en organiseret kajaktur eller tag på en tempofyldt tur i RIB-båd. Men Nord-Norge er meget mere end bare Lofoten - giv dig selv lov til også at udforske både Finnmark og Helgelandskysten.

Til dig, der søger et pusterum

Nogle gange trænger man bare til at lade batterierne op i stilhed, helt alene. Vælg dit helt eget sted at tage en puster. Eller hvad med lidt velvære?

Sov komfortabelt i spændende omgivelser, midt i naturen! I løbet af de sidste par år er antallet af utraditionelle nye overnatningsmuligheder steget dramatisk, med alt fra fyrtårne til trætophytter og glamping.

Er der lavvande i pengekassen? Det er både sikkert og let at slå telt op i  en stor del af landet i henhold til Allemandsretten. Hvis du vil have lidt ekstra tryghed - og ikke mindst adgang til varmt vand og andre mennesker - kan du tage på en af de mange norske campingpladser, hvor du kan slå teltet op til rimelige penge.

For lidt ekstra luksus kan du pege pilen mod Engø Gård i Telemark, hvor omgivelserne er smukke, maden er lækker og svømmebassinet indbydende. Det historiske Dalen Hotel kan også give dig mindeværdige oplevelser. I nærheden ligger Vest-Telemark Museum og Eidsborg Stavkirke, og du kan også tage på krydstogt på Telemarkskanalen.

I Norge er der også mange spahoteller. Hvis du er i nærheden af Bergen eller Oslo er det let for eksempel at tage toget til Geilo, og checke ind på Vestlia Resort. Geilo er en fjeldby i storslåede omgivelser og med en god del luksus-resorts. Det er det oplagte sted at forkæle dig selv med et spaophold og et velsmagende måltid mad (prøv Smakeriet Geilo eller Hallingstuene).

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Senest besøgte sider