11 gode grunde til at besøge strandparadiset Jæren

Kunne du tænke dig at opleve Norges længste sandstrande, smage dejlig mad fra både fjord og mark samt prøve sjove udendørs aktiviteter?

Så er det oplagt at besøge Jæren-området syd for Stavanger. Landskabets flade landbrugsarealer og kysten med de mange strande er ganske unik for Norge, og der er masser af historiske steder at kigge nærmere på.

Se herunder, hvad du ikke bør gå glip af.

#1

Hvide sandstrande

Planlæg en hyggelig dag på en af de mange flotte Jærenstrande!

Jæren har 25 kilometer sandstrand, hvilket bør være nok plads til både familiesjov og en romantisk picnic.

Strandene er også perfekte til at kigge på fugle!

Læs mere om de enkelte strande længere nede på denne side.

#2

Kitesurfing med kriller i maven

Det er svært at beskrive strandene uden at fortælle, at de også er nogle af Norges bedste steder for kitesurfing.

Især Solastranden er populær for al slags vandsport. Du kan gå direkte ned til bølgerne fra ankomsthallen i Stavanger Lufthavn!

#3

Rid på bølgerne

Vind, bølger og optimale forhold for surfing. Her finder du både lavvandede steder, der egner sig fint til begyndere, samt mere krævende surfingsteder for viderekommende.

Uanset dine færdigheder på surfbrættet er Jæren det perfekte sted at prøve! Området var vært for European Surf Championships i både 2017 og 2018.

Har du aldrig prøvet at surfe før? Så tilmeld dig et surfingkursus på Jæren!

#4

Strandhotel med stil

Kombiner dine strandaktiviteter med et ophold på et luksushotel! Sola Strand Hotel ligger lige ved klitterne langs Solastranden, og her er der både en førsteklasses restaurant og et afslappende spaområde.

Hvis du kunne tænke dig at vågne op med udsigt over Nordsøen, er du kommet til det rette sted.

Hotellet ligger bare to kilometer fra lufthavnen - så det er ganske let at komme hertil.

#5

Idylliske cykelruter

Er du ikke nogen ’bjergrytter’? Så er Jæren for dig!

Langs den 140 kilometer lange Jærruta cykler du gennem smukke, flade landskaber med store marker, stengærder og flot havudsigt. Der er masser at se undervejs.

Se færdigpakkede cykelferier og ruteforslag hos Discover Norway.

Har du hele familien med?

Så kan det være en god idé at planlægge en cykeltur med kortere etaper og kombinere med andre aktiviteter langs ruten.

Der kan lejes elcykler med afhentning og aflevering på mange af hotellerne i området.

#6

Jæren nationale turistvej

Rejser du med bil? Den 41 kilometer lange nationale turistvej på Jæren, fra Bore til Ogna, fører gennem et fladt og velholdt kulturlandskab.

Denne nationale turistvej er ganske unik for Norge, for der findes ikke lignende landskaber i andre dele af landet.

Drej ind på nogle af sidevejene for at udforske mere af området, og sørg også for at stoppe op undervejs.

Tjek nogle andre forslag til rundture i området.

#7

Vandring på Kongevegen

Vil du gerne gå ad de samme stier og veje, som folk og fæ har gået på i tusindvis af år? Så skal du finde den historiske Kongevegen.

Du kan starte og slutte din gåtur flere forskellige steder, og der er flere spændende attraktioner undervejs.

Populære ruter:

Hå Gamle Prestegard - Obrestad havn

Obrestad havn - Grødalandstunet

Grødalandstunet - Varhaug gamle kirkegård

Starter du turen fra Hå Gamle Prestegard, bør du planlægge lidt tid der først!

#8

Kunstoplevelser

Kunst- og kulturcentret Hå Gamle Prestegard ligger smukt ned til vandet i en gammel præstegård.

I de historiske og fredede bygninger kan du se moderne kunst af både norske og internationale kunstnere, alt sammen ved den flotte kystlinje.

Et besøg på caféen er også et must!

Hå Gamle Prestegard serverer lokale favoritter, for eksempel fantastiske lapper (traditionelle norske pandekager). Tag opskriften med hjem!

#9

Overnat i et fyrtårn

Cirka en kilometer fra kunstcentret i Hå ligger Obrestad Fyr - et af landets mange flotte fyrtårn.

Og det er faktisk muligt at overnatte i fyrtårnet! Besøger du fyret på en blæsende dag, får du virkelig en god fornemmelse for naturens mægtige kræfter.

#10

Smagfuld lokalmad

Maden i Jæren-området er kendt for at være det bedste fra hav og mark. Det betyder, at du kan forvente både knasende sprøde grøntsager og friskfangede fisk og skaldyr.

Prisvindende oste samt nogle af Norges sødeste tomater er også på menuen. Nu skal du bare finde ud af, hvad du kunne tænke dig at smage først.

Ud over restauranten på Sola Strand Hotel og caféen på Hå Gamle Prestegard bør du absolut også lægge vejen forbi Strandhuset på Ølberg.

Hver søndag serveres der her en fabelagtig buffet! Beliggenheden ved Ølbergstranden er også ganske spektakulær.

Få flere tips til spisesteder i Stavanger-området fra den lokale ekspert.

#11

Tag toget

Lad selve rejsen blive en del af oplevelsen! Med Jærbanen er det let at rejse mellem Stavanger og Egersund mod syd.

Togturen tager cirka en time og undervejs kører toget langs kysten, forbi endeløse horisonter og det åbne hav. En kort, men flot tur.

Fra Oslo kan du tage Sørlandsbanen hele vejen fra den norske hovedstad og mod vest til Stavanger, en tur der tager cirka otte timer.

Det er en af verdens smukkeste togture, med masser af familievenlige destinationer at besøge undervejs.

Beskyttede områder på Jæren

Jærstrendene er navnet på området fra Tungenes mod nord til Sirevåg mod syd, i alt 70 kilometer.

Strandene på Jæren blev fredet allerede i 1977, og i 2009 revideret til at være beskyttet naturværnsområde. Nogle dele af strandene er også plante- og fuglefredningsområde, mens andre områder er dele af Jærens vådområde, beskyttet som et internationalt betydningsfuldt vådområde.

Al vandsport er forbudt i de beskyttede fuglefredningsområder mellem den 1. oktober og den 31. marts. Ridning, cykling, camping og solbadning i klitterne er forbudt.

Jærkysten er også internationalt Hope Spot, anerkendt af organisationen Mission Blue, hvilket betyder at det er et sted, der har stor betydning for havets helse.

Udforsk strandene på Jæren

Store og livlige eller små og intime? Find din favoritstrand på Jæren.

Ognastranden: Let tilgængelig med både bil og tog. Fra togstationen er der blot et kvarters gang til stranden. I bil kommer du på Nordsøvejen gennem Ogna. På stranden ligger der både en campingplads med kiosk, sti ned til stranden og flere vandrestier.

Brusandstranden: Denne strand er forbundet med Ognastranden og har også egen campingplads med plads til både autocampere og campingvogne. Det er et fint sted at bade, surfe og fiske. Her ligger også resterne af Hitlers tænder (Hitlertennene), et krigsmindemærke fra Anden Verdenskrig.

Nærlandstranden og Refsnesstranden ligger tæt på Obrestad Fyr og den nationale turistvej på Jæren. Refsnesstranden er let tilgængelig, med en sti fra parkeringspladsen ned til stranden og brusere.

Orrestranden er et andet stop på den nationale turistvej, ved Klepp. Her er der gode parkerings- og toiletfaciliteter, og der kan købes mad og drikke i informationscentret i Orre Friluftshus. Denne strand har tilmed Blåt Flag.

Borestranden er et populært sted for surfere, beliggende langs den nationale turistvej Jæren. Her kan du lære at surfe, tage et begynderkursus i kitesurfing og overnatte i nærheden af stranden. Om sommeren kan du leje surfudstyr og købe forfriskninger i kiosken. Der er brusere og toiletter tæt på parkeringspladsen.

Hellestøstranden er et friluftsområde ved Sola og det perfekte sted at slikke sol om sommeren. Her afholdes der årligt en dragefestival, og det er et populært sted at surfe.

Ølbergstranden er en lille sandstrand med gode badeforhold i sommersæsonen. Der er også gode vandremuligheder i området. Det siges, at den bedste softice på Jæren laves i Ølbergkiosken. Stranden ligger sydvest for Stavanger Lufthavn og lige ved siden af Ølberg Havn.

Vigdelstranden er en mindre strand, ikke langt fra Ølberg. En sti fører ned til stranden, og der er toiletter i nærheden.

Solastranden er lavvandet og derfor populær blandt kitere og surfere. I den nordlige ende af stranden ligger Sola Strand Hotel. Der er også en golfbane i umiddelbar nærhed. Stranden ligger i gåafstand fra Stavanger Lufthavn.

Regestranden ligger lige op ad Solastranden. Der er en stor parkeringsplads, og i området kan der ses street art.

Har du lyst til mere?
Stavanger-området bugner af aktiviteter.

Oplev Stavanger

Rundt i regionen

Find topaktiviteter og gode strande på Jæren.

Bliv inspireret

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Senest besøgte sider