Skip to main content

”Stavanger er måske ikke den største by, men kulturlivet er helt fantastisk.”

Katrine Lilleland, festivalchef for Stavanger Kammermusikkfestival

”I regionen arrangeres der flere festivaler, og midt i byen finder du mange fine gallerier og museer.”

”Og så er byen fuld af flot gadekunst.”

”Hvis jeg trænger til lidt plads, tager jeg ud til strandene. Kultur og natur i skøn forening, det er Stavanger for mig.”

Tag med festivalchefen rundt til hendes yndlingssteder i den farverige by.

Stavangers kulturelle højdepunkter

med festivalchef Katrine Lilleland

Lyst til at høre lidt god musik? Er du sulten efter lidt vegansk mad? Eller måske er du klar til at opleve spændende kunst, både inden døre og udenfor? Uanset hvad er du godt dækket ind i Stavanger, i hvert fald ifølge Katrine Lilleland.

Midt mellem høje fjelde, endeløse strande og store vidder i Fjord Norge ligger en af landets ældste byer, Stavanger. Igennem årene har byen udviklet sig fra at være et lille fiskerleje til en stor kulturby, med alt fra Michelinrestauranter til masser af spændende kunst. En af dem, der lever og ånder for kulturlivet i Stavanger, er Katrine Lilleland.

”Da jeg voksede op her, var der blot få kulturtilbud i området, såsom jazzmusik og selvfølgelig det fabelagtige Rogaland Teater. Men udviklingen de seneste par år har været helt enorm,” forklarer Katrine.

Katrine har altid været en storbypige. Og selvom Stavanger ikke er den største by i verden, bliver hendes behov for kultur mere end mættet her.

”I dag blomstrer byen med alternative scener, flotte museer og gallerier, og ikke mindst det fantastiske koncerthus med det talentfulde symfoniorkester. Det er dejligt at se, at mange af de lokale benytter sig af mulighederne for kulturoplevelser her i byen,” siger Katrine.

Som chef for den internationalt anerkendte Stavanger Kammermusikkfestival, samt yogainstruktør og barejer, er hun som regel opdateret på, hvad der sker i kystbyen.

Planlægger du en weekendtur eller et længere besøg? Find inspiration til hvad du kan opleve med Katrines bedste tips:

Katrine Lillelands kulturtrekant

I hjertet af byen, lige ved havnen, ligger det ærværdige Hotel Victoria, det første af Katrines tre kulturelle højdepunkter. Man kan ikke undgå at lægge mærke til hotellet, hvis man ankommer til byen med båd. Bemærk den kunstfærdige facade med mønstre af røde og gule mursten med hvide detaljer.

”Hotellet er flot og føles meget luksuriøst,” forklarer Katrine.

Hotellet åbnede i 1900 og er de seneste år blevet gennemrenoveret. Resultatet er en bygning, der både er historisk og moderne. I enkelte rum og suiter finder du håndplukkede antikviteter.

I 2021 blev hotellet kåret til bedste luksushotel i Skandinavien af World Luxury Hotel Awards.

”Her serverer de naturligvis også gode drinks og fantastisk mad. Når solen er fremme, elsker jeg at sidde ude med en drink,” smiler Katrine.

Hotellets restaurant og bar, SALON du NORD, var oprindeligt frisør- og barbersalon. Her serveres der i dag smagfulde cocktails og god musik om aftenen, mens der i dagtimerne bydes på frokost og middag.

Er du blevet sulten? Du behøver ikke at være overnattende gæst for at spise på hotellet. Kig forbi til en dejlig frokost!

Hver anden søndag serverer hotellet afternoon tea, med varme scones, lokale oste, smørrebrød og petit fours.

”Dette er den perfekte frokost, hvis du vil have det lidt luksus. Bare se! Du får garanteret vand i munden!”

Med en fyldt mave er Katrine klar til at vise os Stavangers kulturscene.

Kom med!

Kunst møde natur

”Jeg vil gerne vise et sted, hvor natur og kunst mødes i skøn forening,” siger Katrine begejstret.

Tre kilometer fra Hotel Victoria ligger Katrines næste kulturelle højdepunkt, Stavanger Kunstmuseum. Hvis vejret er godt og du har gode sko tager gåturen gennem byen cirka 40 minutter. Du kan også let komme dertil med taxi eller bus.

Museet er smukt beliggende i en park ved Mosvatnet, et af Stavangers mest populære rekreative områder. I nærheden er der også en skulpturpark.

”Her er mange motionister ved søen. Der er en sti hele vejen rundt. Her plejede vi at have gymnastiktimer, da jeg var lille. Og om vinteren stod vi på skøjter på søen,” fortæller Katrine.

Museets flotte glaskuppel er let at se fra stien. Inde i bygningen kan du se en imponerende kunstsamling med værker fra 1800-tallet og frem til i dag, herunder landets største samling af Lars Hertervig værker og malerier af Kitty Kielland.

”Kunsten her er fantastisk, og kuratorerne er meget dygtige,” siger Katrine.

I tillæg til den faste kunstudstilling har museet også skiftende udstillinger. På de store billeder lidt længere nede på siden kan du se noget af udstillingen ’Forløp og volum’ af en af Norges fremmeste visuelle kunstnere, Jan Groth.

”I forhold til kunst er jeg meget åben. Jeg kan lide det meste. Men jeg er mest fascineret af skulpturer. Jeg synes også at tekstilkunst er flot.”

Museet har sit eget rum dedikeret til Frida Hansen (1855-1931), en af Norges mest fremtrædende tekstilkunstnere. Flere værker er en del af museets faste udstilling.

Den imponerende gobelin Semper Vadentes fra 1905 (på billedet) er et af karrierens højdepunkter.

Tag dig god tid! Samlingen består af cirka 3.000 forskellige værker.

Efter besøget på museet går turen videre til hippe Pedersgata i et af Stavangers fremadstormende kvarterer.

Glem ikke at vejret i denne del af Norge hurtigt kan skifte, så tag en paraply med, hvis du ønsker at udforske Stavanger til fods!

”Denne del af byen, den østlige del, er meget interessant. Da jeg var lille var det industriområde og beboet af arbejderklassen. I dag er det blevet en cool bydel.”

I Pedersgata ligger en række fantastiske spisesteder, herunder Michelinrestauranten Sabi Omakase. Maden i området er inspireret af alle verdenshjørner.

Her er også hyggelige caféer og unikke butikker, for eksempel Løvås Bruktbu.

”Denne genbrugsbutik har været her hele mit liv. Min bedstemor tog mig med herind, da jeg var barn.”

Når du nærmer dig enden af Pedersgata drejer du til venstre ad Støperigata. Her ligger Katrines sidste kulturelle højdepunkt.

”Byens bedste veganske restaurant”

Den skriggule facade gør det næsten umuligt at overse Bellies. Bygningen er en gammel konservesfabrik, men indenfor ligger nu en af Stavangers bedste veganske spisesteder, i hvert fald ifølge Katrine.

”Det gode ved Bellies er, at du ikke behøver at være vegetar eller veganer for at nyde maden her. Retterne imponerer også dem, der ikke normalt spiser kødfrit,” siger Katrine.

Festivalchefen, der har været vegetar hele livet, fortæller, at det engang var svært at finde gode vegetariske eller veganske alternativer.

”Da Øystein, stedets ejer, åbnede denne restaurant, var det bare fantastisk. Jeg plejer altid at sige, at Stavanger har Norges bedste veganske restaurant,” jubler Katrine og tilføjer, at man kan sidde udenfor om sommeren.

Leder du efter veganske og vegetariske spisesteder? Tjek Norges bedste vegetariske og veganske restauranter.

”Maden ligner små kunstværker.”

”Og her er simpelthen bare så hyggeligt! Her er en god atmosfære.”

Bellies fokuserer på årstidens lokale råvarer.

Hvad med bagt sellerirod med svampestang, løvstikke og spiselige blomster?

Rund måltidet af med rabarber tilberedt på fire forskellige måder. Så friskt og dejligt!

Udforsk mere af Stavangers kulturliv

”Fem minutters gang fra Bellies ligger Tou Scene, min tidligere arbejdsplads. Her kan du opleve alternative former for kunst. Her er også musikarrangementer,” fortæller Katrine.

Katrine anbefaler også et besøg til BGE, et galleri for samtidskunst, beliggende på Tollboden, samt Stavanger Konserthus, et af de største spillesteder i regionen.

”Og så må ikke glemme alle de glimrende festivaler, der finder sted i Stavanger! Sommeren og efteråret er højsæson for festivaler, og her er virkeligt noget for enhver smag,” siger Katrine. Som festivalchef bør hun naturligvis vide, hvad hun taler om!

Tjek Katrines favoritfestivaler

Mablis: Todages musikfestival, der afholdes i den idylliske Vålandskogen lidt uden for midtbyen. Her kan du høre god musik, se kunst og smage lokale mad og drikkevarer. Mablis afholdes hver sommer.

Gladmat: På Skandinaviens førende madfestival kan du smage mad fra alle verdenshjørner. Festivalen løber af stablen i slutningen af juni og byder også på en række aktiviteter og events.

Stavanger Kammermusikfestival: En af Norges mest anerkendte festivaler for kammermusik - det er her, Katrine er chef. Festivalen afholdes i august.

Utopia: En musikfestival i Bjergstedparken, en kort gåtur fra centrum, med nogle af Norges mest populære artister. Festivalen afholdes i hvert år i løbet af efteråret. 

Kapittel: Stavangers internationale festival for litteratur og ytringsfrihed. Den ugelange festival organiseres af Sølvberget Bibliotek og Kulturhus hvert år i september. Det er den andenstørste litteraturfestival i Norge.

For mere information kan du besøge de forskellige festivalers egne hjemmesider. Du kan også tjekke flere begivenheder i hele Norge.

Kultur på kortet

Find Katrines kulturperler.

Opdag mere

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Senest besøgte sider