Skip to main content

Insidertips til en lang weekend i Stavanger

Spændende gadekunst, kønne træhuse og skønne vandreture langs hvide sandstrande. Stavanger byder på masser af overraskelser – og nogle af Norges allerbedste restauranter.

Se her, hvordan du kan tilbringe en weekend i ægte Stavanger-stil: fredag i kulturens tegn, lørdag i selskab med de lokale og på søndagstur til fods i by og fjeld.

Fredag i kulturens tegn

“Hvis det er første gang, du er i Stavanger, skal du helt klart besøge Gamle Stavanger. Her finder du Nordeuropas bedst bevarede træhusbebyggelse,” fortæller Katrine Lilleland, som er festivalchef for Stavanger Kammermusikkfestival.

Lilleand har arbejdet med kunst  og kultur i ti år, og hun elsker at gå i teateret, til danseforestillinger og koncerter.

Katrine Lillelands tips til kulturoplevelser i Stavanger

På jagt efter gadekunst: Stavanger har en af Europas største samlinger af gadekunst. Gennem mere end 15 år har man afholdt den årlige gadekunstfestival Nuart her i byen. Planlæg dit besøg i september for at deltage i festlighederne, eller gå på opdagelse efter værkerne resten af året, enten på egen hånd eller på en guidet tur.

Kunst: Byen har et bredt og varieret kulturliv med mange museer og gallerier, blandt andet Stavanger Bymuseum, og et symfoniorkester i topklasse. Stavanger Kunstmuseum har både en fast samling med norske værker og skiftende udstillinger. Det ligger ved søen Mosvannet, så du kan runde besøget af med en fin spadseretur. Du bør også tjekke, hvad der sker på Stavangers kunstfabrik TOU. Og det fantastiske kunstgalleri BGE skal bare opleves!

Arkitektur: Stavanger Museums kultur- og naturhistoriske udstillinger er både sjove og spændende for nysgerrige gæster i alle aldre. Museet forvalter også nogle utroligt smukke historiske bygninger i området. Den kongelige residens Ledaal (opført 1799-1803) og skibsredervillaen Breidablikk fra 1800-tallet kan begge varmt anbefales. Hvis tiden tillader det, bør du også tage en tur til Utstein, som er Norges eneste bevarede kloster fra middelalderen. Det ligger i helt fortryllende omgivelser på øen Mosterøy, og du kan nå derud med bil eller bus på under 30 minutter.

Mad og drikke: Ostehuset Domkirkeplassen er en stilfuld restaurant og café tæt på domkirken. Her kan du få en dejlig frokost og god kaffe eller bare kigge forbi og købe lækker ost, frisk brød og delikatesser. Stavanger er også stolt af, at Bellies, en af Nordens bedste veganske restauranter, ligger her i byen.

Koncerter: Blyge Harry i Østervåg byder på hyggelig stemning og kvalitetskoncerter, især med fokus på jazz. Folken er et tjekket rockspillested, der er populært blandt de lokale studerende, og kunstgalleriet TOU har også arrangementer med levende musik. De store stjerner finder du på programmet for Stavanger Konserthus.

Stjernerestauranter: Der er to restauranter med Michelin-stjerner i Stavanger. Hvis du vil have den helt store kulinariske oplevelse, bør du unde dig selv at spise på RE-NAA (to stjerner) eller Sabi Omakase (en stjerne). Tango er også en helt fantastisk restaurant. Bestil bord i god tid, for hos dem alle tre er der tit fuldt optaget flere måneder i forvejen.

En aften i byen: Det er oplagt at tage en rundtur på barerne langs Fargegaten. Som navnet antyder, er bygningerne malet i glade farver, og det er den mest fotograferede gade i Stavanger. Her finder du mange barer at vælge imellem med noget for enhver smag. En af de lokale favoritter er den superhippe Hanekam, hvor byens mindste dansegulv hurtigt bliver fyldt i weekenden.

Når du nu er her: Tag en tur til Hafrsfjord lige uden for byen for at se Fritz Røeds enorme monument, Sverd i fjell. Et andet godt tip er udstillingen af samtidskunst på Hå Gamle Prestegård, som ligger rigtig flot lige ud til havet i Jæren.

Lørdag i selskab med de lokale

“Stavanger er fuld af gode spisesteder, barer, natklubber og shoppingmuligheder, og samtidig har den en lille og charmerende bymidte. Her er alting i gåafstand,” siger Karl Erik Pallesen.

Karl Erik Pallesen er kok, leder og medejer af Fisketorget Stavanger og Matboden Rogaland. Han har også været med på det norske kokkelandshold.

Karl Erik Pallesens tips til en lørdag med lokalbefolkningen i Stavanger

Se på folkelivet: Et rigtig godt sted at observere Stavangers internationale atmosfære er Martinique. Det er en hyggelig pub, hvor man kan sidde og se folk fra forskellige kulturer komme og gå

Udforsk de trendy nabolag: Det er skønt, at der bliver udviklet flere og flere nye og hyggelige kvarterer i Stavanger. For eksempel Eiganes, hvor du finder et af byens vartegn – bygningen Hermetikken, der huser forskellige kreative virksomheder samt Stavanger Mikrobryggeri. Spis frokost på den dejlige restaurant Eg&du, og snup en øl på bryggeriet Lervigs pub i Ledaalparken.

Frisk fisk: Fiskeri, især efter sild, har længe spillet en vigtig rolle for Stavanger. Mange af de lokale retter – og historier – handler om sild. De fås ofte marinerede som kryddersild i mange forskellige smagsudgaver. Fisketorget er kendt for sin gode fiskesuppe og andre fiskeretter baseret på årstidens råvarer. Du kan også spise virkelig god frisk fisk i sæson hos Fish & Cow og Eg&Du.

Bønder i byen: Stavanger Ysteri er et lokalt mejeri, som repræsenterer et voksende fokus på produktion af lokal, økologisk mad i Norge. Her bruger de kun råmælk i osteproduktionen, og varerne bliver kørt ud til byens restauranter på cykel.

Flere godbidder: Et par andre fine spisesteder er restauranter som Söl, K2 og ikke mindst RE-NAA! Desuden er de lokale helt vilde med Gladmat, som er Nordens største madfestival. Du vil garanteret også elske den – besøg byen sidst i juli for at være med.

Sluk tørsten på lokal vis: Cocktailbaren Pjolter & Punsj oser af personlighed. Den tager sit navn fra to af de mest populære blandingsdrikke i Skandinavien nogensinde – og dem kan du selvfølgelig bestille i baren. Folkene bag Pjolter & Punsj driver også en anden bar, hvis speciale er drinks baseret på nordisk spiritus og gin. Den hedder Gimlet og ligger i byens østlige del. Sørg endelig for at aflægge den et besøg! Specialøl finder du hos Lervig Local eller Cardinal, som har Nordeuropas største udvalg af øl.

Når du nu er her: Der er masser af andre restauranter, caféer og barer i Stavanger.

Gå en søndagstur

“Stavanger har den perfekte beliggenhed for enhver, der er til aktive naturoplevelser – året rundt! Du kan tage ud til nogle af de mest berømte klippeformationer, smukkeste fjorde og mest fantastiske sandstrande i hele Norge,” fortæller Gaute Løvset.

Gaute Løvset er ansat i aktivitets- og turistselskabet Norwegian Experience. Han elsker at være udendørs så meget som muligt, at skabe fantastiske oplevelser og dele gode tips.

Gaute Løvsets tips til søndagsture til fods

Offentlig transport: Noget af det bedste ved Stavanger er, at naturen er lige inden for rækkevidde med bus, båd eller sågar cykel.

Kysttur tæt ved byen: En af favoritturene i min familie er at følge vandrestien fra østsiden af Stavanger, som går langs Gandsfjorden via Emmausbukta og Goddalen, ind til bådehavnen i bydelen Paradis i Storhaug. Turen kan sagtens forlænges, så man går ind til Stavanger centrum og slutter af med et cafébesøg.

Preikestolen: Det er oplagt at sætte søndagen af til at opleve en af Norges mest berømte og mægtige klippeformationer, nemlig Preikestolen. Takket være en ny tunnel er det kun en 30 minutters køretur med bil eller bus. De fleste tager denne tur om sommeren, men jeg foretrækker at vandre den på en vinterdag i klart og koldt vejr. Så er der næsten ingen andre besøgende, og naturen og fjorden har noget endnu mere vildt og råt over sig. Gå med en guide, hvis du ikke har erfaring med at vandre om vinteren. Der er daglige guidede ture, og så er du sikker på at få en tryg og god oplevelse.

Efter vandreturen: Al den vandring giver appetit! Jeg vil anbefale frikadellerne og vaflerne hos Preikestolen BaseCamp. Du kan også få noget godt at spise og drikke foran pejsen på Preikestolen Fjellstue.

Lysefjorden med båd: En sjov måde at opleve Lysefjorden på er at tage på RIB-safari fra havnen i Stavanger centrum. Det er en fantastisk tur uanset vejr og vind. Hvis du hellere vil nyde søndagen på et skibsdæk, er der en række endagsture med cruisebåde til Lysefjorden at vælge imellem.

Selvikstakken: Det bedste udsigtspunkt i Sandnes! Fra denne spidse fjeldtop får du en uovertruffen udsigt over Høgsfjorden, Lysefjorden og Strandalandet. Bemærk dog, at du skal forcere stejle steder med grus, som kan være svært, hvis du ikke er vant til at vandre i fjeldet. Hvis du hellere vil på en længere tur, kan du gå over Bynuten først. I så fald skal du sætte hele dagen af til det, for det er en lang og krævende rute.

Jærstrandene: Dem, der foretrækker et fladere terræn, bør vælge at gå en tur på Jærstrandene – de kridhvide, kilometerlange sandstrande lige uden for byen. Det er godt for både krop og sjæl. Nogle af dem ligger ikke mere end fem minutter til fods fra lufthavnen i Sola. Strandene byder på alt, hvad du kan ønske dig i form af lange eller korte vandreture langs kysten, badning, kajaksejlads, surfing, drageflyvning og kitesurfing. Når sulten melder sig, er restauranten på Sola Strandhotell, caféen på Solastranden Gård og restaurant Strandhuset alle klar til servere et lækkert måltid. Og hvis en snack kan gøre det, har Strandhuset også en kiosk, hvor du kan forsyne dig med en burger eller hotdog, fiskefrikadeller eller is.

Skibåd: Om vinteren kan skiløbere få en helt unik oplevelse i Stavanger. Tag skibåden fra byens havn til skianlægget i Sauda. Det er en skøn og indholdsrig tur, hvor du både får spektakulære naturoplevelser og skiløb på det bedste skianlæg i denne del af Norge.

Når du nu er her: I skoven Sørmarka syd for Stavanger, som er cirka 15 minutter væk i bil, finder du otte kilometer med vandrestier. Det højeste punkt er Ullandhaug, hvor du får en smuk udsigt over Jæren og Ryfylke.

Planlæg din tur til Stavanger! Få de bedste tilbud fra vores partnere Radisson Blu Hotels, Scandic Hotels, Strawberry og Thon Hotels.

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Senest besøgte sider