Skip to main content

Natalie Sandtorv

Natalie Sandtorvs tips til kulturoplevelser i Ålesund

Jugendstil til alle sider: Min favoritbygning, Arbeideren Kulturhus, ligger midt i byen. Det er et gammelt teater opført i jugendstil i 1906. Jugendstilsenteret og KUBE har også spændende udstillinger, både faste og skiftende.

Kunst: Jeg tager altid et smut forbi KHÅK Kunsthall for at købe keramik. De har også en skøn samling grafik af norske kunstnere, blandt andet Håkon Bleken, Bjarne Melgaard og min lokale favorit, Ørnulf Opdahl.

Sjov gade: Gå en tur på Moloveien. Her kan du gøre et fund i antikbutikken Trankokeriet eller tage til koncert på Teaterfabrikken, som er den mest unikke form for bar/koncertsted, jeg nogensinde har været på. Forestil dig en blanding af et gammelt kostumelager og den hippeste bar i Berlin.

Frisk fisk på havnen: En ting som er helt unik, og som jeg altid gør med venner, der er i Ålesund for første gang, er at stå tidligt op og gå ned til havnen. Så opsøger vi de lokale fiskerbåde for at købe friskfangede krebs og krabber. Men man skal være tidligt ude, for de bliver hurtigt udsolgt! Den bedste sushi, jeg har smagt (bortset fra, da jeg var på turné i Japan), fås på Zuuma. Det er en smart og moderne restaurant med en flot udsigt over havnen. Fiskesuppen på Fisketorget er også eventyrligt god og perfekt til frokost.

Kulturaften: Sæt tid af til en koncert på Terminalen Byscene. Det er et lokale, der formår at være trendy og hyggeligt på én gang, og de har altid spændende kunstnere på plakaten. Trods den begrænsede størrelse har de masser af gode teater- og musikarrangementer, fra koncerter til små og store festivaler med både norske og internationale artister.

God mad og vin: Jeg var for nylig på restaurant Bro og spiste et af de bedste måltider nogensinde. Deres koncept er “kystgastronomi” baseret på de fineste lokale råvarer. De har også et fantastisk vinkort, blandt andet med et godt udvalg af økologisk vin. Det er som regel her, jeg ender med at tage hen, også hvis jeg bare vil have et glas vin eller en cocktail med et par venner en fredag aften.

Sebastian Brevik

Sebastian Breviks tips til en lørdag med lokalbefolkningen i Ålesund

En god start: Jeg ville starte dagen med en god gang morgenmad hos Racoon i Kongens gate. Uanset vejret er det et fint sted at sidde og mærke byens puls stige i takt med, at Ålesund vågner.

Hyggelige nabolag: Gå en tur ud mod det elegante Brunholmen. Kig ind i Apotekergata No. 5, hvor der både er butik, bar og restaurant. Se nærmere på aftenens menu og snup en bolle, som du kan nyde på vejen videre til en spøjs oplevelse i Trankokeriet. Det er en antikforretning, der er fin at besøge i godt vejr og endnu bedre, når det regner, og de har også rigtig god kaffe.

På toppen af byen: Den flotteste og mest Instagram-værdige aktivitet i Ålesund er gåturen til byfjeldet Aksla. Fra byparken følger du trapperne op på fjeldet, hvor du har fri udsigt over hele byen. Uanset om du bor her fast eller bare er på besøg, er det noget, du bør gøre så ofte som muligt. Bagefter kan du gå ned på Kipperviktorget, der er et skønt sted at spise frokost med masser af liv og fantastiske foodtrucks. Evergreens quesadilla er en favorit! Hvis du er uheldig med vejret, er det oplagt at besøge akvariet Atlanterhavsparken.

En aften i byen: Byen har et væld af muligheder for enhver, der vil udforske nye smagsoplevelser. For folk med hang til druer er VinoBar en sand perle. Lokale øl får du på Molo Brew, som også har burgere og god plads. Mit bedste tip til et sted, hvor du kan møde nogle af de lokale, er baggården hos Piano. Sidst, men ikke mindst, finder du byens bedste cocktails på Arkivet Bar. Du kan også tage på det klassiske brune værtshus Smutthullet. Her er der “pub and dancing” i en grad, ingen andre kan måle sig med! Det skal simpelthen ses og opleves – men helst ikke for sent om aftenen ...

Restauranter og barer: Restauranterne Apotekergata No. 5 og Bro repræsenterer på bedste vis, hvad Ålesundregionen har at byde på. Begge steder har egen bar med håndlavede cocktails, ofte baseret på lokal brændevin og lokale råvarer, samt gode vine. Og du behøver ikke at bekymre dig om prisen, for på deres menuer finder du noget for enhver pengepung.

Når du nu er her: Ålesund har en masse steder med god mad og drikke. Udforsk byens caféer, barer og restauranter.

Karsten Gefle

Karsten Gefles tips til søndagsture til fods

Vandreture tæt på byen: Der er mange afmærkede vandrestier i nærområdet. Fra centrum kan du tage trapperne op til Fjellstua og nyde den fantastiske udsigt undervejs. Hvis du vil gå længere, er det nemt at fortsætte med det store netværk af stier på byfjeldet Aksla. Sukkertoppen (314 meter over havet) er også en god og behagelig tur i området Hessa lidt vest for centrum. Udsigten her er mindst lige så god, men du skal nok regne med, at der er flere folk. Du kan også tage en bus til Høgenakken cirka 15 minutter fra centrum. Her får du en flot udsigt over byen, havet og fjeldområdet Sunnmørsalpene.

Ø-tur: Det er helt fantastisk at gå turen op på Godøyfjellet (497 meter over havet) på den smukke ø Godøya. Her er der mange forskellige ruter at vælge imellem, fra bratte stigninger til gode stier med stentrin. Følg for eksempel stien fra Alnes eller Godøya skole. Alnes Fyr er et fint sted at holde pause, da der både er restaurant, café og kunstudstilling. Hvis du er heldig, kan du se surfere boltre sig i bølgerne ud for sandstranden. Der går bus til Godøya fra byen.

Aktiv søndag: Lej en kajak eller et SUP-board hos Uteguiden, og oplev byens centrum fra en anden vinkel. Der er også cykeludlejning samme sted. Hvis du har lyst til lidt mere fart og spænding, er det sjovt at tage en tur med en RIB-båd.

Vinteraktiviteter: Ålesund er et fantastisk udgangspunkt for skiture. Inden for kort rækkevidde har man uendelige muligheder i Sunnmørsalpene, et af verdens flotteste terræner til skiløb på fjeldtoppene. Strandafjellet byder på Norges bedste liftbaserede offpiste. Du kan køre dertil i bil eller bus, og der er mulighed for at leje alt det nødvendige udstyr. Nogle gange går der også skibåd til Stranda. En anden stor vinteroplevelse er at tage på fisketur. Du kan prøve fiskelykken ved det lokale “Borgundfjordfiske” eller til fiskefestival i februar/marts.

Frokost i det fri: Vi spiser som regel frokost udendørs, enten på en af de mange fine rastepladser eller ved et udsigtspunkt. Du kan også få kaffe og en bid mad på kaffebaren Racoon, der er et oplagt stoppested, både hvis du sidde ned eller have noget med til turen.

Når du nu er her: Tag på en dagstur til fugleøen Runde. Den er populær hele året, men især om sommeren, hvor det vrimler med fugleliv.

Planlæg din tur til Ålesund! Få de bedste tilbud fra vores partnere Scandic Hotels, Strawberry og Thon Hotels.

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Senest besøgte sider