Skip to main content

ÅLESUND OG SUNNMØRE

Hvor fjeld og fjord mødes med det åbne hav

Scroll ned for inspiration eller planlæg turen til Ålesund og Sunnmøre.

Ålesund er den største by i Sunnmøre-regionen i det nordvestlige Fjord Norge og kendt for sin unikke jugendstil.

Gå en tur i en af Norges mest maleriske byer…

…eller se byen fra vandet.

Ro i kajak gennem det smukke Brosundet, der strækker sig hele vejen gennem centrum af Ålesund.

At ro i kajak på fjorden bringer dig helt tæt på naturen.

En ødelæggende bybrand i 1904 efterlod meget af Ålesund i aske.

Genopbygningen resulterede i, at byen i dag har nogle af Europas bedste eksempler på jugendstil (også kendt som art nouveau).

Besøg Jugendstilsenteret og kunstmuseet KUBE for at høre mere om byens historie og den smukke arkitektur.

Kan du lide at vandre?

Der er 418 trin fra Byparken og op til udsigtspunktet på fjeldet Aksla. Her er belønningen på anstrengelserne en fantastisk udsigt.

På toppen ligger en restaurant og en udsigtsplatform, hvor du kan se fjeldene og byen i fugleperspektiv. Du kan også prøve en via ferrata eller tage Bytoget eller bilen derop.

Kom tæt på det maritime liv i området i Atlanterhavsparken, Nordeuropas største saltvandsakvarium og maritime videnskabscenter.

Akvariet ligger helt ud til kysten i Tueneset, bare tre kilometer fra centrum af Ålesund. Det er det perfekte sted at se nærmere på livet i havet på den mest autentiske måde.

Lad oddere, sæler og pingviner stå for underholdningen!

Nyd et vinter-cruise på Geirangerfjorden gennem uberørt natur i et dramatisk, varieret og historisk fjordlandskab.​

Den 35 kilometer lange fjord er omgivet af stejle fjelde, der rejser sig direkte op fra fjorden med toppe i 1.700 meters højde.​

Og fortvivl ikke, hvis du besøger Geirangerfjord på en anden årstid. Der er bådture hele året rundt mellem byen og fjorden.

Sulten?

Ålesund byder på friskfangede delikatesser fra havet. Besøg for eksempel Bro (på billedet), en glimrende restaurant med lokale specialiteter på menukortet.

En anden mulighed for at få stillet sulten er XL Diner, der ligger lige i hjertet af Ålesund. Deres bacalao er kendt vidt og bredt, med god grund.

Restaurant Apotekergata No. 5 ligger i et gammelt pakhus. Denne perle af et spisested har et menukort, der bestemmes af sæsonen og dagens fangst/bytte.

Tag turen ud til Godøy.

Her kan du tage på udendørs eventyr, prøv for eksempel vandreturen op til toppen af Godøyfjellet eller at surfe ved Alnes.

Besøg også Alnes Fyrtårn. Dette flotte fyr stod færdigt i 1876 og er en del af den norske kulturarv. Her kan du opleve rigtig kystkultur! Se de historiske udstillinger og køb en souvenir eller noget lokalt håndværk.

På udkig efter spændende friluftsoplevelser?

Sidst på vinteren og først på foråret kan du tage med en lokal fisker ud på Borgundfjorden, lige uden for Ålesund…

…eller måske er du mere til fuglekiggeri?

Om sommeren kan du deltage på en guidet bådtur rundt om den berømte fugleø Runde. Mellem april og august hvert år bygger mere end 500.000 fugle deres rede her på øen.

Om vinteren kan du se en række af de hårdføre arter, der trives i det barske vinterklima på Runde, herunder havørnen.

Mageløse Molladalen!

Klatreparadiset Molladalen er omgivet af de spektakulære Molladalstindane, med velkendte fjelde som Jønshornet, Randers Topp og Mohns Topp. En populær vandrerute fører dig via en gletsjer om bag Mohns Topp til den takkede fjeldtop Bladet.

Området byder også på en lang række andre spændende vandreture i Sunnmørsalpene.

Sunnmørsalpene er et af de bedst kendte fjeldområder i Norge.

Nyd et fjordcruise på Hjørundfjorden og rejs gennem uberørt natur i et dramatisk, varieret og historisk fjordlandskab.

Båden forbinder Ålesund med landsbyerne Trandal, Sæbø, Urke og Øye på bredden af Hjørundfjorden fra juni til midten af august, Den 35 kilometer lange fjord er omgivet af fjelde, der rejser sig nærmest lodret fra fjorden, med toppe der når op i 1.700 meters højde.

En udsigt, du aldrig glemmer!

Vandreturen til Saksa giver dig panoramaudsigt over området, med Hjørundfjorden i den ene retning og byen Ålesund i den anden.

De barske og vilde fjelde er som skabt til vandring…

…samt off-piste og ski touring i Sunnmørsalpene. Book en tur i selskab med en lokalkendt skiguide - det er den bedste og mest sikre måde at tage på skitur.

Du kan også stå på ski på Stranda Skisenter. Det varierede terræn i Fjord Norge gør området til en sneklædt legeplads for både begyndere og mere erfarne skiløbere.

Sæt dig godt til rette bag rattet!

Fjeldvejen Trollstigen er en del af den nationale turistvej Geiranger-Trollstigen. Hårnålesvingene over dette fjeldpas ligger to timers kørsel fra Ålesund og er en af de mest besøgte turistattraktioner i Norge.

På toppen kan du drikke kaffe på Trollstigen café og nyde udsigten fra udsigtsplatformene, eller…

…fortsætte til den UNESCO-beskyttede Geirangerfjord - betragtet af mange som den smukkeste fjord i verden,

Den unikke natur blev skabt under den seneste istid, da gletsjerne i området trak sig tilbage og efterlod sig de smalle fjorde og høje fjelde.

Dette er blot nogle af de aktiviteter og attraktioner, der venter i Ålesund og Sunnmøre.

Planlæg turen i dag!

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Senest besøgte sider