Skip to main content

EN GUIDE TIL FJORDENE

Med over 1.000 fjorde, hvoraf de 10 ofte besøges af krydstogtsskibe, kan det være svært at finde ud af, hvilke af Norges fjorde, du gerne vil se, når turen planlægges. Lær mere om forskellene på de mest kendte fjorde med vores fjordekspert, Øyvind Heen.

Lær fjordene at kende

Fjordeksperten Øyvind Heen voksede op ved en fjord og har udforsket de omgivende landskaber stort set hele livet. Han har dokumenteret dem gennem tekst og billeder fra vandre- og klatreture samt fra kajakken. Han hjælper gerne med sin viden.

"Jeg forstår godt, hvorfor rejsende i Fjord Norge let kan blive forvirrede. Vi har mange fjorde, og de er lange, dybe og med utallige sidearme med egne navne. Det gør det ikke lettere, at mange af armene er mere kendte end moderfjorden," siger Heen.

Ifølge Heen er nogen af de mest dramatiske fjorde sådanne forgreninger: Geirangerfjorden, Aurlandsfjorden, Nærøyfjorden og Lysefjorden. Hans egen favoritliste har også plads til navne som Romsdalsfjorden, Nordfjorden, Sognefjorden og Hardangerfjorden samt den meget smalle Trollfjorden længere mod nord.

"Ordet 'fjord' er oprindeligt et ærkenorsk ord, som engelsk og mange andre sprog for længst har taget til sig. Ordet stammer fra vikingetiden og begrebet 'der hvor man færder over', og er også relateret til ordet 'færge'," oplyser Heen.

Lær fjordene at kende

"Fjordene blev dannet af ismasser, som bevægede sig under havets overflade," siger Heen. "I løbet af 2,5 millioner år blev de U-formede dale stadig dybere, som følge af flere istider. Med andre ord blev fjordene formet af gletsjere."

Tænk på de norske fjorde som hovedveje med sidegader og smaller gyder – eller som en overdimensioneret model af Venedigs kanaler. Og faktisk fascineres mange turister af det omskiftelige vejr i fjordområderne.

"For turister, der kommer fra varmere og mere solrige steder, kan vejret være en attraktion i sig selv," siger Heen. Selv planlægger han at udforske endnu flere krinkelkroge af de mange norske fjorde, som har præget ham siden han var lille. Her giver han en hurtig guide til Norges vigtigste fjorde, fra syd til nord:

Lysefjorden: En perle i det sydvestlige Norge

Lysefjorden er den sydligste af fjordene i det vestlige Norge, og det er her, du finder nogle af Norges mest besøgte naturattraktioner; fjeldformationerne Kjerag og Preikestolen. Disse og mange andre kan besøges på dagsture fra Stavanger.

Det er også meget populært at tage på cruise på fjorden. Der er adskillige dagsture at vælge mellem. Der er ingen veje langs fjorden, men en bilfærge med begrænset kapacitet kan sejler dig til Lysebotn i den inderste del af fjorden. Færgen anløber det lille samfund Flørli, hvor du kan overnatte, spise og prøve kræfter med de over 4.000 trin på verdens længste trætrappe. 

Find overnatning og aktiviteter ved Lysefjorden. 

Hardangerfjorden: Frugtparadis

Den næst længste fjord i Norge strækker sig fra Atlanterhavet, lige syd for Bergen, og hele vejen ind til fjeldplateauet Hardangervidda, inde i midt i landet. Den 179 kilometer lange Hardangerfjord regnes som et nationalsymbol, delvist takket være det imponerende syn når de mange æbletræer om foråret blomstrer på de fjordnære, stejle fjeldskrænter. Fjorden er epicenter for den norske produktion af cider og most.

De vigtigste og længste sidefjorde er Sørfjorden, hvor du finder Trolltunga, og Eidfjord, tæt på vandfaldet Vøringsfossen.  

Find aktiviteter og overnatning ved Hardangerfjorden.

Sognefjorden: Alle fjordenes moder

Sognefjorden kaldes ofte 'Fjordenes konge', og med god grund. Den ligger smukt lige midt i Fjord Norge og er den længste af de norske fjorde. Den strækker sig over 200 kilometer ind i landet, og på det dybeste sted er der 1.308 meter ned til havbunden.  Sognefjorden er også blandt de bredeste af slagsen, med utallige sidearme med langt smallere passager end moderfjorden. 

Der er mange små og hyggelige landsbyer langs fjorden og dens arme, herunder Balestrand, Lærdal, Fjærland, Solvorn, Sogndalsfjøra og Fjærland. Du kan besøge gletsjere, vikingelandsbyer og -gårde, eller prøve at ro i kajak eller cykle. Du kan også tage på krydstogt på fjorden. 

Find aktiviteter og overnatning ved Sognefjorden.

Aurlandsfjorden: En berømt togtur og sightseeing på fjorden

Den 29 kilometer lange Aurlandsfjord er en smal og frodig afstikker fra landets længste fjord, Sognefjorden. Mange besøgende ankommer med tog på Bergensbanen og Flåmsbanen, der begge er blandt de smukkeste togture i verden.

Fra den lille fjordby Flåm kan du tage på fjordcruise, vandring, cykling, kajak eller prøve en af Europas længste ziplines! 

Om vinteren venter helt andre oplevelser - på en vinterrejse fra Bergen til Flåm kan du nyde det stille fjordlandskab uden trængsel.

Book Norges mest populære rundtur Norge i en nøddeskal fra Voss, Bergen eller Oslo.

Oplev fjordene uden for højsæsonen​

Vintereventyr ved Geirangerfjorden

Nærøyfjord: En del af verdensarven

Den 18 kilometer lange Nærøyfjord er sammen med Geirangerfjorden optaget på UNESCOs verdensarv. For eksempel er her dele, der er langt smallere (omkring 250 meter fra bred til bred) end Aurlandsfjorden og Sognefjorden, som den er forbundet med.  Fjeldsiderne er næsten vertikale og med masser af vandfald. Midt i dette dramatiske fjordlandskab findes der utroligt nok stadig små, traditionelle bondegårde.

Fjorden opleves bedst på et dagscruise eller med RIB-båd eller kajak.  

Find aktiviteter ved Nærøyfjorden. En sightseeing er også inkluderet i Norges mest populære rundtur Norge i en nøddeskal.

Geirangerfjorden: Vandfald og verdensarv

Den 15 kilometer lange Geirangerfjord er også optaget på UNESCOs verdensarv, og regnes ofte som den mest spektakulære og seværdige af fjordene. De besøgende kan opleve næsten lodrette fjeldsider, som dekoreres af vandfald og sneklædte tinder hele året rundt. Tre vandfald er særligt kendte: De Syv Søstre, Friaren og Brudesløret.

Geirangerfjorden er Storfjordens inderste arm, i den nordlige del af Fjord Norge, og det er let at komme dertil fra art nouveau-byen Ålesund. Husk at blive i området et par dage ekstra, for der er masser at se. Her er gode vandremuligheder, unikke hoteller, spaer og spændende aktiviteter.

Find aktiviteter og overnatning ved Geirangerfjorden og tjek den smukke Geirangerfjord om vinteren uden så mange turister!

Hjørundfjorden: Stille og roligt

Hjørundfjorden har mange af de samme trækplastre som Geirangerfjorden, men med langt færre turister og mere uberørt natur. Her er mange hyggelige småbyer, som spejler sig i naturens ro - og det klare vand i fjorden - for eksempel Sæbø, Urke og Øye. 

Du finder også noget af landets bedste vandreterræn, med krævende udfordringer som Urkegga, Skåla og Saksa. Slap af i en sauna bagefter, eller få et uforglemmeligt ophold på Hotel Union Øye, et historisk og eksklusivt hotel. 

Det er let at komme til fjorden med bil fra Ålesund. Om sommeren kan du se fjorden på et dagscruise fra Ålesund.

Find aktiviteter ved Hjørundfjorden.

Romsdalsfjorden: For de aktive

Romsdalen er kendt for den varierede natur. Mens områderne mod vest langs den 88 kilometer lange fjord har kystlandskab med en masse småøer, domineres landskabet længere inde i landet af langstrakte fjorde og stejle fjeldvægge. 

De mest kendte turistattraktioner i området er fjeldvejen Trollstigen og den lodrette klippevæg Trollveggen. Romsdalen Gondola tager dig op til Nesaksla og udsigtspunktet Rampestreken i Åndalsnes, hvor du også kan prøve vandrestien over Romsdalseggen, en af Norges populæreste vandreture. 

En anden populær attraktion er Kirketaket, der er blevet kåret som et af Norges bedste fjelde for skiløb. Her kommer udtrykker ’fjordudsigt’ virkeligt til sin ret.

Find aktiviteter og overnatning i Åndalsnes.

Trollfjorden: Som taget ud af en film

Den blot 3 kilometer lange Trollfjord mellem Lofoten og Vesterålen måler knap 100 meter på sit smalleste punkt, men der er stadig plads til de mange krydstogtskibe, der hver sommer besøger denne fjord i Nord-Norge. For nogle år siden fik fjorden mere opmærksomhed end normalt, da den blev brugt som kulisse i den amerikanske film ’Downsizing’ med Matt Damon i hovedrollen.

Fjorden kan besøges på et dagscruise fra Svolvær på Lofoten. På sådan en tur kan du også se havørne!

Prøv sightseeing på Trollfjorden eller oplev fjorden på et cruise med Hurtigruten.

Oplev de norske fjorde med bus, tog og ekspresbåd

Oplev mange af de berømte fjorde mellem Bergen og Kirkenes.

Book et klassisk 12-dages krydstogt med Hurtigruten

De bedste tilbud fra vores partnere

Book din ferie til Norge i dag!

Senest besøgte sider