Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
 • Overnatning

  Scandic Hotels - i alle større byer fra nord til syd

  Nordic Choice Hotels - en anderledes hotelkæde

  Thon Hotels - fantastisk morgenmad inkluderet

  Radisson Blu Hotels - book dit hotel i Norge

  Citybox - moderne lavprishoteller med central beliggenhed

  DanCenter - din feriehusekspert i Norge

  Norgesbooking - bestil den perfekte hytte i Norge

  Campcation –  Book camping over hele Norge med Campcation

 • Rejs hertil og rundt

  Vy - det skal være let at rejse grønt

  SJ NORD - eventyret starter i toget

  Vy express - gør det let at rejse grønt med bus

  NOR-WAY Bussekspress - grønne busrejser

  Widerøe - Skandinaviens største regionale luftfartsselskab

  DFDS - sejl nemt og bekvemt fra København til Oslo

  AutoEurope - altid en god billeje-oplevelse

  Rent-A-Wreck - det smarte lejebilvalg

  Arctic Campers - lej en autocamper i Norge

  Cabin Campers - din hytte på fire hjul

 • Ture og rundture

  Hurtigruten - 'Verdens smukkeste sørejse'

  Fjord Tours - Norge i en nøddeskal®, den mest populære rundtur i Norge

  Authentic Scandinavia - rejs som de lokale

  Up Norway - skræddersyede rejser fra eksperterne

  Norrøna Hvitserk - ekspeditioner og eventyrferie

  Booknordics.com hundredvis af aktiviteter, rundture og cruises i Norge

  Brim Explorer - Stille fjordture med elektrisk katamaran

  Fjord Travel - bæredygtige flerdagesture

  Go Fjords - ture og aktiviteter over hele Norge

  50 Degrees North - uforglemmelige, skræddersyede ture i Norge for mindre grupper

  Discover Norway - færdigpakkede ski-, cykel- og vandreture i Norge

  Norwegian Holidays - pakkerejser til lavpris med Norwegian. Fly, hotel og lejebil

  Stromma - sightseeing, udflugter og oplevelser med bus, båd og minitog.

 • Alpine fjeldresorter

  Beitostølen - Eventyr og nydelse hele året

  Rauland - skiferie i betagende fjeldlandskab

 • Offers

Search
or search all of Norway
The Nærøyfjord in Fjord Norway on a sunny summer day
The Nærøyfjord.
Photo: Katrin Moe

Med over 1.000 fjorde, hvoraf de 10 ofte besøges af krydstogtsskibe, kan det være svært at finde ud af hvilke af Norges fjorde, man gerne vil se, når turen planlægges. Lær mere om forskellene på de mest kendte fjorde med vores fjordekspert, Øyvind Heen.

Lær fjordene at kende

Lad dig ikke narre af ansigtet, der ser ud som om det er skåret ud af de stejle fjeldsider, der brat falder ned i fjordene. Når fjordeksperten Øyvind Heen får lov at tale om sit yndlingsemne, bryder smilet frem med det samme.

"Fjord er et norsk ord, som er blevet internationalt kendt"

Øivind voksede op ved en fjord og har udforsket de omgivende landskaber stort set hele livet. Han har dokumenteret dem gennem tekst og billeder fra vandre- og klatreture samt fra kajakken.

"Jeg forstår godt, hvorfor rejsende i Fjord Norge let kan blive forvirrede. Vi har mange fjorde, og de er lange, dybe og med utallige sidearme med egne navne. Det gør det ikke lettere, at mange af armene er mere kendte end moderfjorden," siger Heen.

Ifølge Heen er nogen af de mest dramatiske fjorde sådanne forgreninger: Geirangerfjorden, Aurlandsfjorden, Nærøyfjorden og Lysefjorden. Hans egen favoritliste har også plads til navne som Romsdalsfjorden, Nordfjorden, Sognefjorden og Hardangerfjorden samt den meget smalle Trollfjorden længere mod nord.

"Ordet 'fjord' er oprindeligt et ærkenorsk ord, som engelsk og mange andre sprog for længst har taget til sig. Ordet stammer fra vikingetiden og begrebet 'der hvor man færder over', og er også relateret til ordet 'færge'," oplyser Heen.

"Fjordene blev dannet af ismasser, som bevægede sig under havets overflade," siger Heen. "I løbet af 2,5 millioner år blev de U-formede dale stadig dybere, som følge af flere istider. Med andre ord blev fjordene formet af gletsjere."

Tænk på de norske fjorde som hovedveje med sidegader og smaller gyder – eller som en overdimensioneret model af Venedigs kanaler. Og faktisk fascineres mange turister af det omskiftelige vejr i fjordområderne.

"For turister, der kommer fra varmere og mere solrige steder, kan vejret være en attraktion i sig selv," siger Heen. Selv planlægger han at udforske endnu flere krinkelkroge af de mange norske fjorde, som har præget ham siden han var lille. Her giver han en hurtig guide til Norges vigtigste fjorde, fra syd til nord.

De mest kendte fjorde
Vandreture til verdenskendte klippeformationer som Preikestolen og Kjerag eller de 4.444 trin på Flørlis trætrapper er blot nogle… Read more
Lysefjorden
Fra selve fjorden og til Folgefonna og videre til den ikoniske Trolltunga – i Hardangerfjord-regionen finder du noget af det mest… Read more
Hardangerfjorden
Lyngenfjorden og Lyngsalpene er et arktisk område med eksotiske, bæredygtige og sjove udendørs oplevelser for hele familien. Read more
Lyngenfjorden
En smal, frodig sidearm af Norges længste fjord, Sognefjorden. Landsbyen Flåm ligger inderst i Aurlandsfjorden. Read more
Aurlandsfjorden
Nærøyfjorden er optaget på UNESCOs verdensarv og er en sidearm til Sognefjorden. Read more
Nærøyfjorden
Sognefjorden er Norges længste fjord, og én af dens arme, Nærøyfjorden, er på UNESCOs verdensarv. De omgivende fjelde… Read more
Sognefjorden
Den dybe blå Geirangerfjord er optaget på UNESCOs verdensarvsliste – omgivet af sneklædte fjeldtoppe, vilde vandfald og… Read more
Geirangerfjorden
A ski tourer on their way down the mountain towards the Hjørundfjord in Fjord Norway
Hjørundfjorden
Denne fjord har mange af de samme træk som Geirangerfjorden, men med langt færre turister og mere uberørt natur. Små landsbyer ligger langs hele…
Hjørundfjorden
Romsdal i Nordvest-regionen er kendt for sin varierede natur. To kendte turistattraktioner i området er fjeldvejen Trollstigen og vandreturen over… Read more
Romsdalsfjorden
Denne fjord er blot 100 meter bred på sit smalleste, men besøges alligevel dagligt af krydstogtskibe, herunder Hurtigruten. Read more
Trollfjorden
Select
  Show Details
  Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS

  Den sydligste: Lysefjorden

  Lysefjorden er den sydligste af fjordene i det vestlige Norge, og det er her man finder nogle af Norges mest besøgte naturattraktioner; fjeldformationerne Preikestolen og Kjerag. Disse og mange andre kan besøges på dagsture fra Stavanger.
  Længde: 42 kilometer.

  Blomstrende æbletræer: Hardangerfjorden

  Den anden længste fjord i Norge strækker sig fra Atlanterhavet, lige syd for Bergen, og hele vejen til fjeldplateauet Hardangervidda, inde i midt i landet. Hardangerfjorden er at regne som et nationalsymbol, delvist takket være det imponerende syn når de mange æbletræer om foråret blomstrer på de fjordnære, stejle fjeldskrænter. De vigtigste og længste sidefjorde er Sørfjorden og Eidfjord, og historiske industribyer som for eksempel Odda ligger som perler på en snor.
  Længde: 179 kilometer.

  Vandring i den vilde natur: Aurlandsfjorden

  Denne fjord en smal og frodig afstikker fra landets længste fjord, Sognefjorden. Inderst i Aurlandsfjorden ligger landsbyen Flåm. Denne lille by er måske mest kendt for Flåmsbanen – en togstrækning, hvor man kan se noget af Norges fineste natur i al sin pragt fra vinduet.
  Længde: 29 kilometer

  En del af verdensarven: Nærøyfjorden

  Nærøyfjorden er optaget på UNESCOs verdensarv, og har mange fysiske fællestræk med den mere kendte Geirangerfjord. For eksempel er her dele, der er langt smallere (omkring 250 meter fra bred til bred) end Aurlandsfjorden og Sognefjorden, som den er forbundet med. Fjeldsiderne er næsten vertikale, og midt i dette dramatiske fjordlandskab findes der utroligt nok stadig små, traditionelle bondegårde.
  Længde: 18 kilometer

  Alle fjordenes moder: Sognefjorden

  Sognefjorden kaldes ofte 'Fjordenes konge', og med god grund. Den ligger smukt lige midt i Fjord Norge og er den længste af de norske fjorde. Den strækker sig over 200 kilometer ind i landet, og på det dybeste sted er der 1.308 meter ned til havbunden. Sognefjorden er også blandt de bredeste af slagsen, med utallige sidearme med langt smallere passager end moderfjorden.
  Længde: 204 kilometer.

  Vandfald overalt: Geirangerfjorden

  Geirangerfjorden er også optaget på UNESCOs verdensarv, og regnes ofte som den mest spektakulære og seværdige af fjordene. De besøgende kan opleve næsten lodrette fjeldsider, som dekoreres af vandfald og sneklædte tinder hele året rundt. Tre vandfald er særligt kendte: De Syv Søstre, Friaren og Brudesløret. Geirangerfjorden er Storfjordens inderste arm, i den nordlige del af Fjord Norge.
  Længde: 15 kilometer

  Stille og roligt: Hjørundfjorden

  Hjørundfjorden har mange af de samme trækplastre som Geirangerfjorden, men med langt færre turister og mere uberørt natur. Her er mange hyggelige småbyer, som spejler sig i naturens ro – og det klare vand i fjorden.
  Længde: 35 kilometer

  For de aktive: Romsdalsfjorden

  Romsdal-området er kendt for den varierede natur, og mens områderne mod vest har kystlandskab med en masse småøer, domineres landskabet længere inde i landet af langstrakte fjorde og stejle fjeldvægge. Tre velbesøgte turistattraktioner er fjeldvejen Trollstigen, udsigtspunktet Rampestreken i Åndalsnes og vandrestien over Romsdalseggen, en af Norges populæreste vandreture. Fjeldet Kirketaket er blevet kåret som at af de bedste steder at stå på ski med fjordudsigt.
  Længde: 88 kilometer.

  Som taget ud af en film: Trollfjorden

  Trollfjorden i Lofoten/Vesterålen måler knap 100 meter på sit smalleste punkt, men der er stadig plads til de mange krydstogtskibe, der hver sommer besøger denne fjord i Nord-Norge. I 2016 fik fjorden mere opmærksomhed end normalt, da den blev brugt som kulisse i den amerikanske storfilm ’Downsizing’ med Matt Damon i hovedrollen.
  Længde: 3 kilometer

  Fem fakta om fjordene

  1. UNESCO har optaget de norske fjorde, illustreret ved Geirangerfjorden og Nærøyfjorden, som del af den prestigefulde verdensarv.

  2. Fjordene bliver ofte beskrevet som 'naturens egne kunstværker', og de blev formet da de enorme ismasser trak sig tilbage og havvand oversvømmede de U-formede dale.

  3. Gudvangen og Geiranger, de to inderste byer i helholdsvis Nærøyfjorden og Geirangerfjorden, er blandt de mest besøgte havne for krydstogtsskibe i Skandinavien.

  4. Takket være varmen fra Golfstrømmen og luftstrømme, har de norske fjorde et relativt mildt klima som gør, at de forbliver stort set isfri.

  5. Fjordene er ofte meget dybe, og den dybeste er Sognefjorden, der dropper hele 1.308 meter under havets overflade. 

  Sådan kommer du til fjordene

  At ankomme til Fjord Norge med tog er en storslået oplevelse, og ofte den letteste måde at få adgang til fjordene på (bortset fra Nord-Norge).

  Hurtigrutens klassiske skibe anløber mange havne i hele Fjord Norge på dens sejlads langs kysten.

  Både korte og mere omfattende guidede fjordture og rundture tilbydes i de fleste byer, og er ofte en effektiv og givende måde at opleve landskabet og kulturen ved fjorden.

  Elektriske færger og andre færgetjenester er operative hele året rundt.

  Et stadigt større netværk af tunneller og broer binder Fjord Norge sammen og gør rejsen med bus, campingvogn og bil let.

  Enkelte større byer har lufthavne med både indenrigs- og udenrigsforbindelser.

  Læs mere om hvordan du kommer rundt i Norge.

  Besøg fjordene om vinteren

  Benyt dig af disse gode tilbud

  Planlæg din rejse til Norge sammen med en af vores partnere.

  Opdag mere

  Your Recently Viewed Pages

  Tilbage til toppen