Skip to main content

Vandring til Kjerag

Med sine 1.084 meter over havet er Kjerag det højeste fjeld ved Lysefjorden. Her kan du tage billeder af Kjeragbolten, en fastklemt kampesten, og nyde udsigten fra højsletten. Kjerag er også et populært mål for bjergbestigere og basejumping-entusiaster.

Sæson

Vandreture til Kjerag er begrænset til visse tider af året. Indtil vejen mellem Sirdal og Lysebotn åbner omkring midten af maj, er der normalt kun adgang til Kjerag for besøgende med særligt udstyr og under ledsagelse af en guide. I vinterhalvåret ligger der dyb sne, og turen kræver brug af ski eller snesko. Sæsonen slutter, når vejen lukkes på grund af sne i oktober/november.

6-10 timers vandring

Vandreturen til Kjerag er cirka 11 kilometer lang, og det tager mellem seks og ti timer at gå op til toppen og tilbage igen. Du skal sørge for at være i god fysisk form inden du begiver dig ud på denne fjeldvandring, da den omfatter stigninger på 800 meter i alt. Nogle steder skal du ved egen hjælp trække dig op og fire dig ned med en wire, så det er en krævende tur selv for erfarne vandrere. Udgangspunktet er parkeringspladsen ved Øygardstøl. Spørg personalet på parkeringspladsen til råds om de aktuelle vejrforhold. De vil give dig alle de oplysninger, du har brug for. Vær særligt opmærksom i tilfælde af regnvejr, da stien kan blive glat.

Ture med guide

Hvis du mangler erfaring eller ikke er sikker på, at du kan klare denne rute, vil vi råde dig til at tage med på en guidet tur. En god guide kan sørge for, at en dårlig dag ender med at blive en fantastisk oplevelse. 

Sikkerhed undervejs

Hvert år tager frivillige norske redningsfolk ud for at hjælpe nødstedte folk i fjeldene. Derfor er der en række ting, du bør være klar over og forberede dig på, hvis du ikke er en erfaren fjeldvandrer.

Læs mere om sikkerhed på fjeldet, før du tager af sted.

Vejret i fjeldene

Selvom vejrudsigten lover sol og tørvejr, skal du være opmærksom på, at vejret kan ændre sig meget hurtigt. Derfor skal du altid tjekke vejrudsigten, inden du tager på fjeldvandring. Tag ikke af sted hvis meldingerne går på blæst, kraftig regn eller tåge. Få den seneste vejrudsigt på yr.no

Det rigtige vandreudstyr 

Pak en 30-liters rygsæk, så du har god plads til alt det, du kan få brug for i de norske fjelde. Kort og kompas, et førstehjælpssæt, en fuldt opladet mobiltelefon og en pandelampe er bare nogle af de ting, vi vil råde dig til at have med i rygsækken. Se videoen med en udførlig pakkeliste længere nede på siden.

Varmt og praktisk tøj

Sørg altid for at have det rigtige fodtøj med – til denne tur anbefales vandrestøvler. Ruten til Kjerag går over ujævnt terræn, hvor du får brug for god støtte til fødder og ankler. Der er af og til kraftige vindstød på Kjerag, så tag vind- og vandtæt overtøj på. Din rygsæk bør altid indeholde et ekstra sæt tøj inklusive kasket eller hue, vanter og halstørklæde.

Mad og drikke til hele turen

Sørg altid for at have tilstrækkelige mængder mad og drikke med, når du tager på vandretur. Det er vigtigt, at du har proviant nok til at "lade op" en del gange undervejs, så du ikke risikerer at løbe tør for energi.

Toiletter

Der er ingen toiletter langs ruten, så sørg for at tisse af på parkeringspladsen inden afgang. Hvis tissetrangen melder sig undervejs, så sørg for at gøre det på dalsiden af stien, langt væk fra bække og vandløb. Tag dit affald med dig.

Sådan kommer du hertil 

Du kan tage bilfærgen til turister fra Stavanger til Lysebotn og køre videre derfra til Øygardstøl i egen bil eller med taxa. Du kan også køre mod Lysebotn via Sirdalen. Om sommeren er der busservice til Kjerag/Øygardstøl fra Stavanger. Busserne afgår tidligt om morgenen og kører retur til Stavanger om eftermiddagen. Se andre muligheder for transport til Kjerag og rundt i området.

Respekter venligst, at det ikke er lovligt at flyve med droner i området.

Se de seneste opdateringer hos Kjerag Turistinformation.

Andre vandreruter i området

Kjerag og områderne omkring fjeldet byder på mange andre vandreture, hvor du også kan vælge nemmere ruter. Se andre vandremuligheder i området.

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Bliv inspireret

Her er nogle andre artikler, du måske vil synes om.

Senest besøgte sider