Sikkerhed i fjeldene
Ting, du skal vide, før du vandrer i fjeldene
Vejret kan hurtigt ændre sig i de norske fjelde. Bliv klogere på, hvordan du sikkert besøger fjeldene og hvilket tøj, du skal have på.
Der er masser af spændende oplevelser blandt de norske fjeldtoppe, dale og plateauer – især om sommeren. Men vejrforholdene kan hurtigt ændre sig. Selv mennesker, der har et helt livs erfaring med fjeldene, har en sund respekt for dem og sørger for at være velforberedte til enhver situation.
Kend dine grænser
Sørg for at din træning, kendskab til området og udstyr er velegnet og passer til din tur. Sørg også for at vælge vandreruter, som passer til din form. Mange af de mest populære fjeldvandringer som Trolltunga, Besseggen og Romsdalseggen er kun egnede til trænede og meget erfarne vandrere.
Før du tager på vandretur i fjeldene, bør du være fortrolig med basal sikkerhed i bjergområder. Oplys andre om, hvor du tager hen, og hvornår du regner med at ankomme og være tilbage. Tjek vejrudsigten både for stedet du besøger, men også for områderne omkring det, og vær opmærksom på, at forholdene kan ændre sig hurtigt. Planlæg, hvad du vil gøre, hvis det bliver mørkt, eller vejret slår om. Vend om, hvis det bliver nødvendigt.
Hav altid styr på, hvor du er
Når du er i et område, du ikke kender godt, bør du altid medbringe kort og kompas og vide, hvordan man bruger dem til at orientere sig. GPS’er kan også være nyttige, men vær opmærksom på, at deres batterier kan blive flade. Du bør også medbringe en fuldt opladet mobiltelefon. Nogle steder i fjeldene kan der være svagt eller slet intet signal, men du kan godt være heldig. Din telefon udsender signaler, som redningsfolk kan bruge til at finde dig, så sørg for at have den med dig.
Hold dig til stien
Brug stierne, der er markeret på kortet, og vær opmærksom på skiltene langs vejen. Følg stenbunker og stier afmærket med et rødt ”T”, som bruges på Den Norske Turistforeningens stier. T’erne er fordelt, så den næste altid kan ses og på den måde kan føre dig trygt gennem landskabet.
Vær realistisk, når det kommer til dine evner, energi og stedsans. Vend om, hvis du føler dig træt eller bliver usikker. Hvis du har en guide med og har sikkerhedsudstyr, er det mere sikkert at skubbe til sine grænse, men fjeldene er ikke et sted, man skal være overmodig.
Påklædning – tøj i lag
Det er vigtigt at have flere lag tøj på – selv om sommeren, når solen skinner, og det er varmt. Du kan altid tage et lag af, hvis du får det varmt, men hvis det bliver koldt, får du brug for den ekstra jakke eller sweater, som ligger i din rygsæk.
Det første lag, som er lige udenpå din hud, skal være fugttransporterende. Let uldundertøj er et godt valg. Det ånder og isolerer dig, selvom det er vådt. Det er en egenskab, som bomuld eller nylon ikke har. Det næste lag kan også være uldtøj, fleece eller en tynd uldjakke alt efter årstid og temperatur. Regn- og vindtæt overtøj er et must – selv om sommeren. Vinden i fjeldene kan være meget kold.
Medbring en lygte, en hat, ekstra handsker og et ekstra sæt tøj.
Hav tøj på, som kan skærme dig for solen. Hvis du har bar hud, kan du med fordel bruge en solcreme med høj faktor, som kan beskytte dig mod den kraftige ultraviolette stråling, du er udsat for, når du vandrer.
Du kan finde en detaljeret pakkeliste i vores artikel med vandretips.
Velegnet fodtøj
Sneakers er ikke velegnede til vandring i de norske fjelde. Efter du har vandret i timevis i ujævnt terræn, bliver dine led og muskler trætte, og det er let at forvride en ankel. For at undgå dette, bør du være iklædt vandrestøvler med en mellem eller høj kant, som støtter og stabiliserer dine ankler. Såler med godt greb er også vigtige, uanset om overfladen, du går på, er våd eller tør.
Hold dig hydreret
Sol, vind og hård fysisk aktivitet kan gøre dig dehydreret, selvom du ikke føler dig tørstig. De fleste vandløb i fjeldene i Norge er rene nok til, at man kan drikke af dem, men undgå vand, som løber gennem marker eller fra gletsjere, da de kan indeholde farlige mikroorganismer.
Hold afstand til vilde dyr
Husk, at nogle dyr er farlige, så hold dig på afstand. Isbjørne, moskusokser, bjørne og elge er hurtigere end dig og kan gøre skade, hvis de bliver skræmte, overraskede, eller hvis de vil forsvare deres unger. Du bør ikke gå ind i områder med hegn med køer eller okser, da de også kan være farlige. Til gengæld er der rig mulighed for at gå på fotosafari – du får helt sikkert nogle eksotiske billeder til din Instagram!
Torden og lyn
Hvis du oplever, af et tordenvejr er på vej, skal du søge væk fra bjergtoppe og mod lavtliggende steder. Lyn rammer de højeste ting i landskabet, så sørg for, at det ikke er dig. Hold dig væk fra høje træer og vand. Find ly i fordybninger i landskabet. Hold dig tæt på jorden, og spred jer, hvis I er en gruppe.
Kort sagt: Det er vidunderligt og aktivt at udforske de norske fjelde, men selv når solen skinner, skal du holde øje med vejret og være parat til pludselige skift.
Sikre vandreture om sommeren
De bedste tips fra en fjeldguide med ekspertviden
Sikkerhed frem for alt
Tag ud at vandre!
En af de bedste ting ved at vandre er, at alle kan gøre det! Find en vandretur, der passer til dig.
Benyt dig af disse gode tilbud
Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.