Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Jotunheimen
Jotunheimen.
Photo: Terje Rakke/Nordic Life AS/ Visitnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Vær beredt

Ad

Selv nordmændene, der har opholdt sig i de norske fjelde hele livet, har en sund respekt for dem og sørger for at forberede sig på ethvert tænkeligt scenarie.

Sikker om vinteren

Mange af de forholdsregler, du skal træffe om sommeren, gør sig også gældende om vinteren, men i langt højere grad: Når det er koldt er det endnu vigtigere, at du har flere lag uld og vindtæt overtøj på, og at du holder dig tør.

Hold dig varm, tør og få rigeligt med væske

Om vinteren skal du undgå nedkøling. Det gør du blandt andet ved at holde dig tør og varm. Hvis du kommer ud for et uheld og er nødsaget til at tilbringe natten i det fri, skal du sørge for at du har kræfter nok til at grave en hule i sneen eller bygge en læskærm, som kan beskytte dig mod vinden.

Sørg for, at der er isolation mellem dig selv og jorden eller sneen, hvis du lægger dig ned - ski egner sig godt til formålet, selvom de måske ikke ligefrem er behagelige at ligge på. Du kan bruge en stor rygsæk som nødsovepose eller en lille en til at holde dine fødder varme og tørre.

Hvis du bliver tørstig, skal du ikke være bange for at spise sne, så længe den er ren og urørt. Det vil gøre dig en smule koldere, men dehydrering er ofte et større problem end nedkøling.

Beskyt dine øjne

Selvom det er vinter skal du huske solbrillerne, da genskæret fra sneen kan være temmelig intenst og i ekstreme tilfælde forårsage sneblindhed.

Signalér, at du har brug for hjælp

Bliv hvor du er, og vent på hjælp hvis du er faret vild. Hvis du stiller dine ski oprejst i sneen kan andre nemmere få øje på dig.

Undgå laviner

Undgå at gå på og under sneudhæng og andre steder med risiko for laviner, især hvis du kan se tegn på laviner andre steder i det område, du befinder dig. Husk altid at tjekke lavinevarslingerne før du går ud. Du kan ikke løbe væk fra en lavine, hverken til fods eller på ski, så det bedste, du kan gøre, er at undgå dem helt.

Fjeldreglerne

Vær forberedt på lidt af hvert

Selv nordmændene, der har opholdt sig i de norske fjelde hele livet, har en sund respekt for dem og sørger for at forberede sig på ethvert tænkeligt scenarie.

  1. Planlæg din tur nøje og sørg for at fortælle andre om din planlagte rute.
  2. Tilpas den planlagte tur i henhold til egne evner og vejrforhold.
  3. Hold øje med vejrudsigten og lavinevarsler.
  4. Vær forberedt på dårligt vejr og frost, selv på korte ture.
  5. Sørg for at have udstyr med, så du kan hjælpe dig selv og andre.
  6. Vælg en sikker rute. Hav respekt skilte om laviner og usikker is.
  7. Brug kort og kompas. Vær altid sikker på at du ved hvor du er.
  8. Vend om i god tid - det er ikke nogen skam at vende tilbage til basen.
  9. Spar på kræfterne og søg ly hvis nødvendigt.

Læs de norske fjeldregler med supplerende information.

Sikker om sommeren

Om sommeren, hvor solen står højt på himlen og varmer dejligt, skal du også være opmærksom på, hvilket tøj du medbringer og har på. Sørg for at beskytte dig mod solen, og vær forberedt på, at vejret kan vende.

Klæd dig varmt på

Både uldundertøj og en vindtæt jakke er et must, også på varme sommerdage. I fjeldene kan vinden være meget kold, og uld beskytter dig mod kulden selvom det bliver vådt - den egenskab har hverken bomuld eller nylon. Sørg for at have flere lag på, så du nemt kan regulere din temperatur.

Drik rigeligt med væske

Hvis du farer vild skal du spare på kræfterne, men sørge for at spise og drikke med jævne mellemrum. Sol, vind og overdreven fysisk aktivitet kan bidrage til at du bliver dehydreret, også selvom du ikke føler dig tørstig. Som oftest er rindende vand i de norske fjelde rent nok til at du kan drikke det, men undgå vand fra græsflader eller afstrømning fra gletsjere, da det kan indeholde skadelige mikroorganismer.

Hold afstand til vilde dyr

Husk, at nogle dyr kan være farlige, og at det altid er en god idé at holde afstand. Isbjørne, moskusokser, bjørne og elge er alle sammen hurtigere end dig og kan være farlige, hvis de bliver bange, overraskede eller vil forsvare deres unger.

Gå ned fra fjeldet og hent hjælp

Hvis du er nødt til at bevæge dig væk for at hente hjælp, skal du gå ned fra fjeldet. Prøv at følge vandløb eller floder, da de ofte vil føre dig til beboede områder.

Gletsjere

Gå aldrig ud på en gletsjer alene. Hvis du vil prøve gletsjervandring skal du sørge for, at det sker i følgeskab af en certificeret guide.

Your Recently Viewed Pages

Tilbage til toppen

Ad
Ad
Ad
Ad