Nødtelefonnumre
Hovedredningscentralerne (HRS) har det overordnede operationelle ansvar ved søg- og redningssoperationer i Norge.
51 51 70 00 – HRS Syd-Norge
75 55 90 00 – HRS Nord-Norge
For andre nødstilfælde:
110 - Brandvæsen
112 - Politi
113 - Ambulance
120 - Ulykker til søs
22 59 13 00 - Giftinformationscentralen
1412 TDD (teksttelefon til døve og hørehæmmede)
Områderne mellem tinder, dale og plateauer i de norske fjelde er en fryd for øjet, både om vinteren og om sommeren. Men skønheden og fredfyldtheden kan hurtigt blive farlig. Selv nordmændene, der har opholdt sig i de norske fjelde hele livet, har en sund respekt for dem og sørger for at forberede sig på ethvert tænkeligt scenarie. Sørg for, at du er i den fornødne form, har viden om området og udstyr til turen. Få gode råd til hvad du skal være særligt opmærksom på i vores vandretips.
Før en vandretur i fjeldene bør du sætte dig ind i de simple fjeldregler. Du kan for eksempel fortælle folk hvor du tager hen, og hvornår du forventer at være der. Hold øje med vejrudsigten - ikke kun for det område du allerede befinder dig i, men også for de omkringliggende områder - og husk, at vejret kan forværres hurtigt. Overvej, om det måske er bedre at vende om eller forkorte ruten til en vandrehytte i nærheden?
Når du bevæger dig i et område, du ikke kender, bør du medbringe kort, kompas og mobiltelefon. Der er mange steder i fjeldene, hvor der ikke er mobildækning, men du kan være heldig, så husk alligevel at tage den med.
Følg de på kortet afmærkede stier, og læs skilte og informationstavler undervejs. Hvis du farer vild, bør du holde øje med nogle af de stendynger eller røde T'er, der som regel findes langs de etablerede stier. De er som regel placeret nær etablerede vandrestier. Den næste stendynge er normalt inden for synsvidde og sikrer, at du kan komme i sikkerhed hvis du farer vild. Dette betyder også, at du ikke må etablere din egen stendynge - dette kan bringe andre vandrere ud af kurs.
Husk at medbringe en lygte, en hat, handsker og et ekstra sæt varmt tøj til de længere vandreture. Tag også en sikkerhedsvest med - den fylder ikke så meget og gør dig lettere for andre at finde hvis du farer vild.
Fjeldreglerne
Vær forberedt på lidt af hvert.
1. Planlæg din tur nøje og sørg for at fortælle andre om din planlagte rute.
2. Tilpas den planlagte tur i henhold til egne evner og vejrforhold.
3. Hold øje med vejrudsigten og lavinevarsler.
4. Vær forberedt på dårligt vejr og frost, selv på korte ture.
5. Sørg for at have udstyr med, så du kan hjælpe dig selv og andre.
6. Vælg en sikker rute. Hav respekt skilte om laviner og usikker is.
7. Brug kort og kompas. Vær altid sikker på at du ved hvor du er.
8. Vend om i god tid - det er ikke nogen skam at vende tilbage til basen.
9. Spar på kræfterne og søg ly hvis nødvendigt.
Sikker om vinteren
Når det er koldt er det vigtigt, at du har flere lag uld og vindtæt overtøj på, og at du holder dig tør.
Hold dig varm, tør og få rigeligt med væske
Om vinteren skal du undgå nedkøling. Det gør du blandt andet ved at holde dig tør og varm. Hvis du kommer ud for et uheld og er nødsaget til at tilbringe natten i det fri, skal du sørge for at du har kræfter nok til at grave en hule i sneen eller bygge en læskærm, som kan beskytte dig mod vinden.
Sørg for, at der er isolation mellem dig selv og jorden eller sneen, hvis du lægger dig ned - ski egner sig godt til formålet, selvom de måske ikke ligefrem er behagelige at ligge på. Du kan bruge en stor rygsæk som nødsovepose eller en lille en til at holde dine fødder varme og tørre.
Hvis du bliver tørstig, skal du ikke være bange for at spise sne, så længe den er ren og urørt. Det vil gøre dig en smule koldere, men dehydrering er ofte et større problem end nedkøling.
Beskyt dine øjne
Selvom det er vinter skal du huske solbrillerne, da genskæret fra sneen kan være temmelig intenst og i ekstreme tilfælde forårsage sneblindhed.
Signalér, at du har brug for hjælp
Bliv hvor du er, og vent på hjælp hvis du er faret vild. Hvis du stiller dine ski oprejst i sneen kan andre nemmere få øje på dig.
Undgå laviner
Undgå at gå på og under sneudhæng og andre steder med risiko for laviner, især hvis du kan se tegn på laviner andre steder i det område, du befinder dig. Husk altid at tjekke lavinevarslingerne før du går ud. Du kan ikke løbe væk fra en lavine, hverken til fods eller på ski, så det bedste, du kan gøre, er at undgå dem helt.
Fare for skovbrande – brug af åben ild
Lejrbål i eller i nærheden af skove er ikke tilladt mellem den 15. april og den 15. september.
Lejrbål tillades normalt ved havet eller på godkendte bålpladser.
I ekstreme tørkeperioder er det også forbudt at benytte grill, gasbrænder og stormkøkken.
Sørg for, at bålet er helt slukket, inden du forlader det. Bålpladsen skal være fuldstændig kold.
I tilfælde af brand: Ring til brandvæsnet på telefonnummer 110, og prøv derefter at slukke branden selv.
Sikker om sommeren
Om sommeren, hvor solen står højt på himlen og varmer dejligt, skal du også være opmærksom på, hvilket tøj du medbringer og har på. Sørg for at beskytte dig mod solen, og vær forberedt på, at vejret kan vende.
Klæd dig varmt på
Både uldundertøj og en vindtæt jakke er et must, også på varme sommerdage. I fjeldene kan vinden være meget kold, og uld beskytter dig mod kulden selvom det bliver vådt - den egenskab har hverken bomuld eller nylon. Sørg for at have flere lag på, så du nemt kan regulere din temperatur.
Drik rigeligt med væske
Hvis du farer vild skal du spare på kræfterne, men sørge for at spise og drikke med jævne mellemrum. Sol, vind og overdreven fysisk aktivitet kan bidrage til at du bliver dehydreret, også selvom du ikke føler dig tørstig. Som oftest er rindende vand i de norske fjelde rent nok til at du kan drikke det, men undgå vand fra græsflader eller afstrømning fra gletsjere, da det kan indeholde skadelige mikroorganismer.
Hold afstand til vilde dyr
Husk, at nogle dyr kan være farlige, og at det altid er en god idé at holde afstand. Isbjørne, moskusokser, bjørne og elge er alle sammen hurtigere end dig og kan være farlige, hvis de bliver bange, overraskede eller vil forsvare deres unger. Hvis du vil se vilde dyr i sikkerhed, kan du tage med på en guidet dyresafari.
Gå ned fra fjeldet for hjælp
Hvis du er nødt til at bevæge dig væk for at hente hjælp, skal du gå ned mod dalen. Prøv at følge vandløb eller floder, da de ofte vil føre dig til beboede områder.
Gletsjere
Gå aldrig ud på en gletsjer alene. Hvis du vil prøve gletsjervandring skal du sørge for, at det sker i følgeskab af en certificeret guide.
Sikkerhed frem for alt
Benyt dig af disse gode tilbud
Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejds partnere.
En vandreferie for enhver smag
Noget af det bedste ved vandring er, at alle kan gøre det! Find en vandretur, der passer til din aktuelle dagsform.
Bliv inspireret
Her er nogle andre artikler, du måske vil synes om.