Skip to main content

Vandretips

Inden du begiver dig ud på en vandreturseventyr i den norske vildmark, så tag et øjeblik til at overveje praktiske forhold. Vær forberedt, vær sikker og pak din rygsæk som en professionel

Disse tips er beregnet til vandreture om sommeren. De er baseret på Den Norske Turistforenings liste over nødvendigt udstyr til sommervandring. Hvis du holder dig til skov- eller kyststier, kan du nøjes med mindre udstyr. 

Husk at medbringe varmt tøj, hvis du er af sted uden for sommersæsonen - tjek Den Norske Turistforenings liste over nødvendigt vinterudstyr.

Hvad skal jeg have på?


Forvent det uventede – dette er nok det vigtigste råd at huske, når du gør rygsækken klar til et eventyr i det fri. Uanset årstid og vejr skal du huske, at vejret hurtigt kan skifte, når du drager på eventyr i fjeldene.

Sørg for, at du har et par ordentlige vandrestøvler – grebet på almindelige træningssko er ikke godt nok til vandring, især hvis du begiver dig op i fjeldene.

Tag flere lag tøj på for at gøre det nemmere at regulere din temperatur. Tænk i uld – undgå bomuld og polyester. Uld absorberer fugt uden at miste evnen til at holde dig varm. Et andet godt materiale er fleece, især om vinteren.

  • Inderste lag: Uld eller syntetisk undertøj (let sweater, lange underbukser, strømper)
  • Midterste lag: Uld eller fleecesweater. Om vinteren får du brug for et ekstra par bukser.
  • Yderste lag: Vandrebukser og vandrejakke/-anorak eller all-weather jakke. Sørg for at det yderste lag er vind- og vandtæt.

Brug solcreme – solen kan være stærkere end du tror, også om vinteren eller når det er overskyet eller blæser.

Vejret


Vi ville ønske, vi kunne fortælle dig, at solen altid skinner i Norge, men sådan er det desværre ikke. Tjek og dobbelt-tjek altid vejrudsigten, før du tager af sted!

Den gode nyhed er, at sommerklimaet kan være utroligt dejligt med temperaturer op til 20­-25 grader celsius. Vejret er dog meget omskifteligt, også om sommeren. Det bedste råd, vi kan give dig, er at tjekke vejrudsigten, inden du tager af sted, og forberede dig på alle scenarier.

I en højde af 1.000 meter eller mere er temperaturen i dagtimerne ofte omkring 15 til 19 grader om sommeren - en lille smule koldere, når det regner. Forårs- og efterårsmånederne er lidt køligere, men naturen finder en måde at kompensere for det. Foråret i Norge er smukt, når naturen begynder at vågne igen, mens farverne om efteråret er utroligt flotte. 

Læs mere om årstider og klima i Norge.

Sikkerhed undervejs


Selv nordmændene, der har opholdt sig i de norske fjelde hele livet, har en sund respekt for dem og sørger for at forberede sig på ethvert tænkeligt scenarie.

  1. Planlæg din tur nøje og sørg for at fortælle andre om din planlagte rute.
  2. Tilpas den planlagte tur i henhold til egne evner og vejrforhold.
  3. Hold øje med vejrudsigten og lavinevarsler.
  4. Vær forberedt på dårligt vejr og frost, selv på korte ture.
  5. Sørg for at have udstyr med, så du kan hjælpe dig selv og andre.
  6. Vælg en sikker rute. Hav respekt skilte om laviner og usikker is.
  7. Brug kort og kompas. Vær altid sikker på at du ved hvor du er.
  8. Vend om i god tid - det er ikke nogen skam at vende tilbage til basen.
  9. Spar på kræfterne og søg ly hvis nødvendigt.

Læs de norske fjeldregler.

Allemandsretten


Så længe du forstår og efterlever et sæt enkle regler, kan du opholde dig næsten hvor som helst i den norske natur. Friluftsliv og ophold i naturen er en stor del af nordmændenes identitetsfølelse, og alle har ved lov ret til at nyde naturen, så længe de udviser respekt for den.

Den såkaldte Allemandsret bestod oprindeligt af en række ikke-nedskrevne principper, men i 1957 blev disse principper formelt gjort til lov af den norske regering – og alle kunne nu retmæssigt nyde naturens glæder på lige fod.

Reglerne er lette at huske: Vær ansvarlig og vis omtanke. Lad være med at ødelægge naturen og omgivelserne. Efterlad naturen som du ønsker at andre skal finde den.

Allemandsretten gælder for åben land, også kaldet ikke-indhegnet land, der ikke er opdyrket. I Norge dækker dette over mose, kyst, skov og fjeld. Små uopdyrkede arealer omgivet af opdyrket land betragtes ikke som åben land. Hvis du vil overnatte mere end to nætter samme sted skal du spørge jordejeren om lov, bortset fra på fjeldet og i meget øde områder.

Læs mere om allemandsretten.

De bedste tilbud fra vores partnere

Book din ferie til Norge i dag!

Senest besøgte sider