Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

De norske fjelde

Over alle fjelde
Sangeren Marvin Gaye sang engang, at ingen bjerge var høje nok til ham – men han havde heller ikke været i Norge. Med næsten 300 toppe over 2.000 meter ville han sikkert have fundet en passende udfordring.
A group of people hiking in sunny weather at Litlefjellet mountain in Romsdal
Litlefjellet, Romsdal.
Photo: Øyvind Heen / Fjords.com

I hundredvis af år har nordmændene brugt ophold i fjeldene som en kur mod hverdagens stress. Folk fra hele landet og fra alle samfundslag drages i weekender og ferier til fjeldområderne for at få en mundfuld frisk og ren luft. Som oftest med enten ski eller vandrestøvler under fødderne - afhængigt af årstid, naturligvis.

Det at stå 2.000 meter over havets overflade med en 360 graders panoramaudsigt gør noget ved dig. Det åbner dit sind.

Norge består hovedsagligt af fjelde og vildmark - de kantede fjeldtoppe og bløde klippeformationer er en del af den særlige norske identitetsfølelse. Næsten halvdelen af alle nordmænd har adgang til en privat hytte i fjeldene, mens tusindvis af betjente og selvbetjente hytter er åbne for resten. Mange af disse turisthytter er ofte ret bemærkelsesværdige og tegnet af førende arkitekter. Adskillige serverer lokal mad såsom elg, hjort, ørred eller rensdyr.

I Norge findes nogle af Nordeuropas højeste bjerge, og selvom landskabet er dramatisk og spektakulært er fjeldene lettilgængelige - denne lettilgængelighed spiller naturligvis også en rolle i nordmændenes kærlighed til fjeldet. Tusindvis af kilometre med afmærkede vandreruter i forskellige sværhedsgrader kan betrædes af alle, mens Allemandsretten sikrer, at der er fri adgang til alle uindhegnede landområder, så længe der udvises respekt for naturen.

Når vinteren kommer, klædes landskabet og fjeldene i hvidt. Der er alpine skianlæg for ethvert niveau i Norge, mens de mere eventyrlystne skiløbere finder puddersne i fjeldene hele sæsonen igennem. Er du mere til langrend kan du være sikker på at finde en nyligt præpareret løjpe i nærheden, uanset hvor i Norge du befinder dig.

Sæsoner til fjelds

Din oplevelse af de norske fjelde vil i høje grad afhænge af, hvilken årstid du besøger dem på.

Om sommeren er det tid for vandreture over de store fjeldvidder og helt op til de højeste fjeldtoppe. Det er vandrefolkets højsæson, og derfor kan der være tæt trafik på de mest populære vandrestier.

Om efteråret er naturen travlt optaget af at forberede sig på vinteren, og landskabet gløder i røde og gule farver. Forvent frisk luft og farvebombardement i stor stil. Det er sæson for multebær og blåbær, og for jagt efter ryper og rener. Der er som regel god plads på vandrestierne.

Og så kommer vinteren. Og sneen. Tonsvis af sne dækker landet, der forvandles til enhver skiløbers paradis. Men vintrene kan også være iskolde visse steder, og altid mørke og lange. Vinteren er den længste årstid i fjeldene.

Om foråret bliver naturen vækket til live igen, og lokker atter til udforskning af fjeldområderne til fods eller til saddel, måske med en fiskestang i hånden.

Fem fakta om de norske fjelde

1. Norges højeste fjeld er Galdhøpiggen, der med sine 2.469 meter troner over Jotunheimen Nationalpark. Første gang dette fjeld blev besteget var i 1850, af tre mænd fra Lom; en lærer, en kirkesanger og en bondemand.

2. Det næsthøjeste fjeld i Norge hedder Glittertind, ligeledes i Jotunheimen. Hendes snekappe ligger i 2.469 meters højde.

3. I Norge betegnes alt over trægrænsen som fjeld. Højdemæssigt kan dette variere fra lige over havets overflade i Nord-Norge, til over 1.200 meters højde i det sydligste Norge.

4. Norge har mellem 230 og 300 fjeldtoppe over 2.000 meter, afhængig af hvilken definition der bruges.

5. Der er over 1.000 fjeldtoppe over 1.650 meter, givet en topografisk primærfaktor på 50 meter eller mere. 

Fjeldreglerne

Uanset om du befinder dig i skoven eller på fjeldet, skal du altid følge fjeldreglerne, når du færdes i den norske natur.

# 1 Planlæg din tur nøje og sørg for at fortælle andre om din planlagte rute.

# 2 Tilpas den planlagte tur i henhold til egne evner og vejrforhold.

# 3 Hold øje med vejrudsigten og lavinevarsler.

# 4 Vær forberedt på dårligt vejr og frost, selv på korte ture.

# 5 Sørg for at have udstyr med, så du kan hjælpe dig selv og andre.

# 6 Vælg en sikker rute. Hav respekt skilte om laviner og usikker is.

# 7 Brug kort og kompas. Vær altid sikker på at du ved hvor du er.

# 8 Vend om i god tid - det er ikke nogen skam at vende tilbage til basen.

# 9 Spar på kræfterne og søg ly hvis nødvendigt.

Populære fjeldvandringer
Preikestolen er den mest kjente turistattraksjonen i Ryfylke og Rogaland. Den rager 604 meter over Lysefjorden. Read more
Preikestolen
Det er ikke uten grunn at Besseggen er av Norges mest populære fjellturer. Her er guide og turbeskrivelse til de beste opplevelsene på og rundt… Read more
Besseggen i Jotunheimen
Visit Mount Gausta "Gaustatoppen" in autumn! Read more
Gaustatoppen
Kjerag - majesteten i Ryfylke innerst i Lysefjorden! Med 1084 meter rager Kjerag høyest av alle toppene i Lysefjorden. NB! Ikke gå til Kjerag på… Read more
Kjerag
Norges mest populære sykkelvei! Rallarvegen går gjennom et dramatisk, frodig og utfordrende landskap som byr på kultur, historie og enestående… Read more
Rallarvegen
Raubergstulen tilbyr dagleg føring til Galdhøpiggen, Nord-Europas og Noregs høgste fjell for sine gjester som overnattar på Raubergstulen. Turen… Read more
Guida tur på Galdhøpiggen - Raubergstulen
Den vidgjetne og sagomsuste Aurlandsdalen er ein av dei gamle ferdselsvegane mellom Aust- og Vestlandet. Vakker og vill - rik på dyre- og… Read more
Aurlandsdalen
Midt i Sunnmørsalpene ligger den imponerende toppen Slogen. Til tross for sitt spisse og bratte utseende er toppen relativt enkel å… Read more
Topptur til Slogen (1564 m.o.h.)
Romsdalseggen er en av verdens vakreste fjellturer (lonely planet 2011). Turen går gjennom dramatisk landskap med mange høydepunkter… Read more
Romsdalseggen
Select
  Show Details
  Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS

  Benyt dig af disse gode tilbud

  Planlæg din rejse til Norge sammen med en af vores partnere.

  Find flere aktiviteter på fjeldet

  Der er ingen grund til at vente til du er her med at finde ud af, hvad du vil foretage dig.

  ×
  • Filters
   Filter Your Search
   • Show More
   • No available filters
   Clear Filters
  • View
  • Sort By
  Filter Your Search
  • Show More
  • No available filters
  Clear Filters
  Back To Top
  Your Recently Viewed Pages

  Tilbage til toppen