Skip to main content

DE NORSKE FJELDE

Følelsen af at stå på toppen…

…kan ikke slås!

Nordmændene elsker at vandre på fjeldet.

Men det er også et sted, hvor man kan få en pause fra hverdagen.

Et sted, hvor man faktisk hilser på hinanden.

Og et sted, hvor man kan møde sin næste kærlighed.

De norske fjelde hæver sig mægtigt over de dybe, glitrende fjorde…

…og falder brat ned i havet i landskaber, som tager pusten fra dig.

De enorme fjeldvidder strækker sig lige så langt øjet rækker.

I Norge er der mere end 300 fjeldtoppe, som er over 2.000 meter høje.

Galdhøpiggen er det højeste fjeld i Norge. Enhver nordmand kan fortælle dig den præcise højde (2.469 meter).

En populær måde at nå til tops er at tage med på en guidet tur fra to af Den Norske Turistforenings bemandede turisthytter; Juvasshytta eller Spiterstulen.

Ud på tur, aldrig sur

Norge består hovedsageligt af fjelde og vildmark. De kantede fjeldtoppe og bløde klippeformationer er en del af den særlige norske identitetsfølelse. I hundredvis af år har nordmændene brugt ophold i fjeldene som en kur mod hverdagens stress. Folk fra hele landet og fra alle samfundslag drages i weekender og ferier til fjeldområderne for at få en mundfuld frisk og ren luft.

Næsten halvdelen af alle nordmænd har adgang til en privat hytte i fjeldene, mens tusindvis af betjente og selvbetjente hytter er åbne for resten. En stor del af disse hytter drives af Den Norske Turistforening (DNT). Mange af de nyere turisthytter er ofte ret bemærkelsesværdige og tegnet af førende arkitekter. Adskillige hytter serverer lokal mad såsom elg, hjort, ørred eller rensdyr.

Vandring er nærmest en folkesport i Norge. Der er tusindvis af kilometer med afmærkede stier på ethvert tænkeligt niveau. Allemandsretten sørger for, at du har lov til at færdes stort set over alt, men husk at blive på stierne for at minimere dit aftryk på naturen samt at respektere folks ret til privatliv.

I mange norske byer starter vandrestierne ofte inden for bygrænsen, for eksempel i Bergen, Ålesund, Bodø og Tromsø.

Når vinteren kommer, klædes fjeldene i hvidt og skianlæggene åbner. I det sydlige Norge ligger de bedste skiområder, ofte let tilgængelige fra færgelejer, togstationer og lufthavne. Adrenalinjunkier bør tage turen længere mod vest eller helt mod nord, hvor der er ideelle forhold til ski touring og off-piste.

Som regel er det også rig mulighed for at løbe langrend på præparerede løjper i nærheden, uanset om du er i byen eller på fjeldet.

Vil du vandre om vinteren? Tag snesko på og få pulsen op uden ski.

Hvis du er i god form er det endda muligt at gå hele vejen op til Trolltunga. Denne tur bør du dog kun begive dig ud sammen med en lokalkendt guide.

Preikestolen er en anden berømt klippeformation i Norge, som du kan vandre til hele året rundt.

Igen anbefales det stærkt at gøre turen sammen med en guide, hvis det er vinter – der kan være glat.

Kniber det med kræfterne eller energien? Mange fjeldtoppe er også tilgængelige med kabelbane eller gondol, som denne i Loen i Fjord Norge.

Husk at blive på stien! Den Norske Turistforening (DNT) har afmærket de sikreste stier på de fleste fjelde med et rødt ”T”. Følger du dette symbol farer du ikke vild.

Sæsoner til fjelds

Din oplevelse af de norske fjelde vil i høje grad afhænge af, hvilken årstid du besøger dem på.

Om sommeren er det tid for vandreture over de store fjeldvidder og helt op til de højeste fjeldtoppe. Det er vandrefolkets højsæson, og derfor kan der være tæt trafik på de mest populære vandrestier.

Om efteråret er naturen travlt optaget af at forberede sig på vinteren, og landskabet gløder i røde og gule farver. Forvent frisk luft og farvebombardement i stor stil. Det er sæson for multebær og blåbær, og for jagt efter ryper og rener. Der er som regel god plads på vandrestierne, men vær klar på snevejr.

Om vinteren dækker tonsvis af sne landet, der forvandles til enhver skiløbers paradis. Men vintrene kan også være mørke og meget kolde visse steder.

Vinteren er den længste årstid i fjeldene. Om foråret bliver naturen vækket til live igen, og lokker atter til udforskning af fjeldområderne til fods eller til saddel, måske med en fiskestang i hånden.

Husk at tænke på din egen sikkerhed på fjeldet og følg de norske fjeldregler!

Fem fakta om de norske fjelde

  1. Norges højeste fjeld er Galdhøpiggen, der med sine 2.469 meter troner over Jotunheimen Nationalpark. Første gang dette fjeld blev besteget var i 1850, af tre mænd fra Lom; en lærer, en kirkesanger og en bondemand.
  2. Det næsthøjeste fjeld i Norge hedder Glittertind, ligeledes i Jotunheimen. Hendes snekappe ligger i 2.464 meters højde.
  3. I Norge betegnes alt over trægrænsen som fjeld. Højdemæssigt kan dette variere fra lige over havets overflade i Nord-Norge, til over 1.200 meters højde i det sydligste Norge.
  4. Norge har mellem 230 og 300 fjeldtoppe over 2.000 meter, afhængig af hvilken definition der bruges.
  5. Der er over 1.000 fjeldtoppe over 1.650 meter, givet en topografisk primærfaktor på 50 meter eller mere.

Udflugter til fjelds

De mest populære fjeldture ifølge Den Norske Turistforening (DNT).

Find flere aktiviteter på fjeldet

Der er ingen grund til at vente til du er her med at finde ud af, hvad du gerne vil foretage dig. Filtrer din søgning og se tilbuddene herunder.

Opdag mere

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Senest besøgte sider