Skip to main content

Langrend i Norge

Kom på rette spor med de smalle ski

Den særlige følelse.

Kilometer efter kilometer. Eller måske dine første femhundrede meter?

Eventyrlige skove. Hvidt, så langt øjet rækker.

Arkæologiske fund tyder på, at befolkningen i Norden har brugt ski i mere end 5.000 år. Så det er nok ikke helt ved siden af, når man siger, at "nordmænd er født med ski på benene".

Skiløb betragtes som Norges nationalsport, og det er nordmændenes foretrukne vinteraktivitet. På denne årstid forvandles landet til et skiparadis med et væld af velpræparerede løjper.

Langrend giver god træning, og det er ikke kun et spørgsmål om tempo. Uanset om du kommer først eller sidst op ad bakken ...

... kan du tage en velfortjent frokostpause på toppen.

I Norge kan du løbe langrend næsten hvor som helst. Men en række destinationer har sørget for, at det er ekstra nemt og sjovt, og vil appellere til familier og nybegyndere såvel som toptrænede atleter.

Her kan du opleve det bedste, den norske vinter har at byde på – både med og uden ski. Tag på guidede ture eller skiskole, og hvil benene næste dag. Måske på en tur med hundeslæde eller på kælkebanen?

De største alpine skicentre i Norge har også fantastiske muligheder for langrend. Her finder du et imponerende netværk af præparerede løjper, som gør det nemt at kombinere forskellige aktiviteter.

Flere af landets mest velbesøgte langrendsdestinationer er lette at nå frem til, da de ligger i fjeldområderne i det østlige Norge.

I Lillehammer og Gudbrandsdalen finder du ikke mindre end 11 populære langrendsområder! Det er blandt andet Venabygdsfjellet, Gålå, Rondablikk på Kvamsfjeldet, Skeikampen og Sjusjøen, der er kendt som en af Norges bedste langrendsdestinationer.

I Hallingdal venter mere end 2.000 kilometer med præparerede løjper, mange af dem med udgangspunkt i Geilo, Golsfjeldet, Hemsedal og Nesbyen.

Hovden, Beitostølen, Trysil og Oppdal har også suverænt gode muligheder for langrend. Og fra Oslo kan du tage undergrundsbanen direkte ud i Oslomarka, den fantastiske skov, der omgiver den norske hovedstad.

Fjord Norge og Nord-Norge byder på skispor i terræner, der er som taget ud af en drøm.

I Fjord Norge kan du prøve lysløjperne i Nordfjordeid, Voss Resort og Årmotslia ved Myrkdalen Fjellandsby i Voss. Eller tag skiene op på fjeldet Fløyen i Bergen, hvis du har lyst til at opleve langrend tæt på byen.

Nord for polarcirklen har så godt som alle små og større byer præparerede løjpenet. Tag på langrendseventyr i Alta, Harstad, Mo i Rana, Vesterålen, Bardufoss eller Målselv Fjellandsby. Hvis du vil opleve det område, hvor den norske langrendslegende Vegard Ulvang voksede op, og løbe i hans skispor, er Kirkenes stedet.

Du kan kombinere byferie med skioplevelser i Bodø og Tromsø eller tage en tur til Jakobsbakken i Sulitjelma, hvor det norske landshold afholder nogle af sine træningssamlinger. Og det er næppe nogen overraskelse, at Svalbard også er enhver skiløbers drøm.

Hvem ved, måske får du chancen for at stå på ski en vinteraften, mens nordlyset danser hen over himlen?

Skisport er ikke kun for professionelle medaljeslugere som Johannes Høsflot Klæbo og Marit Bjørgen. Selvom nogle hopper i et par skistøvler, så snart de har lært at gå, prøver mange andre først at stå på ski som voksne. Alt er tilladt!

Og hvis du bliver bidt af en gal ski, behøver du heldigvis ikke vente, til det bliver vinter ...

Sol, sommer – og skiløb? Ja, det kan godt lade sig gøre!

Tag en tur til løjperne på Folgefonnabræen i Hardanger, Stryn Sommerskisenter og Sognefjellet Sommerskisenter.

Eller sæt kursen mod SNØ uden for Oslo – et kæmpe indendørs skianlæg til alle mulige oplevelser i sneen.

Her er der garanti for godt skiføre året rundt!

Har du mod på en udfordring?

Hvert år deltager knap 10.000 skientusiaster i Birkebeinerrennet, det 54 kilometer lange skimaraton, som går over fjeldet mellem Rena og Lillehammer.

Heja Norge!

Nordmændene er eksperter i at skabe god stemning langs løjperne. Det gælder ikke kun ved Birkebeinerrennet, men også de mange internationale konkurrencer, der afholdes rundt om i landet.

Hvis du har lyst til at begive dig ud på en længere tur uden konkurrencemoment ...

... så er Trolløypa lige sagen!

Én uge. 170 kilometer på ski.

En ung Petter Northug ville nok kalde det et "børneløb", men den ugelange tur fra Høvringen til Lillehammer er bedst egnet til skiløbere i god træning.

Det er dog bare én af de mange ruter, hvor du kan stå på ski fra sted til sted. Og hvis du helst vil lade andre om planlægningen, er der mange arrangører, som tilbyder færdigpakkede ture.

Men skiferie handler ikke bare om at få kilometer i benene. Forkæl dig selv med nogle overnatninger på et højfjeldshotel, og brug det som udgangspunkt for forskellige dagsture.

Eller måske vil du hellere bo i en hyggelig hytte, hvor du kan starte skituren lige uden for døren?

Du skal bare huske fjeldreglerne. Især regel nummer to: Tilpas de planlagte ruter efter evner og forhold.

Du kan tjekke sneskredsforholdene for det område, hvor du vil hen, på lavinekort på varsom.no.

Når du har tilbragt en dag på løjperne, bør du naturligvis runde den af i ægte skandinavisk stil: iført uldundertøj, foran pejsen og med noget godt i glasset.

Nu er det din tur!

Planlæg dit skieventyr i dag.

På kryds og tværs af Norge

Få mere information ved at klikke dig rundt på kortet.

Find vinteraktiviteter over hele Norge

Læs mere om nogle af de bedste vinteroplevelser.

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Store oplevelser venter

Senest besøgte sider