Dynamic Variation:
Offers
Choose Language
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Beitostølen
Couple skiing at Beitostølen.
Photo: C.H. - Visitnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

På sporet af de åbne vidder

Op, ned, rundt og tilbage. Om vinteren er der præparerede langrendsspor på kryds og tværs af hele landet.

”Nordmænd fødes med ski under fødderne”, siges det. Men det er faktisk ikke sandt – det er fuldt ud muligt at vokse op i Norge, uden nogensinde at have haft ski under fødderne. Der er dog rigtigt, at der er absurd mange, der bruger alle deres vinterweekender ude i de sneklædte landskaber.

Især langrend har en speciel plads i den norske kultur og historie, og det er også den foretrukne fritidsaktivitet om vinteren. Gennem årene har skiløb udviklet sig fra at være ren transportmetode til at være ren sjov (selvom det også kan bruges som en ekstrem fitnessmetode). Birkebeinerrennet er et maratonløb på ski, der hvert år tiltrækker nordmænd i hobetal.

Norge har traditionelt domineret de nordiske skidiscipliner ved både World Cup og Vinter-OL, og udøvere som Bjørn Dæhli, Marit Bjørgen, Therese Johaug og Petter Northug er, eller har været, blandt de allerstørste idrætsnavne i landet.

Erfarne skiløbere valfarter til Norge for at løbe langrend i fjeldene, og ofte kan de nå frem til steder, hvortil der ikke er adgang om sommeren. De eventyrlystne bør dog gøre sig selv lokalkendte samt tjekke vejrudsigten før de sætter af sted, idet der kan forekomme laviner i fjeldene både under og efter større snefald.

Nybegynderne kan starte med de lettere og velpræparerede spor, der findes i størstedelen af Norge, selv ved kysten. De er familievenlige og fuldkomment sikre. De største og mest populære langrendsområder ligger i fjeldene i de østlige og centrale dele af Norge, for eksempel Holmenkollen i Oslo, Sjusjøen i Hedmark og Geilo i Hallingdal.

Rauland
Vinje.
Photo: CH / Visitnorway.com
Family skiing, Femund/Engerdal
Femund.
Photo: CH - Visitnorway.com
Mountains
Vinje.
Photo: CH - Visitnorway.com
Couple eating lunch, Sjusjøen by Lillehammer
Sjusjøen.
Photo: CH - Visitnorway.com
Ad

De bedste langrendssteder

Den norske langrendsstjerne Petter Northug har vundet masser af verdensmesterskaber. Han begyndte at løbe på ski i Nord-Trøndelag - men han kan nævne tusindvis af andre steder, hvor du kan få gode skioplevelser.

Langrend – kort fortalt

Ordet ”ski” er oprindeligt et norsk ord, fra det gamle norrøne ord ”skið”, der betyder kløvet træstykke.

I 1870erne revolutionerede Sondre Norheim fra Morgedal i Telemark skiløbet, da han opfandt den skistil, vi i dag kender som telemark. Norheim begyndte at benytte stive bindinger om hælen, så han kunne dreje og hoppe uden at tabe skiene. Skien han opfandt var smal på midten, og blev prototypen for al senere fremstilling af ski.

De norske polarforskere Roald Amundsen og Fridtjof Nansen bidrog stort til den norske nationalfølelse for skiløb. Amundsen var den første mand på Sydpolen, mens Nansen ledte det hold, der som de første krydsede den grønlandske indlandsis i 1888.

Der er blevet afholdt langrendskonkurrencer i Norge siden 1840erne, og norske udøvere har domineret sporten siden langrend for mænd kom på det olympiske program.

På langrend over Norefjell med GoPro

Op eller ned


Sikkerhed på fjeldet

Vær forberedt på lidt af hvert

Selv nordmændene, der har opholdt sig i de norske fjelde hele livet, har en sund respekt for dem og sørger for at forberede sig på ethvert tænkeligt scenarie.

  1. Planlæg din tur nøje og sørg for at fortælle andre om din planlagte rute.
  2. Tilpas den planlagte tur i henhold til egne evner og vejrforhold.
  3. Hold øje med vejrudsigten og lavinevarsler.
  4. Vær forberedt på dårligt vejr og frost, selv på korte ture.
  5. Sørg for at have udstyr med, så du kan hjælpe dig selv og andre.
  6. Vælg en sikker rute. Hav respekt skilte om laviner og usikker is.
  7. Brug kort og kompas. Vær altid sikker på at du ved hvor du er.
  8. Vend om i god tid - det er ikke nogen skam at vende tilbage til basen.
  9. Spar på kræfterne og søg ly hvis nødvendigt.

Læs de norske fjeldregler med supplerende information.


Efterlad det, som du fandt det

Tag ikke andet end billeder, og behold kun minderne

Norge er et ubeskriveligt smukt land, med et utal af dramatiske naturvidundere – vandfald, fjorde, fjelde og gletsjere. At bevare landskabet, dets samfund og den norske livsmåde er essentielt for både de lokale og de besøgende.

I Norge er det holdningen, at bæredygtighed er alles ansvar. Ophold i og brug af naturen i fritiden er nordmændenes yndlingstidsfordriv, og det afspejler sig i holdningen om at bevare og benytte ødemarken rigtigt.

Uanset om det drejer sig om vandring på fjeldet eller cykling i skoven, prøver nordmændene altid at efterlade så få spor som muligt. Efterlad det, som du selv gerne vil finde det, lyder mantraet – og det gælder, uanset om du er gæst i naturen eller i den lille fiskerlandsby.

Det handler om livskvalitet, ikke bare nu, men langt tid fremover. Der handler om at anerkende, at alle er lige vigtige, og at gøre det til en del af hverdagen. Det er ikke let, og det er ikke hurtigt. Men det er det hele værd.


Find gode skitilbud

Der er ingen grund til at vente til du er her med at finde ud af, hvad du vil foretage dig.

×

Opdag mere

Your Recently Viewed Pages

Tilbage til toppen

Ad
Ad
Ad
Ad