Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Langrend

På sporet af de åbne vidder
Op, ned, rundt og tilbage. Om vinteren er der præparerede langrendsspor på kryds og tværs af hele landet.
A man cross-country skiing in sunny weather in Oppdal
Cross-country skiing in Oppdal.
Photo: Martin I. Dalen

Nordmænd fødes med ski under fødderne, siges det. Det er naturligvis ikke sandt, for det er fuldt ud muligt at vokse op i Norge, uden nogensinde at have haft ski under fødderne. Der er dog rigtigt, at der er absurd mange, der bruger alle deres vinterweekender ude i de sneklædte landskaber.

Især langrend har en speciel plads i den norske kultur og historie, og det er også den foretrukne fritidsaktivitet om vinteren. Gennem årene har skiløb udviklet sig fra at være ren transportmetode til at være ren sjov (selvom det også kan bruges som en ekstrem fitnessmetode). Birkebeinerrennet er et maratonløb på ski, der hvert år tiltrækker nordmænd i hobetal.

Norge har traditionelt domineret de nordiske skidiscipliner ved både World Cup og Vinter-OL, og udøvere som Bjørn Dæhli, Marit Bjørgen, Therese Johaug og Petter Northug er, eller har været, blandt de allerstørste idrætsnavne i landet.

Erfarne skiløbere valfarter til Norge for at løbe langrend i fjeldene, og ofte kan de nå frem til steder, hvortil der ikke er adgang om sommeren. De eventyrlystne bør dog gøre sig selv lokalkendte samt tjekke vejrudsigten før de sætter af sted, idet der kan forekomme laviner i fjeldene både under og efter større snefald.

Nybegynderne kan starte med de lettere og velpræparerede spor, der findes i størstedelen af Norge, selv ved kysten. De er familievenlige og fuldkomment sikre. De største og mest populære langrendsområder ligger i fjeldene i de østlige, sydlige og centrale dele af Norge, for eksempel Holmenkollen i Oslo, Gålå, Sjusjøen i Hedmark, Hovden i Setesdal samt Geilo i Hallingdal.

De bedste langrendssteder

Den norske langrendsstjerne Petter Northug har vundet masser af verdensmesterskaber. Han begyndte at løbe på ski i Nord-Trøndelag - men han kan nævne tusindvis af andre steder, hvor du kan få gode skioplevelser.

Langrend – kort fortalt

Ordet 'ski' er oprindeligt et norsk ord, fra det gamle norrøne ord 'skið', der betyder kløvet træstykke.

I 1870erne revolutionerede Sondre Norheim fra Morgedal i Telemark skiløbet, da han opfandt den skistil, vi i dag kender som telemark. Norheim begyndte at benytte stive bindinger om hælen, så han kunne dreje og hoppe uden at tabe skiene. Skien han opfandt var smal på midten, og blev prototypen for al senere fremstilling af ski.

De norske polarforskere Roald Amundsen og Fridtjof Nansen bidrog stort til den norske nationalfølelse for skiløb. Amundsen var den første mand på Sydpolen, mens Nansen ledte det hold, der som de første krydsede den grønlandske indlandsis i 1888.

Der er blevet afholdt langrendskonkurrencer i Norge siden 1840erne, og norske udøvere har domineret sporten siden langrend for mænd kom på det olympiske program.

Sikkerhed på fjeldet

Norge er et fantastisk sted for enhver, der har lyst til at opdage og opleve de vilde, eventyrlige landskaber, fjelde, dale og fjorde. Inden du begiver dig ud i det fri, skal du sætte dig ind i de ni enkle fjeldregler, som øger din sikkerhed på turen.

Læs de norske fjeldregler

Efterlad det, som du fandt det

Norge er et ubeskriveligt smukt land, med et utal af dramatiske naturvidundere – vandfald, fjorde, fjelde og gletsjere. At bevare landskabet, dets samfund og den norske livsmåde er essentielt for både de lokale og de besøgende.

'Efterlad det, som du selv har lyst til at finde det', lyder mantraet - så tag ikke andet end billeder og behold kun minderne.

Bæredygtig rejse i Norge

Løbetid

Se hvornår langrendsløjperne i nærheden af dig sidst blev præpareret på skisporet.no.

Op eller ned

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af vores partnere.

Se flere skitilbud…

Der er ingen grund til at vente til du er her med at finde ud af, hvad du vil foretage dig. Filtrer søgeresultaterne, og find tilbud nedenfor.

×
Your Recently Viewed Pages

Tilbage til toppen