Skip to main content

Sparkstøtting

Seriøst vintersjov!

Woohoo!

En sparkstøtting, eller bare spark, er et genialt transportmiddel på sne og is.

Og alle kan lære at køre på den…

…bare spark fra dig og glid!

Når teknikken er på plads kan du endda deltage i Norges to verdensmesterskaber for sparkstøtting!

En sparkstøtting er et af de ældste transportmidler i Norden, og den bruges stadig, såfremt forholdene tillader det. Spark dig vej fra A til B i det norske vinterlandskab - en sjov aktivitet for både børn og voksne!

Støt og roligt!

Sparkstøttinger har været benyttet som transportmiddel i Norge siden 1885, men de blev først for alvor populære i starten af det 20. århundrede.

En sparkstøtting bygget i dag har stort set samme design som dengang: Et træsæde med håndtag samt lange og fleksible meder af metal nedenunder, som løberen kan stå på. På grunde af de glatte meder glider sparkstøttingen perfekt på sne og is, hvilket er hovedgrunden til, at den var - og er - så populær i det snerige Norden.

Holder liv i traditionen

Da bilerne tog over på de norske veje i 1960erne, blev sparkstøttingen et mindre vanligt syn. Men det betyder ikke, at de forsvandt helt!

I mindre byer og lokalsamfund, hvor der er stabile sneforhold hele vinteren, bliver traditionen med at sparke sig frem i vinterlandskabet stadig holdt i live, for eksempel i Røros i Trøndelag.

I Henningsvær i Nord-Norge kan du leje en sparkstøtting med hjul under Førjulseventyret, en julefestival der finder sted alle weekender i november og december. 

Lej en sparkstøtting: Adskillige turistkontorer, turoperatører og overnatningssteder over hele landet udlejer sparkstøttinger.

Sparkmesterskaber

Vær med til at fejre sparkstøttingen! Både Geilo, et af Norges bedste skiområder, og Hurdal, lidt nordøst for Oslo, arrangerer VM i sparkstøtting hvert år. Det er sjovt for hele familien!

Spark VM i Geilo

I 2023 fejrede Spark VM i Geilo 40 års jubilæum. Arrangementet afholdes sidste weekend i januar og har konkurrencer for både børn og voksne samt musik, mad og underholdning.

Alle kan deltage, uanset færdigheder på sparkstøttingen! Deltagerne bliver bedømt på deres evne til at lave et show, og som regel er der masser af sjove kostumer og pyntede sparkstøttinger.

Vil du ikke selv køre med, er det sjovt bare at kigge på. Nyd en varm drik og se alle de flotte sparkstøttinger promenere forbi. 

Sådan kommer du hertil: Fra Oslo eller Bergen kan du tage toget på Bergensbanen til Geilo. Turen tager cirka 3,5 timer fra begge byer. Tjek de bedste stop langs Bergensbanen.

VM Spark Utfor i Hurdal

VM i Hurdal startede i 2011 og er en sjov vinterfestival for hele familien. Deltagerne kan tilmelde sig i forskellige kategorier, så du kan være med uanset om du vil tage det roligt og satse på showdelen eller hellere vil prøve at komme først over målstregen.

Mesterskabet afholdes anden weekend i februar hvert år, og er åben for alle. Så tag hele familien med og nyd løjerne!

Sådan kommer du hertil: Hurdal ligger cirka en times kørsel fra Oslo. Find ruter og køreplaner med rejseplanlæggeren Entur.

Verdens største sparkstøtting

Du har vel altid drømt om at tage et billede af en kæmpestor sparkstøtting, ikke sandt? I både Geilo og Tynset kan du få opfyldt drømmen!

Den store sparkstøtting i Geilo blev bygget i forbindelse med Spark VM i 2011, og var på det tidspunkt verdens største af slagsen. Nu findes der en endnu større model i Tynset, der er seks gange større end en normal sparkstøtting.

Se hvor store de er:

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Senest besøgte sider