Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
 • Overnatning

  Scandic Hotels - i alle større byer fra nord til syd

  Nordic Choice Hotels - en anderledes hotelkæde

  Thon Hotels - fantastisk morgenmad inkluderet

  Radisson Blu Hotels - book dit hotel i Norge

  Citybox - moderne lavprishoteller med central beliggenhed

  DanCenter - din feriehusekspert i Norge

  Norgesbooking - bestil den perfekte hytte i Norge

  Campcation –  Book camping over hele Norge med Campcation

 • Rejs hertil og rundt

  Vy - det skal være let at rejse grønt

  SJ NORD - eventyret starter i toget

  Vy express - gør det let at rejse grønt med bus

  NOR-WAY Bussekspress - grønne busrejser

  Widerøe - Skandinaviens største regionale luftfartsselskab

  DFDS - sejl nemt og bekvemt fra København til Oslo

  AutoEurope - altid en god billeje-oplevelse

  Rent-A-Wreck - det smarte lejebilvalg

  Arctic Campers - lej en autocamper i Norge

  Cabin Campers - din hytte på fire hjul

 • Ture og rundture

  Hurtigruten - 'Verdens smukkeste sørejse'

  Fjord Tours - Norge i en nøddeskal®, den mest populære rundtur i Norge

  Authentic Scandinavia - rejs som de lokale

  Up Norway - skræddersyede rejser fra eksperterne

  Norrøna Hvitserk - ekspeditioner og eventyrferie

  Booknordics.com hundredvis af aktiviteter, rundture og cruises i Norge

  Brim Explorer - Stille fjordture med elektrisk katamaran

  Fjord Travel - bæredygtige flerdagesture

  Go Fjords - ture og aktiviteter over hele Norge

  50 Degrees North - uforglemmelige, skræddersyede ture i Norge for mindre grupper

  Discover Norway - færdigpakkede ski-, cykel- og vandreture i Norge

  Norwegian Holidays - pakkerejser til lavpris med Norwegian. Fly, hotel og lejebil

  Stromma - sightseeing, udflugter og oplevelser med bus, båd og minitog.

 • Alpine fjeldresorter

  Beitostølen - Eventyr og nydelse hele året

  Rauland - skiferie i betagende fjeldlandskab

 • Offers

Search
or search all of Norway

De norske vikinger

Skibsbyggere og statsledere
Historierne om vikingerne lever i bedste velgående i Norge, hvor der overraskende mange steder er museer, rundture og landsbyer med tilknytning til vikingetiden.
Two Vikings in front of the Viking chieftains longhouse at Lofotr Viking Museum, Norway
Lofotr Viking Museum in Lofoten.
Photo: Kjell Ove Storvik / Lofotr Vikingmuseum

Hvad var den mest højteknologiske opfindelse for tusind år siden? Måske de hurtige vikingeskibe? Disse avancerede konstruktioner hjalp med at bygge kulturelle bånd til Europa, og de var ligeledes yderst vigtige når det kom til at binde de nordiske folk sammen.

Vikingerne prægede Nordeuropa for altid, og deres mange fortidslevn kan forvandle enhver ferie til et eventyr.

Vikingehistorie og -kultur

Vikingetiden begyndte i år 793 med angrebet på klosteret Lindisfarne i England, det første vikingeangreb vi kender til. De næste knap 300 år herskede vikingerne i de nordiske lande, indtil drabet på Harald Hårderåde på Stamford Bridge i år 1066 markerede slutningen på vikingeæraen.

Viking throne with man and woman dressed as vikings in the Lofotr Viking Museum in Lofoten, Northern Norway
Lofoten.
Photo: CH / Visitnorway.com

Opdagelsesrejser, plyndringstogter, kolonisering og handel bragte vikingerne vidt omkring i verden. I begyndelsen overlevede blot få af de søfarende vikinger de barske rejser, men flåden voksede sig større og til sidst havde de hundredvis af de såkaldte langskibe. De sejlede over Østersøen og ned ad de russiske floder, helt ned til Sortehavet og det Kaspiske Hav, til Byzantium og Bagdad. De var også de første europæere til at sætte fod på Grønland og i Nordamerika. Leif den Lykkelige fandt angiveligt Amerika omkring år 1000, cirka 500 år før Christopher Columbus.

Kolonisering

Vikingerne grundlagde adskillige byer og kolonier uden for Skandinavien, herunder Dublin i Irland og Normandiet i Nordfrankrig. Dublin var en vigtig bosættelse i mere end tre århundreder. Mellem årene 879 og 920 koloniserede vikingerne Island, hvilket blev springbrættet til senere kolonisering af Grønland. Vikingebosættelsen L’Anse aux Meadows på Newfoundland i Canada er blevet dateret til omkring år 1000.

Vikingekrigere

Hvordan kunne så lille et folk erobre så meget land? De norske vikinger var karakteriseret af deres mod og overtroiske tilgang, der gjorde dem meget risikovillige. De havde en fantastisk evne til at ryste nederlag og tab af sig, uanset om det var i kampe på land eller på farlige ekspeditioner til havs. Antallet af døde i krig var nogle gange ekstremt højt i forhold til det totale antal vikinger, men det stoppede dem ikke i at erobre og udforske i omkring 250 år.

Fredlige handelsmænd og mjøddrikkere

Vikingerne er nok mest kendt for at plyndre, og med rette. Men på samme tid levede mange af dem fredelige liv som handelsmænd og bønder, og meget af handlen med udlandet var baseret på byttehandler. De, der ikke var på havet, sørgede for familierne og for at landbruget var produktivt. Dagligdagen var måske nok hård og krævende, men den var ikke uden glæder. Den mest kendte vikingedrik er mjød, en alkoholisk øl-lignende bryg sødet af honning.

Vikingetidens endeligt

De opdagelsesrejsende vikinger bragte deres kultur med til det kontinentale Europa, men de importerede også udenlandsk kultur, sprog og viden. Mod slutningen af vikingetiden var vikingerne svækkede på grund af nationale stridigheder og modstand fra andre europæiske lande, der nu havde lært at forsvare sig selv mod angreb ved at bygge fæstninger.

Vikingeskibe

Hvor hurtigt kunne de sejle? På en god dag kunne skibene bevæge sig med 15-17 knob.

De hurtige skibe er en af hovedårsagerne til, at vikingekrigerne kunne vinde så meget land på så kort tid. De maritime opfindelser gjorde det muligt at binde det nordlige og sydlige Europa sammen, hvilket havde store konsekvenser på kontinentet.

Konstruktionen

Vikingernes arketypiske fartøjer, kendt som langskibe, blev kopieret af adskillige andre kulturer og prægede skibsbyggeri i hundredvis af år. Overlappende egeplanker blev sømmet sammen og beskyttet af flere lag tjæret uld og nogle gange dyrehår.

Hemmeligheden bag de hurtige skibe var det lange, smalle skrog, der blev holdt i balance af en køl. Disse skibe var lette og specielt designede til at navigere hurtigt og let på lavvande. De var også dobbeltrettede og der kunne derfor ændres sejlretning uden at skibet først skulle vendes. Dette var en stor fordel på farvande med skjulte isbjerge og havis.

Langskibene havde årer langs næsten hele dets længde, og senere udgaver kombinerede den rå muskelkraft med vindkraft.

Gokstad ship in The Viking Ship Museum in Oslo
Oslo.
Photo: Johan Berge / Visitnorway.com

Brugen

Skibene blev benyttet til plyndringstogter og andre angreb såvel som mere fredelige handelsrejser. Mange vikinger døde i kamp længere nede i Europa, og i år 876 gik omkring 4.000 liv og 120 både tabt i en storm ud for det sydlige Englands kyst. Når fremtrædende vikinger døde, blev de placeret på et begravelsesskib med deres tøj, smykker og dyr.

En af de mest iøjnefaldende gravhøje i Skandinavien er den såkaldte Oseberg-høj. I år 834 blev Oseberg-dronningen begravet på et enormt skib med alle sine værdier. Graven indeholdt også en anden kvinde af ukendt oprindelse.

Vikingskipshuset i Oslo

På dette museum i den norske hovedstad kan du se verdens bedst bevarede vikingeskibe og lugte tjæren på Osebergskibet, Gokstadskibet og Tuneskibet.

Kvindernes magt

Hvad med kvindernes rettigheder i vikingetiden?

Kvinderne havde flere rettigheder i vikingernes samfund end i de fleste andre dele af Europa. De havde som regel ret til at lade sig skille, og hvis deres mand døde, arvede de alle hans ejendele. De var delvist beskyttet ved lov mod seksuelle krænkelser, og en vikingemands kone ansås som gårdens overhoved, mens manden var bortrejst.  Nutidens fascination af vikingetiden er ikke blot på grund af deres ry for at være blodtørstige krigere, men også på grund af deres måde at opbygge et samfund og leve på.

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af vores partnere.

Tag på vikingetur

Besøg historiske steder, sejl i et vikingelangskib eller vær selv viking for en dag.

Vikingeoplevelser
Viking Biking & Hiking tilbyr turer på både sykkel og til fots. Read more
Viking Biking & Hiking
Utforsk vikingtiden med alle sanser på Norges første digitale vikingmuseum Read more
The Viking Planet
Lek som vikingene! Opplevelser for hele familien På middelaldergården Stiklastadir kan barna bli med på leike-slaget, dere kan… Read more
Vikingsommer på Stiklestad
Ca 20 minutters gange fra Nordvegen historiesenter gjennom flott kulturlandskap, på en liten skogkledd øy, ligger Vikinggarden. Vikinggarden er… Read more
Vikinggarden på Avaldsnes
Viking House er et Virtual Reality-basert opplevelsessenter i verdensklasse om vikingtid – med spesielt fokus på regionens rike og unike… Read more
Viking House
Midgard vikingsenter ble åpnet i år 2000 med formål å formidle Vestfolds rike vikingtidsarv. Read more
Midgard vikingsenter
Verdens viktigste funn fra vikingtiden ble gjort like utenfor Tønsberg i 1904; nemlig oppdagelsen av det nå berømte Osebergskipet. Read more
Vikingskipet Saga Oseberg
Moderne rom og leiligheter rett ved Vikingskipet Read more
Hamar Vandrerhjem Vikingskipet
På Avaldsnes kan du være «Viking for en dag. Kle deg ut som viking og opplev hvordan livet var i vikingtiden. Hva spiste vikingene og hvordan bodde… Read more
Viking for en dag på Avaldsnes
På Hamar Vandrerhjem Vikingskipet finner du antakeligvis det sprekeste møterommet i Hamar. Rommet har masse lys og friske farger. Bestill… Read more
Hamar Vandrerhjem Vikingskipet
Vikingegarden er bygd opp som et tun med en rekke bygninger, - med langhuset som det naturlige midtpunkt. Langhuset er godt egnet som både kurs-,… Read more
Vikingegarden Maurenga AS
Imponerende rekonstruksjon av det største langhus som er funnet fra vikingtiden. Read more
Lofotr Vikingmuseum
I 1888 ble Gokstadskipet gravd fram fra "Kongshaugen" på Gokstad, ca. 4 km fra sentrum. Skipet gjorde tjeneste som gravkammer, trolig for en småkonge… Read more
Vikingskipet Gaia
Viking Adventure tilbyr trygge opplevelser for private og grupper. De skreddersyr gjerne program etter ditt behov. Read more
Viking Adventure - din opplevelsesaktør på Haugalandet
Bli med på innsiden av krigermasken og til starten på Norges rike. Midt i vakre naturområder inviterer vi dere til historiske opplevelser. Dette… Read more
Guidet tur til Avaldsnes med GuideCompaniet
Høvdingen og Husfrua ønsker dere velkommen til et måltid i den mektige gildehallen. Read more
Vikinggilde - en fest på vikingers vis
Bronseplassen er en rekonstruert boplass fra bronsealderen. Her finner du fruktbarhetslabyrint, stokkebåter, bueskyting og historiefortelling ved… Read more
Bronseplassen Vikingopplevelser
With fantastic views of water, waterfalls, mountains, fjord, and glaciers, you will find Vikinghaug Apartments in Odda. The guests live in large,… Read more
Vikinghaug Apartments
Verdens viktigste funn fra vikingtiden ble gjort like utenfor Tønsberg i 1904, det berømte Osebergskipet. Read more
Vikingodden
Besøk Kaupang - der den kjente vikingbyen lå! Kaupang i Skiringssal var en viktig handels og produksjonsby for vikinger og andre på 800-tallet.… Read more
Kaupang Vikingbyen
Er dere klare for utfordringer bare en ekte vikinggard kan kreve? Velkommen til Avaldsnes og de opplevelser som venter dere her. Bli utfordret i… Read more
Lagbygging på Vikingvis
Ta barna og familien med på ei spennande klatrereise i Noregs einaste Vikingkrigar-rom. Hamna Aktivitetssenter har utforma eit unikt konsept basert på… Read more
Viking Warrior | Hamna Aktivitetssenter
Opplev magien og spenningen når det ofres til gudene for å unngå Ragnarok – verdens ende! Vil volva gi tegn til at solen vil snu? Read more
Vikinggilde under nordlys
The Irish Viking er en kjempekoselig bar/pub midt i Haugesund sentrum. Fantastisk beliggenhet midt i "leio" med flott utsikt til havnen og byens… Read more
The Irish Viking
Bedriftssamling utenom det vanlige – Stemningsfullt, historisk og kulturelt på Scandic Stiklestad og Stiklestad Nasjonale kultursenter i… Read more
Tre inn i vikinghistorien
Bli med inn i det flotte langhuset på middelaldergården Stiklastadir. Sitt i høvdingens høgsete i gildehallen… Read more
En smak av vikingtid
Høvdingen Kolbjørn Gunnarson inviterer til gildefest (eller jolefest) i langhuset på Stiklastadir. Her blotes det og ofres det til… Read more
Vikinggilde i Langhuset på Stiklastadir
Historisk dagstur for grupper Bli med på en spennende vandring og opplev Nidarosdomens hemmeligheter kombinert med "etargilde" på langhuset… Read more
"Olav - Viking og helgenkonge"
Midt i Tromsø sentrum finner du Enter Viking Hotel. Read more
Enter Tromsø Viking Hotel
En RIB tar deg med på en tur til Harstads skjærgården for å se imperiet av berømte Viking Chieftain, Tore Hund. Read more
Viking Chieftain Tore Hunds Empire
Select
  Show Details
  Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS
  ×
  • Filters
   Filter Your Search
   TripAdvisor Symbol
   • Show More
   • No available filters
   • Show More
   • No available filters
   Clear Filters
  • View
  • Sort By
  Filter Your Search
  TripAdvisor Symbol
  • Show More
  • No available filters
  • Show More
  • No available filters
  Clear Filters
  Back To Top

  Opdag mere

  Your Recently Viewed Pages

  Tilbage til toppen