Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Lofoten Lofoten
Credits
Lofoten.
Photo: Kjell Ove Storvik / Lofotr Vikingmuseum
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Vikingerne var frygtløse krigere og dygtige poeter

Når du tænker på vikinger er det ikke poesi, træskæring og historiefortælling der dukker frem på nethinden først, men derimod farverige billeder af hornede hjelme, langskibe, Valhalla, nordiske guder og granvoksne mænd med hævede mjødglas i en gang ubehersket fællessang.

Og ja, vikingerne var da også datidens pirater, der drog på togter for at plyndre og myrde, og de spredte skræk og rædsel langs de europæiske kyster. Men dette er ikke hele sandheden – vikingerne var ikke bare hensynsløse krigere, men også dygtige handelsmænd, forvaltere og håndværkere inden for metal og træ, de lavede elegante smykker og fine artefakter der har overlevet helt indtil i dag.

De var også nogle af tidens bedste historiefortællere, og de nordiske sagaer fascinerer stadig nu om dage. Og så havde de altså ikke hornede hjelme – ingen viking med respekt for sig selv ville ligne en ko.

The Vikings were not only raiders and warriors, but also skilled navigators, craftsmen, traders and storytellers
Viking
Terje Rakke/Nordic life - Visitnorway.com
For a real Viking experience head to the Lofotr Viking Museum in Borg in Northern Norway
Lofoten
Kjell Ove Storvik/Lofotr Vikingmuseum
You can safely go berserk at the Viking festival at Borg in Norway's Lofoten Islands
Lofoten
Hae/Lofotr Vikingmuseum
Lofotr Viking Museum in Lofoten has the world's largest reconstructed Viking longhouse
Borg, Lofoten
Kjell Ove Storvik
Ad

Lev som en viking

Vi ved en del om, hvordan vikingernes liv så ud for 1.000 år siden, og du kan selv opleve en lille del af vikingernes dagligdag den dag i dag. På Lofotr Vikingmuseum er der blevet genopført et traditionelt vikingelanghus, og museet er vært for vikingefestivaler og andre begivenheder, hvor du kan få et indblik i vikingernes liv. I Oslo kan du se den ægte vare.

Enjoy a Viking feast at Lofotr Viking Museum in the Lofoten Islands in Northern Norway
Credits
Enjoy a Viking feast at Lofotr Viking Museum in the Lofoten Islands in Northern Norway.
Photo: CH - Visitnorway.com

Lofotr Viking Museum

Credits
Enjoy a Viking feast at Lofotr Viking Museum in the Lofoten Islands in Northern Norway.
Photo: CH - Visitnorway.com

Det var vigtigt at udvise mod og tapperhed i kamp

Hvordan kunne så lille og spredt et folk erobre så meget land? De norske vikinger var modige og snedige, og så havde de ikke mindst en tilgang til verden der gjorde, at de tog store chancer.

De plyndrende vikinger havde en fortræffelig evne til at ryste nederlag af sig, uanset om det var i kamp eller på farlige sørejser.

Mange mænd mistede livet på kontinentet, og i 876 tabte vikingerne hele 4.000 mænd og 120 skibe i en storm ud for den sydengelske kyst. Der var også mange indbyrdes magtkampe mellem de danske og norske vikingegrupperinger, særligt i Irland, hvor tabene var ekstremt store set i forhold til den sparsommelige befolkning. Trods dette forblev vikingernes tørst for erobring og opdagelse stor.

Vikingernes legendariske mod er formentlig også forbundet med deres sorte humor, som beskrevet i deres sagaer. Evnen til at grine i situationer, hvor de må have set døden i øjnene, både i kamp og på opdagelsesrejser, siger en del om vikingernes mod. Et af de mest karakteristiske træk i de gamle norrøne skrifter og sagaer er netop den barske galgenhumor. Det er som regel et dårligt tegn, når nogen i vikingesagaerne fortalte en morsomhed - og historierne indeholder flere vittigheder end man skulle tro.

Stories for Life: Vikingeliv i Norge

Den britiske skuespiller David Spinx er viking for en dag på Lofoten.

De bedste vikingeoplevelser i Norge

Kurator på Lofotr Vikingmuseum, Marion Fjelde Larsen, giver sine bud på steder i Norge, hvor du kan komme i den rigtige vikingestemning.

Dygtige sejlere og navigatører

Vikingerne var eksperter i transport til vands, især på de lange og smalle fjorde langt inde i det norske fastland. Langskibene var smalle, lette træbåde med fladbundede skrog, perfekt til navigering i de lave kystfarvande. Langskibene var lette nok til at de kunne bæres af blot få mænd, og de var dobbeltrettede så de nemt kunne ændre retning uden først at skulle vendes. Dette var en stor fordel i farvande fyldt med skjulte forhindringer såsom isbjerge og havis. Langskibene var udstyrede med årer, der var næsten lige så lange som bådene selv, og senere versioner kombinerede den rå muskelkraft med vindkraft. Under gode forhold kunne et langskib sagtens nå op på 15 knob.

Dette resulterede i opdagelsesrejser, handelsrejser og opportunistiske plyndringer af kystbyer og bosættelser over hele Europa. Rejserne begyndte i den sidste del af det 8. århundrede og strakte sig fra Grønland i vest til Det Kaspiske Hav i øst. I starten var det kun nogle få, der drog ud på rejserne, men flåden voksede, indtil der var flere hundrede langskibe, som sejlede til England, Skotland, Frankrig og Irland.

The Viking Ship Museum
Credits
The Viking Ship Museum.
Photo: Johan Berge/Visitnorway.com

Credits
The Viking Ship Museum.
Photo: Johan Berge/Visitnorway.com

Vikingernes byer og kolonier

Vikingerne grundlagde en række byer og kolonier, herunder Dublin og Normandiet. Dublin blev fastholdt som en vigtig bosættelse i mere end tre århundreder. Mellem år 879 og 920 koloniserede vikingerne Island, som derefter blev springbrættet for koloniseringen af Grønland. Vikingerne nåede endda helt til Nordamerika, hvor rester af en vikingebosættelse ved L'Anse aux Meadows i Newfoundland kan dateres tilbage til omkring år 1000.

I 1100-tallet svækkedes vikingerne af uro i hjemlandet. På samme tid blev mange andre europæiske lande stærkere og vanskeligere angrebsmål.

Vikingetiden siges at slutte med Harald Hårderådes fald, da han mistede livet i forsøget på at erobre England i Slaget ved Stamford Bridge i 1066.

Mød nutidens norske vikinger

Tag tilbage til vikingetiden

Opdag mere

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad