Skip to main content

Vikingearven er stærk i Norge, med mange fascinerende artefakter, museer, rundture og levende vikingelandsbyer rundt om i landet.

Hvad ville have svaret til nutidens mest banebrydende teknologi for tusind år siden? Kunne det måske have været hurtige vikingeskibe? De avancerede fartøjer bidragede til at skabe en kulturel sammenhæng i Europa og var afgørende for at forene de nordiske stammer i stater.

Vikingerne satte deres præg på Nordeuropa for evigt, og de mange rester af deres kultur, som stadig findes den dag i dag, kan forvandle din ferie til et eventyr.

Vikingernes historie og kultur

Vikingetiden begyndte i år 793 med et angreb på klosteret Lindisfarne i England. Det er det første kendte vikingetogt. Begivenheden, der markerer afslutningen på vikingernes storhedstid, var drabet på kong Harald Hardråde i Slaget ved Stamford Bridge i 1066, da Vilhelm Erobreren indtog Englands trone.


Togter, plyndringer, kolonisering og handel bragte vikingerne til mange steder - både i og uden for den kendte verden. I begyndelsen overlevede kun få af de søfarende vikinger de barske sejladser. Men med tiden blev flåderne større, og snart sejlede hundredvis af fartøjer kendt som langskibe på havene. De sejlede over Østersøen og ned ad de russiske floder, hvor de nåede helt til Sortehavet og Det Kaspiske Hav og herfra til Byzans og kalifatet i Bagdad. Vikingerne var også de første europæere, der nåede til Grønland og Nordamerika. Faktisk ankom den opdagelsesrejsende viking Leif Erikson, også kendt som "Leif den Lykkelige", til Nordamerikas kyster omkring år 1000. Det er 500 år før Christopher Columbus nåede til Amerika.

Vikingekolonisering

Vikingerne grundlagde mange byer og kolonier, herunder Dublin i Irland og Normandiet i Frankrig. Dublin blev anset som en betydningsfuld bosættelse i mere end 300 år. Mellem år 879 og 920 koloniserede vikingerne Island, som blev springbrættet for koloniseringen af Grønland. Resterne af en vikingeboplads ved L’Anse aux Meadows i Newfoundland er blevet kulstofdateret til omkring år 1000.

Hvordan kunne et lille og spredt folk tilegne sig så meget territorium? De norske vikinger er kendt for deres modige, dødsforagtende karakter, som gjorde dem til naturlige risikotagere. Vikingerne, som tog på togt, ser ud til at have haft en fantastisk evne til at ryste tab af sig, hvad enten det var i landkampe eller farlige søekspeditioner. Antallet af dødsfald, som var forårsaget af krig, var til tider chokerende højt i forhold til den samlede vikingebefolkning, men det satte ikke nogen stopper for erobring eller udforskning i næsten 250 år.

Fredelige håndværkere og mjødelskere

Vikingerne er mest kendt for deres ubarmhjertige plyndringer – og det med rette. Samtidig levede mange af dem fredeligt som handlende og landmænd, og mange ekspeditioner var baseret på byttehandler. De, der blev hjemme, forsørgede deres familier med enkle landbrugsaktiviteter. Deres hverdag kan have været hård og krævende, men den var ikke uden glæder. Den mest kendte vikingedrik er mjød, en alkoholisk, øl-lignende bryg, som er sødet med honning.

Slutningen af vikingetiden

De opdagelsesrejsende vikinger tog deres kultur med til det kontinentale Europa, mens de selv importerede fremmed kultur, sprog og viden. Ved 1100-tallets begyndelse var vikingerne i tilbagegang på grund af en kombination af indenlandske stridigheder og modstand fra andre europæiske lande, som havde lært den smertefulde lektie, at de havde brug for at kunne forsvare sig mod angreb ved at bygge befæstninger.

Vikingeskibe

Hvor hurtigt kunne de sejle? På en god dag kunne skibene bevæge sig med 15-17 knob.

De hurtige skibe er en af hovedårsagerne til, at vikingekrigerne kunne vinde så meget land på så kort tid. De maritime opfindelser gjorde det muligt at binde det nordlige og sydlige Europa sammen, hvilket havde store konsekvenser på kontinentet.

Konstruktionen

Udformningen af vikingernes ikoniske fartøjer, kaldet langskibe, blev eftergjort af flere andre kulturer og havde stor indflydelse på skibsbyggeri i århundreder. Kort beskrevet involverer metoden overlappende planker af eg, der er sømmet sammen og beskyttet af lag af tjæret uld og i nogle tilfælde dyreskind.

Hemmeligheden bag de hurtige langskibe var deres lange, smalle skrog, som holdtes stabilt af en køl. Langskibene var lette nok til at blive båret hen over land og var designet til hurtig og nem navigation i lavt vand. Langskibene var dobbeltsidede, så de let kunne skifte retningen uden en vending. Dette var en stor fordel i et hav fyldt med skjulte isbjerge og havis.

Langskibe havde årer langs næsten hele fartøjets længde, og senere langskibe havde sejl.

Brugen

Skibene blev benyttet til plyndringstogter og andre angreb såvel som mere fredelige handelsrejser. Mange vikinger døde i kamp længere nede i Europa, og i år 876 gik omkring 4.000 liv og 120 både tabt i en storm ud for det sydlige Englands kyst. Når fremtrædende vikinger døde, blev de placeret på et begravelsesskib med deres tøj, smykker og dyr.

En af de mest iøjnefaldende gravhøje i Skandinavien er den såkaldte Oseberg-høj. I år 834 blev Oseberg-dronningen begravet på et enormt skib med alle sine værdier. Graven indeholdt også en anden kvinde af ukendt oprindelse.

Kvindernes magt

Hvad med kvindernes rettigheder i vikingetiden?

Kvinderne havde flere rettigheder i vikingernes samfund end i de fleste andre dele af Europa. De havde som regel ret til at lade sig skille, og hvis deres mand døde, arvede de alle hans ejendele. De var delvist beskyttet ved lov mod seksuelle krænkelser, og en vikingemands kone ansås som gårdens overhoved, mens manden var bortrejst.  Nutidens fascination af vikingetiden er ikke blot på grund af deres ry for at være blodtørstige krigere, men også på grund af deres måde at opbygge et samfund og leve på.

Opdag mere

Tag på en vikingetur

Besøg historiske steder, tag på en sørejse i et vikingeskib, eller gå all-in, og vær viking for en dag.

Flere spændende vikingeoplevelser

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Senest besøgte sider