Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
 • Overnatning

  Scandic Hotels - i alle større byer fra nord til syd

  Nordic Choice Hotels - en anderledes hotelkæde

  Thon Hotels - fantastisk morgenmad inkluderet

  Radisson Blu Hotels - book dit hotel i Norge

  Citybox - moderne lavprishoteller med central beliggenhed

  DanCenter - din feriehusekspert i Norge

  Norgesbooking - bestil den perfekte hytte i Norge

  Campcation –  Book camping over hele Norge med Campcation

 • Rejs hertil og rundt

  Vy - det skal være let at rejse grønt

  SJ NORD - eventyret starter i toget

  Vy express - gør det let at rejse grønt med bus

  NOR-WAY Bussekspress - grønne busrejser

  Widerøe - Skandinaviens største regionale luftfartsselskab

  DFDS - sejl nemt og bekvemt fra København til Oslo

  AutoEurope - altid en god billeje-oplevelse

  Rent-A-Wreck - det smarte lejebilvalg

  Arctic Campers - lej en autocamper i Norge

  Cabin Campers - din hytte på fire hjul

 • Ture og rundture

  Hurtigruten - 'Verdens smukkeste sørejse'

  Fjord Tours - Norge i en nøddeskal®, den mest populære rundtur i Norge

  Authentic Scandinavia - rejs som de lokale

  Up Norway - skræddersyede rejser fra eksperterne

  Norrøna Hvitserk - ekspeditioner og eventyrferie

  Booknordics.com hundredvis af aktiviteter, rundture og cruises i Norge

  Brim Explorer - Stille fjordture med elektrisk katamaran

  Fjord Travel - bæredygtige flerdagesture

  Go Fjords - ture og aktiviteter over hele Norge

  50 Degrees North - uforglemmelige, skræddersyede ture i Norge for mindre grupper

  Discover Norway - færdigpakkede ski-, cykel- og vandreture i Norge

  Norwegian Holidays - pakkerejser til lavpris med Norwegian. Fly, hotel og lejebil

  Stromma - sightseeing, udflugter og oplevelser med bus, båd og minitog.

 • Alpine fjeldresorter

  Beitostølen - Eventyr og nydelse hele året

  Rauland - skiferie i betagende fjeldlandskab

 • Offers

Search
or search all of Norway
Olafr Reydarsson, the chieftain of the Gudvangen Viking town of Njardarheimr
A modern Norwegian viking.
Photo: Kyrre Lien

Nutidens vikinger

muteplay/pauseplay/pause

Vikingearven er mere end blot blodspor og vilde plyndringer. Mød Olafr Reydarsson, vikingehøvding i Njardarheimr, et lille vikingesamfund nær Gudvangen. 

Original engelsk tekst: Mikael Lunde

Vikingerne er sagnomspundne krigere. Deres berygtede, lynhurtige skibe kunne hives direkte ind på land, og der var derfor ingen grund til først at finde en passende havn. Dette var med til at gøre vikingernes angreb pludselige, uforudsigelige og nærmest umulige at forsvare sig imod. Det startede med angrebet mod det britiske kloster i Lindisfarne i 793 e. Kr., og fortsatte i over 200 år, så det er helt rimeligt at påstå, at de har en plads i historien.

Men vikingearven er mere end blot plyndringer og vold. I selve vikingelandets hjerte, den norske vestkyst, bor der stadig mennesker, der lever efter deres forfædres værdier – altså de mere positive værdier.

En moderne vikingekonge

Tusindvis af nordmænd prøver i dag at genfinde værdifulde, men tabte dele af deres vikingearv. De forsamles ved vikingemarkeder i Gudvangen eller Avaldsnes – den berømte vikingekonge Harald Hårfagers hjemby – for at leve som vikinger, og for at lære deres håndværk. I Gudvangen hedder den ubestridte vikingekonge Olafr Reydarson. I over 20 år arbejdede han på at etablere en permanent vikingelandsby, der åbnede i 2017. Den hedder Njardarheimr.

Landsbyen bygges i korrekt målestoksforhold og med en strålende beliggenhed for enden af en af Norges smukkeste fjorde, Nærøyfjorden. "Den er bygget efter traditionelle metoder i den oprindelige stil. 18 bygninger, hundredvis af liter af tjære, linolie og okseblod. Høvdingens sal er malet grøn, som var den mest kostbare farve at fremstille dengang," siger Olafr, landsbyens konge. Ifølge Olafr er der omkring 40 vikingegrupper i Norge, med mellem 2.000 og 4.000 aktive medlemmer. På verdensplan er der mindst ti gange flere.

"Vi er 400 vikinger i Gudvangen. På markedet er der børn, der lærer de gamle håndværksmetoder. En 15-årig dreng bliver smed og en 15-årig pige lærer at sy. Når de ældre generationer ser dette, bliver de stolte og hjælper til," forklarer Olafr og friserer skægget med en autentisk vikingekam, der er fastgjort til hans hofte.

Ud over kammen, kappen og tøjet, bærer han et autentisk sværd. "Det er lavet af tusindvis af små stykker stål, der er blevet bøjet igen og igen indtil det er helt utroligt stærkt og skarpt," siger han. Af de omkring 3.500 vikingesværd, der er blevet fundet gennem tiderne i Norge, er kun omkring 50 enæggede. Alt dette er ikke noget skuespil for Olafr. Langt fra.

"Når jeg tager vikingetøj på, prøver jeg ikke på at være en, jeg ikke er. Det er omvendt for at understrege den, jeg i virkeligheden er," siger han. Og det er ikke fordi han forsager den moderne verden. "Vi ser film og fjernsyn, og lytter til heavy metal, den moderne vikings foretrukne musikstil. Det gamle og det nye går hånd i hånd," siger Olafr og tilføjer: "Vi er moderne mennesker, der er fascinerede af den gamle verdens værdier."

"Når jeg tager vikingetøj på, prøver jeg ikke på at være en, jeg ikke er. Det er omvendt for at understrege den, jeg i virkeligheden er."

Vikingemetal

"De fleste kender vikingerne fra de mere aggressive vinkler, de blodige tvekampe og Snorres konge-sagaer," siger Ivar Peersen, medstifter og guitarist i det norske 'vikingemetal'-band Enslaved.

Siden han var barn har Peersen og medstifteren Kjetil Grutle været fascinerede af den nordiske mytologi og den norrøne kultur. I begyndelsen af 90erne besluttede de sig for at fusionere vikingearven med musikgenren black metal, og da de fordybede sig i materialet blev de overraskede over kompleksiteten.

"På et tidspunkt opdagede vi, at mytologien og vikingehistorien indeholder langt mere end vi havde troet. Det er ligeså meget en filosofi som noget andet," siger Peersen. "Man begynder med den store sammenhæng, men opdager så nuancerne og de mere spidsfindige ting. Det er smukt." 

Filosofien kommer til udtryk i kystlinjen, skovene og træerne – glimt af skønhed afsløres i det hele taget i vikingernes forhold til naturen. "Hvis du vil dykke ned i vikingernes historie, er der to steder du kan gøre det: På Island eller langs den norske kyst. Her kan du opleve naturen og se symbolismen, der var selve grundlaget for deres kultur," siger Peersen.

"På et tidspunkt opdagede vi, at mytologien og vikingehistorien indeholder langt mere end vi havde troet. Det er ligeså meget en filosofi som noget andet."

Ivar Peersen, Enslaved.
Photo: Kyrre Lien

De sande værdier

Men hvilke værdier er der tale om? Peersen giver et overraskende eksempel: Ragnarok – den mytologiske dommedag, hele verdens undergang. "Ragnarok kan sige meget om det at være menneske og om at måtte give slip på visse ting. At se det forsvinde, dø, og derefter blomstre op igen, måske som noget helt nyt."

På samme måde følte vikingerne om sig selv og deres eksistens, og om selve livet.

"I det moderne samfund er der en ende på alting. Du starter noget, fortsætter med det et stykke tid, og når det så afsluttes anses det måske som en fiasko. Men ifølge de norrøne overbevisninger var Ragnarok ikke det samme som enden," siger Peersen. Han er ikke ude på at få folk til at tro på reinkarnation, han forsøger blot at forklare tankegangen. "Det handler om hvordan du griber visse ting an, såsom døden. Hvis du tænker for meget over døden, spilder du en stor del af dit liv. En sådan tankegang vil skifte dit fokus hen på nuet."

Norges bedste vikingeoplevelser

Opdag mere

Tag på vikingetur

Besøg historiske steder, sejl i et vikingelangskib eller vær selv viking for en dag.

Find vikingeoplevelser i hele landet
Viking Biking & Hiking tilbyr turer på både sykkel og til fots. Read more
Viking Biking & Hiking
Utforsk vikingtiden med alle sanser på Norges første digitale vikingmuseum Read more
The Viking Planet
Lek som vikingene! Opplevelser for hele familien På middelaldergården Stiklastadir kan barna bli med på leike-slaget, dere kan… Read more
Vikingsommer på Stiklestad
Ca 20 minutters gange fra Nordvegen historiesenter gjennom flott kulturlandskap, på en liten skogkledd øy, ligger Vikinggarden. Vikinggarden er… Read more
Vikinggarden på Avaldsnes
Viking House er et Virtual Reality-basert opplevelsessenter i verdensklasse om vikingtid – med spesielt fokus på regionens rike og unike… Read more
Viking House
Midgard vikingsenter ble åpnet i år 2000 med formål å formidle Vestfolds rike vikingtidsarv. Read more
Midgard vikingsenter
Verdens viktigste funn fra vikingtiden ble gjort like utenfor Tønsberg i 1904; nemlig oppdagelsen av det nå berømte Osebergskipet. Read more
Vikingskipet Saga Oseberg
Moderne rom og leiligheter rett ved Vikingskipet Read more
Hamar Vandrerhjem Vikingskipet
På Avaldsnes kan du være «Viking for en dag. Kle deg ut som viking og opplev hvordan livet var i vikingtiden. Hva spiste vikingene og hvordan bodde… Read more
Viking for en dag på Avaldsnes
På Hamar Vandrerhjem Vikingskipet finner du antakeligvis det sprekeste møterommet i Hamar. Rommet har masse lys og friske farger. Bestill… Read more
Hamar Vandrerhjem Vikingskipet
Vikingegarden er bygd opp som et tun med en rekke bygninger, - med langhuset som det naturlige midtpunkt. Langhuset er godt egnet som både kurs-,… Read more
Vikingegarden Maurenga AS
Imponerende rekonstruksjon av det største langhus som er funnet fra vikingtiden. Read more
Lofotr Vikingmuseum
I 1888 ble Gokstadskipet gravd fram fra "Kongshaugen" på Gokstad, ca. 4 km fra sentrum. Skipet gjorde tjeneste som gravkammer, trolig for en småkonge… Read more
Vikingskipet Gaia
Viking Adventure tilbyr trygge opplevelser for private og grupper. De skreddersyr gjerne program etter ditt behov. Read more
Viking Adventure - din opplevelsesaktør på Haugalandet
Bli med på innsiden av krigermasken og til starten på Norges rike. Midt i vakre naturområder inviterer vi dere til historiske opplevelser. Dette… Read more
Guidet tur til Avaldsnes med GuideCompaniet
Høvdingen og Husfrua ønsker dere velkommen til et måltid i den mektige gildehallen. Read more
Vikinggilde - en fest på vikingers vis
Bronseplassen er en rekonstruert boplass fra bronsealderen. Her finner du fruktbarhetslabyrint, stokkebåter, bueskyting og historiefortelling ved… Read more
Bronseplassen Vikingopplevelser
With fantastic views of water, waterfalls, mountains, fjord, and glaciers, you will find Vikinghaug Apartments in Odda. The guests live in large,… Read more
Vikinghaug Apartments
Verdens viktigste funn fra vikingtiden ble gjort like utenfor Tønsberg i 1904, det berømte Osebergskipet. Read more
Vikingodden
Besøk Kaupang - der den kjente vikingbyen lå! Kaupang i Skiringssal var en viktig handels og produksjonsby for vikinger og andre på 800-tallet.… Read more
Kaupang Vikingbyen
Er dere klare for utfordringer bare en ekte vikinggard kan kreve? Velkommen til Avaldsnes og de opplevelser som venter dere her. Bli utfordret i… Read more
Lagbygging på Vikingvis
Ta barna og familien med på ei spennande klatrereise i Noregs einaste Vikingkrigar-rom. Hamna Aktivitetssenter har utforma eit unikt konsept basert på… Read more
Viking Warrior | Hamna Aktivitetssenter
Opplev magien og spenningen når det ofres til gudene for å unngå Ragnarok – verdens ende! Vil volva gi tegn til at solen vil snu? Read more
Vikinggilde under nordlys
The Irish Viking er en kjempekoselig bar/pub midt i Haugesund sentrum. Fantastisk beliggenhet midt i "leio" med flott utsikt til havnen og byens… Read more
The Irish Viking
Bedriftssamling utenom det vanlige – Stemningsfullt, historisk og kulturelt på Scandic Stiklestad og Stiklestad Nasjonale kultursenter i… Read more
Tre inn i vikinghistorien
Bli med inn i det flotte langhuset på middelaldergården Stiklastadir. Sitt i høvdingens høgsete i gildehallen… Read more
En smak av vikingtid
Høvdingen Kolbjørn Gunnarson inviterer til gildefest (eller jolefest) i langhuset på Stiklastadir. Her blotes det og ofres det til… Read more
Vikinggilde i Langhuset på Stiklastadir
Historisk dagstur for grupper Bli med på en spennende vandring og opplev Nidarosdomens hemmeligheter kombinert med "etargilde" på langhuset… Read more
"Olav - Viking og helgenkonge"
Midt i Tromsø sentrum finner du Enter Viking Hotel. Read more
Enter Tromsø Viking Hotel
En RIB tar deg med på en tur til Harstads skjærgården for å se imperiet av berømte Viking Chieftain, Tore Hund. Read more
Viking Chieftain Tore Hunds Empire
Select
  Show Details
  Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS

  Find vikingeaktiviteter og andet relateret

  Der er ingen grund til at vente til du er her med at finde ud af, hvad du vil foretage dig.

  ×
  • Filters
   Filter Your Search
   TripAdvisor Symbol
   • Show More
   • No available filters
   • Show More
   • No available filters
   Clear Filters
  • View
  • Sort By
  Filter Your Search
  TripAdvisor Symbol
  • Show More
  • No available filters
  • Show More
  • No available filters
  Clear Filters
  Back To Top

  Benyt dig af disse gode tilbud

  Planlæg din rejse til Norge sammen med en af vores partnere.

  Your Recently Viewed Pages

  Tilbage til toppen