Skip to main content

Norges bedste vikingeoplevelser

Unknown Component
civid: 64d2082ce8de5021863930e3
name: plugins_common_social_share (widget)

Interessen for at lære mere om vikingerne er rekordstor. Fra nyopdagede vikingeskibe til levende landsbyer og interaktive udstillinger - her er nogle af Norges bedste vikingeoplevelser.

Rejs tilbage i tiden og se rigtige vikingeskibe og -skatte, eller deltag på en af de mange vikingefestivaler. Besøg en vikingelandsby eller få moderne og højteknologiske vikingeoplevelser. Her er de største vikingeattraktioner i Norge - fra syd til nord.

I nærheden af Oslo

Norges nyeste vikingecenter slog dørene op første gang i juni 2019. The Viking Planet er et 1.600 kvadratmeter stort, interaktivt oplevelsescenter beliggende i Oslo. Med banebrydende virtuel teknologi, high-end filmproduktioner og en 270-graders biograf er The Viking Planet det første af sin slags i Norge. Rejs tilbage i tiden og oplev vikingernes liv med egne øjne!

Et andet must-see har i mange år været Vikingskipshuset på Bygdøy-halvøen lidt udenfor Oslo centrum, hvor man har kunnet se vikingeskibene Oseberg, Tune og Gokstad, der alle er blevet fundet i Norge. Disse tre skibe anses for at være blandt de bedst bevarede fartøjer fra vikingeæraen. Lige nu er museet dog lukket, idet der opføres et nyt og moderne vikingetidsmuseum, der ventes at åbne i 2025/26. I mellemtiden kan du se fantastiske genstande fra vikingetiden på Historisk Museum i Oslo.

I de seneste år har arkæologer helt sensationelt fundet to nye vikingeskibe i Osloregionen. Det seneste fund blev gjort i Horten i Vestfold i maj 2019. Vestfold er hjem for adskillige museer, hvor du kan blive klogere på vikingernes liv og levned. På Midgard Vikingsenter i Horten kan du besøge Gildehallen; en rekonstruktion af en af de største festsale fra vikingetiden. Her er også andre spændende udstillinger om vikingernes historie.

I vikingesalen på Slottsfjell MuseumTønsberg kan du se Norges fjerde velbevarede vikingeskib, Klåstadskipet, der blev fundet i 1970. På havnen i Tønsberg kan du sejle en tur med en tro kopi af det berømte Osebergskip, bygget af frivillige fra Oseberg Vikingarv. Og tager du turen til Kaupang Vikingelandsby nær Larvik, kan du kigge nærmere på Norges allerførste bosættelse.

Alle tre museer ligger inden for én times kørsel fra Oslo.

Fjord Norge

Alle vikingefans har god grund til at rejse til Fjord Norge. På det moderne vikingemuseum Sagastad i Nordfjordeid kan de besøgende udforske det 30 meter lange Myklebustskip, se interaktive udstillinger og lære mere om områdets stolte vikingehistorie.

Viking House i hjertet af Stavanger er et andet banebrydende oplevelsescenter. Ved hjælp af Virtual Reality teknologi genskaber museet vikingernes spændende hverdag. Få kilometer fra Stavanger ligger Hafrsfjord, hvor du kan se det imponerende monument Sverd i fjell. Det var her, Harald Hårfager samlede Norge til ét rige i 872.

Avaldsnes på Bukkøya i nærheden af Haugesund er et af Norges vigtigste kulturhistoriske områder. I vikingetidens guldalder havde Harald Hårfager, der var Norges første konge, sit hovedsæde her, og i dag kan du få et fint indblik i vikingekulturen, som den udspillede sig dengang. I dag kan du få et fint indblik i vikingekulturen, som den udspillede sig dengang, eller tage med på en digital rundtur med Time Travel-appen. Vikinggarden er bygget efter modeller fra arkæologiske fund i området. På Nordvegen Historiesenter kan du lære mere om vikingernes høvdinger og konger, der regerede på Avaldsnes i omkring 300 år. Museet fortæller historien om, hvordan Avaldsnes blev det første kongesæde i Norge.

Et andet højdepunkt i denne del af Norge er vikingelandsbyen Njardarheimr i Gudvangen nær Flåm, der viser hvordan vikingerne levede for 1.000 år siden. De 400 vikinger, der i dag bor i Gudvangen, har et enestående kendskab til vikingernes liv, som de gerne deler.

Trøndelag

Når det kommer til vikingehistorie, er det svært at komme uden om Stiklestad i Trøndelag i det midterste Norge. Stedet er mest berømt for Slaget ved Stiklestad, hvor den kristne vikingekonge Olav Haraldsson blev besejret af lokale høvdinger i 1030. Han blev senere kanoniseret som Sankt Olav og skytshelgen for Norge. Slaget ved Stiklestad er en milepæl for indførelsen af kristendom i Norge, og i juli hvert år opføres slaget som friluftsteater - 'Spillet om Olav den hellige'.

Forestillingen er en del af Olsokdagene, en traditionel festival med historiefortælling, koncerter, mad, markeder og andre vikingerelaterede oplevelser.

Stiklestad Nasjonale Kultursenter er åben hele året rundt og byder på udstillinger, events og sjove aktiviteter. Folkemuseet på stedet består af omkring 30 bygninger, de fleste fra 1700- og 1800-tallet. Bygningerne bringes til live med mennesker, aktiviteter og musik ved forskellige begivenheder i løbet af året.

Nord-Norge

Der er - naturligvis - også fundet spektakulære spor efter vikingerne længere mod nord, herunder den længste bygning fra perioden.

Ved Borg på Vestvågøya på Lofoten er det 83 meter lange høvdingehus blevet genopført som en del af Lofotr Vikingmuseum. Museets samling består blandt andet af glas, guld og keramik - genstande, der vidner om, at der boede rige og magtfulde vikingeklaner i området.

Deltag i et ægte vikingegilde, ro et vikingeskib, kast med økse eller skyd med bue og pil. Lofotr er et levende museum med masser af sjove, interaktive oplevelser for vikingenørder i alle aldre.

Hvert år i august arrangeres en vikingefestival med mere end 100 vikinger fra nær og fjern, markeder, konkurrencer, teater, koncerter og meget mere.

Find vej til vikingeoplevelserne

Besøg historiske steder, sejl i et vikingelangskib eller vær selv viking for en dag.

Opdag mere

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Senest besøgte sider