Myklebustskibet
Norges største vikingeskib
Det er ikke så mærkeligt, at folk skælvede af både frygt og ærefrygt, når de enorme skibe fyldt med vikinger pludselig dukkede op i deres hjemlige farvande.
Som et mærkeligt og fremmed uhyre. Skræmmende og kolossalt – og alligevel yndefuldt.
Kom de for at slås? For at handle? Eller blot for at vise deres magt?
Oplev hemmelighederne bag det brændte skib.
Besøg Sagastad Viking Senter i Nordfjordeid, og hør historien om et af Norges mest imponerende vikingeskibe – Myklebustskibet. Udforsk landsbyen, hvor de lokale er grebet af vikingefeber – et tydeligt tegn på, at vikingernes ånd stadig lever i bedste velgående!
Langs de naturskønne fjordbredder i Nordfjordeid i Vestlandet findes en af landets mest ekstraordinære vikingeoplevelser – Sagastad Viking Senter, som huser en rekonstruktion af det mægtige Myklebustskib. Dette oplevelsescenter tilbyder en dybdegående rejse ind i vikingernes historie, hvor myterne forenes med grundig arkæologi, og hvor du kan stå ansigt til ansigt med en kopi af et af verdens største vikingeskibe, der nogensinde er blevet fundet.
Et skib, som var en konge værdigt
Myklebustskibet er ikke noget almindeligt fartøj. Med en længde på over 30 meter menes det at have tilhørt en magtfuld vikingekonge – muligvis Kong Audbjørn af Fjordene, som ifølge de nordiske sagaer faldt i kamp omkring år 870.
I modsætning til de berømte Oseberg- og Gokstadskibe i det østlige Norge, som blev begravet intakte, blev Myklebustskibet brændt i et spektakulært ligbål – sammen med kongens jordiske rester, hans skatte, våben og muligvis endda rituelle ofringer.
Gravhøjen
Skibets rester blev udgravet i 1874 af arkæologen Anders Lorange fra Bergen, fra gravhøjen ved Rundehågjen – centralt beliggende midt i Nordfjordeid, let synlig og tilgængelig bag byens hovedgade. Skibet blev opkaldt efter gården Myklebust, hvor fundet blev gjort.
"Vi kan anslå skibets længde ud fra gravfundene. Omkring 7.000 nitter og 44 skjoldbuler blev fundet, hvilket tyder på, at skibet sandsynligvis havde mindst 22 skjolde på hver side," siger Aurora Leivdal, driftschef ved Sagastad.
Dette tal anses som et minimum, da kun halvdelen af graven blev udgravet.
I 2024 blev der foretaget nye analyser ved hjælp af udgravninger og jordpenetrerende radar, som afslørede endnu flere genstande – herunder en bronzering og flere mulige skjoldbuler – hvilket yderligere bekræfter, at Myklebustskibet sandsynligvis er Norges største vikingeskib.
Historier om ofringer
Gravhøjene er symboler på datidens rigdom og magt, tro og samfund. De viser os, hvad mennesker i vikingetiden betragtede som vigtigt i forhold til livet efter døden.
"I Ynglingesagaen fra Snorre Sturlassons fortællinger om de nordiske konger beskrives det, hvordan Odin påbød ligbrænding som vejen til Valhal: Han indførte en lov om, at alle døde skulle brændes, og at deres ejendele skulle følge dem på bålet. Han sagde, at enhver mand skulle komme til Valhal med den rigdom, han havde bragt med sig på bålet," siger Aurora Leivdal.
I vikingetiden fandtes der forskellige begravelsesskikke, men skibsbegravelser med gravhøje var forbeholdt de rigeste og mest magtfulde.
Det fremgår også tydeligt af gravgodset. Den døde konge fik med sig et skib, der var en sidste rejse til Valhal værdigt – våben, smykker, spillebrikker, rester af husdyr og mange andre genstande.
Men måske smukkeste af alt var et keltisk bronzekar, som indeholdt de brændte knogler – et vidnesbyrd om vikingerne kontakt med fjerne kulturer.
Hvert forår stævner skibet ud på sin årlige tur på fjorden – en stor lokal begivenhed. Billetterne til denne eksklusive sejltur er meget eftertragtede.
Stig ombord i historien
På Sagastad nøjes du ikke med at kigge – du udforsker. Udstillingshallen er et smukt, nærmest helligt rum, hvor det bølgende, spejlblanke loft minder om krusninger på havet og reflekterer dagens skiftende lys.
Her inviteres du ombord på en rekonstruktion i fuldskala af Myklebustskibet og kan opleve vikingernes håndværk og teknik helt tæt på. Museet kombinerer fysiske udstillinger med digital historiefortælling, interaktive installationer og sanselige oplevelser, der bringer vikingetiden til live for alle aldre.
Som et kongeskib var Myklebustskibet et symbol på magt og var sandsynligvis rigt dekoreret med udskæringer. Skibets hoved og stavn blev skåret af den lokale træskærer Rolf Taraldset fra Hornindal.
"Skibet er en rekonstruktion – vi ved ikke præcis, hvordan det så ud. Dragehovedet, for eksempel, er lavet af en lokal træskærer, og mønsteret er inspireret af andre fund fra vikingetiden," siger Aurora Leivdal.
I udstillingen kan besøgende se artefakter fra den oprindelige udgravning, lære om nordiske begravelsesritualer og udforske den fascinerende blanding af legende og fakta omkring Kong Audbjørn og hans sidste rejse.
Vikingekraft
Men det var ikke nogen hurtig proces at bygge rekonstruktionen. Det var lokale ildsjæle, der tog initiativet til at genskabe Sagastad. Efter årtiers arbejde blev drømmen endelig til virkelighed.
"Vi var en lille gruppe lokalhistorisk interesserede, der ville gøre noget med den utrolige vikingearv her i Nordfjordeid. Vi har arbejdet på det siden 1992. At se dette smukke center stå færdigt i 2019 er en drøm, der er gået i opfyldelse," siger Kragseth, som ofte bliver kaldt "vikingehøvdingen" af de lokale.
Man kan ofte finde ham ved kajen iført fuldt vikingeudstyr, hvor han frivilligt fortæller besøgende om skibet og Sagastad.
Lokal vikingefeber
Det virker nu som om hele byen er ramt af vikingefeber – halvdelen af byen ser ud til aktivt at være involveret i vikingeliv. Det er et fantastisk eksempel på, hvordan dugnad, den unikke norske frivillighedsånd, stadig lever i bedste velgående!
Mere end 200 lokale har meldt sig som frivillige i forskellige grupper – herunder roholdet, søsætningsholdet, kriger-optræden, eventholdet og sygruppen Åsynjene (opkaldt efter de kvindelige guder i den nordiske mytologi – ásynjerne).
"Indtil videre har vi syet over 140 vikingeoutfits. Vi bruger mange materialer, der var almindelige i vikingetiden – hør, uld, læder og lidt bomuld, som er fundet i nogle grave. Men vi giver også fantasien lidt frit spil. Ikke alt, hvad vi laver, er 100 % historisk korrekt – men der er stadig meget, vi ikke ved om perioden," siger Gitte Lefdal og Ruth Sunde, to af de 10–12 kernemedlemmer i gruppen, der er blevet vilde med vikingemode.
"Jeg er vokset op her med vikingehistorie lige under fødderne. Men nu føles det levende. Vores historie er blevet noget, hele byen er stolt af," siger Håkon Aabrekk, som har det helt rette vikingelook og er en del af søsætningsholdet.
"Da vi søgte efter 100 personer til roholdet, var vi bange for, at vi ikke ville få nok – men listen blev fyldt op på bare få dage," fortæller han.
Og på den lokale højskole bruger mange elever et helt år på et vikingetema, hvor de lærer om livet i vikingetiden.
Bådbyggerne fra Bjørkedalen
Rekonstruktionen af Myklebustskibet blev udført af dygtige og erfarne bådbyggere fra det nærliggende Bjørkedalen i samarbejde med Universitetet i Bergen, og med brug af traditionelle vikingeskibsbygningsteknikker baseret på, hvordan man mener, skibet oprindeligt så ud.
"Vi var seks mænd, der arbejdede i over tre år for at færdiggøre skibet," fortæller brødrene Dag Inge og Jakob Bjørkedal fra Bjørkedal Båtbyggeri, eksperter i klinkbyggede både – en tradition, der nu er optaget på UNESCOs liste over immateriel kulturarv.
Som navnet antyder, er det et gammelt familieforetagende med flere vikingeskibs-replikaer på CV’et.
"Jeg har endda sejlet et af dem i en orkan ud for Færøerne," siger Jakob.
Unikke egenskaber
Vikingeskibe var – og er stadig – utroligt sødygtige og havde mange imponerende kvaliteter.
"For eksempel var de fladbundede, så de kunne sejles direkte op på stranden ved højvande. De hvilede på sandet ved lavvande og sejlede videre, når tidevandet vendte tilbage. Det gjorde det også muligt at trække dem over land for at undgå farlige strækninger – som for eksempel omkring Stadt. De kunne også sejle eller ros ind i lavvandede floder," forklarer brødrene.
Det gjorde det muligt for vikingerne at nå fjerne steder som De Britiske Øer, Island, Vinland (formentlig Newfoundland, Canada), Middelhavet, Rusland og Istanbul.
De var meget mere end blot røvere – mange var også handelsfolk, bosættere og opdagelsesrejsende.
"Der var stor variation i vikingeskibenes størrelse. Nogle var bygget til handel og fragt, mens andre var hurtige, sødygtige krigsskibe designet til overraskelsesangreb," siger Dag Inge.
Myklebustskibet var dog formentlig for stort til lange sørejser og har nok i højere grad fungeret som et symbol på den lokale konges magt.
Og når man står inde i Sagastad og ser skibets imponerende størrelse, mærker man stadig ærefrygten.
Skibet blev færdigbygget og søsat på fjorden i foråret 2019. Det har fremragende manøvreevner og ligger yndefuldt i vandet.
Lær også den norske fjordhest at kende – den stammer nemlig også fra området omkring Nordfjordeid! Her finder du også det nationale ressourcecenter for racen, som udbyder aktiviteter året rundt.
En rejse ud over museet
Oplevelsen slutter ikke med skibet. Sagastad ligger i den charmerende by Nordfjordeid, omgivet af fjorde og fjelde og fyldt med kulturarv. Efter dit besøg kan du gå en tur langs vandet, vandre på de nærliggende stier eller udforske byens caféer og butikker, der byder på norsk gæstfrihed med et strejf af vikingestemning.
Og glem ikke at tjekke, hvad der sker i det lokale Operahus, som også er bygget og drevet i høj grad takket være lokalbefolkningens dugnad-ånd.
Vidste du, at Sagastad har Norges største vikingetema-profiler på sociale medier? Følg @sagastad_official på Instagram for mere vikingeinspiration!
Spændende vikingeeventyr venter!
Flere spændende vikingeoplevelser
Benyt dig af disse gode tilbud
Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.