De norske trolde

Hvad er nu det, der gemmer sig dér…?

Pas på!

Der er nogen, der holder øje med dig…

…men de er glade for at se dig!

Søde, grimme eller uhyggelige? Der er trolde over alt i Norge. Mystiske klippeformationer og troldelignende fjelde har fascineret nordmændene i tusindvis af år. Kom de norske trolde lidt nærmere!

Hvad er en trold?

En trold er betegnelsen for en menneskelignende skabning fra den nordiske folketros fortællinger. Både udseende og egenskaber varierer meget fra trold til trold, men de er som regel både farlige og lidt dumme. Trolde omfatter både enorme jætter og andre giganter samt små nisser, dværge og andre mytiske væsener. Troldene bor ofte i den ellers utilgængelige og uberørte natur, for eksempel på fjeldet, i skoven eller i havet.

Vidste du?

Ifølge filmen Troldejægeren fra 2010:

Trolde er pattedyr.

De kan blive op mod 12.000 år gamle.

De fødes med ét hoved og ét øje, men efterhånden som de bliver ældre gror der endnu to hoveder frem, for at skræmme andre trolde. Mange bliver dog ved med blot at have ét øje.

De spiser trækul og beton.

De er kun vågne om natten.

Hvis de udsættes for sollys, forvandles de til sten eller eksploderer (hvis de er gamle).

De kan kun blive forældre én gang i livet.

De elmaster, der er i de norske fjeldområder, er faktisk elektriske hegn og beregnet til at holde troldene inde i deres anviste territorie; de er ikke beregnet til at levere elektricitet.

En gang for længe siden strejfede disse mystiske og farlige væsener frit rundt i de norske fjelde og skove. Men troldene kom kun frem om natten, når det var mørkt. Der var nemlig én ting, de var bange for: Sollys!

Hvis de ikke gemte sig i tide, ville de første solstråler forvandle dem til sten. Det er derfor, du kan se deres ansigter og kroppe som klippeformationer i fjeldområder over hele landet.

Men hvad er en trold egentligt for en størrelse? Den kan være stor og styg, eller den kan være lille og fræk. Nogle har bare ét hoved, andre har tre. Og det er ikke usædvanligt, at den kun har ét øje.

Trolde har altid spillet en stor rolle i den skandinaviske folketro. Selvom langt de fleste mennesker ikke længere tror på disse skabninger, fortælles der stadig historier om trolde og nisser, feer og elvere når ungerne skal puttes om aftenen. Trolde er en vigtig del af den norske kulturarv, og alle nordmænd kan formentligt fortælle dig hvordan de ser ud og hvordan de hører til i naturen og traditionerne.

Men hvordan startede det hele?

Historien om troldene

”Vi ved ikke præcis hvor eller hvornår det startede, men trolde har længe været en del af vores fortælletradition, og du kan læse om dem i de første skriftlige sagaer fra middelalderen. Vi ved ikke, hvor længe de har levet oppe i folks hoveder, men det er lang tid,” siger Ane Ohrvik, professor i kulturhistorie og museologi på Universitetet i Oslo.

Hun kender mere til disse mytiske skabninger end de fleste.

Med landets høje fjelde, dybe fjorde, store skove og mørke vinternætter er det let at forstå den norske forbindelse med det overnaturlige. De ting, mennesket ikke forstår, bliver de nødt til at forklare på en eller anden måde, og historierne om trolde var en måde at gøre det på.

”I dag ved vi, at trolde naturligvis er fri fantasi, men engang troede mange, at naturen var beboet af forskellige væsener og at mennesket boede side om side med disse væsener, som var mere eller mindre synlige og mere eller mindre farlige. Nogle var mere fantasifulde end andre, mens andre føltes mere virkelige og folk følte sig nødsaget til at tage sine forholdsregler mod dem.”

De fleste trolde anses for at være farlige og uforudsigelige. På trods af at de er dumme, laver de nogle gange kloge gåder, som mennesket skal løse, hvis deres veje krydses.

Troldeeventyr

Historierne om troldene er både mange og gamle. En af de første skriftlige kilder, hvor vi møder en trold, er den berømte Edda fra omkring år 1220. Men langt de fleste sange og historier, som de fleste norske børn kender og elsker, er bevaret takket være den eventyrlige duo Asbjørnsen og Moe. Asbjørnsen og Moe indsamlede eventyr fra forskellige dele af Norge mellem 1837 og 1871 - lidt på samme måde som Brødrene Grimm gjorde det i Tyskland.

Troldene var hovedpersoner i mange af disse meget populære eventyr.

Troldemaleren

I de gamle historier var troldene tit portrætteret negativt. Ofte var de blot beskrevet med ord som ”stor”, ”stærk” og ”grim”. I dag kan du spørge en hvilken som helst nordmænd om hvordan en trold ser ud, og svarene vil være meget ens, ikke mindst takket være den norske maler og tegner Theodor Kittelsen.

Kittelsen er kendt for sine illustrationer af den norske folklore, og hans arbejde har præget nordmændenes forestillinger om, hvordan trolde og andre mytiske væsener ser ud. Kittelsens trolde er både groteske og småuhyggelige, inspireret af landskabet i de nordlige og østlige dele af Norge. Tegnerens fortolkning af troldene har længe været anset som standarden for, hvordan de norske trolde ”faktisk” ser ud.

Kittelsen var en stærkt visuel kunstner, der også skrev tekster til sine tegninger. Du kan se mange af hans berømte troldetegninger på Nasjonalmuseet i Oslo. Et besøg i Kittelsens hus, Lauvlia, i Numedal kan også anbefales. Huset er nu et museum, der tilbyder guidede ture og udstillinger af store dele af Kittelsens livsværk.

Dovregubben

Den mest berømte trold i Norge er uden tvivl Dovregubben, troldekongen opfundet af den nobelprisvindende dramatiker Henrik Ibsen i et af hans mest kendte skuespil, Peer Gynt. Dette inspirerede komponisten Edvard Grieg til at skrive det verdensberømte musikstykke I Dovregubbens Hall.

Trolde på det store lærred

Troldene har også ført sig frem i den amerikanske popkultur, både som søde og venlige trolde i DreamWorks-filmen Trolls, som stor og dum trold i Lord of the Rings, og som animerede trolde i Netflix-serien Troldejægerne.

Der er også adskillige norske film om trolde. Filmen Troldejægeren (2010) benyttede mange aspekter af den norske folketro i dens skildring af, hvordan trolde opførte sig, og deres udseende var stærkt inspireret af Kittelsens tegninger. Filmen vandt adskillige priser, både i Norge og internationalt.

Troll (Netflix december 2022) anses for at være Norges første store monsterfilm. Langt oppe på Dovrefjell vækkes en trold af sin 1.000 år lange søvn. Væsenet ødelægger alt på sin vej, og nærmer sig hastigt hovedstaden. Hvordan stopper man noget, man ikke engang vidste eksisterede?

Hvis du vil lære mere om trolde, er dette helt sikkert en god film at se.

Internettets trolde

Der findes også digitale trolde på internettet. At trolle er blevet det internationale udtryk for at opføre sig på en provokerende og uhøflig måde i online debatfora. En ”troll” er derfor blevet internetslang for en person, der bevidst forsøger at skabe konflikt eller fjendtlighed i de verserende debatter.

Men frygt ikke. Troldene i den norske natur har været forstenede i hundredvis af år, og de små udgaver i souvenirbutikkerne er både søde og meget velegnede til at tage med hjem!

Der er dog visse steder, hvor du bør holde ekstra godt øje efter de virkelige trolde, der stadig strejfer omkring i de norske skove…

Troldeagtige steder i Norge

Der er mange steder i Norge, der har troldeagtige navne. Et af de mest kendte er fjeldvejen Trollstigen, der snor sig op ad en fjeldside i Møre og Romsdal gennem elleve hårnålesving. Her kan du se vejskilte, der advarer mod at vække troldene fra deres tusindårssøvn!

Se hvor du kan lede efter trolde i Norge!

Herunder kan du læse en de historier, der er blevet fortalt i generationer:

Drengen, der spiste om kap med en trold

Once upon a time, there was a farmer who had three sons. Old and frail as he was, his farm was beginning to deteriorate, as his sons were lazy, and did not bother to lift a finger. One day, however, the father commanded the boys to go out in the forest and chop some wood, for they had debt that needed to be paid off. After much ado, the boys finally agreed to cut the old man some slack.

The first one to go was the eldest son. After finally entering the deepest parts of the woods, he began chopping a bristly, old spruce. Shortly thereafter, a big, burly troll came barging in from behind the trees.

"If you're chopping in my forest, I will kill you!" the troll exclaimed. When the boy heard this, he immediately threw the ax away, and ran home again as fast as he could. Back in the house, panic-struck and quite breathless, he told his father what had happened to him. But the old man did not budge; the trolls had never scared him from chopping wood when he was young, he said.

The day after, the second son was on his way. Not long before he had found a tree and started chopping, the troll came sneaking up behind him:

"If you're chopping in my forest, I will kill you!" he shouted. The boy hardly dared to throw him a glance, before he did just like his brother; he threw his ax and ran as fast his feet could muster. When he returned home, with the tale between his legs and nothing to show for, his father got angry; never had the trolls succeeded in scaring him from chopping wood!

On the third day, the youngest son, named Askeladden, proclaimed that he wanted to give it a try.

"You?!" the two eldest blurted out, "you should do well, you who have never been outside the doorstep!" Askeladden did not bother to answer his brothers, but asked instead for some food to bring with him. Having not much to spare, his mother gave him some bread and some cheese, which he put into his knapsack before he set off.

Not long before he had found a tree and started chopping, (you guessed it) the troll sneaked up behind him:

"If you're chopping in my forest, I will kill you!" he roared. But the boy was no fool; quickly he hurried into the woods and fetched the cheese he had brought with him. Then he squeezed it, squirting whey all over the place.

"If you do not keep quiet," he shouted to the troll, “then I'll squeeze you like I squeeze the water out of this white stone!"

"Oh no, spare me," said the troll, "and I'll help you chop."On that condition, the boy agreed to spare his life, and it turned out the troll was an excellent lumberman; many trees were felled that day.

Toward the evening, the troll said: "Now you can come home with me, it's much closer than to your place."So the boy joined the troll, riding on his shoulder back to the trolls’ cave. When they arrived, the troll said that he could make up the fire, if the boy would only bother to fetch some water; but the two iron buckets were so large and heavy that he could not even manage to budge them.

So the boy said: "It is not worth bringing along these thimbles; I think I’ll rather go for the entire well."

"No, dear," said the troll, "I cannot lose my well. Make the fire, and then I will get the water."When he returned with the water, they made a huge pot of porridge. Then the boy wondered if the troll would be interested in a porridge-eating contest? "Oh yes!" answered the troll; for this one, he could easily win, he thought to himself.

And so they sat down to eat; but the boy managed to sneak to him his knapsack, and tied it to his belly. This way, he could scoop more porridge into the knapsack than he ate himself. When the basket was full, he took up his knife and ripped a gash in it. The troll watched him closely, but said nothing.

When they had eaten for quite a while, the troll put down his spoon. "I give up, I can eat no more," he said.

"But you must!" replied the boy; "I'm barely half full yet. Do as I did, and cut a hole in your stomach; then you can eat as much as you want."

"But that must be dreadfully painful?" asked the troll.

"Oh, nothing to speak of," replied the boy.

And so the troll did like the boy said, and as you might have guessed, he ended his own life right then and there. But the boy took all the silver and gold to be found in the mountain, and brought it home to his father. Now they might very well be able to pay off some of the debt.

Translation by Camilla Christensen

Tag på troldejagt

Vil du lede efter disse mytiske væsener? Find nogle af de mange troldesteder i Norge.

Her kan du finde trolde

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejds partnere.

Senest besøgte sider