Skip to main content

Vinter uden ski

Ingen ski? Intet problem! Der er masser af andre ting at foretage sig i de snedækkede landskaber. Kør med hundeslæde, prøv de sjove kælkebakker eller gå i en dampende hed sauna.

Om vinteren forvandles store dele af Norge til en stor snedækket legeplads for alle, der sætter pris på det aktive friluftsliv hele året rundt.

Det er nok ingen hemmelighed, at nordmændene er særligt vilde med skiløb i alle dens former. Men der er masser af sjove ting man kan lave uden ski, uanset om du er på fjeldet, i byen eller ved kysten.

Tag til Norge i vinterferien og prøv en af disse vinteraktiviteter uden ski.

Kør en hundeslæde

Tag med på en hundeslædetur og kom tæt på de søde slædehunde, der velvilligt trækker dig rundt i den hvide ødemark. Du kan selv styre slæden, enten på korte dagsture eller længerevarende ekspeditioner.

Ofte vil du også få mulighed for at fodre og på anden måde tage dig af huskierne, noget enhver hundeelsker aldrig vil glemme. Herunder finder du nogle af de mest populære hundeslædeture på TripAdvisor

Kælkning går aldrig af mode

Der er ingen grund til at benægte det: At suse ned af en sneklædt og bumlet kælkebakke er hylende morsomt, uanset hvor mange fødselsdage du har haft. I Norge kan du prøve nogle af deres almindelige kælkebakker (som jo ikke finder deres mage i Danmark), eller gå all-in og prøve en olympisk kælkebane.

Fra nord til syd byder de norske kælkebakker op til dans. Udover mulighederne herunder har mange skicentre deres egne kælkebakker, ofte præpareret til perfektion. Hvad venter du på?

Sæt dine egne spor med et par snesko

De fleste af os har ingen anelse om, hvordan det føles at gå på en sky - men dette er formentligt det tætteste du kan komme. Med et par snesko er det lige meget hvor dyb sneen er, for du cruiser gennem landskabet uden problemer.

Deltag på en guidet vandretur og oplev den friske vinterluft og det vinterklædte landskab.

Og glem ikke at tage en pause undervejs. I Norge bør man ikke tage på vandretur uden at medbringe et solidt lager af chokoladebarer, appelsiner og termokander med dine foretrukne varme drikke.

Vintersafari

Safari om vinteren? Hvorfor ikke! Det norske dyreliv er enestående på mange måder, og nogle oplevelser er bare bedre når temperaturerne er lave.

Nord for polarcirklen kan du tage med på hvalsafari og dermed komme helt tæt på pukkelhvaler og spækhuggere. Måske er du mere til de lidt mindre havdyr? Så er en kongekrabbesafari noget for dig. Fang din egen krabbe, tilbered den, og spis den! Der er adskillige turoperatører der tilbyder kombinerede kongekrabbeture ned i dybet. 

Du kan også få et glimt af den enorme moskusokse om vinteren. De huserer på Dovrefjell i det østlige Norge, og det er en stor oplevelse at se disse store dyr i deres naturlige omgivelser. Men selvom de er store, er de hurtige, så hold dig på god afstand, gerne sammen med en guide.

Isfiskeri - få hul igennem

Utallige elve og søer samt den nærmest endeløse kystlinje byder på enestående muligheder for at fange fisk i Norge. Om vinteren dækkes de fleste søer og fjorde af is, men det betyder ikke at du bør glemme fiskestangen derhjemme.

Bor et hul, stik linen ned i det iskolde vand, og vent på at en interesseret fisk svømmer forbi.

Husk at være forsigtig. Lyt til de lokales råd, og lad være med at gå ud på isen, hvis du ikke er sikker på om den kan bære.

En tur i kanen

Forestil dig selv i en hestetrukken kane under et lammeskind. Hesten trækker dig gennem en charmerende landsby i et roligt tempo, og det eneste du kan høre er bjældeklang og de rytmiske slag fra hestehovene. Lyder godt, ikke sandt?

Mange turoperatører tilbyder kaneture, og helt oppe i Nord-Norge kan du blive trukket over Finnmarks hvide vidder af et rensdyr. Det er ikke bare en sjov aktivitet, det er også en sjov måde at opleve hvordan livet var dengang for længe siden, hvor heste og rensdyr var blandt vores mest trofaste tjenere.

Se nordlyset danse

Forestil dig selv siddende udenfor i mørket under et varmt tæppe foran et bål, mens nordlyset gør sig klar til at indtage nattehimlen.

Hver vinter rejser folk i hobetal langt mod nord for at opleve nordlyset, og Nord-Norge er et af de bedste steder i verden for netop det. Du kan se nordlyset på egen hånd, men det anbefales at være i selskab med en guide, der kender de lokale vejrforhold. Så øger du dine chancer for at se dette finurlige vinterfænomen betragteligt.

Varmt tip: Har du kameraet med? Så læs mere om hvordan du tager billeder af nordlyset.

På med skøjterne

Norge har lange og stolte skøjtetraditioner der har fostret mange verdensmestre gennem tiderne. Uanset om du er elegant som Sonja Henie, hurtig som Johan Olav Koss, eller virkelig kæmper med at holde balancen, handler skøjteløb om at have det sjovt sammen. Der er udendørs skøjtebaner i de fleste norske byer.

Om vinteren kan du også skøjte på frosne søer, elve og fjorde - men vær sikker på at isen kan bære før du prøver. Spørg de lokale, kig efter skilte, eller bor et lille hul og tjek tykkelsen selv.

Skøjter kan lejes på de bemandede skøjtebaner, men hvis du vil løbe på skøjter i den fri natur må du selv sørge for udstyret.

Få varmen i en sauna

Indrømmet, de norske vintre kan være kolde – men du kan stadig finde varme oplevelser, der vil tø dine frosne fingre.

Nye, stilfulde saunaer dukker op hele tiden, ofte med spektakulære beliggenheder! Få varmen under nordlyset, med fjordudsigt, eller midt i hovedstaden.

Hvis du vil finde din indre viking, så hop i fjorden eller havet (eller rul dig i sneen) bagefter. Det skal nok kvikke dig op!

Sparkstøtting er seriøst sjov

En sparkstøtting, eller bare spark, er et genialt transportmiddel på sne og is, og det er let at lære. Bare spark fra dig og glid!

I Norge er sparkstøttinger særligt populære blandt børn, og de kan bruges alle steder hvor der er stabile sneforhold. De små byer Geilo og Hurdal i Østlandet har endda hver sit sparkmesterskab, og du kan deltage sammen med hele familien.

Du kan leje sparkstøttinger hos mange turistkontorer og turoperatører.

Cykeltur på sne og is

Fatbikes er fremstillet til at cykle på sne og is! Navnet hentyder til cyklens brede og tykke dæk, som gør det muligt at cykle i det snedækkede vinterlandskab.

Der er masser af steder i hele Norge, hvor du kan leje fatbikes, og det er også let at finde fantastiske guidede fatbike-ture.

Geilo, Lillehammer, Trysil og Nesbyen i Østnorge og Alta i Nordnorge er nogle af de mest populære steder at tage en fatbike-tur.

Find vinteraktiviteter over hele Norge

Find og læs mere om de mest populære vinteraktiviteter.

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Andre vinteraktiviteter

Der er ingen grund til at vente til du er her med at finde ud af, hvad du vil foretage dig.

Senest besøgte sider