Skip to main content

På hjul om vinteren

Fatbikes er fremstillet specielt til at give dig en sjov tur på sne og is. Navnet refererer til cyklens brede og tykke dæk, som gør det muligt at cykle i vinterlandskabet.

"Jeg vil sige, at den største forskel på at cykle på fatbike og almindelig cykel er det underlag, man kører på. Vejr- og sneforholdene kan ændre sig fra dag til dag, og det får turen til at føles ny og anderledes hver gang! Hvis du cykler på fast is, kan du normalt køre hurtigt, og det minder mere om "normal" cykling. Tung sne får dig til at køre langsommere og kan give dig mere modstand," siger Nina Gässler, fatbike-guide for Geilo Aktiv og grundlægger af fatbike-løbet Fat Viking.

Når du kører fatbike på is, er det almindeligt at bruge vinterdæk.

Tips til begyndere

Fatbiking kan være udfordrende, især når man kører op ad bakke. Som nybegynder er en god måde at starte på derfor at øve sig i et fladt landskab.

"Mine bedste tips til begyndere ville være at cykle i et lavt gear. Lave gear får hjulene til at dreje lettere og opretholder en mere stabil hastighed. Når hjulene først drejer rundt, er det nemt at cykle," siger Nina.

Husk altid at bære varmt tøj, hjelm og beskyttelsesbriller, når du kører på fatbike!

"Det er en vinteraktivitet. Tag varmt og fleksibelt tøj på, som du ville bruge til langrend, og et ekstra lag tøj på overkroppen," siger Nina.

Guidede fatbike-ture

Når du er ny inden for fatbiking, er det altid en god idé at køre sammen med en guide. De er eksperter på området og kan finde den perfekte sti til dig. Ture kan ofte skræddersys til dit færdighedsniveau.

PS: Mange guidede ture indeholder også fakta og historier om den lokale natur og kultur!

Find det perfekte sted

Har du prøvet fatbiking før, men ikke i Norge? Få nogle eksperttips fra Jon Vidar Bull, ruteleder hos Offroad Finnmark og guide hos Glød Explorer i Alta Nordnorge.

"Alta er et meget populært sted i Norge til fatbiking. Her er terrænet meget fladt og derfor ikke så krævende at køre på. Da mange mennesker bruger fatbikes her, vil du ofte have nye fatbike-stier til rådighed," siger Jon Vidar og tilføjer, at fatbike-vintersæsonen normalt strækker sig fra november til maj.

"Jeg kan godt lide at tage på fatbike-ture sent i vintersæsonen, når solen er begyndt at få temperaturen til at stige om dagen, og man stadig har kolde temperaturer om natten. Kombinationen gør jorden hårdere, og det er nemmere at cykle i terrænet omkring stierne," siger Jon Vidar.

I Alta kan du endda kombinere fatbiking med en jagt efter nordlyset!

Ud over Alta anbefaler Jon Vidar også fatbiking i Geilo, Lillehammer, Trysil, og Nesbyen i Østnorge.

"Fatbiking er populært i disse områder, hvilket betyder, at du har en god chance for at finde gode og nye fatbike-stier," siger Jon Vidar.

Ifølge ham er det altid en god idé at spørge lokalbefolkningen om tips til, hvor man skal køre hen.

"Fatbikere er venlige mennesker, og mange elsker at vise dig deres favoritstier. Du kan roligt kontakte dem på sociale medier! Aktivitetsapps som Strava er et godt sted at lede efter foreslåede ruter," siger Jon Vidar.

Leje af en fatbike

Gør dig klar til at udforske det norske vinterlandskab på hjul!

Du kan leje fatbikes mange steder i Norge - også elektriske fatbikes! Bare sørg for at have ordentligt tøj på, og tjek, hvor det er sikkert at køre på fatbike, før du tager afsted.

Nogle steder kan man også leje fatbikes til børn. Husk, at fatbiking er bedst egnet til aktive børn, da cyklen er tung og kan være fysisk krævende at cykle på.

Til de erfarne

Er du en erfaren fatbiker på udkig efter en udfordring? Så er Fat Viking lige noget for dig!

Fat Viking blev grundlagt af fatbike-guiden Nina Gässler og er et hårdt udholdenhedsløb, der afholdes i vinterparadiset Geilo i Østnorge.

"Fat Viking er et løb for erfarne fatbikere. Løbet er opdelt i tre forskellige distancer: 50 kilometer, 100 kilometer og 150 kilometer," siger Nina.

Det længste løb er et officielt kvalifikationsløb til Iditarod Trail Invitational i Alaska.

"Der er checkpoints undervejs, men deltagerne skal stadig medbringe alt deres eget udstyr, herunder mad og vand," siger Nina.

I Alta finder du også ski- og fatbikefestivalen Arctic Alta.

Fatbiking i Norge

Leje af fatbike og guidede ture

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Store oplevelser venter

Senest besøgte sider