Fatbiking

Tag på cykelture på sne og is!

"Fatbiking er simpelthen så sjovt. Du kan sammenligne det med at køre mountainbike, men med en fatbike kan du køre i både løs sne og på stenhård is."

"Stort set alle kan lære at køre på en fatbike. Når du cykler i sneen, har du noget blødt at lande på, hvis du falder."

"De massive hjul giver dig god trækkraft i det snedækkede landskab, og du kan justere lufttrykket afhængigt af, hvor du vil køre!"

Nina Gässler, fatbike-guide og instruktør hos
Geilo Aktiv

Vil du prøve?

Deltag i en guidet fatbike-tur eller lej en fatbike og udforsk på egen hånd!

GODT AT VIDE, NÅR DU KØRER FATBIKE

Brug varmt, men fleksibelt vintertøj. Du vil være aktiv, men det er normalt en god idé at have nogle ekstra lag på overkroppen.

Brug altid hjelm og beskyttelsesbriller. Disse kan som regel lejes der, hvor du lejer din cykel.

Pogies, også kendt som cykelvanter, er undertiden inkluderet, når du lejer fatbikes. Hvis ikke, skal du altid bære et par gode vintervanter.

På hjul om vinteren

Fatbikes er skabt til at give dig en sjov tur på sne og is. Navnet refererer til cyklens brede dæk, som gør det muligt at cykle i vinterlandskabet.

"Jeg vil sige, at den største forskel mellem at cykle på en fatbike og en almindelig cykel er det underlag, man kører på. Vejr- og sneforholdene kan ændre sig fra dag til dag, hvilket får turen til at føles nyt og anderledes hver gang! Hvis du cykler på fast is, kan du normalt køre hurtigt, og det ligner mere "normal" cykling. Tung sne får dig til at køre langsommere og kan give dig mere modstand," siger Nina Gässler, fatbike-guide for Geilo Aktiv og grundlægger af fatbike-løbet Fat Viking.

Når du kører fatbiking på is, er det almindeligt at bruge vinterdæk.

Tips til begyndere

Fatbiking kan være udfordrende, især når man kører op ad bakke. Som nybegynder er en god måde at starte på derfor at øve sig i et fladt landskab.

"Mine bedste tips til begyndere ville være at cykle i et lavt gear. Lave gear får hjulene til at dreje lettere og opretholde en mere stabil hastighed. Når hjulene drejer rundt, er det nemt at cykle," siger Nina.

Husk altid at bære varmt tøj, hjelm og beskyttelsesbriller, når du kører på en fatbike!

"Det er en vinteraktivitet. Tag varmt og fleksibelt tøj på, som du ville bruge til langrend, og et ekstra lag på overkroppen," siger Nina.

Guidede fatbike-ture

Når du er ny inden for fatbiking, er det altid en god idé at køre sammen med en guide. De er eksperter på området og finder den perfekte sti til dig. Ture kan ofte skræddersys til dit færdighedsniveau.

PS: Mange guidede ture indeholder også fakta og historier om den lokale natur og kultur!

FATBIKING: ETIKETTE PÅ LANGRENDSLØJPERNE OG ANDET

1. Som cykelrytter er du gæst på skiløjperne! Brug kun langrendsløjper, hvis sneforholdene tillader det. Hvis fatbiken efterlader dybe hjulspor i sneen, eller hvis du er nødt til at stå af cyklen for at skubbe den, bør du ikke bruge skiløjperne. 

2. Hold til højre på løjpen. Hvis du cykler sammen en ven, skal I ikke cykle side om side. 

3. Sørg for, at andre kan se dig! Brug reflekser og lys, hvis du cykler i mørke. 

4. Vær altid forberedt på en ændring i vejret. Planlæg din turen nøje, og overvej dine færdigheder, når du vælger din løjpe. 

5. Hvis du cykler alene, skal du altid være opmærksom på andre mennesker i området. Det kan tage længere tid at bremse på sne og is end på en normal cykel på en asfalteret overflade. 

Læs mere om etikette på løjperne

Find det perfekte sted

Have you tried fatbiking before, but never in Norway? Get some expert tips on where to go from Jon Vidar Bull, route manager at Offroad Finnmark and guide at Glød Explorer in Alta in Northern Norway.

"Alta er et meget populært sted i Norge til fatbiking. Her er terrænet meget fladt og derfor ikke så krævende. Da mange mennesker bruger fatbikes her, vil du ofte have nyforberedte fatbike-stier til rådighed," siger Jon Vidar og tilføjer, at fatbike-vintersæsonen normalt strækker sig fra november til maj. 

"Jeg kan godt lide at tage på fatbike-ture sent i vintersæsonen, når solen er begyndt at få temperaturen til at stige om dagen, og man stadig har kolde temperaturer om natten. Kombinationen gør jorden hårdere, og det er nemmere at cykle væk fra stierne," siger Jon Vidar.

I Alta kan du endda kombinere fatbiking med en jagt efter nordlyset!

Ud over Alta anbefaler Jon Vidar også fatbiking i Geilo, Lillehammer, Trysil, og Nesbyen på Østlandet.

"Fatbiking er populært i disse områder, hvilket betyder, at du har en god chance for at finde forberedte fatbike- stier," siger Jon Vidar. 

Ifølge ham er det altid en god idé at spørge lokalbefolkningen om tips til, hvor man skal køre hen. 

"Fatbikere er venlige mennesker, og mange elsker at vise dig deres seje stier. Du kan roligt kontakte dem på de sociale medier! Aktivitetsapps som Strava er et godt sted at lede efter foreslåede ruter," siger Jon Vidar.

Leje af en fatbike

Gør dig klar til at udforske det norske vinterlandskab på hjul!

Du kan leje fatbikes mange steder i Norge, også elektriske fatbikes! Bare sørg for at have ordentligt tøj på og tjek, hvor det er sikkert at køre på fatbike, før du tager afsted.

Nogle steder kan man også leje fatbikes til børn. Husk, at fatbiking er bedst egnet til aktive børn, da cyklen er tung og kan være krævende.

Til de professionelle

Er du en erfaren fatbiker på udkig efter en stor udfordring? Så er Fat Viking lige noget for dig!

Fat Viking blev grundlagt af fatbike-guiden Nina Gässler og er et hårdt udholdenhedsløb, der afholdes i vinterparadiset Geilo i Østnorge.

"Dette løb er for avancerede fatbikere. Løbet er opdelt i tre forskellige distancer: 50 kilometer, 100 kilometer og 150 kilometer," siger Nina.

Det længste løb er et officielt kvalifikationsløb til Iditarad Trail Invitational i Alaska.

"Der er checkpoints undervejs, men deltagerne skal stadig være selvforsynende og medbringe alt deres eget udstyr, herunder mad og vand," siger Nina.

I Alta finder du også ski- og fatbikefestivalen Arctic Alta.

Fatbiking i Norge

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejds partnere.

Store oplevelser venter

Senest besøgte sider