Så er der åbent for de fleste danskere! Se den seneste information om coronavirus og din rejse til Norge
close
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
The Rauma Railway is one of the world’s best train journeys. Train crossing Kylling bridge in Rauma, Fjord Norway.
The Rauma Railway crossing Kylling bridge in Fjord Norway.
Photo: Johan Berge / Visitnorway.com

Stig om bord, læn dig tilbage i sædet og lad toget tage dig med gennem Norges spektakulære natur på nogle af verdens smukkeste togbaner. Disse otte togstrækninger er mere end ture fra A til B, de er oplevelser i sig selv - og toget er en bæredygtig måde at opleve Norge. 

At køre med tog i Norge handler ikke bare om at nå frem til den endelige destination. Det handler i højere grad om ren (og miljørigtig) rejseglæde og om at lade sig betage af de smukke landskaber undervejs. Mange af de norske togstrækninger er som regel at finde på lister over verdens smukkeste togture fra Lonely Planet og andre aviser og rejsemagasiner.

Togene på for eksempel Nordlandsbanen eller Bergensbanen er langt mere end bare transportmidler. Som passager på disse strækninger bliver du en del af landskabet og kulturen på en helt anden måde, end du bliver det i et fly.

Forfatteren Jan Helge Østlund har skrevet mange bøger om at rejse med tog i Norge. "Schweiz og Østrig er stærke konkurrenter, men jeg vil alligevel sige, at Norge er et oplagt rejsemål for togentusiaster. Togene længere sydpå er hurtigere, men vi scorer højt på historie, interessante stop undervejs og den smukke natur langs skinnerne," siger Østlund.

At rejse med tog er en af de mest bæredygtige måder at komme rundt i Norge. Her er otte norske jernbaner, der tilbyder langt mere end bare transport.

 • Nordlandsbanen

 • A train on the Nordlandsbanen in Northern Norway
  Saltfjellet, Nordland.
  Photo: Vy

  Den 729 kilometer lange rute mellem Trondheim og Bodø er Norges længste jernbanestrækning, ifølge Vy. Som passager på denne strækning føres du gennem smukke og varierede landskaber i det nordlige Norge, karakteristisk kystterræn, forbi små byer inde i landet samt over højfjeld. Hop af på en af de mange stationer i Trøndelag, prøv laksefiskeri eller udforsk en af de tre nationalparker i Namdalen. Hvis du vil kigge nærmere på Helgelandskysten kan du stå af i Mosjøen eller Mo i Rana.

  "Nordlandsbanen er over 700 kilometer fuld af oplevelser, historie og spektakulær natur. Mange tror, at det er en kedelig tur fordi den tager 11 timer. Men faktisk er det en af de allerflotteste togture i Norge," siger Jan Helge Østlund.

  Nordlandsbanen er den eneste togbane i Norge, der krydser polarcirklen. Der er to daglige afgange fra både Trondheim og Bodø, og turen med nattoget beskrives ofte som en af verdens smukkeste togture af Lonely Planet. Husk at bestille i god tid, hvis du vil have en sovevogn.

 • Bergensbanen

 • A train riding on the Bergen Railway along the water, Fjord Norway
  Bergensbanen.
  Photo: Rolf M. Sørensen / Vy

  Bergensbanen er måske den mest populære af de naturskønne jernbaner i Norge - og med god grund. Rejsen går gennem smukke fjeldlandskaber fra Oslo via Gol og Geilo op gennem Hallingdal mod Finse, langs Hardangerjøkulen og hele vejen til endestationen i Bergen.

  "Bergensbanen forbinder ikke bare de to største norske byer, Bergen og Oslo, det er også en tur gennem en lang række typisk norske landskaber. Togene suser forbi marker og skove, fjorde og fjelde. Og så er det også interessant, at den passerer landets højeste punkt for en jernbane," siger Østlund.

  NRK (det norske svar på DR) viste hele Bergensbanen på tv, minut for minut, og siden er turen blevet meget populær for de rejsende. På Myrdal Station benytter mange sig af muligheden for at skifte til Flåmsbanen, en afsindigt flot afstikker hele vejen ned til Flåm ved Aurlandsfjorden.

 • Flåmsbanen

 • The Flåm railway going through the landscape of green hills and spectacular mountains in Fjord Norway
  The Flåm railway.
  Photo: Morten Rakke

  Selvom hele turen kan tilbagelægges på bare én time er Flåmsbanen en af verdens mest berømte togstrækninger, ikke mindst på grund af udsigten undervejs. Hvert år tager over en halv million mennesker med på den stejle rejse fra Myrdal og ned til Flåm.

  "Flåmsbanen har vidunderlige udsigter på dage med klart vejr. Turen går forbi brusende vandfald, elve, dale og fjelde - landskaber, der af de fleste regnes som selve essensen af den norske natur," siger Østlund.

  Som livslang togelsker sætter Østlund særligt pris på Flåmsbanens tekniske aspekter.

  "Fremfor alt er Flåmsbanen et teknologisk mesterværk. På grund af den stejle stigning fra 0 meter til 866 meters højde er det nødvendigt med to lokomotiver, ét foran og ét bagpå. Og hver togvogn er udstyret med specielle bremser," forklarer han.

  I Flåm kan du prøve en række forskellige aktiviteter uanset tid på året, blandt andet et miljøvenligt fjordcruise. Flåmsbanen er også en oplevelse om vinteren, hvor den dublerer som skilift!

 • Dovrebanen

 • A train riding through the snowy landscape on the Dovre Railway, Eastern Norway
  Dovrebanen.
  Photo: Rune Fossum / Vy

  Dovrebanen er uden tvivl den mest uforglemmelige måde at rejse mellem Oslo og Trondheim, siger togeksperten Østlund. På den syv timer lange tur gennem Gudbrandsdalen, Rondane, Jotunheimen og Dovrefjell rejser du gennem nogle af Norges mest kendte nationalparker.

  "En dag på Dovrebanen er godt brugt. På strækningen mellem Mjøsa og op forbi Hamar og Lillehammer er der mange spændende ting at kigge på. Du kører også forbi Eidsvoll, selve arnestedet for den norske grundlov, og selvom naturen ikke er nær så spektakulær som på nogle af de mere kendte jernbaner, er her stadig rigeligt for øjet. Du kan blandt andet være heldig at se moskusokser," siger Østlund.

  Hvis du har lyst, kan du stige af på Dovrefjell og tage en overnatning. Når du vågner, kan du for eksempel tage på moskussafari. Du kan også bare nøjes med at sætte tænderne i de enorme dyrs saftige kød på Kongsvold Fjeldstue, et af Norges mest specielle hoteller og spisesteder, lige ved Kongsvoll Station.

  Et populært stoppested for børnefamilier er Hunderfossen Eventyrpark lidt uden for Lillehammer.

  Undervejs kan du skifte til Raumabanen, der sætter kurs ud mod Åndalsnes ved kysten, mens Dovrebanen fortsætter sin rejse på langs af Norge.

 • Raumabanen

 • A train on the Rauma Railway in the sunny mountain landscape, Fjord Norway
  Raumabanen.
  Photo: Leif Johnny Olestad / Visitnorway.com

  Raumabanen beskrives (også) ofte som en af Norges 'smukkeste og vildeste jernbaner'. Denne 114 kilometer lange togtur har en helt speciel plads i Østlunds hjerte.

  "Fra Bjørli og ned til Åndalsnes er der natur, som du ellers må til Schweiz for at opleve. I mine øjne er dette den smukkeste strækning i hele landet," siger han.

  Turen varer 1 time og 40 minutter, og undervejs gennem Romsdalen passeres højdepunkter som Trollveggen og Kylling Bru. Hvis du rejser med Dovrebanen er der let adgang til Raumabanen på Dombås Station. Toget er særligt tilpasset turister, med panoramavinduer og guidning om sommeren.

  Fra fjordbyen Åndalsnes, også kendt som Norges tindehovedstad, kan du vandre over Romsdalseggen, tage på toptur på ski eller køre ad den nationale turistvej Geiranger-Trollstigen.

 • Sørlandsbanen

 • A train on the Sørlandsbanen, crossing a bridge over the water, Southern Norway
  Sørlandsbanen.
  Photo: Svein Magne Morken / Vy

  Den otte timer lange togrejse på Sørlandsbanen mellem Oslo og Stavanger har ikke det samme 'vilde' præg som de andre ture på denne liste. Den er dog stadig et klart mere seværdigt alternativ end motorvejen i denne del af Norge.

  Toget kører forbi mange børnevenlige rejsemål, for eksempel Bø Sommarland i Telemark og Dyreparken i Kristiansand.

  "Mange forestiller sig, at skinnerne på denne bane ligger lige ved vandkanten, men store dele af linjen blev bygget længere inde i landet for at undgå at blive bombet under krigen. Det er faktisk først i Egersund, at du kan se havet. Ellers kører du mest gennem dale og skove. I Nelaug går der en sidebane til Arendal på sydkysten, hvor der er meget flot," siger Østlund.

  Sørlandsbanen sørger også for let adgang til det sydlige Norges andre smukke kystbyer med hvidmalede træhuse, som for eksempel Risør, Grimstad, Mandal, Flekkefjord og Egersund.

 • Rørosbanen

 • A train on the Rørosbanen with a view on the town of Røros, Trøndelag, Norway
  Rørosbanen.
  Photo: Vy

  Rørosbanen åbnede i 1877 og er dermed Norges ældste jernbane mellem forskellige landsdele. På den fem timer lange togture kommer du fra Hamar (en time med tog fra Oslo) til Trondheim, passerende gennem smuk vildmark og troldske skovområder i Østerdalen. Derefter er der stop i den gamle mineby Røros, der er en del af UNESCOs verdensarv.

  "Mange anser Rørosbanen som lidt kedelig, men der er faktisk meget at se på gennem vinduerne, så det er jeg ikke enig i. I de store skovområder kan du, med lidt held, se både elge, ulve, jærve og bjørne", siger Østlund.

 • Ofotbanen

 • A train on the Ofotbanen in a beautiful river and mountain landscape, Northern Norway
  Ofotbanen.
  Photo: Jernbaneverket / Roar G. Nillson

  Ofotbanen er ofte blevet kaldt 'Verdens ottende vidunder'. Det er Norges nordligste togbane, og den tager dig med fra Narvik ved Ofotfjorden og til den svenske grænse ved Vassijaure. Turen går fra fjord til højfjeld gennem et mennesketomt, men historisk landskab. Turen til den svenske grænse tager cirka en time, men du kan fortsætte med tog helt til Stockholm og andre rejsemål i Europa.

  På denne tur er det ikke kun naturen, der er imponerende. Her er mange spor efter de 'rallere', der opførte jernbanen under Klondyke-lignende forhold i slutningen af 1800-tallet. Her er også mange spor efter Anden Verdenskrig - en stor del af bombardementet i Slaget om Narvik fandt sted i nærheden af jernbanen, der var en vigtig transportvej for Europas største og vigtigste jernmalmmine i Kiruna.

  Stå af på den rødmalede Katterat Station og gå turen tilbage til Rombaksbotn ved fjorden via den smukke gamle Rallarvegen. Om sommeren er der guidede ture og RIB-transport tilbage til Narvik. Uden for sæsonen må du tjekke dine muligheder med turistkontoret i Narvik. Du kan stå på ski med fjordudsigt på Narvikfjellet helt indtil maj måned. Om sommeren kan du tage kabelbanen op til toppen af fjeldet og nyde udsigten ud over havet.

Planlæg turen med Entur

Entur er en rejseapp, der hjælper dig med at planlægge turen rundt i Norge med bus, tog, metro, båd og fly. Hvis du ved hvor du er og hvor du skal hen, finder Entur den hurtigste og letteste vej, uanset om du er på Lindesnes eller på Nordkap. Du kan i de fleste tilfælde også købe billetter ved hjælp af Entur (det er lettest via deres app). 

Download Entur fra AppStore eller Google Play.

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af vores partnere.

Planlæg turen

Filtrer din søgning og se tilbuddene herunder.

×
 • Filters
  Filter Your Search
  TripAdvisor Symbol
  • Show More
  • No available filters
  • Show More
  • No available filters
  Clear Filters
 • View
 • Sort By
Filter Your Search
TripAdvisor Symbol
 • Show More
 • No available filters
 • Show More
 • No available filters
Clear Filters
Back To Top

Opdag mere

Your Recently Viewed Pages

Tilbage til toppen