Skip to main content

Træhusbyerne

 i Sørlandet

En rejse gennem charmerende kystperler

Oplev nordmændenes foretrukne feriedestination!

Gå på opdagelse i de hyggelige, små byer, der ligger som perler på en snor langs kysten mellem Oslo og Kristiansand i Sørlandet i det sydlige Norge.

Velkommen til de smukke Trehusbyene.

Forfatteren Ferdinand Finne kaldte dem engang "den norske version af Grækenlands byer", hvilket er en passende sammenligning, da byerne klynger sig til bakkerne over havet, badet i sol og omfavnet af havbrisen.

Men der er én stor forskel...

... næsten alt, fra huse til hegn, kajbrædder og endda både, er lavet af træ!

De hvide træhuse er meget karakteristiske for byerne langs kysten mellem Kragerø (længst mod nord) og Egersund (i sydvest).

Tag ud at spadsere, og udforsk...

... hyggelige kvarterer med stier, der snor sig gennem smalle gyder, omgivet af blomster...

... eller de mange fantastiske udsigter over Skagerrak, både fra toppen af en bakke...

... eller så tæt på havet, at du kan dyppe tæerne.

Du behøver ikke planlægge mange aktiviteter på forhånd, når du rejser hertil, da sightseeing, historiske gåture, at se på folk fra havnekajernes restauranter og shopping er spændende i sig selv. Men hvis du gerne vil have nogle andre muligheder, er der masser af ting at lave i området.

Her er et udvalg!

Langs den glitrende kystlinje og øgruppen mod Skagerrak er der skjulte perler og skatte i hver eneste afkrog. Oplev charmen ved Norges mest karakteristiske træhusbyer, fra Kragerø til Kristiansand.

Det er en dejlig, solrig morgen i Risør. Det er en næsten stereotyp beskrivelse af den norske sommer i en af de mange maleriske træhusbyer i Sydnorge. 

Her finder man charmerende, smalle gader, omgivet af hvidmalede træhuse og små stakitter dækket af blomstrende blomster, mens der af og til kan fanges et glimt af havet.

Blomsterbutikker, boutiques og restauranter ligger side om side. Det er næsten som at træde ud af en tidsmaskine. Folk her er lige så rolige som havbrisen. De eneste lyde kommer fra de skrigende måger og en lille båd, der sejler forbi.

Efter en pause ved det lokale bageri for at nyde en kop kaffe og is i solen, er det tid til at se på mennesker.

Den afslappede atmosfære er præcis det, der kendetegner en ferie i de små byer i Sørlandet. De kan på overfladen ligne hinanden, men hver by har sin helt egen unikke charme, højdepunkter og historie.

Kunstsilo kunstcenter i Kristiansand. Foto: Fredrik Ahlsen/Visitnorway.com

En skjult perle

Sørlandet er kendt for at være en af Norges førende destinationer for hele familien med mange populære attraktioner som Dyreparken i Kristiansand. Men denne del af landet er også et perfekt tilflugtssted for voksne og en fantastisk destination for erfarne rejsende, som sætter pris på kultur og god mad.

Udover de rolige og hyggelige byer inkluderer attraktionerne det spektakulære nye kunstcenter Kunstsilo og Kilden teater- og konserthus i Kristiansand. Du er også tæt på en spiseoplevelse i verdensklasse under vandet på den unikke restaurant Under.

Byerne byder på både lokal kunst, kultur, nichebutikker, landlig luksus og skærgårdscharme. Om sommeren må man ikke snyde sig selv for at besøge de smukke badesteder og de mange restauranter ved kajen, som er perfekte steder at nyde fisk og skaldyr, mens man har udsigt over marinaen.

Men hvordan fik disse byer deres karakteristiske udseende? Forklaringen findes et par skridt tilbage i tiden.

Træhusbyernes oprindelse

Da skibstrafikken ved Skagerrak i det 16. århundrede tog til, blev Sørlandet et vigtigt område for international handel.

"De store skove langs kysten havde masser af egetræer, og egetømmer var yderst eftertragtet af udenlandske handlende, især fra Danmark, Holland og De Britiske Øer. Træer blev både brugt til at bygge huse og skibe," siger Terje Ellefsen, en guide, der tilbyder historiske gåture i Lillesand og omegn.

Handelen fik de små bebyggelser til at vokse og efterhånden blive til velstående byer. Det åbnede også nordmændenes øjne for internationale arkitekturtendenser, da sømændene tog arkitektoniske stilarter og teknikker med hjem fra udlandet, hvilket senere også påvirkede andre dele af landet.

"Mange af de arkitektoniske og byggetendenser i Norge begyndte i byerne langs kysten," siger Terje Ellefsen.

Hvorfor hvid maling?

Oprindeligt blev huse i Sørlandet slet ikke malet – eller også blev de malet i rødlige, okker- og sandfarvede toner på grund af den begrænsede tilgængelighed af husmaling. Men efterhånden bemærkede sømænd de hvidmalede huse, som fandtes i udlandet, og dyr, importeret hvid maling fra England (som indeholdt bly) blev et statussymbol, der gradvist blev udbredt blandt de velstående.

"De mindre rige husejere malede måske kun deres facader hvide, mens deres vægge, der ikke var vendt udad, blev malet med billigere farver. Det kan stadig ses, da mange husejere i dag opfordres til at bevare det oprindelige udseende af deres huse," siger Iver Holter-Andersen, der arbejder på deltid som guide i Kristiansand og kender området indgående.

Efterhånden blev der udviklet billigere og mere sikre slags hvid maling baseret på zink, hvilket gjorde farven bredt tilgængelig.

"Malingen kunne derefter anskaffes af de fleste, og trenden spredte sig hurtigt," siger Iver Holter-Andersen.

En anden sjov detalje, man kan bemærke på en historisk gåtur, stammer fra, at lodrette paneler på husene, som fik dem til at se højere og mere elegante ud, var dyrere at udskifte i det fugtige kystklima. Mindre velhavende ejere brugte derfor ofte vandrette paneler, som var lettere og billigere at reparere.

Spring direkte til en by eller rul ned for at få mere inspiration!

(PS: Deltag i to bonusudflugter: Skærgårdsidyl i Lyngør og landlig luksus på Boen Gård)

Det er meget charmerende og giver dig en følelse af at træde tilbage i tiden. Mange byer har gamle bydele, men her – er næsten alt en gammel by!

Terje Ellefsen

Historisk sightseeing-guide i Lillesand

Den ultimative rute

Træhusbyerne fra Kragerø til Kristiansand

Selvom byerne har samme præg, er de alle unikke på deres egen måde. Hvis du har et par dage, anbefales det at bruge lidt tid på at udforske flere af dem. Byerne er lette at gå på opdagelse i til fods, og bycentrene er små og hyggelige.

Tag med gennem de små, hvidmalede byer langs kysten i Sørlandet!

Kragerø

"Kystbyernes kronjuvel"

Selvom Kragerø ligger lige uden for Agder Fylke og derfor ikke strengt taget er inden for området kaldet Sørlandet, betragtes den stadig som en af ”Sørlandet træhusbyer" og er den første by på listen.

Byen kan takke den ikoniske norske maler Edvard Munch for sit kælenavn "Kystbyernes kronjuvel". Han navngav den sådan, mens han boede på Skrubben i Kragerø fra 1909 til 1915, en periode, hvor han oplevede en af sine mest intenst kreative perioder.

Kragerø er stadig kendt for sine mange charmerende kunstgallerier og nichebutikker. Køb en is ved marinaen, og gå rundt i de smalle gader, der snor sig gennem byens hjerte. En færge sejler dagligt til øen Jomfruland, der er hjemsted for en nationalpark og en sommercafé, et galleri og et fyrtårn, du kan besøge. Perfekt til en dagstur!

De gamle dele af Amsterdam står på et fundament af norsk skov. Rådhuset på Dam-pladsen i Amsterdam, der åbnede i 1655, hviler på 13.659 egepæle.

Thomas Juell

Guide ved Risør Kirke

Risør

"Den hvide by ved Skagerrak"

Hvis du rejser fra Oslo eller fra færgehavnen i Sandefjord eller Larvik, vil Risør være den anden by på turen. 

Når du ankommer, kan du køre ned til havnen og begynde din sightseeing der. Risør er kendt som "Den hvide by ved Skagerrak". Udover de mange hvide huse er byen også hjemsted for Risørflekken – en hvid kalkmalet klippe lige over byen, der er synlig 12 sømil (22 kilometer) væk. Dette vartegn har været en uvurderlig hjælp for søfarere i mere end 400 år og siges at være malet af hollandske sømænd. I 1641 befalede Kong Christian IV, at den lokale tolder skulle vedligeholde klippen, hvilket stadig bliver gjort den dag i dag. Risør var en populær havn for eksport af egetræ, og havnen havde engang den femtestørste sejlflåde i Norge.

"De gamle dele af Amsterdam står på et fundament af norsk skov. Rådhuset på Dam-pladsen i Amsterdam, der åbnede i 1655, hviler på 13.659 egepæle,” siger Thomas Juell.

Han arbejder deltid som guide ved Risør Kirke og er ekspert i byens historie.

Tvedestrand

"Bogbyen"


Tvedestrand ligger kun en 30-minutters køretur syd for Risør. En lang og smal hovedgade snor sig fra toppen af bakken ned til havnefronten, hvor du finder hyggelige restauranter og et ærværdigt hotel. Tvedestrand (navnet betyder ’Tveite-gårdens strand') var oprindeligt blot et lille strandområde. Men handelen voksede fra 1750, da Næs Jernværk begyndte at bruge området som udskibningshavn.

Hvis du er en bogorm, bør du bestemt besøge Tvedestrand. I 2003 blev byen en af verdens bogbyer og er allerede den største i Norden. Byen er hjemsted for nogle af Norges førende antikvariater og flere boghandlere, samt et bibliotek og et forlag. Der afholdes også et bredt udvalg af litterære begivenheder året rundt.

Ud over sine klassiske træhusgader og hyggelige atmosfære ved skærgården, kan Tvedestrand prale af Norges smalleste hus, Strykejernet (som også har indgange fra gaden på tre etager), Norges største udendørs vandland i Tjenna og flere gallerier og museer.

Hvis du rejser i bil, anbefales det at køre lidt længere uden for byen og tage en af de "svømmefærger", der bringer dig ud til smukke strande på de nærliggende øer.

Der er en omvej, du ikke vil fortryde – til Lyngør-øerne!

Det er et af de få steder, hvor der ikke er veje eller biler, men kun god sommerstemning, charmerende omgivelser og en historisk atmosfære, der fører dig tilbage i tiden.

Kun tre familier bor her hele året, mens resten af boligerne her fungerer som sommerhuse. Der er også en lille butik og en restaurant.

Tag den lille færge fra Gjeving havn, men sørg for at tjekke afgangstiderne for din retur, så du ikke strander natten over. Eller hvorfor ikke tjekke ind på 'boghotellet', Lyngørporten, lige over strædet på fastlandet?

Byen er også kendt som 'Nordens Venedig', da den blev bygget på syv holme og rev. Der var engang lange kanaler og havne overalt.

Christina Sæthre

Turismekonsulent på Arendal Turistkontor

Arendal

"Byen med de to fyrtårne"

Arendal var Norges førende søfartsby i det 17. til 19. århundrede med en god beliggenhed ved Skagerrak-strædet. Som byens kælenavn afslører, blev der bygget to fyrtårne her i 1844. De blev placeret ved siden af hinanden for at hjælpe søfarere med at navigere. Det er stadig en af de største byer i området.

"Byen er også kendt som 'Nordens Venedig', da den blev bygget på syv holme og rev. Der var engang lange kanaler og havne overalt, og Tyholmen-området var engang en holm med en bro. I dag er dette område hjemsted for de ældste træhuse, da husene her overlevede de værste bybrande gennem årene takket være beliggenheden på holmen," siger Christina Sæthre, som er turismekonsulent på Arendal Turistkontor.

Efter den sidste brand var det kun tilladt at bygge huse af mursten i byens centrum. Murstensbygninger blev også populære fordi handelsfolk fandt inspiration i udlandet. Men nogle mennesker ønskede stadig at bruge de gamle træmaterialer.

"Da det gamle rådhus (som lå på Tyholmen) blev bygget, ønskede arkitekten oprindeligt at bruge mursten, men den velhavende mand, der byggede det, sagde: 'Nej, jeg har en masse træmateriale, så jeg vil have det i træ'. Efter tre udkast til planen blev de endelig enige, og væggene blev bygget i træ, men malet til at ligne marmor indvendigt. Denne teknik blev senere brugt i flere huse og kan ses på de guidede ture i byen, der tilbydes om sommeren," tilføjer Christina Sæthre.

Grimstad

"Digternes by"

Lidt længere sydpå ligger Grimstad. Udover at være en charmerende, hvidmalet træhusby med smalle gader og maleriske alléer, er den også kendt som "digternes by". To af Norges mest berømte forfattere fra det 19. århundrede, Henrik Ibsen og Knut Hamsun, har boet her og efterladt sig spor både i byen og i deres værker. Ibsen Museet i Grimstad er Norges ældste af sin slags.

Man kan også følge i fodsporene på to af Norges (og Grimstads) tidligere bedste cykelryttere, Thor Hushovd og Dag Otto Lauritzen, og nyde en cykeltur langs havnefronten eller på en af de mange små veje, der snor sig gennem de smukke områder omkring byen. Tag et håndklæde med, og tag en svømmetur på en strand, eller tag færgen til Raet Nationalpark. Hvis du elsker lokal mad, bør du besøge Hesnes Gartneri & Kjøkken, der ligger kun 10 minutters kørsel fra byen. Her kan du købe alle slags vidunderlige blomster og planter, krydderurter og grøntsager og lækker lokal mad.

Byens gågader er fyldt med små, uafhængige butikker samt et bredt udvalg af caféer og restauranter. Hvis du elsker musik og kultur, bør du se efter, hvad der sker i Grimstad under dit besøg, da der ofte er festivaler eller koncerter.

Det siges, at Scott og Krag sad på et pensionat i Høvåg. De lagde et kompas på kortet med Lillesand i midten og tegnede en cirkel omkring det område, de mente skulle defineres som Sørlandet. På den måde blev det udtryk skabt.

Terje Ellefsen

Guide for historiske vandreture i Lillesand

Lillesand


Lillesand er det næste stop på træhusrejsen gennem Sørlandet. Ligesom de andre byer har den også karakteristiske hvide huse og charmerende, smalle gader. Men i modsætning til mange af de andre byer, har Lillesand aldrig haft en større brand, så de fleste af husene fra det 18. århundrede er bevaret intakte.

Du må ikke snyde dig selv for et besøg på det historiske "Lillesand Hotel Norge", som den norske nobelprisvinder i litteratur Knut Hamsun ofte besøgte i 1930'erne.

En kort gåtur fra hotellet ligger Lillesands havn med flere restauranter og en dejlig udsigt. Gå en tur rundt til kunstgallerier, nichebutikker og museer.

Øgruppen Blindleia, med havne som Gamle Hellesund og Brekkestø, er perfekt til en dag ved havet. Tag på sejlads, bådtur, eller nyd en forfriskende dukkert. Den lille færge Badebåden sejler dig fra Lillesand til de smukkeste badepladser på øerne. Du kan også booke en guidet kajak-tur eller leje små robåde ved Verven Kystkultursenter. For dem med børn ligger Kristiansand Dyrepark kun 20 minutters kørsel væk og byder på sjov for hele familien.

Kristiansand

Sidst, men bestemt ikke mindst, på rejsen er Kristiansand. Byen blev grundlagt i 1641som følge af et dekret udstedt af Christian IV og blev designet som en renæssanceby med et gadenet i et kvadratisk mønster (kaldet Kvadraturen), som stadig eksisterer og giver byen en unik og velordnet charme. Dekretet tvang bispen fra Stavanger og købmændene fra Arendal til at flytte til den nye by, som fortsatte med at vokse til det urbane centrum, den er i dag.

"I dag er Kristiansand Norges femtestørste by med en god blanding af alting – både kulturelt og erhvervsmæssigt. Byen har også vokset sig større fysisk, så der nu er længere afstande mellem de forskellige dele af den, og nu ligger den som en hestesko omkring fjorden," siger Iver Holter-Andersen, agent for salg og marketing hos Adventure Guide Southern Norway.

Iver Holter-Andersen arbejder som turistguide i Kristiansand og er meget vidende om byens historie.

"En stor brand i 1892 ødelagde omkring en tredjedel af byens træhuse, og det berørte område blev genopbygget i mursten. Man kan stadig besøge det, der er tilbage af den gamle by, som kaldes Posebyen, der indeholder de samme slags lave, hvide træhuse, men i en mere struktureret form. I dette område finder man også den lille perle Posebyhaven. Det er en oase med en gårdhave, der er hjemsted for et hyggeligt surdejsbageri, flere pop-up caféer og en bar, med intime koncerter om sommeren," siger han.

Flere træhusbyer

Gå ikke glip af Egersund, Flekkefjord og Sogndalstrand i Rogaland Fylke!

Det er svært at få nok af de søde og hyggelige træbyer. Men bare rolig, der er mange flere at besøge! Hvis du kører vestover fra Kristiansand mod Stavanger, vil du faktisk køre igennem tre flere byer.

Lær mere om Flekkefjord, Sogndalstrand og Egersund, og overvej at inkludere dem i dine ferieplaner!

Som nævnt bør du også tage dig tid til at udforske den smukke Kragerø, som ligger lige nord for Risør (cirka 20 minutter tættere på Oslo).

Er du træt af at høre måger skrige?

Flygt, og tag på et landligt eventyr kun 20 minutter fra Kristiansand, og gør dig klar til at blive behandlet som en kongelig på hotellet Boen Gård.

Gå en tur i de smukke haver, nyd udsigten over elven, eller drik en kop te under træerne ved pavillonen. Forkæl dig selv med et vidunderligt michelinstjernet måltid, og drøm om et liv på den vidunderlige herregård, der engang var ejet af både konger og dronninger.

Klar til at planlægge din rejse?

Sørlandet venter!

Senest besøgte sider