Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
 • Overnatning

  Scandic Hotels - i alle større byer fra nord til syd

  Nordic Choice Hotels - en anderledes hotelkæde

  Thon Hotels - fantastisk morgenmad inkluderet

  Radisson Blu Hotels - book dit hotel i Norge

  Citybox - moderne lavprishoteller med central beliggenhed

  DanCenter - din feriehusekspert i Norge

  Norgesbooking - bestil den perfekte hytte i Norge

  Campcation –  Book camping over hele Norge med Campcation

 • Rejs hertil og rundt

  Vy - det skal være let at rejse grønt

  SJ NORD - eventyret starter i toget

  Vy express - gør det let at rejse grønt med bus

  NOR-WAY Bussekspress - grønne busrejser

  Widerøe - Skandinaviens største regionale luftfartsselskab

  DFDS - sejl nemt og bekvemt fra København til Oslo

  AutoEurope - altid en god billeje-oplevelse

  Rent-A-Wreck - det smarte lejebilvalg

  Arctic Campers - lej en autocamper i Norge

  Cabin Campers - din hytte på fire hjul

 • Ture og rundture

  Hurtigruten - 'Verdens smukkeste sørejse'

  Fjord Tours - Norge i en nøddeskal®, den mest populære rundtur i Norge

  Authentic Scandinavia - rejs som de lokale

  Up Norway - skræddersyede rejser fra eksperterne

  Norrøna Hvitserk - ekspeditioner og eventyrferie

  Booknordics.com hundredvis af aktiviteter, rundture og cruises i Norge

  Brim Explorer - Stille fjordture med elektrisk katamaran

  Fjord Travel - bæredygtige flerdagesture

  Go Fjords - ture og aktiviteter over hele Norge

  50 Degrees North - uforglemmelige, skræddersyede ture i Norge for mindre grupper

  Discover Norway - færdigpakkede ski-, cykel- og vandreture i Norge

  Norwegian Holidays - pakkerejser til lavpris med Norwegian. Fly, hotel og lejebil

  Stromma - sightseeing, udflugter og oplevelser med bus, båd og minitog.

 • Alpine fjeldresorter

  Beitostølen - Eventyr og nydelse hele året

  Rauland - skiferie i betagende fjeldlandskab

 • Offers

Search
or search all of Norway

Den verdensberømte maler Edvard Munch

En kunstner, der er hele rejsen værd

"Self-Portrait with Cigarette", Edvard Munch (1895) .
Photo: Nasjonalmuseet / Børre Høstland
"Self-Portrait with Cigarette", Edvard Munch (1895) .
Photo: Nasjonalmuseet / Børre Høstland

Edvard Munch har optjent en plads i historiebøgerne med kunst inspireret af sin egen hvileløse sjæl og den norske natur. Mød skaberen af Skriget.

Sygdom førte til en passion for kunst

Edvard Munch var en af modernismens vigtigste kunstnere. I mere end 60 år eksperimenterede han med pensler, grafisk kunst og tegning samt skulpturer, foto og film. Munchs kunstarv har givet ham en helt særlig placering i både den norske og internationale kunsthistorie.

Munchs interesse for at male startede tidligt. Som barn var han ofte syg og måtte blive hjemme fra skole i lange perioder. For at fordrive tiden begyndte han at tegne og male, og det blev hurtigt en passion. I begyndelsen tegnede han for det meste de ting, han havde omkring sig: Dyr, mennesker, udsigter og bygninger tæt på hjemmet i bydelen Grünerløkka i Oslo, der dengang hed Kristiania.

“Self-Portrait. Between the Clock and the Bed”, Edvard Munch (1940–43)
“Self-Portrait. Between the Clock and the Bed”, Edvard Munch (1940–43).
Photo: MUNCH

Munch havde en svær barndom. Da han var fem år gammel, døde hans mor af tuberkulose. Da han var 14, døde hans søster Sophie af samme sygdom. Adskillige af Munchs senere værker har tragiske temaer, herunder Døden i sykeværelset og Det syke barn.

Da moderen døde, flyttede tanten Karen ind i Munchfamiliens lejlighed for at passe Edvard og hans fire brødre og søstre. I modsætning til faderen kunne Karen se Munchs talent for at male, og i 1880 begyndte han på Den Kongelige Norske Tegne- og Kunstskole i Kristiania. Her begyndte Munch også at indse sit eget talent.

Da han var 17, skrev han i sin dagbog:

Det er min beslutning at jeg vil være maler.”

Edvard Munch

Munch lejede et atelier i Kristiania sammen med seks venner, og her mødte han sin første store mentor, den anerkendte norske kunstner Christian Krohg, der opmuntrede Munch til at finde sin egen retning inden for kunsten.

Munch og kvinderne

I 1886 deltager Munch med sin første malede version af Det syke barn på Høstutstillingen i Kristiania. Han var 23 år på dette tidspunkt. Munchs grove måde at male på blev både kritiseret og rost. Senere udtalte Munch, at ”med Det syke barn gik jeg nye veje - det var et gennembrud i min kunst”.

I løbet af mange årtier malede Munch i alt seks forskellige versioner af motivet. Kompositionen er altid den samme, men de senere udgaver er mere farverige.

Flere af Munchs værker var inspireret af kvinderne i hans liv. Munch havde et turbulent kærlighedsliv, og mange af hans romantiske forhold involverede typisk et spontant første møde, efterfulgt af en livslang besættelse. Dette kommer blandet andet til udtryk i værker som Livets dans, malet i 1899-1900, og Hode ved hode fra 1905.

Ikoniske motiver

I 1899 havde Munch sin første soloudstilling i et lille, lejet lokale i Kristiania. Denne udstilling sikrede ham et stipendium for et år i Paris.

Senere, i 1892, fik Munch mulighed for at udstille sin kunst i Berlin Kunstnerforening. Malerierne chokerede både det tyske publikum og kunstkritikere, der kaldte værkerne for en fornærmelse mod kunsten. Udstillingen blev lukket ned efter blot en uge.

I denne periode, mellem 1892 og 1896, malede Munch nogle af sine mest berømte motiver, herunder Skriget, Vampyr, Pubertet og Madonna.

Edvard Munch

Edvard Munch var en verdensberømt maler og grafiker fra Norge. Munch blev født i Løten i 1863 og var aktiv i over 60 år. Han var en af modernismens vigtigste kunstnere.

Hans mest kendte værk er det ikoniske maleri 'Skriget', malet i 1893. Andre mesterværker omfatter 'Pigerne på broen' og 'Madonnaen'.

Munch døde i sit hus i Oslo i 1944, cirka en måned efter sin 80-års fødselsdag.

Artwork by Edvard Munch.
Photo: Edvard Munch: The Sick Child I (1896) / Munchmuseet Edvard Munch: The Scream (1910) / Munchmuseet Edvard Munch: Puberty (1894) / Munchmuseet Edvard Munch: Self-Portrait (1895) / Munchmuseet Edvard Munch: The Dance of Life (1925) / Munchmuseet

Det skriger stadig

Det er over 125 år siden, at Edvard Munch malede Skriget, men den blege menneskefigur med det karakteristiske hoved og æggeformede mund fascinerer stadig folk over hele verden. Maleriet er slet og ret blevet et tidløst mesterværk. Det er blevet kaldt ’det næstmest kendte maleri i kunsthistorien’, efter Mona Lisa. Det har endda sin egen emoji 😱.

Edvard Munch er en af de mest berømte nordmænd gennem tiderne, selvom Skriget sandsynligvis er mere kendt end kunstneren bag. Han var aktiv i mere end 60 år, og mange af hans værker var præget af eksistentielle temaer såsom angst, jalousi og melankoli, hvilket gør værkerne lige så relevante i dag som for 125 år siden.

Hvis du kunne tænke dig at dykke endnu dybere ned i kunstnerens fascinerende liv og kunstværker, bør du absolut se den nye film Munch, der kan ses på streamingtjenesten Viaplay fra den 24. marts 2023. Se traileren her:

Oplev Munch

Munch fandt ikke kun inspiration i sit eget plagede sind. Han var også inspireret af naturen, og han har malet mange af de steder, han har boet.

Det er derfor let at følge i hans fodspor og opleve stederne, der inspirerede ham

Munch i Norge

Se hvor du kan opleve Munchs liv og kunst.

Se Munchs kunst
Fem-stjerners hotell og restauranthus midt i Oslo sentrum, like ved Nationaltheatret og Aker Brygge. Tilbring oppholdet ditt i Oslo på ett av to… Read more
Hotel Continental
Opplev Edvard Munchs kunsterskap og liv på en helt ny måte. Read more
MUNCH
Opplev mesterverk fra norsk kunsthistorie av Edvard Munch, Harriet Backer, Nikolai Astrup og J. C. Dahl, og bli med inn i spennende nye utstillinger. Read more
Kodes kunstmuseer
På Berg Kragerø Museum kan du se hvordan familien Homan levde, og i utstillingslokalet kan du beundre bl.a. den historiske utstillingen "Yrke og virke… Read more
Berg - Kragerø Museum
Galleri Würth - skiftende utstillinger av Würth sin private samling. Read more
Galleri Würth
Hotellet med den unike kunstsamlingen! Read more
Hotell Refsnes Gods
Nordnorsk Kunstmuseum skaper rom for ideer. Read more
Nordnorsk Kunstmuseum
Følg i Munchs fodspor
Deluxe, fullservice forretningshotell midt på Oslos berømte hovedgate Karl Johan, nær shopping, kulturtilbud og severdigheter.… Read more
Grand Hotel
Sykkeltur til utsiktspunkt i Ekebergåsen. Utsiktspunkt: Valhallveien, nest øverste sving. Anbefalt rute: Fra Gamlebyen, fra Oslo gate via Dyvekes vei,… Read more
Sykkeltur: Utsiktstur til Ekeberg
I 1889 tilbrakte Edvard Munch (1863-1944) den første av sine mange somre i Åsgårdstrand, og dette året kjøpte han en sjømannsstue fra slutten av… Read more
Munchs hus
Edvard Munch er født i Løten Read more
Munchsenteret
Besøk den vakre øya som ligger der hvor Glomma deler seg i Østerelva og Vesterelva ved Fredrikstad. Det perfekte sted for mat, kultur og rekreasjon.… Read more
Isegran | Fredrikstad
Gravlund mest kjent for Æreslunden, der mange kjente nordmenn er begravet. Æreslunden ble anlagt i 1904, og her ligger bl.a. Henrik Ibsen, Edvard… Read more
Vår Frelsers gravlund/Æreslunden
Faste turer på lørdager, søndager og mandager fra Oslo Visitor Centre. Onsdager fra Vigelandsparken. Read more
Oslo Guidebureau: Guidede vandringer i Oslo
En institusjon i restaurant-Oslo med historie tilbake til 1857 Read more
Engebret Café
Kulturdestinasjonen Ramme - en helt egen opplevelse Read more
Kulturdestinasjonen Ramme
Edvard Munch er ein målar av verdsformat og truleg den mest kjende kunstnaren Noreg har hatt. Han var både anerkjend og omdiskutert i si samtid, og… Read more
Munchvandring i Vågå
Fred Olsen Lines har plassert ut 37 gallionsfigurer laget av kjente norske kunstnere, brukt på rederiets skip i perioden 1938 - 1976 Read more
Hvitsten - Fred. Olsen og Edvard Munch
Visste du at noen av Munchs mest kjente verk er malt i Kragerø? Gå en tur gjennom Kragerøs gater i Munchs fotspor og besøk stedene der han fant… Read more
I Munchs fotspor
Kragerø - En inspirasjonskilde for mange kunstnere og kanskje også for deg? Read more
Kunstnerbyen Kragerø
I 1916 kjøpte Edvard Munch eiendommen Ekely like utenfor Oslo. Her bodde og arbeidet han i 28 år. Read more
Edvard Munchs atelier på Ekely
Select
  Show Details
  Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS

  Se verdens største samling af Edvard Munch-værker.

  "The Mother" by Tracey Emin beside MUNCH in Oslo. .
  Photo:
  "The Mother" by Tracey Emin beside MUNCH in Oslo. .
  Photo:

  Mød de kvinder, der havde stor indflydelse på en af verdens mest kendte kunstmalere.

  Munch exhibition .
  Photo: Visit Norway
  Munch exhibition .
  Photo: Visit Norway

  Opdag mere

  Vil du have mere kunst?

  Fra historie og tradition til kunst og artefakter - der er et stort udvalg af museer og gallerier i Norge.

  ×
  • Filters
   Filter Your Search
   TripAdvisor Symbol
   • Show More
   • No available filters
   • Show More
   • No available filters
   Clear Filters
  • View
  • Sort By
  Filter Your Search
  TripAdvisor Symbol
  • Show More
  • No available filters
  • Show More
  • No available filters
  Clear Filters
  Back To Top

  Benyt dig af disse gode tilbud

  Planlæg din rejse til Norge sammen med en af vores partnere.

  Your Recently Viewed Pages

  Tilbage til toppen