Skip to main content

Edvard Munch

En kunstner, der er hele rejsen værd

Edvard Munch har optjent en plads i historiebøgerne med kunst inspireret af sin egen hvileløse sjæl og den norske natur. Mød skaberen af Skriget.

Sygdom førte til en passion for kunst

Edvard Munch var en af modernismens vigtigste kunstnere. I mere end 60 år eksperimenterede han med pensler, grafisk kunst og tegning samt skulpturer, foto og film. Munchs kunstarv har givet ham en helt særlig placering i både den norske og internationale kunsthistorie.

Munchs interesse for at male startede tidligt. Som barn var han ofte syg og måtte blive hjemme fra skole i lange perioder. For at fordrive tiden begyndte han at tegne og male, og det blev hurtigt en passion. I begyndelsen tegnede han for det meste de ting, han havde omkring sig: Dyr, mennesker, udsigter og bygninger tæt på hjemmet i bydelen Grünerløkka i Oslo, der dengang hed Kristiania.

Munch havde en svær barndom. Da han var fem år gammel, døde hans mor af tuberkulose. Da han var 14, døde hans søster Sophie af samme sygdom. Adskillige af Munchs senere værker har tragiske temaer, herunder Døden i sykeværelset og Det syke barn.

Da moderen døde, flyttede tanten Karen ind i Munchfamiliens lejlighed for at passe Edvard og hans fire brødre og søstre. I modsætning til faderen kunne Karen se Munchs talent for at male, og i 1880 begyndte han på Den Kongelige Norske Tegne- og Kunstskole i Kristiania. Her begyndte Munch også at indse sit eget talent.

Da han var 17, skrev han i sin dagbog:

Det er min beslutning at jeg vil være maler.”

Edvard Munch

Munch lejede et atelier i Kristiania sammen med seks venner, og her mødte han sin første store mentor, den anerkendte norske kunstner Christian Krohg, der opmuntrede Munch til at finde sin egen retning inden for kunsten.

Munch og kvinderne

I 1886 deltager Munch med sin første malede version af Det syke barn på Høstutstillingen i Kristiania. Han var 23 år på dette tidspunkt. Munchs grove måde at male på blev både kritiseret og rost. Senere udtalte Munch, at ”med Det syke barn gik jeg nye veje - det var et gennembrud i min kunst”.

I løbet af mange årtier malede Munch i alt seks forskellige versioner af motivet. Kompositionen er altid den samme, men de senere udgaver er mere farverige.

Flere af Munchs værker var inspireret af kvinderne i hans liv. Munch havde et turbulent kærlighedsliv, og mange af hans romantiske forhold involverede typisk et spontant første møde, efterfulgt af en livslang besættelse. Dette kommer blandet andet til udtryk i værker som Livets dans, malet i 1899-1900, og Hode ved hode fra 1905.

Ikoniske motiver

I 1899 havde Munch sin første soloudstilling i et lille, lejet lokale i Kristiania. Denne udstilling sikrede ham et stipendium for et år i Paris.

Senere, i 1892, fik Munch mulighed for at udstille sin kunst i Berlin Kunstnerforening. Malerierne chokerede både det tyske publikum og kunstkritikere, der kaldte værkerne for en fornærmelse mod kunsten. Udstillingen blev lukket ned efter blot en uge.

I denne periode, mellem 1892 og 1896, malede Munch nogle af sine mest berømte motiver, herunder Skriget, Vampyr, Pubertet og Madonna.

Det skriger stadig

Det er over 125 år siden, at Edvard Munch malede Skriget, men den blege menneskefigur med det karakteristiske hoved og æggeformede mund fascinerer stadig folk over hele verden. Maleriet er slet og ret blevet et tidløst mesterværk. Det er blevet kaldt ’det næstmest kendte maleri i kunsthistorien’, efter Mona Lisa. Det har endda sin egen emoji 😱.

Edvard Munch er en af de mest berømte nordmænd gennem tiderne, selvom Skriget sandsynligvis er mere kendt end kunstneren bag. Han var aktiv i mere end 60 år, og mange af hans værker var præget af eksistentielle temaer såsom angst, jalousi og melankoli, hvilket gør værkerne lige så relevante i dag som for 125 år siden.

Hvis du har lyst til at dykke dybere ned i kunstnerens fascinerende liv og værker, må du ikke snyde dig selv for at se filmen Munch på Viaplay, som blev udgivet i januar 2023. Du kan se traileren her:

Oplev Munch

Munch fandt ikke kun inspiration i sit eget plagede sind. Han var også inspireret af naturen, og han har malet mange af de steder, han har boet.

Det er derfor let at følge i hans fodspor og opleve stederne, der inspirerede ham

Se verdens største samling af Edvard Munch-værker.

Besøg MUNCH

Mød de kvinder, der havde stor indflydelse på en af verdens mest kendte kunstmalere.

Opdag mere

Vil du have mere kunst?

Fra historie og tradition til kunst og artefakter - der er et stort udvalg af museer og gallerier i Norge.

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Senest besøgte sider