Skip to main content

Nasjonalmuseet i Norge

Velkommen til dette unikke sted, som indeholder Norges største samling af kunst, arkitektur og design!

Se det bedste af Norge fra mange tidsperioder.

Det er det største museum i Norden, og faktisk også større end internationale giganter som Rijksmuseum i Amsterdam og Guggenheim i Bilbao.

Museet ligger midt i byen på Aker Brygge, med en flot udsigt over Oslofjorden.

Omkring 6.500 af de mere end 400.000 værker i samlingen udstilles permanent. Museet vil også huse flere midlertidige udstillinger i løbet af året.

Med andre ord - her er noget for alle! Uanset om du er mest interesseret i klassiske norske nationalklenodier, såsom Harald Sohlbergs Vinternatt i Rondane…

…eller hellere vil se den nyeste mode – som denne kjole, der er blevet båret af Kim Kardashian!

Vi vil gerne, at det bliver et mødested for folk fra forskellige lag af samfundet. Et sted hvor du kan studere, høre koncert, afholde møder, tage en kaffepause eller læse en bog.

Tord Krogtoft, Markedsdirektør

Kunst for alle pengene

Nasjonalmuseet fik sit navn i 2003 efter sammenlægningen af Nasjonalgalleriet, Kunstindustrimuseet, Arkitekturmuseet og Museet for Samtidskunst. Det tog over et år at flytte de mere end 400.000 genstande til det nye museum, der åbnede i 2022.

I den enorme udstilling kan du se 6.500 kunstværker, fordelt på 90 udstillingsrum og sale. På første etage kan du se kunst og design fra antikken og indtil i dag, mens der er samtidskunst på etagen ovenover. Øverst, i den 2.400 kvadratmeter store Lyshallen, kan du se skiftende udstillinger i lyse og unikke omgivelser.

Sørg for at have rigeligt med tid, hvis du gerne vil se det hele!

Kendte kunstnere

Samlingen består af værker af nogle af de største navne i kunsthistorien, både norske og internationale. Blandt de mest kendte malere fra moderne tid er Edvard Munch, der har fået sit eget udstillingsrum.

Her kan du se nogle af Munchs ikoniske malerier, såsom Skriget og Madonna. Af andre berømte norske malere, der er repræsenteret på Nasjonalmuseet, kan nævnes Adolph Tidemand, Hans Gude, Christian Krogh, Theodor Kittelsen, Harald Sohlberg og Thomas Fearnley.

Museet har også værker af store internationale navne, blandt andet Pablo Picasso, Vincent van Gogh, Paul Gauguin og Henri Matisse.

Samtidskunstnere inkluderer Ingerid Kuiters, Daisuke Kosugi, Ilavenil Vasuky Jayapalan og mange andre.

Men det er ikke kun museets malerier, der er et besøg værd. Blandt samlingens absolutte højdepunkter er Baldisholtæppet, vævet mellem 1040 og 1190, og den 600 år gamle Dragevase fra Ming-dynastiet i Kina.

Bevarelse af kunsten

Mange af museets værker er skrøbelige og kan let blive skadet, endda af noget så uskyldigt som lys. Museet har derfor specialtilpasset belysningen i de enkelte udstillingsrum, så det passer til de udstillede værker.

”Teknologi gør det muligt for os at indstille lyset, så det ikke skader kunsten. Nogle enkelte værker og malerier er dog nødvendige at tage ned for en stund, for at de kan ’hvile’,” siger kommunikationsrådgiver Hanne Marie Willoch.

Hun fortæller, at mange genstande i samlingen gennemgik en omfattende konserveringsproces i forbindelse med flytningen.

”For eksempel har alle malerierne været gennem et ’sundhedstjek’, før de blev flyttet til det nye museum. På nogle malerier har konservatorerne pudset hver en millimeter med vatpinde, som blev helt sorte af støv og andet skidt! Engang var det tilladt at ryge inden for på det gamle Nasjonalgalleriet, så nogle malerier var dækket af tobaksrøg, parfumedampe og anden forurening,” siger Willoch.

Synes børn, at kunstmuseer er kedelige? Ikke det her!

Kig efter små overraskelser gemt inde i træet i Eventyrrummet, eller spil forskellige spil i siddeområderne, der er placeret rundt omkring i salene.

Bygningen har faktisk små overraskelser gemt over alt – også i byggematerialerne…

240 millioner år gamle fossiler

Da arkitekterne valgte byggematerialer, ønskede de at bruge rene og robuste materialer som ældes med værdighed, såsom eg, bronze, marmor og skifer. Dele af gulvet er lavet af en sjælden hvid kalksten fra Frankrig. Mest imponerende er nok de mange små fossiler, der er skjult i stenmaterialet – de dateres til at være omkring 230-240 millioner år gamle!

En af de største af disse fossiler (der ganske vist ikke er særlig stor) er en såkaldt pighud, der blev opdaget, da gulvet blev lagt. Du finder den indlejret i gulvet lige foran trappen op til Lyshallen. Se hvor mange af dem du kan finde!

Bygget for fremtiden

Nasjonalmuseet er et forbilledeprojekt i FutureBuilt-programmet, hvilket medfører strenge miljøforpligtelser. Byggeriet skal blandt andet have energiniveau tilsvarende et passivhus.

Nasjonalmuseet er så stort, at du kan bruge hele dagen (eller endda flere dage) på at se alle de forskellige rum og udstillingslokaler. Men glem ikke at tage en pause undervejs. Bolle Bar er navnet på en hyggelig café midt i bygningen. Her kan du indtage et glimrende måltid mad baseret på norske kokketraditioner - og de bedste boller i byen!

Om sommeren kan du også nyde rejer og dejlig mad på tagterrassen med udsigt over havnen og området omkring rådhuset.

Oslo: Kunstbyen

De seneste par år er der dukket en lang række nye museer og kulturarenaer op i og omkring den norske hovedstad.

Udover Nasjonalmuseet skal man ikke snyde sig selv for besøg på MUNCH-museet, Astrup Fearnley og mesterværkerne under åben himmel i Ekebergparken og Vigelandsparken.

Hvis du er til kunst og kultur er Oslo bestemt et besøg værd!

Gå ikke glip af kæmpeskulpturen The Mother, kreeret af den feterede britiske kunstner Tracey Emin, lige uden for MUNCH, et museum dedikeret til den nok mest kendte norske maler, Edvard Munch.

Museet er et af de største enmandsmuseer i verden. Inden for kan du blandt andet se tre forskellige versioner af Skriget.

Lidt uden for Oslo, på Kistefos Museum i Hadeland, kan du se The Twist.

Og der er mange andre spændende kulturoplevelser i Oslo-regionen!

Hvor skal du hen næste gang?

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Senest besøgte sider