Skip to main content

Norge er bygget af træ

Hør fortidens hammerslag, fra tiden før saven var opfundet, før søm og skruer, dengang hvor træ var det, der holdt sammen på træ. Teknikker så gode og så varige, at de stadig benyttes den dag i dag. For eksempel den specielle lafte-metode - hvor vandrette bjælker samles og danner hjørnerne af en bygning.

Fra en tid, hvor duften af tjære var duften af bevaring og kontinuitet. En duft, du stadig kan fornemme i de gamle træbygninger, rorbuer og kirker.
Alt sammen takket være træerne. Uden træer er det slet ikke sikkert, at der havde boet mennesker så langt mod nord.

Og uden træer ville de i hvert fald ikke have været i stand til at krydse havene. De norske vikingeskibe er et af de stærkeste symboler på vikingetidens storhed. Vikingerne var særdeles dygtige bådebyggere, med helt specielle færdigheder og teknik inden for byggeri med træ. De stabile træbåde gjorde det muligt for de nysgerrige vikinger at rejse ud i verden for at bringe ny viden og andre byggetekniker med tilbage.

Det store kendskab til træbyggeri var desuden en af hovedårsagerne til, at vikingerne udviklede sig til at blive en af verdens rigeste og mest avancerede civilisationer for næsten 1.000 år siden. Vikingerne kontrollerede store dele af Nordatlanten og dominerede kysten i den kendte verden.

Vikingerne var verdens førende søfartsnation takket være deres evner inden for bådbyggeri. Disse evner tog dem hele vejen til Nordamerika - eller Vinland, som Leif den Lykkelige kaldte det - lang tid før Columbus sejlede mod vest.

Træets kraft

Vikingeskibe, nordisk mytologi, indføring af kristendom, europæisk kulturindflydelse - nogle af de vigtigste begivenheder i den norske historie er bogstaveligt talt skåret ind i stavkirkernes vægge. Mytiske væsener og gamle nordiske guder med store øjne og lange skæg kigger ned på dig – også i de moderne, kristne kirkerum.

Befolkningstilvæksten i Norge gjorde, at kravet for større kirker voksede, og mere end 1.000 (måske endda op mod 2.000) stavkirker blev revet ned. I dag er der kun 28 stavkirker tilbage.

Men håndværkskunsten har overlevet til den dag i dag. De traditionelle byggetekniker kan i høj grad ses i den moderne norske træarkitektur.

Træets historie

Besøg nogle af de norske fjorde og dale, hvor tømmerhistorien er stærkest, for at lære mere om byggetraditionerne og kulturarven - for eksempel Gudbrandsdalen, Hallingdal eller Setesdal, eller regionerne Trøndelag og Telemark.

Mange steder kan du endda spise og sove på smukke, gamle bondegårde, der nænsomt er blevet restaurerede. Flere af dem har græs og enkelte endda små træer på taget. Torvtak - tag lavet af bark og tørv - var en helt normal byggeteknik helt frem til det 18. århundrede. Det var faktisk muligt at købe birkebark til tagbelægning helt frem til 1930’erne.

I dag har græstaget fået et comeback i Norge og kan ses på flere og flere moderne hytter, tilmed inde i byerne. Hvorfor? Fordi insekterne elsker det, og det er godt for miljøet.

Du kan sove i en rorbu eller en sjøstu (traditionelle fiskerhytter) af træ i et lille fiskerleje i Nord-Norge eller Fjord Norge.

Handel med tømmer

Efter den storslåede (men ganske blodige) vikingetid startede et mørkere og mindre glorværdigt kapitel i den norske historie.

Men igen viste træet sig fra sin bedste side. Stærkere både af træ betød, at man kunne fiske længere væk fra kysten og at man kunne fragte Norges nye ’guld’ - tømmer - hele vejen til Danmark, Holland og Storbritannien.

I 1600- og 1700-tallet var Holland verdens rigeste land og førende inden for skibsbyggeri, med en stor efterspørgsel på stærkt, norsk træ. Vidste du, at store dele af Amsterdam er bygget på pæle lavet af norsk træ?

Flere steder i Norge kan du stadig se spor efter tømmerhandelens storhedstid. I Sørlandet ligger for eksempel ”hollænderbyen” Flekkefjord, Mandal og ”træhusbyen” Risør, som alle voksede frem som vigtige havnebyer for handelen med tømmer og fisk.

Desværre var der også en del ureguleret handel med tømmer, der truede med afskovning af store del af Norges vestkyst.

Flere store kanaler blev anlagt for at transportere tømmeret fra de enorme skove inde i landet ud til havnene ved kysten. I dag kan du tage på krydstogt, om bord historiske træskibe, gennem de imponerende slusekamre på den 105 kilometer lange Telemarkskanalen og Haldenkanalen.

En ny æra for træ

Brugen af træ i Norge siger meget om, hvordan nutiden spiller sammen med fortiden.

Nye tider har bragt nye trends med sig. Du kan se spor efter mange populære europæiske stilarter i den norske træarkitektur - alt fra renæssance, klassicisme og barok til Jugend, funktionalisme og modernisme.

Særligt nævneværdige er de mange gamle patriciervillaer, der er bygget i romantisk, norskinspireret schweizerstil. Disse flotte huse kan du finde over hele Norge. Vær især opmærksom, når du rejser med tog, for mange af de gamle jernbanestationer er glimrende eksempler på denne stil!

Adskillige ødelæggende bybrande, som den der hærgede Ålesund i 1904, banede senere vejen for at bygge mindre i træ og mere i cement i de tætbebyggede områder.

Men efter Anden Verdenskrig, da der var mangel på byggematerialer, var det igen træet, der gav nordmændene tag over hovedet, da de første billige, præfabrikerede ferdighuse begyndte at skyde op overalt.

Men det var først meget senere, at træets popularitet virkeligt fik sin genopstandelse…

Fremtidens træ

Norske ingeniører, designere og arkitekter er godt i gang med at genopdage og finde nye måder at bruge dette alsidige, genanvendelige og ekstremt fleksible materiale, der kan overleve i al slags vind og vejr.

”Vi er overbeviste om, at træ er det rette materiale til den grønne omstilling i byggebranchen. Det er smukt, det er miljøvenligt og det er bæredygtigt,” siger Siv Helene Stangeland, partner og kreativ direktør ved arkitekthuset Helen & Hard.

De har tegnet både det prisvindende bibliotek i Vennesla og den imponerende Finansparken-bygning, for blot at nævne et par af deres opgaver.

”Træ er et organisk materiale, der forbinder os til naturen og som er meget håndgribeligt. Det dufter dejligt, giver god akustik, og har en god effekt på os mennesker - det beroliger os. At bygge i træ har simpelthen potentiale til at give os et bedre liv,” tilføjer Stangeland.

Siden 2000 har Innovasjon Norge stået i spidsen for initiativer og støttet udviklingen af nye og innovative måder at bruge træ i byggebranchen.

Og resultaterne er smukke. Broer, indkøbscentre, lufthavne, idrætshaller, kontorbygninger, ungdomsboliger, observationsposter og en lang række iøjnefaldende boliger og hytter er siden blevet bygget i træ. For ikke at glemme de spektakulære udsigtspunkter og rastepladser langs de nationale turistveje.

Der er tale om et sandt boom af nye planer for træbyggeri.

Håb for en bæredygtig fremtid

Hele 75 procent af Norge er dækket af skov. Norsk lovgivning forpligter alle jordejere til at plante nye træer som erstatning for de træer, der bliver fældet. Der er også en række strenge miljøkrav og programmer på plads for at sikre biodiversiteten og genskovning.

”I Norge fælder vi faktisk en tredjedel mindre, end vi planter,” siger Krister Moen, der er leder af Innovasjon Norges innovative træprogrammer.

Selvom der gøres store fremskridt i træindustrien, har vi måske stadig det bedste i vente. Træ er som sagt et særdeles alsidigt materiale, der kan bidrage til vores fremtid på mange forskellige - og uventede - måder.

”Alt, der kan laves af olie, kan også laves af træ. Mange dele af træ kan faktisk spises. Af rødgran kan man fremstille den eneste naturlige smagserstatning for vanilje,” siger Moen.

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Senest besøgte sider