Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

En introduktion til arkitektur i Norge

Mellem ældgamle eventyr og nye stile
Ikoniske kulturbyggerier. Unikke hoteller. Fabelagtige udsigtsplatforme. Hytter på fjeldet og i trætoppen. Og nogle af verdens smukkeste toiletter! Se hvordan tidens moderne norsk arkitektur trækker på både fortiden og fremtiden. Ofte ser det ud til, at bygningerne gror ud af selve naturen...
The Rabothytta cabin in Helgeland, Northern Norway, at dusk
The Rabothytta cabin in Helgeland.
Photo: Svein Arne Brygfjeld / www.visithelgeland.com/hemnes

Hvis du lukker øjnene og forestiller dig Norge, vil du sikkert se fjelde, skove, fjorde, lange sommerdage og kolde vinterdage for dit indre øje. Og det er også rigtigt, at middelalderlige stavkirker, fjeldlandsbyer og tusind år gamle byer vidner om Norges historie med landbrug og industri. Men omvendt giver en række moderne arkitektoniske perler og byudviklingsprojekter landet en flyvende start på det 21. århundrede.

Arkitekturmagasinet Dwell udtrykker det på denne måde, når de skal opsummere Norges placering mellem de gamle traditioner og de nye arkitektoniske strømninger: Norway is pointing the way fjordwards.

Arkitektur i Oslo: Under opførelse

Store byudviklingsprojekter er ved at forvandle den norske hovedstad til en hypermoderne metropol. Selvom Oslo har sine rødder i vikingetiden, er den også en skattekiste af moderne arkitekturperler.

Et helt nyt kvarter er under opførelse mellem Snøhettas gletsjerlignende operahus og de høje, smalle Barcode-bygninger, der har givet byen en helt ny skyline. To landemærker - det nye MUNCH museum og Deichman-biblioteket - flankerer operahuset. Nye lejligheder, handelsområder, havnepromenader og bystrande er allerede på plads.

På den anden side af den historiske fæstning Akershus er den lille halvø Tjuvholmen nu hjemsted for en række moderne designerbygninger og -hoteller. Her ligger også Renzo Pianos Astrup Fearnley Kunstmuseum, der også har en lille strand lige uden for døren.

I den indre by er bydelen 'Vulkan' vokset op omkring flere gamle industribygninger ved bredden af Akerselven. En af de gamle industribygninger, som nu har fået nyt liv, er 'Mathallen'. Her finder du levende kultur, god mad og natteliv.

Men det er naturligvis ikke alt i Oslo, der er nyt. Du kan for eksempel finde adskillige perler fra funktionalismens tid i starten af 1900-tallet, såsom Villa Stenersen og Villa Dammann, Ekebergrestauranten og Ingierstrand Bad.

Læs mere om Oslo.

Glade vi til kirke gå

I middelalderen opførtes enorme katedraler af sten rundt om i Europa, men i Norge byggede de deres kirker af træ. Hvis du bliver bedt om at se norsk arkitektur for dit indre blik, vil du muligvis forestille dig de gamle stavkirker, som har deres navn fra de træstolper (stave), der udgør deres bærende konstruktion. Der er 28 stavkirker tilbage, herunder den utroligt velbevarede Borgund Stavkirke fra 1200-tallet og den lidt ældre Urne Stavkirke, som blev færdigopført i 1132. Begge er på UNESCOs list over verdensarv.

Nogle aspekter fra disse kirker kan man finde i den moderne kirkearkitektur, i fornyede former. Et af de nye vartegn er den meget roste kirke i Knarvik, lidt nord for Bergen. Den er tegnet af arkitektfirmaet Rejulf Ramstad og er på samme tid en på samme tid betagende dramatisk og fredfyldt trækirke.

Der er dog også nye og skelsættende kirkebyggerier, som afgørende har brudt med traditionenen om stavkirker. Den 50 år gamle Ishavskatedral i Tromsø er et mesterværk, som både minder om de omgivende fjelde og operahuset i Sydney. Mortensrud Kirke fra 2002 i Oslo betegner en nytænkning inden for kirkebyggeri og er helt i stål, glas og sten.

I Norge finder du også verdens nordligst beliggende katedral fra middelalderen. Landet blev kristnet for tusind år siden af kongerne Olaf Tryggvason og Olaf ll Haraldsson. Sidstnævnte blev kanoniseret som helgen i Nidaros (i dag Trondheim) efter sin død i slaget ved Stiklestad. Opførelsen af Nidarosdomen blev påbegyndt i år 1070 på det sted, han var begravet, og den stod færdig 200 år senere.

På naturlig vis

Overalt i Norge er det uhyre almindeligt at bygge i træ og sten, hvad enten det drejer sig om familiehuse, hytter eller offentlige bygninger. Mjøstårnet i Brumunddal er faktisk verdens højeste træbygning, hele 85,4 meter højt. Hytter i trækronerne bliver også mere og mere almindelige.

I mange tilfælde har arkitekterne lagt vægt på at skabe varme, åbne rum. Fokus er på at fange det dagslys, der er så dyrebart i et land, hvor solen om vinteren går ned allerede ved middagstid – eller visse steder slet ikke står op overhovedet. Bygningerne spiller sammen med det omgivende landskab og andre bygninger og har ofte en snert af symbolisme.

Typiske eksempler er Juvet Landskapshotel nær Geirangerfjorden, udsigtspavillonen Snøhetta Viewpoint på Tverfjellet, og Knut Hamsun-centeret på Hamarøy, Rabothytta i Helgeland samt Norges første undervands-restaurant, Under i Lindesnes. Det samme gælder også mange private huse og hytter såsom Jensen & Skodvins sommerhus Storfjord, Reiulf Ramstads Split View Mountain Lodge og Atelier Oslos basaltbelagte hytte ved Norderhov.

Selv i byerne kan man finde bygninger i denne byggestil, for eksempel D36 Green House i Oslo. Denne prisvindende, bæredygtige udlejningsejendom er bygget af sten og glas på hjørnet af en lille park, hvor den fint smelter ind i omgivelserne.

Prisvindende køreture

Sidst men ikke mindst bør Norges nationale turistveje nævnes i denne sammenhæng. Langs nogle af de mest imponerende og smukke veje i Norge er der nu adskillige bemærkelsesværdige bygninger, rastepladser og udsigtspunkter, som forhøjer oplevelsen af den natur, som allerede er et kunstværk i sig selv.

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af vores partnere.

Arkitektur over hele Norge

Besøg nogle af Norges arkitektoniske højdepunkter.

×
 • Filters
  Filter Your Search
  TripAdvisor Symbol
  • Show More
  • No available filters
  • Show More
  • No available filters
  Clear Filters
 • View
 • Sort By
Filter Your Search
TripAdvisor Symbol
 • Show More
 • No available filters
 • Show More
 • No available filters
Clear Filters
Back To Top

Opdag mere

Your Recently Viewed Pages

Tilbage til toppen