Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Barcode, Oslo
Barcode, Oslo.
Photo: C H/Visit Norway
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Mellem ældgamle eventyr og nye stile

Oslo er i fuld gang med at udvikle sig til en spændende international metropol. Samtidig virker det, som om store prestigeprojekter nærmest vokser op af jorden ude på landet. Det er virkelig en spændende tid for norsk arkitektur.

Hvis du lukker øjnene og forestiller dig Norge, vil du sikkert se fjelde, skove, fjorde, lange sommerdage og kolde vinterdage for dit indre øje. Og det er også rigtigt, at middelalderlige stavkirker, fjeldlandsbyer og tusind år gamle byer vidner om Norges historie med landbrug og industri.

Men omvendt giver en række moderne arkitektoniske perler og byudviklingsprojekter landet en flyvende start på det 21. århundrede.

Oslo er den hurtigst voksende hovedstad i Europa. Store byudviklingsprojekter er ved at forvandle byen til en hypermoderne metropol. Selvom Oslo har sine rødder i vikingetiden, er den også en skattekiste af moderne arkitekturperler, som påpeget af den prominente arkitekturkritiker Martin Filler. Arkitekten Sverre Fehan (1924 – 2009) er berømt for at have kombineret modernismens idéer med traditionelle nordiske former og materialer, og han har haft en enorm indflydelse på de seneste generationer af arkitekter, særligt fordi han underviste på arkitektur- og designhøjskolen i Oslo.

Mange af bygningsværkerne afspejler naturens kraftfulde og ofte voldsomme kontraster. Træ og andre naturlige, holdbare materialer anvendes på nye og innovative måder.

Den eksklusive udsigtspavillon Snøhetta Viewpoint på Tverrfjellet og det gletsjerlignende operahus i Oslo leder tankerne i retning af de landskaber, der har givet inspiration til dem. Juvet Landskapshotel og de nærliggende anlæg langs den nationale turistvej Geiranger-Trollstigen smelter ind i landskabet på en storslået måde. Det at bygge i træ er blevet populært igen, og det kommer for eksempel til udtryk i den nye kirke i Knarvik, eller i det 51 meter høje hus ”Træet” i Bergen – verdens højeste træhus.

Arkitekturmagasinet Dwell udtrykker det på denne måde, når de skal opsummere Norges placering mellem de gamle traditioner og de nye arkitektoniske strømninger: Norway is pointing the way fjordwards.

The Opera house in Oslo
Oslo.
Photo: Christopher Hagelund – Visitnorway.com
Viewpoint Snøhetta, Hjerkinn, Dovre
Dovre.
Photo: CH / Visitnorway.com
Borgund Stave Church
Borgund.
Photo: Øyvind Heen - Visitnorway.com
Knarvik church
Knarvik.
Photo: Hundven-Clements Photography
Ad

Oslo: Under opførelse

Den norske hovedstad passer godt på sin arv, der går mere end tusind år tilbage. Samtidig sker der også store ændringer i Oslo, hvor adskillige bemærkelsesværdige bygninger er under opførelse.

Ved årtusindskiftet var store dele af Oslos kystområder mere eller mindre utilgængelige for offentligheden. De var næsten helt optaget af veje, havne og industriområder. Nu er der sat gang i et enormt projekt, som skal give byen et nyt ansigt.

En helt ny bydel er ved at tage form mellem det nye operahus og de store højhuse, der kaldes Barcode – en helt ny skyline er så småt ved at dukke op. Ved siden af operahuset skal der opføres et nyt Edward Munch-museum og et nyt hovedbibliotek, og desuden planlægges der nye beboelsesejendomme, forretningskomplekser og en lang strandpromenade.

På den anden side af den historiske fæstning Akershus ligger den lille halvø Tjuvholmen. Her finder man nu en klynge moderne designhuse samt hoteller og også Astrup Fearnly-museet, hvor der vises moderne kunst. Norges nye nationalmuseum er under opførelse i samme område på et sted, hvor der før har ligget en jernbanestation.

I den indre by er bydelen Vulkan vokset op omkring flere gamle industribygninger ved bredden af Akerselven. En af de gamle industribygninger, som nu har fået nyt liv, er ”Mathallen”, der åbnede i 2012. Her finder du levende kultur, god mad og natteliv.

Men det er naturligvis ikke alt i Oslo, der er nybygget. Du kan for eksempel finde adskillige perler fra funktionalismens tid i starten af 1900-tallet, såsom Villa Stenersen og Villa Dammann samt restauranterne Ekeberg og Ingierstrand Bad.

Læs mere om Oslo.

Mageløs marmor i Oslos operahus

Glade vi til kirke gå

Hvis du bliver bedt om at se norsk arkitektur for dit indre blik, vil du muligvis forestille dig de gamle stavkirker, som har deres navn fra de træstolper (stave), der udgør deres bærende konstruktion.

Der er omkring 30 af dem tilbage, herunder den utroligt velbevarede Borgund Stavkirke fra 1200-tallet og den lidt ældre Urne Stavkirke, som blev færdigopført i 1132. Begge er på UNESCOs list over verdensarv. Læs mere om stavkirkerne.

Kig indenfor i Lom Stavkirke

Nogle aspekter fra disse kirker kan man finde i den moderne kirkearkitektur, i fornyede former. Et af de nye vartegn er den meget roste kirke i Knarvik, lidt nord for Bergen. Den er tegnet af arkitektfirmaet Rejulf Ramstad og er på samme tid en betagende dramatisk og fredfyldt trækirke.

Der er dog også nye og skelsættende kirkebyggerier, som afgørende har brudt med stavkirketraditionen. Den 50 år gamle Ishavskatedral i Tromsø er et mesterværk, som både minder om de omgivende fjelde og operahuset i Sydney. Mortensrud Kirke fra 2002 i Oslo betegner en nytænkning inden for kirkebyggeri og er helt i stål, glas og sten.

I Norge finder du også verdens nordligst beliggende middelalderkatedral. Landet blev kristnet for tusind år siden af kongerne Olaf Tryggvason og Olaf ll Haraldsson, og sidstnævnte blev kanoniseret som helgen i Nidaros (i dag Trondheim) efter sin død i slaget ved Stiklestad.

Opførelsen af Nidarosdomen blev påbegyndt i år 1070 på det sted, han var begravet, og den stod færdig 200 år senere.

På naturlig vis

Overalt i Norge er det uhyre almindeligt at bygge i træ og sten, hvad enten det drejer sig om familiehuse, hytter eller offentlige bygninger. Formerne er oftest enkle og elegante, samtidig med at de fører tankerne hen på fjelde og gletsjere.

I mange tilfælde har arkitekterne lagt vægt på at skabe varme, åbne rum, som fanger det dagslys, der er så dyrebart i et land, hvor solen om vinteren går ned allerede ved middagstid – eller visse steder slet ikke står op overhovedet. Bygningerne spiller sammen med det omgivende landskab og andre bygninger og har ofte en snert af symbolisme.

Typiske eksempler er Juvet Landskapshotel nær Geirangerfjorden, udsigtspavillonen Snøhetta Viewpoint ved Tverfjellet, og Knut Hamsun-centeret på Hamarøy. Men det gælder også mange private huse og hytter såsom Jensen & Skodvins sommerhus Storfjord, Reiulf Ramstads Split View Mountain Lodge og Atelier Oslos basaltbelagte hytte ved Norderhov.

Selv i byerne kan man finde bygninger i denne byggestil, for eksempel den prisvindende, bæredygtige udlejningsejendom D36 Green House i Oslo, som er bygget i sten og glas på hjørnet af en lille park, hvor den fint smelter ind i omgivelserne.

Sidst men ikke mindst bør Norges nationale turistveje nævnes i denne sammenhæng. Langs nogle af de mest imponerende og smukke veje i Norge er der nu adskillige bemærkelsesværdige bygninger, rastepladser og udsigtspunkter, som forhøjer oplevelsen af den natur, som er et kunstværk i sig selv. Læs mere om de 18 nationale turistveje.

Et glimt af den nationale turistvej Hardangervidda

Opdag de vidt forskellige stilarter

Tag på en ugelang rundrejse til det bedste af Norges arkitektur

Opdag mere

Your Recently Viewed Pages

Tilbage til toppen

Ad
Ad
Ad
Ad