Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
 • Overnatning

  Scandic Hotels - i alle større byer fra nord til syd

  Nordic Choice Hotels - en anderledes hotelkæde

  Thon Hotels - fantastisk morgenmad inkluderet

  Radisson Blu Hotels - book dit hotel i Norge

  Citybox - moderne lavprishoteller med central beliggenhed

  DanCenter - din feriehusekspert i Norge

  Norgesbooking - bestil den perfekte hytte i Norge

  Campcation –  Book camping over hele Norge med Campcation

 • Rejs hertil og rundt

  Vy - det skal være let at rejse grønt

  SJ NORD - eventyret starter i toget

  Vy express - gør det let at rejse grønt med bus

  NOR-WAY Bussekspress - grønne busrejser

  Widerøe - Skandinaviens største regionale luftfartsselskab

  DFDS - sejl nemt og bekvemt fra København til Oslo

  AutoEurope - altid en god billeje-oplevelse

  Rent-A-Wreck - det smarte lejebilvalg

  Arctic Campers - lej en autocamper i Norge

  Cabin Campers - din hytte på fire hjul

 • Ture og rundture

  Hurtigruten - 'Verdens smukkeste sørejse'

  Fjord Tours - Norge i en nøddeskal®, den mest populære rundtur i Norge

  Authentic Scandinavia - rejs som de lokale

  Up Norway - skræddersyede rejser fra eksperterne

  Norrøna Hvitserk - ekspeditioner og eventyrferie

  Booknordics.com hundredvis af aktiviteter, rundture og cruises i Norge

  Brim Explorer - Stille fjordture med elektrisk katamaran

  Fjord Travel - bæredygtige flerdagesture

  Go Fjords - ture og aktiviteter over hele Norge

  50 Degrees North - uforglemmelige, skræddersyede ture i Norge for mindre grupper

  Discover Norway - færdigpakkede ski-, cykel- og vandreture i Norge

  Norwegian Holidays - pakkerejser til lavpris med Norwegian. Fly, hotel og lejebil

  Stromma - sightseeing, udflugter og oplevelser med bus, båd og minitog.

 • Alpine fjeldresorter

  Beitostølen - Eventyr og nydelse hele året

  Rauland - skiferie i betagende fjeldlandskab

 • Offers

Search
or search all of Norway
Oslo main library Deichman Bjørvika, Eastern Norway
Oslo main library Deichman Bjørvika, Eastern Norway
Oslo main library Deichman Bjørvika.
Photo: Erik Thallaug
Oslo main library Deichman Bjørvika.
Photo: Erik Thallaug

6 usædvanlige biblioteker

På norske biblioteker kan du låne alt fra elcykler til guitarer og hængekøjer. Vidste du, at de norske biblioteker regnes for at være blandt de smukkeste i verden? Oplev det nyopførte Deichman Bjørvika i Oslo og fem andre spektakulære biblioteker.

I dag er et bibliotek meget mere end bøger på reolerne. Banebrydende arkitektur danner rammerne om biblioteker, der samtidig fungerer som sociale samlingssteder og summer af ivrige samtaler og intense debatter. Nogle biblioteker giver dig tilmed mulighed for at tilberede måltider, spille guitar og reparere dine husholdningsartikler. Mange biblioteker har i stigende grad udvidet deres rækkevidde og bliver også brugt til andre formål, end hvad de traditionelt har været brugt til.

Biblo Tøyen i Oslo er det første bibliotek i Norge, som voksne ikke har adgang til. Tromsø har transformeret en gammel biograf til en kulturel arena med sin helt egen puls. Vennesla bibliotek og kulturhus, der er kendetegnet ved sin moderne arkitektur, har vundet stor berømmelse på verdensplan.

Herunder er seks af de mest interessante biblioteker i Norge lige nu.

1. Deichman i Oslo

Dørene til det nyopførte hovedbibliotek (Deichman) i Bjørvika i Oslo åbnede i 2020, og der er ingen tvivl om, at der også her er tale om et bibliotek, som skiller sig positivt ud. Bygningen rummer blandt andet en restaurant, en biograf og digitale værksteder.

"I forhold til at tænke i nye måder at bruge biblioteker på ligger de nordiske lande langt fremme. I forbindelse med planlægningen af vores nye bygning har vi haft et tæt samarbejde med store, spændende biblioteker, blandt andet Oodi i Helsinki og Dokk1 i Århus," fortæller Knut Skansen, som er direktør på Deichman Bjørvikas hovedbibliotek. Knut Skansen forklarer, at man først og fremmest valgte at udvide biblioteket på grund af den glæde, folk oplever ved at mødes.

"Formålet med bygningen er, at den skal fungere som et gratis opholdsområde, som kan danne rammerne for samtaler, diskussioner, videndeling, læring, læsning og meget mere", fortsætter han.

Oslo main library Deichman Bjørvika, Eastern Norway
Oslo main library Deichman Bjørvika.
Photo: Erik Thallaug

En selvbetjent app guider dig igennem Bjørvikas fem etager, hvor øverste etage er intet mindre end perfekt, hvis du har behov for at slå dig ned og læse en god bog, mens du nyder den smukke udsigt over hovedstaden. Fra øverste etage kan du se Langkaia, operahuset og store dele af Oslofjorden.

"Tanken bag det nye bibliotek er, at du skal føle, at du opholder dig i en stor stue, som minder om en, du kunne have derhjemme. En stue, du kan opholde dig i, i tidsrummet hvor du bevæger dig mellem dit hjem og arbejde eller skole," afslutter Knut Skansen.

6 fakta om norske biblioteker

I en undersøgelse gennemført af Nordstat i 2018 svarede 54 %, at de havde besøgt et offentligt bibliotek inden for det seneste år, flere end nogensinde før.

I 2018 satte Deichman Bjørvikas hovedbibliotek og dettes filialer i Oslo 5.500 begivenheder og events på programmet til offentligheden.

Jo Nesbø er den forfatter, hvis bøger har størst interesse blandt de norske biblioteksbrugere.

I Norge kan bogorme, der bor langt fra de offentlige biblioteker, låne et udvalg af bøger i bogbusser og -både.

Norges første alders- og demensvenlige bibliotek, Deichman Oppsal i Oslo, åbnede i 2018.

I henhold til norsk lov af 1985 skal der være et offentligt bibliotek i alle norske amter (fylker). Formålet med biblioteket er at styrke viden, uddannelse og andet kulturelt arbejde.

Kilde: Store norske leksikon

2. Stormen Bibliotek i Bodø

Den kæmpemæssige gladfacade kombineret med udsigten over havnen gør, at man får en oplevelse af at befinde sig i en katedral, når man træder ind på biblioteket i Bodø. Bygningen er tegnet af engelske DRDH Architects, som har vundet en række priser for både biblioteket og det tilhørende koncerthus. Norsk Bibliotekforening udnævnte Stormen til "Årets bibliotek 2018". Samme år lagde biblioteket lokaler til over 650 forskellige events og aktiviteter og havde intet mindre end 470.000 besøgende.

View on the Stormen bibliotek from across the water of the harbour, Bodø, Northern Norway
Stormen bibliotek, Bodø.
Photo: Ernst Furuhatt

3. Tromsø Bibliotek og Byarkiv

Biblioteket er et levende litterært miljø i centrum af Tromsø og tiltrækker både lokale og turister. Den unikke loftskonstruktion stammer fra tiden, hvor bygningen fungerede som biograf og hed "Fokus Kino", som slog dørene op i 1973. Det nye bibliotek åbnede i 2005.

Med sine mange spændene projekter og aktiviteter skiller biblioteket sig ud fra andre biblioteker. Vi mennesker trives med forskellige temperaturer. Derfor har biblioteket indstillet temperaturen på de forskellige etager forskelligt, så alle besøgende kan opholde sig i et miljø, de føler sig behageligt tilpas i, mens de læser.

View from the outside of the city library and archive Tromsø bibliotek og byarkiv in the dark, Tromsø, Northern Norway
Tromsø bibliotek og byarkiv.
Photo: Foap / Visitnorway.com

4. Vennesla Bibliotek og Kulturhus

Et af de biblioteker, der nyder størst anerkendelse, finder du i Vennesla lidt nord for Kristiansand. Siden åbningen i 2011 har biblioteket været et vigtigt kulturelt samlingspunkt til afholdelse af koncerter, teaterforestillinger og filmforevisninger. Vennesla bibliotek og kulturhus er opført i en ejendommelig arkitektur tegnet af Helen & Hard AS, som har vundet adskillige priser for det flotte bygningsværk. Den amerikanske internetavis The Huffington Post har udnævnt det til at være det fjerde mest spektakulære bibliotek i verden, mens teknologibladet Wired har beskrevet det som værende blandt verdens 10 mest storslåede biblioteker sammen med Stormen i Bodø.

5. Biblo Tøyen i Oslo

På Biblo Tøyen i Oslo skal de voksne vente udenfor, mens børn og teenagere i alderen 10 til 15 år giver sig hen til det store udvalg af bøger og aktiviteter. Biblioteket åbnede i 2016 og rummer mange forskellige aktiviteter, herunder studierum, computerlab til programmering – ja, tilmed en scene og en LEGO-væg. Filmforevisninger, madlavningskurser, computerkodningsklubber, forfatterbesøg og en række workshops er blot nogle af de utallige aktiviteter, børnene kan tage del i.

Three girls reading a book in the Biblo Tøyen library, Oslo, Eastern Norway
Biblo Tøyen, Oslo.
Photo: Marco Heyda

6. Future Library i Oslo

Future Library er et kunstprojekt af den skotske kunstner Katie Paterson bestilt af Bjørvika Utvikling. Målet er at indsamle en original tekst fra en ny forfatter hvert år i perioden fra 2014 frem til 2114. Teksterne vil blive forseglet i et specialopført lokale i det nye offentlige bibliotek i Bjørvika og vil først blive gjort tilgængelige i 2114. 1.000 træer er blevet plantet i Nordmarka-skoven i Oslo til tilvejebringelse af papir til teksterne.

Indtil videre har berømte forfattere som Margret Atwood, David Mitchell og Sjón bidraget til projektet.

Læs mere om Future Library.

6 fakta om norske biblioteker

I en undersøgelse gennemført af Nordstat i 2018 svarede 54 %, at de havde besøgt et offentligt bibliotek inden for det seneste år, flere end nogensinde før.

I 2018 satte Deichman Bjørvikas hovedbibliotek og dettes filialer i Oslo 5.500 begivenheder og events på programmet til offentligheden.

Jo Nesbø er den forfatter, hvis bøger har størst interesse blandt de norske biblioteksbrugere.

I Norge kan bogorme, der bor langt fra de offentlige biblioteker, låne et udvalg af bøger i bogbusser og -både.

Norges første alders- og demensvenlige bibliotek, Deichman Oppsal i Oslo, åbnede i 2018.

I henhold til norsk lov af 1985 skal der være et offentligt bibliotek i alle norske amter (fylker). Formålet med biblioteket er at styrke viden, uddannelse og andet kulturelt arbejde.

Kilde: Store norske leksikon

Bliv inspireret

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af vores partnere.

Opdag mere

Your Recently Viewed Pages

Tilbage til toppen