Den kendte norske fotograf Morten Krogvold blev meget overvældet på sit første besøg på MUNCH, det nye museum dedikeret til Edvard Munch.
Museet er bare én af de mange kulturattraktioner, han anbefaler dig at se i Oslo.
Se Morten Krogvolds kulturtrekant i Oslo
Kulturtrekanten er en artikelserie, hvor kendte norske kulturpersonligheder viser dig deres favoritsteder i Norges største byer. De viser dig, hvor de synes du bør spise og sove, og hvad du bør se.
”MUNCH i Oslo er helt på niveau med Tate Modern i London. En af verdens mest fantastiske kunstnere, Edvard Munch, har omsider fået det hjem, hans kunst fortjener,” siger Krogvold begejstret.
Det nye MUNCH er 60 meter højt og beklædt i genbrugte aluminiumplader.
Det karakteristiske knæk på toppen er ment som et symbol - bygningen bukker sig i respekt for Oslo.
Her løftes det første af mange store kunstmalerier ind i sit nye hjem i sommeren 2021.
Arven efter Edvard Munch er en af de største kunstsamlinger fra en enkelt kunstner i verden, og museet forvalter mere end 42.000 unikke værker.
”Museet har tre versioner af ’Skriget’. Hver version af det ikoniske maleri vises i en rotunde, én time ad gangen. Det er alle tre timer værd,” fortæller Krogvold.
Mens du venter, kan du også udforske 11 gallerier og 13 etager med uforglemmelige kunstoplevelser.
Og til slut nyde panoramaudsigten fra øverste etage.
”Jeg kunne se danserne i Oslo Operahus øve sig til aftenens forestilling. This is the place to be,” siger Krogvold.
Oslos nye offentlige bibliotek, Deichman Bjørvika, ligger også lige i nærheden. Denne bygning er et andet arkitektonisk mesterværk, som den norske fotograf anbefaler dig at kigge lidt nærmere på.
Mætte på kultur, men sultne efter mad, følger vi Krogvold til Theatercaféen, favoritrestauranten.
Men fordi det er mandag, er restauranten lukket. Det stopper dog ikke vores kære fotografven, der er et kendt ansigt blandt de ansatte.
”Vi går gennem køkkenet,” siger han bestemt og giver os tegn til at følge med.
Krogvold går hurtigt gennem det store køkken og hilser til både højre og venstre.
”Hej, er du ved at lave middagsmad til i morgen?”
”Ja,” svarer kokken og smiler.
”Hjem!” siger Krogvold og slår ud med armene, da han går gennem svingdørene og ind i selve restauranten.
Den stedvante fotograf vælger et bord ved vinduet ud mod Stortingsgata, med Nationaltheatret på den anden side af vejen. Denne beliggenhed har naturligt nok gjort restauranten til et yndet vandhul for skuespillere.
”Det er den vigtigste restaurant i Norge, med de rigeste traditioner. Gennem 100 år har norske kunstnere altid holdt til her, lige siden de store bohemers tid. Her kan væggene fortælle mange historier,” siger Krogvold højtideligt.
Krogvold selv minder meget om en af de bohemer, han så varmt omtaler: Flagrende hår, karakterstærke træk, livsnyder, og meget engageret i kunst og kulturhistorie.
”Her har der været alt fra bedrag og utroskab til festlige historier og mindeværdige samtaler.”
Og skandaler - ikke mindst!
”Engang var der en hest herinde. En eller anden gut ankom til en mindre fest på hesteryg,” klukker han.
På væggene er der karikaturer af alle de store og kendte stamgæster, herunder Krogvold selv. Der er også et af maleren Edvard Munch, den norske skuespillerinde Liv Ullmann, og mange andre.
”Mine favoritretter er knyttet til ugedagene. Om fredagen spiser jeg tatar, ledsaget af en kold øl og en lille én.”
Krogvolds kulturelle trekant er næsten komplet. Nu mangler vi bare et sted at sove.
”Når vi kunstnere kommer til Oslo, så bor vi altid på pensionat. Helst Cochs Pensjonat.”
Pensionatet ligger bare ti meter fra Lorry, en sagnomspunden restaurant.
Lige ved siden af Lorry ligger Litteraturhuset, landets første af slagsen. Og for at det ikke skulle være nok, ligger Kongeslottet som nabo til pensionatet.
”Også her er der historier at kunne fortælle. Jeg tør ikke tænke på alle de ting, der har fundet sted på dette pensionat,” siger Krogvold og tænker alligevel lidt.
Han kommer i tanke om en historie om nogle gæster, som tog en hest med sig - op på femte etage! Det endte med, at brandvæsenet blev tilkaldt for at fire den ned på gaden igen.
”Dette sted er som taget ud af en roman af Lars Saabye Christensen.”
”Eller… det er det forresten allerede!” tilføjer Krogvold hurtigt.
”I den kendte norske forfatters prisbelønnede roman ”Halvbroren” bor hovedpersonen, Arnold Nilsen, hele 4.982 døgn på Cochs Pensjonat, i værelse 502. Det værelse hedder bare ’Halvbroren’ nu,” forklarer fotografen.
”Mine kunststudenter fra udlandet bor altid her. Og de elsker stedet. Her er sjæl. Alle, der er interesserede i kunsthistorie, bør overnatte på Cochs,” slutter Krogvold.
Trekanten er nu komplet. Og der er ikke langt fra Cochs Pensjonat til Theatercaféen og videre til Munch-museet. Oslo er nemlig en af de hovedstæder i Europa, hvor det er lettest at komme rundt til fods.
Scroll ned for at se flere af de kulturattraktioner, som Krogvold anbefaler.