Oplev det nye MUNCH

Endnu en bygning har sat sit præg på Oslos skyline, med et respektfuldt buk mod den norske hovedstad.

Da Edvard Munch døde i 1944 havde han ingen efterkommere, der kunne arve hans livsværk.

Han bestemte derfor at give alle sine kunstværker til Oslo by.

Arven inkluderede Selvportræt med cigaret (på billedet) og et af verdens mest ikoniske malerier

Skriget!

På en af versionerne kan du måske skimte en lille tekst, hvor der står ”Kan kun være malet af en gal Mand!”, formentligt skrevet af Munch selv.

Edvard Munch

Den norske maler og grafiker Edvard Munch (1863–1944) var en af modernismens helt store kunstnere.

Hans intense og stemningsfulde behandling af psykologiske temaer byggede på nogle af hovedprincipperne fra symbolismen i det 19. århundrede, og prægede den tyske ekspressionisme i det tidlige 20. århundrede.

Hans mest kendte værk er det ikoniske maleri ’Skriget’, malet i 1893. 

Læs mere om Edvard Munch

Skriget

De tre versioner af Skriget vises i en rotunde, i en time ad gangen, som en del af udstillingen Edvard Munch Uendelig. Dette gøres for at beskytte de skrøbelige malerier mest muligt. Et af verdens mest kendte malerier har i øvrigt fået ny relevans på det seneste.

Skriget er mere aktuel i dag end nogensinde. I forbindelse med corona-pandemien er dette motiv blevet et billede på den kollektive angst i mødet med den globale virus. Ofte på en humoristisk måde - Skriget har været afbilledet med både mundbind og bærende på håndsprit,” fortæller Maren Lindeberg, presseansvarlig på det nye MUNCH museum.

Munchs motiv bliver også ofte brugt i politiske demonstrationer, især mod klimaforandringer.

”I modsætning til, hvad mange tror, er det naturen, ikke personen, der skriger. Ifølge Munchs egne optegnelser beskriver han det som ’…et stort uendeligt skrig gennem naturen’,” siger Lindeberg.

For at ære Munchs kunstarv har Oslo opført det nye MUNCH museum, et af verdens største museer dedikeret til en enkelt kunstner.

Arkitekterne hos Estudio Herreros fra Spanien har tegnet den 60 meter høje bygning, der har 50 procent mindre klimagasudslip end lignende bygninger.

Mange af de arkitektoniske valg er taget netop ud fra klimahensyn.

Bygningen er beklædt med bølgeformede, genbrugte og delvist gennemsigtige aluminiumspaneler. Bølgerne skærmer mod solen og hjælper med at holde en stabil temperatur inden døre.

MUNCH museet i Bjørvika

• Et af de største enmandsmuseer i verden
• Udstiller Munchs malerier, tegninger, træsnit og fotografier
• 13 etager og 26.313 kvadratmeter
• 42.000 genstande og 11 udstillingssale
• Skiftende udstillinger af lokale og internationale kunstnere
• Restaurant, café, bar, butik, spillested og biograf
• Tegnet af de spanske arkitekter Estudio Herreros
• Bygget af genbrugt beton og stål
• 50 procent mindre klimaudledning end lignende bygninger
• Museet huser også kunstsamlinger af Rolf Stenersen, Amaldus Nielsen og Ludvig Ravensberg, doneret til Oslo by

Kilde: MUNCH

Mere Munch end nogensinde

Når færgen fra København anløber Oslo, er denne nye, karakteristiske bygning noget af det første, du lægger mærke til.

”Museet er fyldt med Edvard Munchs kunst, men her er også udstillinger med andre anerkendte samtidskunstnere. Museet er fem gange større end det tidligere Munch-museum, og du vil kunne se mere Munch end nogensinde før,” siger Maren Lindeberg.

I tillæg til udstillingerne er museet også skueplads for en række begivenheder inden for performance, litteratur, musik, film og dans.

MUNCH er et levende museum med kulturelle begivenheder for mennesker i alle aldre og med forskellige baggrunde. Museet har derudover også en af Oslos bedste udsigter over Oslofjorden. Besøg caféen på første etage eller nyd en drink i baren på 13. etage,” foreslår Lindeberg.

MUNCH sigter efter at gøre Oslo mere attraktiv, både for byens indbyggere og dens mange besøgende.

”MUNCH er en fin, ny mødeplads i Oslo. Arkitekturen, beliggenheden og det omfattende kulturprogram vil virkeligt sætte kunsten i højsædet og give museet en hovedrolle i byens udvikling. Bydelen Bjørvika giver en ny dimension til Oslo, der i endnu højere grad bliver en international metropol med mange muligheder og aktivitetstilbud. Oslo bliver en helt ny by,” siger Lindeberg begejstret.

Det har ikke været nemt at flytte de store, skrøbelige malerier.

De største malerier, op til 50 kvadratmeter, måtte transporteres til søs til det nye museum. De blev løftet 21 meter op i luften og ført gennem en stor åbning i bygningens sjette etage.

Derefter blev den syv meter høje åbning lukket og forseglet - for altid.

De to enorme malerier, der blev hejst ind på denne måde, var Solen (på billedet) og Forskerne. Begge blev malet for at inspirere de studerende ved Universitetet i Oslo.

Malerierne kan ses i en stor sal, der strækker sig over to etager, som en del af udstillingen Edvard Munch Monumental.

Men Edvard Munch var ikke bare en maler. Han elskede at eksperimentere med fotografi og tøvede ikke med at stille sig selv foran linsen. Med andre ord…

Munch tog masser af selfies!

Hans fotografier kan ses i den digitale udstilling, Det Eksperimentelle Selvet.

Når hovedet er fyldt med oplevelser, men maven er tom, er det tid til at finde et af museets tre spisesteder. Du behøver ikke at have billet til museet for at spise her.

Bestil østers eller en Munch-burger i Tolvte Bistro på 12. etage, eller gå en etage længere op og nyd en drink og den fantastiske udsigt over Oslo fra baren på tagterrassen, Kranen.

Et oplagt sted til en romantisk date!

Køb en picnickurv nede på MUNCH Deli & Kafé og tag den med til den idylliske Operastranda lige udenfor museet og Operahuset. Svøm en tur (uanset årstid, naturligvis!) og få varmen i en af de mange saunaer i nærheden.

Når du er i området bør du ikke glemme at gå lidt rundt og kigge lidt nærmere på de andre seværdigheder, for eksempel Munch Brygge og Oslobukta.

Læs mere om det nye MUNCH i Oslo.

Se også hvordan den dygtige fotograf Morten Krogvold blev fascineret af det nye MUNCH museum. Se hans tips til tre kulturelle oplevelser i Oslo.

Flere kunstoplevelser i Oslo

Mere Munch

Mere spændende kunst

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejds partnere.

Senest besøgte sider