Skip to main content

Oslo Operahus: Taget må gerne betrædes

I Norge er det helt naturligt at vandre i fjeldene – så hvorfor ikke gøre det samme på bygningerne?

Gratis siddeplads

Den norske natur er gratis for alle at færdes i, og Oslo Operahus, der åbnede i 2008, blev bygget i forlængelse af det princip.

Som regel kan man risikere at blive arresteret, hvis man går oppe på hustagene. Denne nye bygning i hjertet af Oslo føles som det stik modsatte af de sædvanlige 'Må ikke berøres'-skilte, turister normalt mødes med rundt om i verden. De diskrete variationer på den marmorbelagte tagkonstruktion er signeret af de norske kunstnere Kristian Blystad, Kalle Grude og Jorunn Sannes, og udgør en smuk overflade, der hjertens gerne må betrædes.

Under dine fødder er der tre meget forskellige scener, en myriade af offentlige rum og sale at udforske – og en arbejdsplads for 600 mennesker i opera- og balletbranchen.

Selvom strukturen er lavet til at måtte betrædes, er der også plads til at sidde. Operahusets opfindsomme facon giver overraskende mange og forskellige vinkler ud over byen.

På din højre side: Fjorden og skærgården, med de mange øers små sommerhuse malet i klare og optimistiske farver. På din venstre side: Et hurtigt overblik over Oslos bykerne. Og længere væk: De mange eventyrformede bakker og fjelde der omgiver hovedstaden, den hastigst voksende af slagsen i Europa.

Hele året rundt er Oslo Operahus værter for en række udendørs forestillinger, koncerter og andre begivenheder. Som en bonus har bygningens natur givet havnefronten tilbage til byens borgere og besøgende.

Kom med indenfor

Kom i god tid før forestillingen starter og gæsterne fylder de indendørs rum. Mærk spændingen før tæppet går. De for et operahus så usædvanlige træmaterialer vækker mindelser om den norske natur og historie.

Den intime og hesteskoformede hovedsal minder om de mere klassiske teatre. Salens hovedtæppe er designet af kunstneren Pae White.

Oplev fuldmånen

Den vigtigste lysekrone er skabt af håndlavede glasdele, belyst bagfra af LED-lys. Både når den er tændt og slukket ligner den en måne.

Kom tæt på stjernerne

Den ofte massive medieopmærksomhed omkring operahuset har tiltrukket internationalt anerkendte operasangere og balletdansere til Oslo. Det evigt skiftende ensemble er altid udgjort af en fin kombination af velsete nationale og internationale udøvere.

Teatersalenes intime layout gør det let for dig som gæst at komme helt tæt på de optrædende stjerner.

Brug fantasien

Et klassisk opera- eller balletstykke bør i fortolkningerne forblive tro mod originalerne, ifølge nogle. Andre vil hellere se helt nye versioner af de kendte stykker. I dette hus kan du se begge dele, og siden 2008 har den nationale Norske Opera & Ballet da også været kendt for sin alsidighed.

Lad det ske

Bliv væk

Operahuset har et enormt indre rum fyldt med spektakulær design, åben for offentligheden. For at skabe de usædvanlige overflader har arkitektfirmaet Snøhetta arbejdet sammen med andre kunstnere. Den perforerede beklædningskappe, kreeret at Olafur Elisasson, er blot én af mange forbløffende designdetaljer.

Spil med

Besøg Oslos nye vartegn, der ikke er inspireret af de øvre bygninger i byen, men derimod af den norske natur.

Folk fra hele verden har gået på taget og set en forestilling – nu er det din tur.

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Opdag mere

Senest besøgte sider