Skip to main content
Det ser aldrig ud på samme måde. Lyset skifter, havet skifter…

Selvom hun har rejst verden rundt og arbejdet med musikere i Los Angeles og New York er Ida Tolou stadig af den opfattelse, at Tromsø har masser at byde på.

Der sker faktisk meget i denne forholdsvis lille by. Der er mange begivenheder, og folk er virkeligt engagerede. Det føles, som om byen er større end den er.

Ida Tolou

Musiker

Se Ida Tolou’s kulturtrekant i Tromsø

Få det bedste af begge verdener - spektakulær natur og et levende kulturliv. Tag med Ida Tolou, en ung og talentfuld sanger og sangskriver, på en tur rundt i Tromsø!

Den barske ødemark og det flotte nordlys er nogle af Nord-Norges største trækplastre. Og med direkte flyforbindelse til mange store byer i Europa har det aldrig været lettere at besøge regionens største by, Tromsø. Ida fortæller os begejstret om dengang, hun mødte den verdensberømte musiker og producer Wyclef Jean lige her, i den arktiske by langt mod nord.

”Han kom her fordi det er en arktisk, eksotisk og speciel by,” siger Ida.

Uanset om du planlægger et længere ophold eller en kort weekendtur giver Ida dig sine tips til de ting, du ikke bør gå glip af.

Ida Tolou's kulturtrekant

Når man står på havnen, kan man se en trekantet facade, der skiller sig ud fra de omgivende bygninger og fjeldene i baggrunden. Ishavskatedralen er Tromsøs mest kendte vartegn og det første stop på Idas liste over kulturhøjdepunkter.

”Efter min mening bør dette være det første stop på din tur rundt i Tromsø. Det er en enestående kirke med en meget speciel arkitektur.”

Katedralen afspejler den arktiske natur. Facaden ændrer sig i takt med at forskellige farver lys oplyser den, og ikke mindst når det arktiske lys og midnatssolen skinner på den.

Ida voksede op i Tromsdalen, ikke langt fra katedralen.

”Dengang var her ikke så mange bygninger, og folk kunne løbe på ski ned ad bakken. Katedralen blev først bygget uden farvet glas. Problemet var bare, at folk ikke kunne se præsten om sommeren, når der er dagslys hele døgnet, på grund af det skarpe lys gennem vinduerne. Alle begyndte at have solbriller på inde i kirken. Det kunne præsten ikke lide, for han troede, at menigheden sov. Så de blev nødt til at skifte det oprindelige glas ud med farvet glas.

Udover at være en stor turistattraktion har katedralens akustik også gjort den til et populært sted at afholde koncerter. Også Ida har sunget derinde.

”Jeg begyndte at gå til kirkekor da jeg var 10 år. Jeg har også været kordirigent for børnekoret, og jeg var afløser for kirkesangeren da jeg var yngre,” forklarer Ida.

Mange ting her har været med til at udvikle mig som sangerinde og kunstner.
Jeg bliver jo nødt til at have en nøgle når jeg ’arbejder’ i kirken, ikke?

Hvert år afholdes her mere end 500 koncerter. Du kan du høre koncert under midnatssolen om sommeren eller under nordlyset om vinteren.

OBS! På grund af coronavirus-pandemien har der ikke været nogle nordlyskoncerter og kun et minimum af midnatssolkoncerter de sidste to år. Forhåbentligt kan der atter afholdes normale koncerter snart. 

Da jeg arbejdede her og kirken var tom, plejede jeg at stå lige her og synge lidt for mig selv.

Hør Idas smukke sangstemme lidt længere nede på siden!

Vi krydser nu broen, der forbinder de to bydele, og fortsætter til Idas andet højdepunkt.

Scandic Ishavshotel har en flot beliggenhed på havnen i centrum. Herfra kan du se Ishavskatedralen fra en anden vinkel.

Der er samtidig gode chancer for at se nordlys!

Jeg synes det er fedt, at hotellet ligner et skib.

Vi tager med Ida i elevatoren op til den suite, hvor hendes første musikvideo blev optaget.

Selvom stort set alle hotelværelserne har udsigt til det arktiske landskab, er den alligevel lidt bedre i hotellets bedste suite.

Her har du den perfekte udsigt over fjeldene. Man får næsten følelsen af at være mutters alene, som om man stod oppe på fjeldet.

Glem ikke at sætte vækkeuret til! Morgenmaden på Scandic Ishavshotel er nemlig blevet kåret som den bedste i Norge hele syv år i træk.

Scandic Ishavshotel er en af de mange gode overnatningsmuligheder i Tromsø. Du kan også bo på et andet komfortabelt hotel i centrum, med caféer, butikker og kulturattraktioner lige uden for døren. Eller du kan sove midt i naturen, i en hyggelig hytte lidt uden for byen.

Se og hør Ida synge ’Nordnorsk julesalme’ af Trygve Hoff i Ishavskatedralen. Det er en af de mest kendte norske julesange.

Nordens Paris

Vi forlader hotellet og bevæger os op gennem byens hovedgade, Storgata. Det er nu blevet den tid på dagen, hvor alting bades i et blåligt lys.

”Folk bruger virkelig byen. Der er masser af værtshuse og caféer, nærmest på alle gadehjørner,” siger Ida og peger på et skilt, hvor der står Kaffebønna.

Kaffebønna er Tromsøs svar på Starbucks, kan man vel sige. Det er her, folk mødes.”

Tromsø har mange forskellige specialforretninger og butikker, med alt fra lokalt håndværk og souvenirs til den nyeste mode.

Postludium er en cool genbrugsbutik, hvor du kan finde mange fede vintage-ting. Det er godt for miljøet, og overskuddet går til Kirkens Bymisjon,” forklarer Ida.

Tromsø har også en række forskellige shopping-centre med alt hvad du brug for. Ida anbefaler Nerstranda Kjøpesenter og Jekta Storsenter, de største i Nord-Norge.

Gå også en tur ind omkring Vervet, den nye bydel lige ved siden af broen. Og husk at købe lidt sødt fra Vervet Bakeri!

Tromsø kaldes ofte ”Nordens Paris” og ”Porten til det arktiske”, ikke mindst på grund af byens historie som handelsby.

Fiskerne plejede at sejle til Tromsø i deres både, og med sig havde de tøj til deres koner og dyrt stof fra udlandet.

Det arktiske køkken

I Tromsø kan du finde stort set alle typer restauranter. Mange steder serveres der traditionelle, nord-norske retter med fisk og andet arktisk fra havet. Med Ishavskatedralen og Scandic Ishavshotel stadig i syne fortsætter vi vores tur til Idas tredje og sidste kulturhøjdepunkt. Restauranten Skirri i Kystens Mathus ligger og lokker nede på havnen. Bestil dagens fangst, og sæt forventningerne op.

”Det fantastiske er, at kokkene kan gå ud i køledisken og selv vælge den friske fisk. Dagens fangst varierer jo. Det gør det meget uforudsigeligt,” siger Ida.

Hos Skirri mødes vi med et smil.

Ida er allerede på vej hen til et af de bedste borde, henne ved vinduet.

Det her er faktisk en af mine yndlingsretter, som min bedstemor plejede at tilberede.

Ida har fået dampet helleflynder på tallerkenen, ledsaget af smørsovs og knasende bacon, ørredrogn, glaserede grøntsager og grillet fennikel.

De putter hjerte og sjæl i deres mad, og laver den med stor omtanke.

Efter et godt og gedigent nord-norsk måltid siger vi farvel til Ida - men derfor behøver din rejse jo ikke at slutte!

Scroll ned for at se flere af Idas forslag til hvad du kan se og gøre og hvor du kan spise og sove i Tromsø.

Kultur på kortet

Se musikerens anbefalede attraktioner, spisesteder og overnatningssteder.

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Senest besøgte sider