Skip to main content

Insidertips til en lang weekend i Oslo

Norges hovedstad vokser støt, og det samme gælder byens dynamiske kulturmiljø. På en byferie i Oslo kan du opleve alt fra spændende mad og hippe gallerier til levende musik og urban natur. Og det bedste af det hele er, at de fleste ting er i gåafstand.

Se her, hvordan du kan tilbringe en weekend i ægte Oslo-stil: fredag i kulturens tegn, lørdag i selskab med de lokale og på søndagstur til fods i by og fjeld.

Fredag i kulturens tegn

“I Oslo er der ganske kort mellem en række attraktioner i verdensklasse for dem, der er interesseret i kultur,” siger Karin Hindsbo.

Den danske kunsthistoriker er tidligere direktør for Nasjonalmuseet i Oslo. Hun er i dag bosat i Bærum lige uden for hovedstaden, men har tidligere boet i europæiske storbyer som København, Berlin og Paris.

Karin Hindsbo

Karin Hindsbos tips til kulturoplevelser i Oslo

Kultur ved Oslofjorden: Mange af Oslos mest spændende kulturattraktioner finder man langs havnepromenaden på den fem kilometer lange strækning fra Filipstad til Sørenga. Et par af de højdepunkter, der kan udforskes undervejs, er MUNCH, det moderne kunstmuseum Astrup Fearnley, Oslo Rådhus, Operaen og byens hovedbibliotek, Deichman Bjørvika. Og glem ikke Nasjonalmuseet, som åbnede i 2022!

Madstop: Du kan få noget godt at spise til en rimelig pris i madhallen på Vippa, lige ud til fjorden.

Friluftsbad og skulpturer: Hvis du får det for varmt, kan du hoppe en tur i vandet ved Sørenga. Der er også mere kunst lidt højere oppe, nemlig skulpturparken i Ekebergparken. Det er et dejligt rekreativt område med en god blanding af natur- og kulturoplevelser.

MUNCH: Det nye MUNCH museum er et af de største enmandsmuseer i verden. Her kan du se udstillinger af Munchs malerier, tegninger, træsnit og fotografier. Her er 42.000 museumsgenstande og 11 udstillingssale samt restaurant, café, bar, butik, spillested og biograf.

Nasjonalmuseet: I juni 2022 åbnede et helt nytænkt Nasjonalmuseum sine døre og inviterede indenfor til udstillinger, som fylder et samlet areal på 10.000 kvadratmeter i 90 forskellige rum. Dyk ned i kunst, design og arkitektoniske perler fra oldtiden og frem til i dag. Sørg for at se Lyshallen, et helt nyt udstillingsrum med hele syv meter til taget. Museet har også en tagterrasse, hvor besøgende kan få en forfriskning, mens de nyder den storslåede udsigt over Oslo Rådhus, Akerhus Slot og fjorden.

Musik: Giv dig selv fornøjelsen af en forestilling i Den norske opera og ballet i Bjørvika. Og glem ikke, at Oslo har et meget anerkendt symfoniorkester. Deres storslåede koncerter er internationalt kendte og absolut værd at lægge øre til.

En god bid mad: Katla i Universitetsgata serverer kvalitetsretter med en blanding af nordiske, asiatiske og latinamerikanske elementer. Du kan prøve et par tapas i baren eller få hele herligheden med deres faste otterettersmenu.

Galleritorsdag: Start din weekendtur en dag før, så du kan lægge ud med en aften på galleri. Mange gallerier, museer og andre udstillingssteder i byen åbner nye udstillinger om torsdagen.

Når du nu er her: Hvis du har lyst til gastronomiske eventyr, har Oslo flere Michelin-restauranter at vælge imellem. Få mere inspiration her til andre spændende aktiviteter i Oslo.

Lørdag i selskab med de lokale

“Hver bydel i Oslo har sin egen charme. Der er det mangfoldige Grønland. Hipsterkvarteret Grünerløkka. Trendy Tøyen. Og så selvfølgelig det fashionable Frogner med den pulserende bydel Majorstuen, hvor du hver lørdag kan gøre et retrofund på loppemarkedet Vestkanttorget,” siger Helle Øder Valebrokk.

Ud over at være en af Norges mest kendte mad- og rejseskribenter er Helle Øder Valebrokk også kogebogsforfatter, og hun driver bloggen helleskitchen.org.

Ud over at være en af Norges mest kendte mad- og rejseskribenter er Helle Øder Valebrokk også kogebogsforfatter, og hun driver bloggen helleskitchen.org.

Helle Øder Valebrokk

Helle Øder Valebrokks tips til en lørdag i selskab med de lokale i Oslo

Fashionable Frogner: Tag en spadseretur blandt skulpturerne i Vigeland (Frognerparken), og rund den af med et besøg på den dejlige café Anne på landet. Her kan du få god kaffe, varm kakao med rom eller en rabarberslush – med eller uden alkohol. De har også lækre boller og kager. Du må endelig ikke gå glip af Dècouvreur, en butik med kunst, interiørartikler, mode, hjemmelavet chokolade og andre delikatesser i skøn forening. Der findes ikke magen til i hele Oslo! Et par andre gode tips er kaffe på Eckers eller en affogato på Gioia. Og Enoteca er en meget populær restaurant på Bygdøy Allé. Her kan du sagtens komme til at sidde side om side med nogle af de rigeste personer i Norge – og bliv ikke overrasket, hvis du støder på et medlem af kongefamilien. Maden er italiensk, men stemningen er 100 procent Frogner.

Madmarked: Bondens marked med lokalt producerede madvarer afholdes næsten hver lørdag, enten på Vinkelplassen i Majorstuen eller i Birkelunden, som er en park i Grünerløkka.

Frisk fisk i fjordbyen: Sejl med træbåden til restaurant Lille Herbern, eller tag færgen til Nesoddtangen og sæt dig til bords på Signalen. En eksotisk oplevelse for såvel lokale som turister er at spise friske rejer på en bænk i havnen. Du kan købe en pose rejer direkte fra fiskerbåden på Rådhuskaia. Mere godt fra havet fås hos Vulkanfisk, der både er butik og spisested med rejer, krabber, fiskesuppe og blåmuslinger på menuen. Den ligger i Mathallen, hvor du også finder flere andre gode spisesteder.

Kage med udsigt: Tag metroen til Frognerseteren, hvor du kan spise den lækreste æblekage, mens du ser ud over Oslo.

Rigtig gode spisesteder og vandhuller: Hyg dig med østers og økologisk vin på Eff i Fredensborg. Bagefter kan du gå en tur langs træhusene på Telthusbakken og så få et glas vin mere og måske lidt at spise hos Nektar. Crow Bar i Torggata har et stort udvalg af fadøl og en fantastisk shawarma af svinekød stegt på rotisserie. Byens allerbedste service og mest energiske personale finder du i Grünerløkka, nærmere betegnet på Skaal Matbar, som også er kendt for sine legendariske småretter.

Snup en cocktail: Tre steder med gode cocktailoplevelser er The Swan, Andre til høyre og Himkok. Sørg endelig for at smage cocktails med Norges nationalspiritus: akvavit. Hos Himkok er der også ciderbar og udendørs køkken i baggården.

Den bedste kaffe i byen: Tim Wendelboe er en verdenskendt kaffelegende. En tur på hans café i Grünerløkka er et must for enhver, der vil stifte bekendtskab med nordisk kaffestil.

Osteri i storbyen: Winther på Aker Brygge er både et osteri, en madbutik og en restaurant med skønne italienske retter og surdejspizza på menuen.

Typisk norsk: Vaaghals i Bjørvika har den fineste mad med norsk fokus. Bibliotekbaren på Hotel Bristol serverer godt smørrebrød og afternoon tea. Måske er du parat til at spendere lidt ekstra, og i så fald er Rest et spændende sted at spise. De beskriver deres koncept som "fine dining on food waste". For at undgå madspild skaber de gourmetretter af råvarer, der ellers ville blive kasseret. Hvis du vil opleve den mest norske af alle butikker i Oslo, skal du kigge forbi hos Fenaknoken. Her kan du både lære om norske madtraditioner og smage på lokale specialiteter.

Pølser og vafler: Syverkiosken er det rene hotdog-paradis med et imponerede udvalg af pølser og hjemmelavet tilbehør. Eller har du mere lyst til en vaffel? Hos Haralds Vaffel får du norske vafler med klassisk tilbehør som rømme (syrnet fløde) og syltetøj eller myseost. Begge steder kan du også prøve en sjælden specialitet fra Moss: pølse i vaffel.

Listige steder: Smalhans i St. Hanshaugen er kendt for sin enkle, men lækre mad. Lige rundt om hjørnet ligger Restaurant Schrøder – et obligatorisk stop for fans af den norske krimiforfatter Jo Nesbø og hans hovedperson Harry Hole. Det er en brun café, men med masser af charme, og et godt sted at slå sig ned med en kold fadøl.

Bistro(st) eller gakket grill: Ostebutikken i Grünerløkka er ostebutik om dagen og en hyggelig bistro om aftenen. En middag serveret med fynd og klem får man på Palace Grill ved Solli Plass. Her er en helt specielt stemning, der ofte nærmer sig rent anarki i aftenens løb. Hæng ud i baren og lyt til countrymusik, inden du tager plads i restauranten.

Når du nu er her: Der er så mange spændende spisesteder i Oslo, at dit største problem bliver at vælge, hvor du vil hen. Planlæg turen i god tid, og se nærmere på caféer, barer og restauranter!

Søndagsture

“Oslo er den eneste virkelige storby i Norge og et fantastisk sted at opleve til fods. Den er stor nok til, at man kan gå lange ture og stadig befinde sig i bymiljøet. Jeg elsker at slentre gennem de forskellige bydele og se, hvordan øst og vest adskiller sig fra hinanden,” siger Hanna Norberg.

Journalist Hanna Norberg er en ægte Oslopatriot og blev nomineret til titlen som Årets Osloborger i 2016. Hun er forfatter til to bøger om Oslo – den ene beskriver de bedste gåture i byen, og den anden handler om de bedste ting at foretage sig med børn. Hun har også drevet fotobloggen “Stakkars oss” (“Stakkels os”) gennem otte år.

Journalist Hanna Norberg er en ægte Oslopatriot og blev nomineret til titlen som Årets Osloborger i 2016. Hun er forfatter til to bøger om Oslo – den ene beskriver de bedste gåture i byen, og den anden handler om de bedste ting at foretage sig med børn. Hun har også drevet fotobloggen “Stakkars oss” (“Stakkels os”) gennem otte år.

Hanna Norberg

Hanna Norbergs tips til søndagsture

Bymiljø: Oslo har alt fra kaffebarer og skyskrabere til urskov og badestrande. Hvad kan man ønske sig mere? Selvom asfaltjunglen er helt fabelagtig, er det også fint at tage en pause i en af byens parker – og der er masser at vælge imellem. Desuden er verdens bedste kaffe altid inden for rækkevidde, når du går rundt i Oslos gader.

En byvandring uden sidestykke: Havnepromenaden blev indviet i 2015. Den otte kilometer lange gåtur langs Oslofjorden er af et format, du skal lede længe efter andre steder i verden. Ruten er fuld af overraskelser, og ligesom et Kinderæg får du tre gode ting på én gang: urbant miljø, natur og fjordoplevelser. Start i Frognerkilen, og gør Kongen Marina til dit første stop. Det er en totalt cool bar, restaurant og butik lige ved vandet, og her er både liggestole og sauna. Et godt sted at spise er den økologiske restaurant Mohn i Filipstad. Samtidig er det oplagt at tage et billede af “Tree of Ténéré” – et kunstigt træ, der lyser op med 125.000 LED-pærer – og dele det på Instagram. Snup en kaffe to-go på Aker Brygge, så du kan nyde den, mens du slentrer forbi Akershus fæstning. Og kan du modstå streetfood-fristelserne i madhallen Vippa eller de forskellige foodtrucks ved SALT? Turen ender i Bjørvika, som byder på et “Kinderæg” mere: hovedbiblioteket Deichman Bjørvika, Operahuset og friluftsbadet ved Sørenga.

Langs elven: Akerselva deler byen i to, og den er også selve hovedpulsåren i den norske hovedstad. Elven løber hele vejen fra Maridalsvannet, Oslos største sø, som forsyner byen med drikkevand, og ned til fjorden. På en tur langs med den kan du opleve alt lige fra fredelig natur til livlige caféer og industrihistorie. Det er nemmest at starte ved broen Ankerbrua i det nedre Grünerløkka, og derfra følger du bare elven opad. Hvis du vil have madpakke med, er Mathallen lige i nærheden med så meget at vælge imellem, at enhver kan få sin lyst styret. Men sørg for at have plads til desserten, når du kommer til Hønse-Lovisas hus – en café på den stejleste bakke lige oven for et vandfald. Her kan du sætte tænderne i en vaffel, et stykke blåbærtærte eller en kanelbolle. Og glem ikke deres lækre rabarberslush! Resten af turen langs Akerselva er der mere fladt, så du kan sætte tempoet ned og nyde roen, mens du kommer længere og længere væk fra den travle bymidte.

Padling på elven: Vil du ud at padle? Så tag med Mad Goats på en guidet tur langs elven, enten på SUP eller i kajak. Det er både vådt og råt!

Wauw-faktor: Hvor får man den bedste udsigt over Norges største by? Det er meget nemt: Du skal bare lidt væk fra centrum. Tag metroen eller sporvognen til Storo og bus nr. 56 til Akebakkeskogen. Derfra går du op ad en stejl, men kort skovvej til toppen af Grefsenkollen. Og når du kommer dertil, vil du med garanti sige “wauw!” Udsigten er simpelthen fænomenal. Det er stedets restaurant også – for der skal altså meget til at slå en gang pizza og øl på Oslos tag.

Gå i sauna: Efter en tur til toppen må det være tid til at benytte de flydende saunaer på fjorden. Og det gælder året rundt! Når du har fået nok af den hede damp, er det bare at hoppe i fjorden for at blive kølet af. Du finder næppe en oplevelse i Oslo lige nu, der er mere hot og cool på samme tid. Der er en række saunaer at vælge imellem: Kok Oslo, Oslo Badstuforening i Bjørvika lige ved Operahuset og Greenboats på Aker Brygge.

På ski: Tag metroen fra centrum til Frognerseteren. Herfra kan du løbe langrend med en fantastisk udsigt. Følg så løjpen ned ad bakkerne til skovcaféen Ullevålseter, som er et godt sted at hvile benene. Tilbage på Frognerseteren kan du med rette føle dig lidt mere norsk, især hvis du ligesom nordmændene bestiller rømmegrød med rød saft foran pejsen på Kafé Seterstua.

Uden ski: Er du ikke den store skiløber? Så prøv Korketrekkeren i stedet for – det er kælkebakken, der siger sparto til alle andre. Den går hele vejen fra Frognerseteren til Midtstuen, er to kilometer lang og har et fald på 255 meter! Og du kan tage metroen tilbage til toppen og suse ned igen.

Når du nu er her: Andre forslag til en aktiv søndag i Oslo og omegn er at udforske byen på cykel, gå tur i skoven eller tage i en klatrepark. Find flere udendørsaktiviteter i Oslo.

Planlæg din tur til Oslo! Få de bedste tilbud fra vores partnere Radisson Blu Hotels, Scandic Hotels, Strawberry og Thon Hotels.

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Senest besøgte sider