Skip to main content

”Det er ret vildt, at Oslo er ved at blive en internationalt anerkendt destination for shopping. Det er vitterligt aldrig sket før.”

Ida Elise Eide Einarsdóttir, moderedaktør for KK og kk.no

En guide til

SHOPPING I OSLO

med moderedaktør Ida Elise Eide Einarsdóttir

I det sidste årti har Oslo udviklet sig til at være et hotspot for shopping indenfor især mode, med søde secondhand-butikker, populære kæder og high-end luksusmærker. Ida Elise Eide Einarsdóttir, moderedaktør for magasinet KK, afslører her sine yndlingssteder at shoppe i den norske hovedstad.

”Der er noget særligt ved Oslo, som nu er ved at blive afsløret,” siger Ida og hentyder til de enorme forandringer, den norske hovedstad har været gennem med hensyn til mode og shopping det seneste årti.

Og Ida ved om nogen, hvad hun taler om.

Selvom hun kun er 36 år gammel, har hun allerede arbejdet et halvt liv indenfor modebranchen. Hun har rejst i hele verden og set det ene modeshow efter det andet, og deltaget i eksklusive fester med de største designer og de mest kendte brands. Nu kan hun med egne øjne se, at Norge er ved at træde ind i modens rampelys.

Ida voksede op 30 minutter uden for Oslo, men hun har været vidne til byens forvandling fra at være en lille fodnote på modens verdenskort og til at være et mere og mere vigtigt rejsemål for shopping.

Oslo tilbyder i dag alle former for shopping, fra vintage-butikker til den nyeste high-end fashion - ikke bare i centrum, men i hele byen.​

I løbet af det seneste årti har up-and-coming modedesignere etableret nye modemærker, der har fået succes internationalt. Mange butikker i byen kombinerer modetøj med café, kunstgalleri og blomsterudstilling.

”Der er noget særligt ved Oslo, som nu er ved at blive afsløret.”

De nye norske brands og designere stammer fra hele landet, og du kan ofte finde de bedste tilbud ved at købe direkte fra fabrikken eller et outlet. Tjek de bedste shoppingmuligheder i Norge!

Norsk og skandinavisk design

Sammenlignet med mange andre lande har Norge ikke en lang historie som modecentrum, hvilket kan gøre det svært at kategorisere norsk design og mode med bare ét ord.

”Det er svært at sige, hvad norsk mode er i dag, for mange af de moderne designere og mærker bliver mere og mere internationale, og de får inspiration fra hele verden. Men helt generelt udviser mange norske brands samme tendenser som det traditionelt minimalistiske skandinaviske design,” forklarer Ida.

I 1950’erne etablerede designere i Norge, Sverige og Danmark konceptet om ’skandinavisk design’ - modernistisk enkelthed og rene linjer udført i holdbare og naturlige materialer.

Norge har også tøjtraditioner, der går langt tilbage i tiden, for eksempel de traditionelle folkekostumer (kaldet bunad) og de karakteristiske striktrøjer. I dag benytter moderne designere gerne elementer fra disse traditioner i deres kollektioner.

”Det er svært at sige, hvad norsk mode er i dag, for mange af de
moderne designere og mærker bliver mere og mere internationale,
og de får inspiration fra hele verden. Men helt generelt udviser
mange norske brands samme tendenser som det traditionelt
minimalistiske skandinaviske design,” forklarer Ida.

I 1950’erne etablerede designere i Norge, Sverige og Danmark
konceptet om ’skandinavisk design’ - modernistisk enkelthed
og rene linjer
udført i holdbare og naturlige materialer.

Norge har også tøjtraditioner, der går langt tilbage i tiden, for eksempel
de traditionelle folkekostumer (kaldet bunad) og de karakteristiske
striktrøjer. I dag benytter moderne designere gerne elementer fra disse
traditioner i deres kollektioner.

Forankret i naturen

Ifølge Ida har naturen spillet en stor rolle i udformningen af norsk mode.

”Vi lever i et land med store kontraster i løbet af de forskellige sæsoner, så det største fokus for den norske mode har været at lave praktisk tøj, der kan holde os varme. At være udendørs under åben himmel er en del af den norske identitetsfølelse, og før i tiden var tanken lidt, at praktisk vandretøj ikke også kan være smart, men den præmis har ændret sig nu.”

”Et andet meget vigtigt aspekt i dag er vores stærke fokus på natur og bæredygtighed. Jeg tror ikke, at et nyt brand kan blive succesfuldt i dag uden at være bæredygtigt,” siger hun.

Ida arbejder i Oslo og bor lige i nærheden, så hun kender byen og dens bedste shoppingsteder ganske godt.

Herunder giver hun sine bud på de tre bedste shoppingområder i Oslo. Først på listen er Oslobukta, en helt ny bydel nede ved havnen. Snup en coffee-to-go og kom med!

”Det er et helt nyt kvarter i Oslo, med alt hvad hjertet kan begære af shopping, kultur og spisesteder. Og noget af det bedste er, at det er let at finde norsk mode i dette område.”

Der er nye bygninger over alt, i de mest fancy former og materialer.

Oslobukta er et nyt og friskt pust med alt fra kontorer, lejligheder, små caféer, barer og Michelinrestauranter. For ikke at glemme det ikoniske Operahus og det spritnye MUNCH museum.

Og naturligvis…

…modebutikker, fyldt med norsk design!

Ida udpeger straks to favoritter i bydelen: Envelope 1976 og Holzweiler.

"En af de ting jeg elsker ved de mange nye norske brands, som Envelope1976, er fokusset på bæredygtighed. Både i selve tøjet men også møblerne og lokalerne, hvor tøjet vises."

Nogle butikker har det lille ekstra touch. Holzweiler Platz, designet af det kendte norske arkitekthus Snøhetta, kombinerer den traditionelle modebutik med en café og restaurant, hvilket giver kunderne en helt ny slags oplevelse.

”Jeg synes, at den kombination de har lavet her, er meget innovativ. Det er også noget, der får dem til at skille sig ud som brand - det er faktisk det første store, rigtigt norske modehus. Dette mærke bliver stort fremover!”

Shopping i Oslobukta

Oslobukta ligger som en forlængelse af Barcode-bygningerne i Bjørvika. Barcode stod færdig i 2016 og består af kontorer, lejligheder og restauranter.

I Oslobukta er der mange forskellige slags butikker, herunder møbler, parfume og blomster. Men alle har de én ting til fælles.

”De er alle meget moderne, og der er mange norske mærker blandt dem. Det er som en smeltedigel af forskellige typer mennesker, forretninger og spisesteder. Jeg vil bestemt anbefale alle at tjekke dette område ud,” siger Ida.

Oslobukta har også unikke caféer, barer, restauranter og kunstgallerier af enhver slags samt kontorer, hoteller og lejligheder. Området er kendt som Oslos Venedig, fordi der er små kanaler mellem bygningerne, der ligger helt ned til havnen.

Idas yndlingssteder at shoppe i området:

Envelope 1976:
Adresse: Operagata 75 C
”Envelope har arbejdet med bæredygtighed helt siden begyndelsen, og det kommer til udtryk i alt de gør. Selv møblerne i butikken er genbrug, de originale gulve ligger der stadig, stativerne er lavet af restmateriale og de store sten kommer fra et stenbrud i Larvik. Designet er tidløst og sæsonløst, udvalgt og arrangeret af Celine Aagaard, der er mærkets grundlægger og kreative direktør.”

Holzweiler
Adresse: Operagata 61 D
”Måske et af de vigtigste norske brands lige nu. De startede med tørklæder for mange år siden, og er i dag Norges første store modehus. De har også butikker i København og London, og er nu begyndt at fokusere på Kina. De havde et af de bedste shows ved Copenhagen Fashion Week i år, og er begyndt at få opmærksomhed internationalt - så jeg tror, at de vil blive ved med at vokse. Fremtiden tilhører Holzweiler.”

Norwegian Rain & T-Michael:
Adresse: Operagata 75 C
”Norwegian Rain stammer naturligvis fra Norges mest regnfulde by - Bergen! Her laver de prisvindende og high-end regntøj, der er meget populært især i Japan. Det er cool at de har taget noget så dagligdags som regnvejr og skabt sådan et fedt brand.”

Heaven Scent:
Adresse: Operagata 75 C
”Heaven Scent er et norsk konceptparfumeri med tre forretninger i Oslo samt online, men dette er den nyeste butik. De har et nøje håndplukket udvalg af både norsk og international kosmetik, hud- og hårplejeprodukter samt parfume i nichesegmentet, men de samarbejder også med keramikere og andre kunstnere fra tid til anden. Personalet er meget venligt og fagligt dygtige. Bare det at træde ind i butikken er en oplevelse i sig selv.”

Turen går nu videre til et meget anderledes, men stadig hipt shoppingområde i Oslo, nemlig Grünerløkka. Bare hop på en sporvogn eller en bycykel, eller tilbagelæg turen til fods (cirka en halv time).

Grünerløkka, eller bare ’Løkka’, er et meget ældre område end Oslobukta, med en spændende historie og masser af sjæl.

Gå en tur i de bilfri gader og sørg for at stikke hovedet indenfor i nogle af de mange hyggelige, små forretninger. Her er noget for enhver smag, uanset om du er på udkig efter de hippeste, nyeste brands

…eller overraskende genbrugsfund!  

Velouria Vintage, der er en af de ældste genbrugsbutikker i Oslo, er næsten en institution her i Grünerløkka. Her kan du virkelig gøre et godt fund, hvis du er heldig! Det hele styres stille og roligt af ejeren, Åsa."

Og så er Grünerløkka også det perfekte sted at spise frokost!

Med fulde maver og ny energi går turen videre til dagens næste shoppingområde. Men først skal vi lige et lille smut ind i denne tropiske oase ved navn Luck, midt i Løkka.

”Luck er en lille perle, og for mig selve indbegrebet af Grünerløkka. Her er en god blanding af nye, unikke tøjmærker og ting, der sammen med disse enorme stueplanter - der i øvrigt også er til salg - gør et besøg til en oplevelse i sig selv!"

”Det er en unik farvelade af butikker med genbrug, vintage og små specialforretninger, du ikke kan finde nogen andre steder.”

Shopping i Grünerløkka

Grünerløkka var engang et industriområde med store fabrikker langs Akerselva. Beboerne var for det meste arbejdere og deres familier. Området var i mange år i forfald, men på grund af endeløse diskussioner blev der ikke gjort noget ved området før i 1970’erne og 1980’erne. Herefter er det igen blevet mere og mere attraktivt at bo i denne bydel, og i dag er Grünerløkka et meget populært sted at besøge i Oslo.

”Det er en unik farvelade af butikker med genbrug, vintage og små specialforretninger, du ikke kan finde nogen andre steder,” siger Ida.

”Det har været et trendy område i lang tid, og har nok fået lidt sund konkurrence fra andre områder på det seneste. Men Grünerløkka har formået at bevare sin helt egen unikhed.”

Idas yndlingssteder at shoppe i Grünerløkka:

F5:
Adresse: Rathkes gate 9
”F5 ligger godt gemt, men den er værd at lede efter. Forretningen blev startet af tre norske brødre som et udstillingsvindue for ny norsk mode, indretning og hudpleje. Ved siden af ligger caféen Kuro Oslo, som brødrene også står bag.”

Velouria Vintage:
Adresse: Thorvald Meyers gate 34
”Velouria er blevet et must-see i Oslo. Her er et enormt udbud af vintage. Ejerne rejser og køber ting i hele verden, så her er der mange specielle ting at få fingrene i, for eksempel vintage Chanel-tasker. Ikke alle vintagebutikker drives på denne måde, så det er en ekstra bonus.”

Luck:
Adresse: Grüners gate 9
Luck er en lille perle, og for mig selve indbegrebet af Grünerløkka. Her er en god blanding af både mode og indretning, fra high-end luksusmærker som Jacquemus og Dries Van Noten til norske byTiMo og Tom Wood. Butikkens store stueplanter er også til salg, hvilket gør et besøg til en oplevelse i sig selv.”

PAST:
Adresse: Markveien 54
”PAST er et datterselskab af Livid, som vi skal besøge inde i centrum - et genbrugskoncept, der kombinerer håndplukket vintage med holdbarhed og reparerede og genbrugte beklædningsgenstande. Det er en cool idé og handler meget om bæredygtighed i modebranchen.”

Dapper:
Adresse: Nordre gate 20
”Denne uafhængige multibrand-butik har et stort udvalg af herretøj, sneakers, accessories og faktisk også apotekervarer. Dapper drives stadig af butikkens grundlægger, og det gør udvalget af produkter lidt skarpere. Her i Grünerløkka-butikken er der også en bar, mens der i Oslobukta er egen bistro.”

Kollekted By:
Adresse: Schous Plass 7 A
”Denne lille indretningsbutik syd for Grünerløkka i nærheden af Deichmanske Bibliotek styres stilfuldt af duoen Kråkvik & D’Orazio. Her er både interiør, møbler, belysning og små nipsting som for eksempel håndlavet keramik.”

Ensemble:
Adresse: Nordre gate 13
”Bare et par skridt fra Markveien kan du finde håndplukkede beklædningsgenstande, sko og tilbehør, udvalgt af ejeren Marte Økelsrud. Det er en multibrandstore med mærker som A.P.C, FWSS, Skall Studio og ATP Atelier.”

Hasla:
Adresse: Markveien 54
”Søstrene har opkaldt dette mærke efter deres eget efternavn. Det blev etableret af forældrene Grete Fossen og Ørnulf Hasla tilbage i 1984, og der laves stadig smykker i egen produktion i Valle i Setesdal, hvor familien har levet og arbejdet som smykkemagere i generationer. Anne og Gunnhild Hasla skaber tidløse smykker, inspireret af alt fra fjeldene i deres hjemby til Pablo Picassos kubisme.”

Med fyldte indkøbsposer går turen videre til Idas sidste tip til en lang dag med shopping - centrum og byens hovedstrøg, Karl Johan.

”Førhen var Karl Johan et sted man gerne ville undgå, fyldt med souvenirbutikker og store kæder. I dag er gaden endelig blevet en boulevard værdig."

De skandinaviske modebutikker ligger side om side på Karl Johan og i sidegaderne. En af disse er Livid.

”Livid er et up-and-coming brand, der både forhandler nyt tøj og vintage. Du kan få repareret dit gamle tøj i deres værksted i Grünerløkka.”

Men shopping er naturligvis andet og mere end bare tøj.

Det sidste sted på Idas liste er smykkeforretningen Tom Wood. Den ligger bare et par gader væk.

”Her er et kæmpestort marked for luksus og mode. Louis Vuitton har lige åbnet sin største flagskibsbutik i Norden her. Diors første butik i Skandinavien er i Oslo, og Chanel er lige omkring hjørnet.”

Shopping i Oslo centrum

Byens centrum har set meget forandring de seneste år. Hovedstrøget Karl Johan, der løber hele vejen fra hovedbanegården Oslo S og op til Kongeslottet, har været der næsten siden byen blev grundlagt. Igennem årene er bygningerne blevet renoveret og istandsat, og i dag har prominente forretninger, restauranter og hoteller til huse på gaden. Dertil også både norske og store udenlandske kædebutikker, der har haft råd til den eksklusive beliggenhed.

I de seneste årtier var gaden præget af souvenirbutikker og lavpriskæder, hvilket medførte, at mange af byens indbyggere valgte at lægge deres indkøb andre steder. For et par år siden ændrede det sig igen, da mange af bygningerne blev istandsat, flere og flere norske designere fik succes uden for landets grænser, og der kom flere købedygtige kunder til luksusvarer.

Dette har tiltrukket flere internationale modemærker til hovedstaden og langsomt men sikkert forvandlet Oslo til den anerkendte shoppingdestination, byen er i dag.

”Internationale luksusmodehuse tilvælger Oslo. Det er ikke tilfældigt. Her er et kæmpestort marked for luksus og mode. Louis Vuitton har lige åbnet sin største flagskibsbutik i Norden her. Diors første butik i Skandinavien er i Oslo, og Chanel er lige omkring hjørnet,” siger Ida.

Du kan nu finde brands som Chanel, Dior, Louis Vuitton, Hermès, Burberry, Bottega Veneta, Jimmy Choo og Acne Studios på sidegaderne i nærheden af Karl Johan.

Idas yndlingssteder at shoppe i Oslo centrum

Livid:
Adresse: Prinsens gate 3 B
”Livid startede i Trondheim og nu har de også denne butik i hjertet af Oslo samt en workshop, PAST, i Grünerløkka. Du kan både købe genbrugstøj og helt nyt tøj af den bedste kvalitet fra deres egen kollektion, hvor japanske teknikker mødes med klassisk skandinavisk design. Det er et af de hotteste brands i Norge lige nu, med et stort internationalt potentiale.”

JF Curated:
Adresse: Prinsens gate 6
”Lige overfor Livid ligger JF Curated. Butikkens ejer, Marte, har som målsætning at stoppe masseproduktion af mode. Hun har et stort fokus på bæredygtighed og en gennemsigtig supply chain for de produkter, der sælges i butikken. Fokusset på grøn ansvarlighed skinner tydeligt igennem på varernes kvalitet, butikkens vision og muligheden for at være med til at præge og skabe sig eget slutprodukt.”

Tom Wood:
Adresse: Øvre Slottsgate 8
”Dette smykkemærke blev startet af det norske par Mona og Morten. Tom Wood har allerede haft succes udenfor Norges grænser, og de er store i Japan. Efter en smuttur ind i tøjets verden er der nu igen udelukkende fokus på smykker. Konceptet er tidløst og enkelt, håndlavet, skandinavisk funktionalisme.”

Idas tips til andre områder at shoppe i Oslo:

I tillæg til de tre absolutte yndlingsområder at shoppe i byen vil Ida også gerne give lidt opmærksomhed til andre områder og butikker i den norske hovedstad.

Frogner:

Dette er først og fremmest et overklassekvarter, karakteriseret af fine lejemål fra slutningen af det 19. århundrede. Området byder på små caféer, restauranter og en række butikker.

Julie Josephine Essentials:
Adresse: Frognerveien 4
”Den norske designer Julie Blystad står bag tøjmærket Julie Josephine, og hendes butik på Frognervejen har også et studio og et showroom. Blystad har været dygtig til at perfektionere klassiske skjorter og t-shirts, men har også stort set alle andre typer beklædning på hylderne.”

Den Dama:
Adresse: Frognerveien 4
”Den Dama er en populær butik i Frogner. Den har været her siden 1994, med mærker som Saks Potts, Rotate og Envelope1976.”

Majorstuen:

Majorstuen ligger tæt på Frogner. Her er masser af lejligheder men også mange flere butikker og kontorer end i Frogner, særligt omkring Bogstadveien.

Moniker Oslo, i Valkyrien shoppingcenter:
Adresse: Valkyriegata 3
”En af Oslos mest cool konceptbutikker. Det er et sandt modeunivers med Norges måske bedste udvalg af tøj, sko og tilbehør fra både norske, skandinaviske og internationale brands. Modeparret bag butikken, Anette Ringstad Jalland og Jørgen Jalland, står også bag Moniker Sport i Skøyen i Oslo samt Moniker Man, der også ligger her i Valkyrien shoppingcenteret. Moniker er inddelt i fem forskellige ’zoner’, der alle er inspireret af fem stærke kvinder med hver sin stil og personlighed, for eksempel Grace Jones og Jane Birkin.”

Sorgenfri: 
Adresse: Sorgenfrigata 16
”På den anden side af gaden ligger Sorgenfri. Dette Oslokoncept blev skabt af den norske designer Ingrid Bredholt og landskabsarkitekten Vaar Bothner tilbage i 2019, som en ’mod(e)reaktion på hurtig mode og retail looks’. Ud over butik og galleri er her også en lille café. Her er produkter og genstande af kunstnere og designere, der arbejder i Norge, samt et nøje kurateret udvalg af vintage.”

Kunne du tænke dig at finde nogle ekstragode tilbud? Så tag turen ud til Oslo Fashion Outlet i Vestby, cirka 40 minutters kørsel syd for Oslo.

Der er også masser af god shopping andre steder i Norge. Gå ikke glip af det!

Er det tid til at lade dit shopping-gen komme til orde?

Planlæg turen til Norge!

Den bedste shopping

Fyld indkøbsposerne i Oslo!

Opdag mere

Oplev Oslo

Se andre ting du kan foretage dig i Oslo.

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Senest besøgte sider