Skip to main content

Hvis du er i Norge under priden, må du ikke snyde dig selv for at opleve festen, som fejrer diversitet og kærlighedens uendelige skønhed! Læs om Kadir, Anna og Kláras oplevelser i den norske hovedstad og til Oslo Pride – Norges største fest for kærlighed, frihed og mangfoldighed.

”Hvis vi skulle beskrive Oslo Pride med et enkelt ord, så er det ’bevægelse’,” siger Anna Grúňová med et smil.

Sammen med sin partner Klára Slivoňová og vennen Kadir Telli blev hun inviteret af VisitOslo og Visit Norway til at tage del i Oslo Pride, som er den største LGBTIQ+- begivenhed i Norge.

”Alle, vi har mødt, har været så venlige og støttende. Mængden af mennesker, som deltager i festlighederne inklusive tusindvis af mennesker, som ikke er homoseksuelle, var simpelthen overvældende. Selv brandfolk, politiet og hæren var med i paraden! Det gjorde stort indtryk på os. Musikken var perfekt, og det var viben, atmosfæren, også. Alle gaderne var udsmykket med regnbueflag. Det virkede som om, hele byen havde forberedt sig til paraden,” tilføjer hun.

Kærlighed ved første blik

Festivalen finder sted hvert år i juni eller juli og sigter efter at bidrage til at alle mennesker bliver accepterede. I over en uge er menneskerettigheder og emner, der vedrører LGBTQI+, på programmet, både i form af kunst, kultur og debatter – og fester.

Over 40.000 mennesker kommer fra nær og fjern for at fejre mangfoldighed, inklusion og for at hjælpe i kampen mod diskrimination.

Oslo er et sted, hvor folk accepterer dig for den, du er.

Klára Slivoňová​

Besøgende

De fleste nordmænd har ligesom andre skandinaver en meget positiv og åben indstilling, når det kommer til mennesker, som er LGBTIQ+. Norge var et af de første lande, som vedtog love, der beskytter homoseksuelle mod diskrimination. Faktisk er Norge en af de ti højest placerede lande på ILGA-Europes 2024-rangering af 49 europæiske lande.

Hvad brugte I jeres tid i Oslo på ud over Oslo Pride?
”Vi udforskede byen til fods, på cykel og i båd. Vi besøgte Operahuset, som er et imponerende stykke arkitektur. Vi gik i dybden med vikingernes historie på Vikingskipshuset på Bygdøy, og vi studerende de fascinerende skulpturer i Vigelandsparken i Frogner. Et andet højdepunkt var gåturen gennem Damstredet, som er en meget smuk brostensbelagt gade i midten af Oslo, med charmerende træhuse langs gaden,” siger Anna.

Hvordan adskiller Oslo sig fra andre hovedstæder, I har besøgt?
”Selvom Oslo ikke ser stor ud, hvis man kigger på et kort, så føles byen stor. Vi indså hurtigt, at byen er fyldt med ting at se og gøre. Vi forelskede os i kombinationen af byliv og natur, som man virkelig får øje på fra de forskellige udsigtspunkter. Nogle steder kunne vi se byen og fjorden den ene vej, mens der var tætte skove i den anden retning. Oslo er en meget grøn by i det hele taget med mange smukke parker, der lader til at blive passet godt af de lokale. Solen går næsten ikke ned om sommeren – kun i tre eller fire timer – og det giver dig masser af tid og energi til at udforske alt det, byen har at byde på!” siger Anna entusiastisk.

Hvad gør Oslo til et rejsemål, som er LGBTIQ+-venligt? 
”Vi følte, at Oslo er en meget imødekommende by, et sted hvor mennesker accepterer dig for den, du er. Der var for eksempel ingen, som kiggede på os, når vi holdt i hånd. I stedet kom folk hen til os og sagde: ’Det her er jeres fest, men vi vil også gerne tage del i den’,” forklarer Klára.

Hvilke smage fra Oslo vil I huske?
”Helt sikkert den brune ost (myseost). Det smager som karamel. Udover det har vi også haft en fantastisk madoplevelse på Lille Herbern, som er en restaurant, der ligger på den lille ø tæt på bymidten. Vi var med til at forberede maden, og det blev utroligt lækkert: Muslinger, skaldyr og andre former for lækkerier fra havet. Vi har også fået fantastisk kaffe i løbet af vores tur.”

Hvad tager I med hjem?
”Fem poser lakrids (jeg kan ikke få nok af det!), traditionelle uldsokker, en vinter-hoodie, en vikingehjelm, en pose kaffebønner og, selvfølgelig, myseost,” siger Anna med et grin.

Hvad gjorde størst indtryk i Oslo?
”Menneskerne, udsigterne og de mange grønne åndehuller. Vi kunne have brugt en hel dag i Vigelandsparken, hvis vi havde haft tiden til det. Den effektive offentlige transport gjorde det let at udforske byen, og Oslo Pass, som også gav gratis entre til en række attraktioner, var meget praktisk. Det var fedt, at vi endda kunne bruge det til at tage færgerne, som sejler fra bymidten og ud til de omkringliggende øer,” siger Klára.

Har I nogle råd at give andre, som kommer på besøg i Oslo?
”Vær ikke bange for at spørge de lokale. Folk i Oslo er meget venlige og har ofte rigtig gode tips og vejledning. Få fat i et kort, køb et Oslo Pass, og sørg for at spise frokost i en park mindst en gang i løbet af turen. Der er ikke lang afstand mellem tingene i byen, men der er masser af forskellige oplevelser, så det kan være en god ide at lægge en plan, allerede før man tager afsted og går i gang med at udforske,” siger Klára. 

Oslo Pride

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Senest besøgte sider