Skip to main content

Oslo Pride - en stolt folkefest

Tre unge europæere tog til Oslo for at deltage i Oslo Pride, Norges største fejring af kærlighed, frihed og forskellighed.

De fleste nordmænd har en ret afslappet holdning til LGBTIQ+-personer, og landet var da også et af de første til at indføre forbud mod diskrimination af bøsser og lesbiske. Faktisk ligger Norge nummer tre ud af 49 europæiske lande på ILGA-Europes 2018 rangering.

Oslo Pride er den største LGBTIQ+-begivenhed i Norge. Festivalen afholdes hvert år i juni/juli, og har som målsætning at fejre, at alle har lov til at være den de er, uanset hvem de elsker. I ti dage præges den norske hovedstad af LGBTIQ+-mærkesager og menneskerettigheder gennem kunst, kultur, politik – og fest.

Oslo Pride

Oslove ved første blik

Dette års festival var ingen undtagelse. Fra den 22. juni til den 1. juli samledes tusindvis af mennesker fra nær og fjern i Oslo for at fejre forskelligheden og for at bekæmpe diskriminering. Over 40.000 mennesker deltog i Pride-paraden den 1. juli. Blandt deltagerne var Anna Grúňová (31), Klára Slivoňová (32) og Kadir Telli (23), som var blevet inviteret med til festlighederne af VisitOslo og Visitnorway.

“”Vi følte, at Oslo er en by hvor folk accepterer dig som den, du er” – Klára Slivoňová

Klára, Kadir, and Anna exploring the Palace Park in Oslo

"Hvis vi skal beskrive vores ophold med bare ét ord, må det blive 'rørende'. Alle, vi mødte, var så venlige og støttende. Det var overvældende at se så mange mennesker deltage i fejringen, og ikke blot LGBTIQ+-personer. Selv brandmænd, politifolk og militæret deltog i paraden. Det gjorde et stort indtryk på os. Musikken og stemningen var helt i top. Alle gader var pyntet med regnbueflag. Det så ud, som om hele byen havde gjort sig klar til paraden," siger Anna med et stort smil.

Hvad lavede I ellers i Oslo, udover at deltage i paraden?
"Vi udforskede mange dele af byen til fods, på cykel og i båd. Vi besøgte operahuset, et imponerende bygningsværk. Vi dykkede ned i vikingehistorien i Vikingskipshuset på Bygdøy, og vi så de mange fascinerende skulpturer i Vigelandsparken. Et andet højdepunkt var Damstrædet, en brostensbelagt gade med charmerende træhuse midt i Oslo centrum," siger Anna.

Hvordan er Oslo anderledes fra andre hovedstæder I har besøgt?
"Selvom Oslo på kortet ser ud som en lille by, føles den stor. Vi kunne hurtigt se, at her er masser at give sig til. Vi forelskede os med det samme i kombinationen af det urbane byliv og naturen med alle udsigtspunkterne. Nogle steder kunne vi se byen og fjorden i den ene retning og tæt skov i den anden. Oslo er en meget grøn by, med mange dejlige parker, der også besøges flittigt af de lokale. De lange sommeraftener om sommeren giver masser af tid til at opleve mest muligt af byen," forklarer Anna.

Hvad gør Oslo til et LGBTIQ+-venligt rejsemål?
"Der blev taget godt imod os i Oslo, og vi følte, at det er en by hvor folk accepterer dig som den, du er. Der var ikke nogen, der kiggede underligt på os, når vi holdt i hånd. I stedet var der faktisk nogen, der kom hen til os og sagde 'det er jeres fejring, men vi vil være med'," forklarer Klára.

Anna and Klára at Oslo Pride

Hvilken smag fra Oslo vil I huske?
"Brunost, selvfølgelig. Den smager virkeligt som karamel. Vi havde også en stor madoplevelse på Lille Herbern, en restaurant på en lillebitte ø uden for centrum. Vi var med til at tilberede maden, og det blev rigtig godt – muslinger, skaldyr og andet godt fra havet. Vi drak også meget god kaffe i løbet af vores ophold."

Hvad tog I med hjem?
"Fem store pakker med lakrids (det kan jeg aldrig få nok af), traditionelle uldsokker, en vinterjakke, en vikingehjelm, en pose kaffe – og brunost, selvklart," griner Anna.

Hvad gjorde størst indtryk på jer i Oslo?
"Menneskerne, udsigten over byen, de mange grønne områder. Vi kunne have brugt hele dagen i Vigelandsparken, hvis vi havde haft mere tid. Den effektive offentlige transport gjorde det enkelt at komme rundt i byen, og det var meget praktisk at have et Oslo Pass, hvilket gav os gratis adgang nogle steder. Det var også fedt, at vi kunne bruge Oslo Passet på færgerne til de små øer," siger Klára.

Hvilket råd vil I give til førstegangsbesøgende i Oslo?
"Vær ikke bange for at spørge de lokale. Oslo-folk er venlige og har ofte gode råd og anbefalinger. Få fat i et kort, køb et Oslo Pass, og planlæg mindst én picnic i en park. Der er korte afstande, men meget at opleve, og det er en god idé at planlægge lidt på forhånd," anbefaler Klára.

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Senest besøgte sider