Skip to main content

Rejs med et åbent sind. Norge var et af de første lande til at ligestille alle uanset seksuel præference, og de fleste nordmænd er ret liberale når det kommer til bøsser og lesbiske. I 2024 bliver Oslo Pride fejret fra den 21. til den 29. juni og afsluttes med Pride Paraden, det store højdepunkt! I år er 50-års jubilæet for Oslo Pride i Norge.

Ligesom i nabolandene er langt de fleste nordmænd liberale i deres holdning om seksualitet og kønsidentitet, og Norge var da også et af de første lande til at vedtage en antidiskriminationslov mod homoseksuelle.

Faktisk er Norge et af de 10 bedst placerede lande på 2022-udgaven af ILGA-Europes årlige Rainbow Europe Map.

Homoseksuelle par har samme rettigheder som heteroseksuelle, herunder kirkebryllup, adoption og kunstig befrugtning. Landet er stolt af sine mange åbenlyst homoseksuelle politikere, sportsfolk og andre berømtheder.

Sådan har det ikke altid været. I 2022 fejredes 50-året for ophævelsen af forbuddet mod homoseksualitet i Norge.

”Som leder af FRI er det vigtigt at se tilbage med taknemmelighed på de mennesker, der kæmpede for bøsser og lesbiskes rettigheder dengang. Det var et hårdt stykke arbejde, og det er det stadig i dag. Vi fortsætter med at holde dampen oppe,” forklarer Inge Alexander Gjestvang.

En hel verden af regnbuefarvede steder og begivenheder

Som besøgende er det godt at vide, at Norge som land er meget imødekommende over for LGBTIQ+.

”Jeg synes, at Norge er god til at gøre det meste tilgængelig for alle. De fleste steder kan man roligt færdes uden at bekymre sig,” siger Majken Helén Evensen, Transformation Manager hos Strawberry og frivillig i Oslo Pride.

Hvis du er på jagt efter barer, klubber og kulturelle begivenheder særligt målrettet mod bøsser og lesbiske, finder du de fleste af slagsen i større byer som Oslo, Bergen og Trondheim. Oslo Pride er en årlig begivenhed, der tiltrækker tusindvis af mennesker for at fejre kærlighed og menneskerettigheder i almindelighed og LGBTIQ+ i særdeleshed.

”Jeg synes det er vigtigt, at der er steder hvor du som bøsse, lesbisk, biseksuel eller trans kan være dig selv. Alle gå-i-byen-steder har stort set samme inkluderende politik,” siger Gjestvang, leder af FRI (Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold).

Der er også LGBTIQ-venlige steder i andre byer, for eksempel Stavanger, Tromsø og Bodø. Tjek denne guide, hvor de lokale giver dig gode tips til rejsen i Norge:

Oslo Pride

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Opdag mere

Senest besøgte sider