Skip to main content

7 tips til at genoplive dit parforhold

Føles jeres parhold lidt som… dette?

Vågn op sammen et helt nyt sted…

…og se hinanden i et nyt lys…

…der kan give jeres parforhold ny energi!

”Livet består mest af hverdag og rutiner. Af og til bliver du nødt til at komme lidt væk fra det hele, for at kunne se mennesker og situationer med friske øjne, og for at genopdage hinanden.”

Frode Thuen, parforholdsekspert og psykolog

Efter mange måneder med hjemmearbejde, corona-restriktioner og begrænset socialt liv føler mange, at deres parforhold har brug for et spark bagi. Den norske psykolog og parforholdsekspert Frode Thuen står klar til at hjælpe med en række tips til, hvordan I kan få det meste ud af jeres ferie - og hinanden.

”Alle ved, at en ferietur skaber nye minder og giver mere tid til hinanden. Der er vel ikke noget bedre end at købe nogle billetter, pakke taskerne og bare komme lidt væk fra det hele, med hinanden,” siger Thuen.

”Når I er på ferie sammen, har I mulighed for at genfinde hinanden, for eksempel ved at lave noget I begge kan lide, eller ved at være så afslappede, at I kan vise hinanden øget omsorg og taknemmelighed,” fortæller psykologen og parforholdseksperten. Formålet er ikke bare at have en god ferie sammen, men også at genfinde gnisten i hverdagen.

Sam og Stephanie fra London er et af mange par, der oplever udfordringer i deres forhold. Derfor vil Frode Thuen hjælpe dem lidt på vej på en romantisk ferie i det sydlige Norge.

Se alle videoerne fra deres ferie og få tips fra eksperten til hvordan I selv kan booste jeres eget forhold.

1. Se hinanden i et nyt lys

Lyset fra køleskabet en tirsdag morgen er ikke helt det samme som solens stråler, der spejler sig i havets bølger, eller skinnet fra de levende lys på aftensbordet. Lidt variation i omgivelserne kan også få dig til at se på din partner på en ny måde.

”Lav noget sammen, som ingen af jer har prøvet før,” foreslår Thuen.

At dele nye oplevelser beriger parforholdet. Og vær ikke bange for at prøve noget grænseoverskridende. Forskning viser, at adrenalin er godt for kroppens lykkehormoner - samtidig med, at det skaber fornyet lykke mellem jer to! I kan heppe på hinanden undervejs og bagefter opleve følelsen af, at have flyttet grænser sammen. Selve aktiviteten er naturligvis spændende i sig selv, men det vigtigste er, at den bringer jer tættere på hinanden.

2. Genfind fællesskabet

Hvad kunne I lide at gøre sammen før i tiden? Se på kunst? Tage på restaurant? Vandre? Eller måske opdage nye steder af verden? At genfinde fælles interesser betyder også, at I genfinder lidt af jer selv.

”I hverdagen kan fokus hurtigt skifte til os selv og vores egne interesser. Men på en ferie er der tid til at være sammen hele tiden. Husk tilbage på de interesser og glæder I har haft sammen tidligere, og brug tid på at pleje disse interesser sammen på ferien,” siger Thuen. Det kan være med til at styrke jeres parforhold.

De, der ønsker at tage et ekstra skridt, kan også bruge ferien på at sætte sig ned - måske på en fjeldtop med udsigt over havet, eller på en strand et eller andet sted - og bare snakke med hinanden, foreslår Thuen.

”Zoom ud. Hvor er forholdet henne lige nu? Hvad vil du gerne have mere af fremover, når I er tilbage i hverdagen?”

3. Start dagen med venlighed

”Aftal med hinanden, at I begynder hver dag på ferien ved at være gode ved hinanden! Det kunne være at give et kompliment eller servere morgenmad på sengen,” foreslår Thuen.

I en travl hverdag kan de små gestusser hurtigt blive væk i arbejde, madlavning og vasketøj. Men på en ferie har I tid til at pleje parforholdet, især hvis I aftaler det før afrejse.

Sig til hinanden: Jeg vil være en god partner, der udviser betænksomhed og taknemmelighed. Start morgenen med at være ekstra kærlig - det kan hurtigt få resten af dagen til at blive bedre.

4. Lær at lytte

Dette råd er til de par, der virkeligt ønsker at tage parferien alvorligt, ifølge Thuen. Det er noget, der kan styrke parforholdet på lang sigt, også efter ferien er forbi. Der er forskellige måder, man kan håndtere sin partner i svære situationer: se ham eller hende i øjnene, gå væk, angribe.

”Spørg dig selv, hvordan du normalt reagerer på din partner, hvis han eller hun kritiserer dig eller lignende. Trækker du dig, skyder du skylden tilbage, eller er du åben og modtagelig?”, spørger Thuen.

Mange mennesker har for vane enten at blive passive for at undgå konfrontationen eller at reagere med vrede og skyde igen. Hvis der allerede er et mønster, kan det skabe problemer på den lange bane. Ikke overraskende er det de par, der møder hinanden på halvvejen, der er mest succesfulde, ifølge forskeren John Gottman.

Thuen mener, at en ferie sammen kan være en gylden mulighed for at undersøge jeres mønstre og at lære at lytte til hinanden. Måske er det netop over et dejligt måltid mad med udsigt over havet, at I er afslappede nok til at snakke om, hvordan I kan blive bedre sammen?

5. Start med dig selv

”I et parforhold spørger vi ofte ’hvad kan jeg få ud af det?’. Hvad med at vende det spørgsmål om,” siger Thuen. Hvorfor skal din partner være sammen med dig? Hvad har du at byde på?

Det er ofte mest naturligt at kigge på ens egne behov og ønsker, men Thuen påpeger, at man også bør kigge indad.

”Tal om, hvad I har brug for fra hinanden. Det er vigtigt at spørge hinanden, hvad der er bedst for lige netop jer to. Tænk på jeres parforhold som en tredje ’person’ med helt egne behov,” foreslår psykologen.

6. Læg telefonen væk

Vi er vist alle skyldige her, er vi ikke? At være i selskab med andre, men pludseligt finder man sig selv fiflende med mobiltelefonen.

Vores mobiler er nok dem, vi oftest er ’utro’ med. Selvom du bør fokusere på at være sammen med de mennesker, der er rundt om dig, er det let at begynde at kigge på telefonen. På en ferie kan dette putte en seriøs dæmper på øjeblikket - der jo skal deles med din partner, og ikke på de sociale medier!

”Prøv at befri dig selv for din telefon på ferien,” siger Thuen. I stedet for telefonen skal fokus være på din partner, de nye indtryk og jeres fælles oplevelser.

Han foreslår, at I bliver enige om mobilfri tidspunkter i løbet af dagen, så I kan koncentrere jer om at være til stede i øjeblikket, med 100 procent fokus på hinanden. Nyd udsigten, smag på maden, og lyt til hinanden uden at blive forstyrret af notifikationer i tide og utide. Instagram behøver ikke noget at spise.

Hvis du ønsker at tage billeder, hvad så med at medbringe et rigtigt, gammeldags kamera?

7. Når I er hjemme igen

En af de vigtigste ting ved en ferie er at komme hjem igen fyldt med oplevelser og ny energi.

I har oplevet nye ting sammen - måske har der været høj puls, og forhåbentligt har I haft mulighed for at skubbe hverdagen lidt til side. Og nu er I så kommet hjem igen. Trist? Måske lidt. Men tænk over, hvad I bringer med hjem fra ferien og til dagligdagen.

”Hoveddelen af livet består af arbejdsdage. På en ferie kan du se det hele lidt på afstand, og finde ting du sætter pris på derhjemme,” siger Thuen.

Han mener, at en af de bedste ting ved at være væk, er glæden ved at komme hjem igen. Ude godt, men hjemme bedst. Med nye minder i bagagen, som I kan kigge tilbage på og glædes over efterfølgende, varer ferien måske lidt længere end første dag tilbage.

”Og hvis I har haft god tid til at pleje hinanden og jeres parforhold undervejs, kan en ferietur virkelig skrue op for romantikken i forholdet.”

Skift udsigt, ikke partner

Sam og Stephanie bor i London. De fandt ud af, at de har nogle problemer i deres parforhold.

”Nogle gange er det som om, at man ikke bliver hørt, og at ens partner er ligeglad,” siger Sam.

”Og jeg har det på samme måde. Vi synes begge, at vi ikke er gode til at lytte til hinanden,” siger Stephanie.

Sam synes, at Stephanie bruger alt for meget tid i selskab med mobiltelefonen. ”Det kan godt være irriterende at befinde sig et af de smukkeste steder i verden, og hun er bare på mobilen,” fortsætter Sam. 

”Han vil have, at jeg skal være mere til stede og lytte mere. Jeg elsker ham, men han vil gerne have, at jeg viser det noget mere,” siger Stephanie.

Visit Norway inviterede Sam og Stephanie en tur til Sørlandet, overbeviste om, at parrets forhold kan blomstre op i de smukke omgivelser og med gode råd fra eksperten.

Sam og Stephanies kærlighedsrejse

Se de syv tips, Sam og Stephanie modtog for at styrke deres parforhold, i disse videoklip.

Romantisk inspiration

Find det perfekte sted at blive nyforelsket.

Find en kærlighedsrede

Aktiv ferie

Uden mad og drikke…

Afslapning for to

Naturoplevelser

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Senest besøgte sider