Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Vøringfossen i Eidfjord, Hordaland

Vandfald

Vandet bare fosser ned

At se enorme vandmængder skylle ud over fjeldsiden kan være mærkeligt fascinerende, og oplevelsen kan få dig til at føle dig meget lille. Nogle af verdens højeste vandfald finder du i Norge.

10 af verdens 30 højeste vandfald ligger ifølge World Waterfall Database i Norge. Mange falder direkte fra fjeldet og ned i fjorden, mens andre er dele af elvenes naturlige løb – men de er alle med til variere det norske landskab.

Mange af de flotteste vandfald finder du i den sydvestlige del af landet, og den bedste tid at opleve dem er i maj og juni, hvor isen og sneen i fjeldene smelter og fylder elvene til bristepunktet.

Vettisfossen er med sit frie fald på 275 meter Norges højeste uregulerede vandfald. I 2014 kårede Dagbladets læsere det også til Norges smukkeste vandfald.

Langfossen er et andet flot syn, med et 600 meter langt fald ned ad fjeldsiden til Åkrafjorden. De højeste vandfald i Norge falder dog hele 800 meter.

Andre seværdige vandfald er Vøringsfossen (Norges mest populære turistattraktion i 2006), og De Syv Søstre midt i Geirangerfjorden – navngivet sådan, fordi dets syv fald minder om håret på syv kvinder. Kjosfossen er et af højdepunkterne langs Flåmsbanen, og foran dette enorme vandfald danser og synger skuespillerinder udklædt som den mytologiske figur Huldra i højsæsonen om sommeren.

For nordmændene er vandfaldene dog mere end blot en fin fotomulighed. Størstedelen af landets vandfald udnyttes til at generere elektricitet, og giver naturlig energi til store dele af Norges lokale industrivirksomheder.

Steinsdalsfossen, Hardanger
Steinsdalsfossen, Hardanger
Roger Ellingsen / Statens vegvesen
Vøringsfossen, Hardangervidda
Vøringsfossen
Jørn Hagen / Statens vegvesen
Kjosfossen, Aurland
Kjosfossen
Morten Rakke
Brudesløret waterfall, Geirangerfjorden
Brudesløret, Geirangerfjorden
Øyvind Heen / Visitnorway.com
Ad

Vandfaldenes himmerige

Fjord Norge må være vandfaldenes himmerige, med utallige brusende vandpassager perfekte til rafting og kajak. Sogndalselva er en af denne regions mange udfordrende elve.

Spektakulære vandfald i Norge

Sikkerhed nær vandfaldene

  • Respektér altid vandfaldenes skjulte farer. Strømmen er stærk hvis du er falder i, og tit er også jorden tæt ved vandfaldet både glat og våd – for ikke at glemme de stejle og høje klipper.

  • Følg altid instruktionerne, og bliv på stien. Hvis der er specielle udsigtssteder, er der en god grund til at de er der – gå ikke forbi eventuelle afspærringer.

  • Vær særligt forsigtig om vinteren, når vandfaldenes dug fryser til is, og om foråret, når der er særligt stærk strøm.

Et frossent stykke adrenalin

At klatre på et frossent vandfald i Norge er en enestående og ekstrem oplevelse, men det handler mere om fin teknik end om rå styrke.

Opdag mere

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad