Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Folgefonna Folgefonna
Folgefonna.
Photo: Reisemål Hardanger Fjord / Désiré Weststrate
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Naturens egne superkræfter

Du kan klatre op på dem, eller beundre dem på sikker afstand – du kan endda stå på ski på dem midt om sommeren. Uanset hvilken måde du fortrækker at møde de mægtige gletsjere på, vil du blive henrykket over de enorme og utæmmelige skjulte kræfter de besidder.

Nogle gange er det godt at blive mindet om naturens enorme kræfter – at der er nogle ting, også i vores moderne samfund, der bare ikke kan tæmmes. Denne påmindelse vil du uden tvivl få, når du betræder en gletsjer.

På grund af de dybe gletsjersprækker, lavineskred og uforudsigelige bevægelser bør man aldrig begive sig ud på en gletsjer på egen hånd. Sammen med en professionel guide og det rigtige sikkerhedsudstyr er en gletsjervandring dog en stor oplevelse.

Selvom isen er hundrede meter tyk er den konstant i bevægelse, og stærk nok til at forme Jorden – bogstaveligt talt. Det var istidens gletsjere, der skabte og formede Norges karakteristiske fjorde, dale og stejle fjeldsider.

Og der er fortsat tydelige spor efter istidens hærgen. Jostedalsbræen i det vestlige Norge er det europæiske fastlands største gletsjer, med et areal på 487 kvadratkilometer og en op imod 600 meter tyk iskappe.

Austfonna på Svalbard-øerne er dog betydeligt større, og med sin 8.412 kvadratkilometer store isoverflade er den da også blandt verdens største gletsjere – eller ”bræer”, som de hedder på norsk.

Norsk Bremuseum i Fjærland kan du se alle Norges 1.627 bræer, i en spektakulær bygning udformet af Sverre Fehn, en af efterkrigstidens mest prominente norske arkitekter. Det er et interaktivt museum, der på en ny og innovativ måde giver dig viden om både gletsjere og klima.

På nogle gletsjere, for eksempel Tystigbræen og Folgefonna, kan du stå på ski om sommeren – sus ned ad de præparerede pister i shorts og t-shirt, mens du nyder synet af de glimtende fjorde og elve i de grønne dale langt under dig.

Briksdalsbreen
Briksdalsbreen
Normann
Jostedalsbreen
Jostedalsbreen
Terje Rakke / Nordic Life AS / www.fjordnorway.com
Nigardsbreen
Nigardsbreen
Sverre Hjørnevik / www.fjordnorway.com
Fjærland
Fjærland
CH / Visitnorway.com
Ad

Norges største gletsjere

Folgefonna

Denne gletsjer er en del af Folgefonna Nationalpark i Hordaland, og her kan du stå på ski på Fonna Glacier Ski Resort.

Jostedalsbræen

Denne gletsjer er den største på det europæiske fastland, med et areal på 487 kvadratkilometer. Den har over 50 gletsjerarme, hvoraf Briksdalsbræen og Nigardsbræen er de mest kendte. Den er en del af Jostdalsbræen Nationalpark i Sogn og Fjordane. I Fjærland ligge Norsk Bremuseum, hvor du kan høre mere om gletsjere og deres indvirkning på landskabet, klimaet og mennesket.

Austfonna

Austfonna på Svalbard er verdens tredjestørste iskappe, efter Antarktis og Grønland, med en gletsjerfront på 200 kilometer. Det er den største gletsjer i Europa.

Svartisen

Faktisk består Svartisen af to gletsjere – Vestre Svartisen og Østre Svartisen. Denne gletsjer er en del af Saltfjellet-Svartisen Nationalpark i Nordland.

Hav respekt for Moder Jord

De enorme gletsjere, som for eksempel Jostedalsbræen, får dig unægteligt til at føle dig lillebitte. Og med rette. Hav altid sikkerheden i fokus, når du er i nærheden af en gletsjer – de kan være lige så skånselsløse, som de er majestætiske.

Sikkerhed frem for alt

Vær altid i selskab med en guide

Find din gletsjertur

Der er ingen grund til at vente til du er her med at finde ud af, hvad du vil foretage dig.

×

Opdag mere

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad