Skip to main content

FRILUFTSLIV:
Nordmændenes yndlingsbegreb

Friluftsliv er lige så norsk som langrend og uldtrøjer. Læs, hvordan det kan gøre dig til et gladere menneske.

Kom ud. Kom i gang.
Kom i godt humør.

I Norge er friluftsliv noget helt særligt. Faktisk en hel filosofi. En livsstil.

Et valg om at dyrke livet udenfor, uanset alder og fysiske evner, ...

årstid og vejrprognoser.

Friluftsaktiviteter omfatter alt fra ekstrem skisport og vandring …

… til mere fredfyldte aktiviteter som bærplukning, hundeluftning og overnatning – eller bare en lur – i en hængekøje.

Nærvær. Afstresning. Overskud.

I Norge er friluftsliv den mest populære fritidsaktivitet, som dyrkes af flere end nogen anden sport.

Afslapning. Opfriskning. Genopladning.

En naturelskende nation

Udtrykket friluftsliv blev opfundet af den berømte norske dramatiker Henrik Ibsen i 1850'erne. Ibsen brugte ordet til at beskrive det værdifulde i at tilbringe tid i afsidesliggende områder for at værne om sin fysiske og åndelige sundhed.

Men at bruge naturen til at restituere har i mange hundrede år ligget i nordmændenes DNA.

"I dag siger ni ud af ti nordmænd, at de interesserer sig for friluftsliv," fortæller Bente Lier, som er generalsekretær i Norsk Friluftsliv, en paraplyorganisation for 18 norske friluftsorganisationer.

Men hvad betyder ordet egentlig?

"Friluftsliv er ikke forbundet med en bestemt aktivitet. For nordmænd har ordet en dybere mening. Det er noget med at 'tage en pause fra den daglige stress' og være en del af det kulturelle 'vi', der binder os sammen som mennesker i samspil med naturen," fortsætter Bente Lier.

Som filosofi handler friluftsliv grundlæggende om at leve et simpelt liv i naturen uden at ødelægge eller forstyrre den. Konceptet er tæt beslægtet med kos (i familie med det danske 'hygge') – et unikt norsk ord for at hygge sig sammen.

Friluftsliv er en integreret del af nordmændenes nationale identitet, og kærligheden til naturen og livet udenfor er i spil i alle aspekter af hverdagen.

Et par eksempler:

Sjove fakta om friluftsliv:

  • Friluftsliv har sin helt egen lov, Friluftsloven, som blandt andet omfatter retten til at strejfe.

  • Norge har mange udendørs børnehaver (friluftsbarnehager), hvor børnene tilbringer 80 procent af tiden udenfor.

  • Mange nordmænd ønsker sig en aktiv partner, og det er helt naturligt at tage ud og vandre eller cykle på første date.

  • I Norge er der statsstøttede "biblioteker", hvor du kan låne udendørsudstyr.

  • Den norske turistforening (DNT) har over 260.000 medlemmer. Hvert år bruger frivillige over 550.000 timer på at vedligeholde DNT’s 550 hytter, markere ruter, planlægge ture, og så videre.

  • I Norge kan man tage en bacheloruddannelse i friluftsliv!

Blev forelsket i friluftsliv

"Det er ret fascinerende, at kontakten med naturen og friluftslivsstilen stadig ligger dybt i den norske sjæl på trods af den meget moderne livsstil, nordmænd har i dag," siger franskfødte forfatter, blogger og advokat Lorelou Desjardins.

Da Lorelou Desjardins flyttede til Norge for ni år siden, lod hun sig hurtigt inspirere af de lokales lidenskab for naturen: Hver fredag klokken 16 (senest – for at undgå trafikken) satte stort set alle kurs mod deres fjeldhytter.

I en TEDx Talk i Trondheim i 2018 fortalte hun om sit eget forhold til friluftsliv – hvordan hun gik fra at være en workaholic-storbypige uden større begejstring for livet tæt på naturen til at blive en friluftsliv-entusiast, som elsker at tilbringe sin fritid i naturen.

"Friluftsliv er faktisk én af årsagerne til, at jeg besluttede at slå mig ned i Norge," fortæller Lorelou Desjardins, som havde boet i ni forskellige lande, inden hun satte kursen mod nord.

Alle fordelene

Eksperter har længe vidst, at det har en positiv effekt på vores fysiske og mentale sundhed at opholde os i naturen.

"Der er ingen tvivl om, at friluftsliv er værdifuldt for vores fysiske sundhed, i og med at det jo ofte involverer en eller anden form for fysisk aktivitet. Men fordelene for vores mentale sundhed er mindst lige så vigtige," siger Bente Lier.

Hun henviser til en undersøgelse, der viser, at ophold i naturen har klare positive fordele, blandt andet ved at det reducerer angst og samtidig forbedrer vores kognitive funktioner.

Flere norske undersøgelser viser, at én af de primære årsager til, at folk dyrker friluftsliv er, at de ønsker at mærke fred og ro. I en offentlig undersøgelse fra 2020 sagde ni ud af 10 nordmænd, at de følte sig mindre stressede og i bedre humør, når de tilbragte tid i naturen.

"Det, der sker, når vi fokuserer på naturen, er at vi fjerner fokus fra os selv," fortæller Helga Synnevåg Løvoll.

Helga Synnevåg Løvoll, som er lektor i friluftsliv på Høgskulen i Volda, har foretaget flere undersøgelser i de følelsesmæssige, åndelige og æstetiske oplevelser, vi har, når vi dyrker friluftsliv. Hun afslører, at det kan være lige så godt for vores helbred at sidde stille og roligt i skoven som at løbe op ad en fjeldtop.

"Når vi formår at være til stede og tage naturens skønhed ind, opnår vi en følelse af tilfredshed."

Træk vejret, pust ud.

Lige her, lige nu.

Synnevåg Løvoll siger, at de fem dokumenterede veje til fysisk og mental trivsel alle kan realiseres gennem friluftsliv:

  • dyrk nærvær (gennem udendørsaktiviteter med andre)
  • vær aktiv (gennem vandring, cykling, kano- og kajaksejlads mv.)
  • observer (ved at være nysgerrig, få øje på skønheden)
  • udfordr dig selv (til at prøve kræfter med noget nyt eller prøve en ny rute)
  • giv af dig selv (ved at bidrage til, at andre får gode udendørsoplevelser)

Friluftsliv kan være én af forklaringerne på, at Norge er blandt verdens gladeste lande. I FN's World Happiness Report fra 2020 ligger Norge nummer fire, mens Bergen og Oslo ligger i top 10 over de gladeste byer i verden.

"Jeg tror ikke, der er nogen tvivl om, at friluftsliv er en af årsagerne til, at nordmændene ligger højt på glædesskalaen," udtaler Bente Lier.

Fire årstider, ét mindset

Men hvad med de kolde, mørke og våde dage?

I Norge er der fire meget forskellige årstider – og meget skiftende vejrforhold. Alligevel dyrkes friluftslivet 365 dage om året.

At bruge vejret som en dårlig undskyldning for at blive indendørs er simpelthen ikke en mulighed i de fleste norske hjem. Hvis nogen klager over vejret, vil du formentlig blive mødt af den klassiske indvending: "Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær" (Der findes ikke dårligt vejr, kun dårlig påklædning).

I et interview med National Geographic fortæller Kari Leibowitz, som er ansat som sundhedspsykolog ved Stanford University, at nordmændene er udstyret med noget, hun kalder "positivt vintermindset". Folk med dette mindset "ser mulighederne i årstiden", fortæller Kari Leibowitz, som vænnede sig til de skiftende norske vejrforhold, da hun boede et år i den arktiske by Tromsø.

En anden person, som ved alt om ekstreme vejrforhold og temperaturer, er Sigmund Andersen, som har tilbragt de seneste 20 år i Svalbard som IFMGA-fjeldguide og lektor ved UiT, Norges arktiske universitet.

"Det, der er så unikt ved vores kulturelle tilgang til naturen, er, at vi er trænet i at være dynamiske. Vi skal altid lægge og ofte ændre vores planer efter vejret," fortæller han.

Tæt kontakt med naturen

For Sigmund Andersen er friluftsliv et livstidsprojekt og der, hans engagement ligger. Han har tilbragt mere tid i vildmarken, end de fleste af os kan forestille os, og han udtaler, at friluftsliv er afgørende for hans trivsel.

"Jeg føler mere ro, når jeg er i kontakt med naturen. Når jeg har gennemført en udfordrende ekskursion, føler jeg, at jeg har opnået noget. Og jeg føler glæde, når jeg ser en smuk udsigt eller oplever himlen, farverne og vejret ændre sig."

Som guide er Andersens mission at formidle, at fantastiske naturoplevelser ikke behøver at indeholde et element af noget ekstremt.

"Jeg tror, at vi først og fremmest skal lære at sænke tempoet. Vi behøver ikke at være så ambitiøse med, hvor langt vi kommer, eller hvor hurtigt vi når i mål. Det er ikke det, friluftsliv handler om."

I stedet skal du tage dig tid …

… til at nyde de storslåede udsigter og små detaljer, naturen har at byde på.

Åbn døren. Træd udenfor.

Og prøv den ædle kunst at leve friluftslivet.

Find din yndlingsaktivitet

Filtrer din søgning, og se tilbuddene nedenfor.

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Store oplevelser venter

Senest besøgte sider