Synnevåg Løvoll siger, at de fem dokumenterede veje til fysisk og mental trivsel alle kan realiseres gennem friluftsliv:
- dyrk nærvær (gennem udendørsaktiviteter med andre)
- vær aktiv (gennem vandring, cykling, kano- og kajaksejlads mv.)
- observer (ved at være nysgerrig, få øje på skønheden)
- udfordr dig selv (til at prøve kræfter med noget nyt eller prøve en ny rute)
- giv af dig selv (ved at bidrage til, at andre får gode udendørsoplevelser)
Friluftsliv kan være én af forklaringerne på, at Norge er blandt verdens gladeste lande. I FN's World Happiness Report fra 2020 ligger Norge nummer fire, mens Bergen og Oslo ligger i top 10 over de gladeste byer i verden.
"Jeg tror ikke, der er nogen tvivl om, at friluftsliv er en af årsagerne til, at nordmændene ligger højt på glædesskalaen," udtaler Bente Lier.
Fire årstider, ét mindset
Men hvad med de kolde, mørke og våde dage?
I Norge er der fire meget forskellige årstider – og meget skiftende vejrforhold. Alligevel dyrkes friluftslivet 365 dage om året.
At bruge vejret som en dårlig undskyldning for at blive indendørs er simpelthen ikke en mulighed i de fleste norske hjem. Hvis nogen klager over vejret, vil du formentlig blive mødt af den klassiske indvending: "Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær" (Der findes ikke dårligt vejr, kun dårlig påklædning).
I et interview med National Geographic fortæller Kari Leibowitz, som er ansat som sundhedspsykolog ved Stanford University, at nordmændene er udstyret med noget, hun kalder "positivt vintermindset". Folk med dette mindset "ser mulighederne i årstiden", fortæller Kari Leibowitz, som vænnede sig til de skiftende norske vejrforhold, da hun boede et år i den arktiske by Tromsø.
En anden person, som ved alt om ekstreme vejrforhold og temperaturer, er Sigmund Andersen, som har tilbragt de seneste 20 år i Svalbard som IFMGA-fjeldguide og lektor ved UiT, Norges arktiske universitet.
Sigmund Andersen.
Photo: Private
"Det, der er så unikt ved vores kulturelle tilgang til naturen, er, at vi er trænet i at være dynamiske. Vi skal altid lægge og ofte ændre vores planer efter vejret," fortæller han.
Tæt kontakt med naturen
For Sigmund Andersen er friluftsliv et livstidsprojekt og der, hans engagement ligger. Han har tilbragt mere tid i vildmarken, end de fleste af os kan forestille os, og han udtaler, at friluftsliv er afgørende for hans trivsel.
"Jeg føler mere ro, når jeg er i kontakt med naturen. Når jeg har gennemført en udfordrende ekskursion, føler jeg, at jeg har opnået noget. Og jeg føler glæde, når jeg ser en smuk udsigt eller oplever himlen, farverne og vejret ændre sig."
Som guide er Andersens mission at formidle, at fantastiske naturoplevelser ikke behøver at indeholde et element af noget ekstremt.
"Jeg tror, at vi først og fremmest skal lære at sænke tempoet. Vi behøver ikke at være så ambitiøse med, hvor langt vi kommer, eller hvor hurtigt vi når i mål. Det er ikke det, friluftsliv handler om."
I stedet skal du tage dig tid …