Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Dovre Dovre
Credits
Dovre.
Photo: CH/Visitnorway.com
Campaign
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Uberørt landskab klar til brug

At bruge noget er ikke det samme som at forbruge det, sagde den norske filosof Arne Næss engang. De norske nationalparker er perfekte eksempler.

Ordet ”miljøvern” blev populært i 1960erne, og beskyttelse af miljøet har siden da stået i forgrunden, ikke mindst på grund af øko-talsmænd som Arne Næss og interesseorganisationer som ”Framtiden i våre hender” samt Norges naturbeskyttelsesforbund, der har været særdeles indflydelsesrige i det politiske landskab.

Fra starten af var et af de vigtigste områder for miljøforkæmperne at få oprettet nationalparker i Norge, og de grønne aktivister sejrede med oprettelsen af Rondane Nationalpark i 1962. Ud over at beskytte sjælden vegetation og dyreliv var idéen også at åbne parkerne for rekreative formål, samt at bevare landskabet til fremtidige generationer.

I dag er der 44 nationalparker i Norge, de syv af dem på Svalbard-øerne. Det skal igen understreges, at nationalparkerne på ingen måde er lukket land – adskillige af dem, for eksempel Rondane, Jotunheimen og Hardangervidda, er det rene slaraffenland for udendørs aktiviteter, med et væld af afmærkede stier og spor, samt overnatningsmuligheder i form af enten betjente eller selvbetjente hytter.

I nogle af de mere følsomme områder er der blot få stier og hytter, med henblik på at mindske friluftslivets indflydelse på dyre- og planteliv. Næsten 85 procent af Norges nationalparker er fjelde, herunder både vidder, kløfter, fjeldtoppe og gletsjere.

Rondane
Rondane
CH / Visitnorway.com
Musks at Dovre mountains
Dovre
Asgeir Helgestad/Artic Light AS/visitnorway.com
Guided gacier hike with Folgefonni Glacier Team
Folgefonna
Reisemål Hardanger Fjord/Désiré Weststrate
Finsehytta
Finse
Anders Gjengedal - Visitnorway.com
Ad

Se en timelapse fra Rondane Nationalpark

Udvalgte nationalparker

Efterlad det, som du fandt det

Tag ikke andet end billeder og behold kun minderne

I Norge er det holdningen, at bæredygtighed er alles ansvar. Ophold i og brug af naturen i fritiden er nordmændenes yndlingstidsfordriv, og det afspejler sig i holdningen om at bevare og benytte ødemarken rigtigt.

Uanset om det drejer sig om vandring på fjeldet eller cykling i skoven, prøver nordmændene altid at efterlade så få spor som muligt. Efterlad det, som du selv gerne vil finde det, lyder mantraet – og det gælder, uanset om du er gæst i naturen eller i den lille fiskerlandsby.

Det handler om livskvalitet, ikke bare nu, men langt tid fremover. Der handler om at anerkende, at alle er lige vigtige, og at gøre det til en del af hverdagen. Det er ikke let, og det er ikke hurtigt. Men det er det hele værd.

Allemandsretten

Slå dit telt op hvor du vil - men følg reglerne

Så længe du forstår og efterlever et sæt enkle regler, kan du opholde dig næsten hvor som helst i den norske natur. Friluftsliv og ophold i naturen er en stor del af nordmændenes identitetsfølelse, og alle har ved lov ret til at nyde naturen, så længe de udviser respekt for den.

Den såkaldte Allemandsret bestod oprindeligt af en række ikke-nedskrevne principper, men i 1957 blev disse principper formelt gjort til lov af den norske regering – og alle kunne nu retmæssigt nyde naturens glæder på lige fod.

Reglerne er lette at huske: Vær ansvarlig og vis omtanke. Lad være med at ødelægge naturen og omgivelserne. Efterlad naturen som du ønsker at andre skal finde den.

Allemandsretten gælder for åben land, også kaldet ikke-indhegnet land, der ikke er opdyrket. I Norge dækker dette over mose, kyst, skov og fjeld. Små uopdyrkede arealer omgivet af opdyrket land betragtes ikke som åben land. Hvis du vil overnatte mere end to nætter samme sted skal du spørge jordejeren om lov, bortset fra på fjeldet og i meget øde områder.

Sikkerhed på fjeldet


Selv nordmændene, der har opholdt sig i de norske fjelde hele livet, har en sund respekt for dem og sørger for at forberede sig på ethvert tænkeligt scenarie.

  1. Planlæg din tur nøje og sørg for at fortælle andre om din planlagte rute.
  2. Tilpas den planlagte tur i henhold til egne evner og vejrforhold.
  3. Hold øje med vejrudsigten og lavinevarsler.
  4. Vær forberedt på dårligt vejr og frost, selv på korte ture.
  5. Sørg for at have udstyr med, så du kan hjælpe dig selv og andre.
  6. Vælg en sikker rute. Hav respekt skilte om laviner og usikker is.
  7. Brug kort og kompas. Vær altid sikker på at du ved hvor du er.
  8. Vend om i god tid - det er ikke nogen skam at vende tilbage til basen.
  9. Spar på kræfterne og søg ly hvis nødvendigt.
Jotunheimen
Credits
Jotunheimen.
Photo: Terje Rakke/Nordic Life AS/ Visitnorway.com
Credits
Jotunheimen.
Photo: Terje Rakke/Nordic Life AS/ Visitnorway.com

Opdag mere

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad