Skip to main content

Hvor naturen kommer i første række

I disse områder hersker naturen og dens dyr. Hensynet til dyre- og planteliv kommer altid først. Nationalparkerne er store og sjældne økosystemer, uspoleret natur og naturlige levesteder for en lang række vilde dyr.

Der findes nationalparker i alle dele af Norge, og du vil aldrig være langt fra den nærmeste.

Omkring 85 procent af Norges nationalparker er fjeldområde, fra let bølgende vidder til knivskarpe fjeldtoppe, kløfter og gletsjere. Fire af nationalparkerne er maritime og befinder sig næsten udelukkende under vandets overflade.

Allemandsretten - frihed under ansvar

Friluftsliv er en vigtig del af den norske identitetsfølelse. Den berømte norske Allemandsretten har givet alle fri adgang til den norske natur, siden den blev vedtaget som lov i 1957. Du kan færdes stort set hvor du vil, så længe du følger et par simple regler.

Allemandsretten gælder også i langt de fleste nationalparker, men nogle områder kan have begrænset adgang i ynglesæsonen eller strengere regler for camping, fiskeri, vandring og lignende. Sæt dig ind i reglerne før du tager af sted. Læs mere på nationalparkernes officielle hjemmeside.

Opfør dig ordentligt

Hovedreglerne er ganske simple: Vær hensynsfuld og vis respekt.

Tag dit affald med dig og vis hensyn til både mennesker, natur og dyr. Efterlad naturen i samme stand, som du ønsker at finde den. Efterlad så få spor som muligt.

Efterlever du disse få regler kan du frit gå på opdagelse og få mange mindeværdige oplevelser. Det er vores ansvar at sikre, at nationalparkerne også er smukke, spektakulære og levedygtige for fremtidige generationer.

Lad dyrene vise dig, hvordan de vil have du skal opføre dig på deres hjemmebane.

Find en nationalpark

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Senest besøgte sider