Der er mad, der gør dig mæt. Og så er der mad, der er en rejse værd!
Norge er godt i gang med at blive et kulinarisk centrum for gode restauranter og spisesteder, der vil få munden til at løbe i vand!
Maaemo, Oslo
.
Photo:
Esben Holmboe Bang
Maaemo, Oslo
.
Photo:
Esben Holmboe Bang
MAAEMO
Hvis det er et spisested i den absolutte internationale topklasse, du er på udkig efter, så kig ind forbi Maaemo. I 2018 var denne restaurant den 35. bedste i verden.
Maaemo er den første restaurant i Norge med tre stjerner i Michelinguiden.
Re-naa in Stavanger
.
Photo:
Lars Petter Pettersen
Re-naa in Stavanger
.
Photo:
Lars Petter Pettersen
UNDER
I 2020 fik også Under i det sydligste Norge en Michelin-stjerne.
Denne spektakulære restaurant på Lindesnes er verdens største undervandsrestaurant.
Kig ud på livet i havet fem meter under overfladen, mens du smager på køkkenets delikatesser.
Under restaurant in Lindesnes, Southern Norway
.
Photo:
Karl Erik Brøndbo / Drone: Vi Duc Trong
Under restaurant in Lindesnes, Southern Norway
.
Photo:
Karl Erik Brøndbo / Drone: Vi Duc Trong
CORNELIUS
Har du nogensinde hørt om en ”meteorologisk menu”? På Cornelius i Bergen ændres menukortet dagligt i henhold til vejr og vind - og fangst! Uanset vejret er den altid af Norges bedste fiskerestauranter, inspireret af de smukke fjorde i det vestlige Norge.
Restauranten ligger på Holmen, en kort bådtur fra Bryggen.
Cornelius Bergen
.
Photo:
Giovanni Tagini / Visit Norway
Cornelius Bergen
.
Photo:
Giovanni Tagini / Visit Norway
Hovedstaden Oslo er et populært rejsemål for alverdens madører. Spis med papbestik ved en foodtruck eller med fint sølvtøj på en finere restaurant - eller et sted midt i mellem.
Mathallen, Oslo
.
Photo:
Fredrikke Wiheden / Visitnorway.com
Mathallen, Oslo
.
Photo:
Fredrikke Wiheden / Visitnorway.com
SPEILSALEN BRITANNIA
Stadig flere har fået smag for Trøndelag og den unikke trønderske mad. I 2022 får regionen midt i Norge status som Europæisk Gastronomiregion.
I den elegante Speilsalen på Britannia Hotel i Trondheim kan du komme på en stjernebedømt madrejse skabt af Christopher Davidsen, der er officiel verdensmester i kokkekunst og sølvmedaljevinder ved Bocuse d'Or.
Speilsalen in Trondheim
.
Photo:
Dreyer and Hensley
Speilsalen in Trondheim
.
Photo:
Dreyer and Hensley
CREDO
Credo i Trondheim har ikke blot en Michelin-stjerne, men også den franske madguides første pris for bæredygtighed.
At spise på denne enestående restaurant er som en tur gennem områdets flotte natur med fiskesøer, gårde og haver – der, hvor råvarerne kommer fra.
Netop det, at maden kommer næsten direkte fra jord til bord, er noget af det enestående i den norske madkultur.
Kvitnes farm in Vesterålen
.
Photo:
Magga og Anders AS
Kvitnes farm in Vesterålen
.
Photo:
Magga og Anders AS
Kvitnes Gård
Stjernekokkene befinder sig ikke udelukkende i de store byer…
På Kvitnes Gård på Vesterålen-øerne i Nord-Norge får du også madoplevelser i topklasse i en uformel atmosfære. Nogle af verdens bedste råvarer tilberedes nemlig af en af Norges bedste kokke, Halvar Ellingsen. Det bliver et måltid, du sent vil glemme.
Andre luksuriøse (og bæredygtige) madoplevelser i landlig idyl får du, hvis du bestiller bord på Boen Gård nær Kristiansand eller Engø Gård i Vestfold.
Food at Kvitnes gård in Vesterålen
.
Photo:
Magga og Anders AS
Food at Kvitnes gård in Vesterålen
.
Photo:
Magga og Anders AS
For eksempel hos nogle af landets mest kendte kokke, såsom Arne Brimi på Vianvang i Lom (på billedet), eller hos vinderen af Bocuse d'Or, Ørjan Johannessen på Bekkjarvik i Austevoll i Fjord Norge.
Tag med på kongekrabbefiskeri og smag på disse store bæster, friskkogte, ud for Kirkenes. Eller sæt tænderne i en friskfanget skrei fra Lofoten og Vesterålen i Nord-Norge.
King crab
.
Photo:
Shigeru Ohki / nordnorge.com
King crab
.
Photo:
Shigeru Ohki / nordnorge.com
Som du kan se, venter der mange spændende madoplevelser i Norge, også til den søde tand…
“Lefse” with brown cheese
.
Photo:
Heidal Ysteri
“Lefse” with brown cheese
.
Photo:
Heidal Ysteri
Smagen af Norge
Norge har masser af andre smage, som får gang i mundvandet.