Skip to main content

Mad og drikke i Stavanger

De to Michelin-belønnede restauranter RE-NAA og Sabi Omakase er konstant på jagt efter lokale madvarer af friskeste kvalitet, og deres entusiasme smitter af på andre spisesteder i hele Stavanger-regionen.

"Vi har gjort det til vores livsværk at vise denne fantastiske landsdel frem gennem den mad, vi serverer," forklarer Sven Erik Renaa. Han ejer og er chefkok på restaurant RE-NAA, som han og hans kone, Torill, driver i fællesskab.

"Den største fordel ved at have en restaurant her i byen er, at alting er så lokalt. Skaldyr, grøntsager, vildt og svampe. Alt det, vi har brug for, er kun en halv time væk," siger Sven Erik, og Torill tilføjer: "Ligesom man taler om jordbund eller 'terroir' i forbindelse med vin, taler man om jordbund i forbindelse med lammekød."

Mange andre restauranter satser på at nå samme kulinariske højder, deriblandt N.B. Sørensen Annen Etage, Hall Toll, Spiseriet, Tango Bar & Kjøkken, Gaffel & karaffel, 26 North og Fish & Cow. En mere bistroagtig stemning og et tilsvarende lavere prisniveau finder man for eksempel på Renaa Matbaren og Renaa Xpress, Skagen, N.B. Sørensen 1 etg., Bølgen & Moi, Vågen ved Fisketorget (det lokale fiskemarked), Kitchen & Table, Bevaremegvel og Salza.

"Selvom midtbyen er ret lille, har den et virkelig urbant og pulserende miljø. Gadekunst, hipsterbarer og caféer skyder op overalt," siger Sven Erik.

Lokale producenter har også leveret delikatesser til toprestauranter i andre lande, blandt andet den verdensberømte restaurant Noma i København.

At der er en skærpet appetit på at spise lokalt i Stavanger-regionen kan man også opleve på de mange festivaler med fokus på mad- og drikkevarer. Gladmatfestivalen i juli er den største af slagsen, tæt fulgt af Stavanger Vinfestival. I den nærliggende Hjelmeland Kommune afholdes der hvert år en frugt- og laksefestival, og i Bryne fejrer man de lokale kartofler med manér.

"Stavanger har en rig historie, og på konservesmuseet (Norsk Hermetikkmuseum) kan du få indblik i, hvordan byen eksporterede røgede sardiner til hele verden i begyndelsen af 1800-tallet," fortæller Sven Erik. Han går meget op i at skabe sine egne ting ud fra gamle traditioner. Denne tilgang kan bruges til at beskrive den markante nye trend, der præger Stavanger og hele regionen.

"Hvis du aldrig har været her før, så kom og se, hvad vi har gang i," siger Sven Erik.

Find mere inspiration på Stavangers officielle hjemmeside.

Bliv inspireret

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Stadig sulten?

Filtrér din søgning og se nærmere på mulighederne nedenfor.

Store oplevelser venter

Senest besøgte sider